porcje. Składniki: - puszka groszku konserwowego lub 250g świeżego/mrożonego - 1 woreczek kaszy owsianej - 1 kalarepa - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ogórek szklarniowy - ok. 4 łyżki (nie czubate!) majonezu sojowego , majonezu z serka wiejskiego lub zwykłego - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku - 2-3 łyżki prażonych nasion słonecznika - 1 łyżeczka lubczyku - sól, pieprz Pietruszkę i marchew obieramy, kroimy(...)gotujemy na półmiękko. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Kalarepę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne (ja od razu je jem!), również kroimy w malutką kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Nasiona słonecznika umieszczamy na suchej patelni i prażymy przez chwilę, ale uważamy by ich nie spalić
Be Fit Be Strongkanapce jest niczego sobie :) Polecam! Składniki: 300 g sera białego 2 ogórki gruntowe 2-4 ząbki czosnku jogurt naturalny sól, pieprz siekany świeży koperek Sposób przygotowania: 1. Ser wymieszać z dodatkiem jogurtu naturalnego. 2. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do sera. 3. Dodać pozostałe składniki: zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, koperek, wymieszać i doprawić solą do smaku
Kuchnia domowa Aniwarzywami i serem typu śródziemnomorskiego Składniki /na 4 porcje: 200 g ryżu brązowego (2 torebki) 1 ogórek 150 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek rzodkiewek 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 1 pęczek koperek 150 g szpinaku baby 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego z kartonika(...)ząbek czosnku, 6 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz Przygotowanie: Ryż brązowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórek pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i rzodkiewki przekrój na pół. Czerwoną cebulę, natkę pietruszki oraz koperek drobno posiekaj. Czosnek rozgnieć praską i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W misce umieść ugotowany ryż
Chilli Czosnek i Oliwaruch w interesie jest i strajkować nie ma potrzeby. A teraz pora na przepis. Potrzebujemy: 2 wędzone makrele 4 jajka 1 czerwona cebula 2 kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy w misce widelcem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę(...)zostawiamy na sitku. Cebulę kroimy w kosteczkę i przelewamy wrzątkiem, pozostawiamy do odcieknięcia. Wszystko łączmy ze sobą dodając majonez, koperek oraz sól i pieprz do smaku. A jeżeli chcecie być ambitni to zachęcamy do samodzielnego zrobienia majonezu. My już od dawna nie kupujemy majonezu, sami robimy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacturejest ryzyko kulinarnych eksperymentów. Wracając do mojego chłodnika ogórkowego - poniżej przepis: Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką - składniki Składniki na 4 porcje: ok. 5-6 ogórków gruntowych pół pęczka rzodkiewek 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem koperek (pęczek) 400 ml zsiadłego mleka 300 ml kefiru(...)ziarenka słonecznika ocet lub wino białe sol i pieprz Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Wykonanie Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki. Szczypior i koperek siekamy ale niezbyt drobno. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy zsiadłe mleko i kefir oraz ok. ¼ szklanki octu lub białego wina (wina można dodać nieco więcej
Pyza i Surówkapekińska 5 rzodkiewek 1/2 zielonego ogórka mała puszka groszku (200g)(kupuję drobniutki Bonduelle lub Pudliszki) 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu sól pieprz szczypta cukru koperek Wykonanie:Pekinkę, rzodkiewkę oraz obrany wcześniej ogórek kroimy. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, solimy, pieprzymy dodajemy szczyptę cukru do smaku. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem. Dodajemy koperek (lub szczypiorek
Walijskie Pichceniesałatki. Może na tegoroczną Wielkanoc ktoś się skusi? Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką 3 jajka ½ ogórka szklarniowego ½ pęczka rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 3 garście młodego szpinaku 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku Sos: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu 0,5 łyżki musztardy sól Jajka ugotować na twardo(...)pół. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka włożyć do miseczki i rozkruszyć widelcem. Liście botwinki i szpinak wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na talerzu. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę, a szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem w misce i napełnić tym białka. Białka przenieść na talerz z zieleniną. Składniki sosu wymieszać i polać nim wypełnione
Posadzone i zjedzonelitewski, z koperkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką prosto z ogródka, z jajkami od szczęśliwych kurek. Wyszło pysznie :) Zapraszam! Składniki: 2 pęczki botwiny 3 małe ogórki zielone pęczek rzodkiewek garść szczypiorku garść koperku 1 duża śmietana 18% (gęsta, 400 ml) 1 duży jogurt naturalny (400 ml) 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny 6 jajek ugotowanych na twardo (najlepiej(...)wszystko pokroić drobno, gotować w niewielkiej ilości wody ok 10 minut od zagotowania. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ogórki obrać i pokroić wraz z rzodkiewkami w drobną kostkę. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekany szczypiorek. Do miski z ogórkami i rzodkiewką dodać szklankę wywaru, w którym gotowały się nasze buraki oraz całą botwinę. Do tego wlać
Trufelkowoogórków i rzodkiewki Nie ma to jak zimny, aromatyczny i orzeźwiający chłodnik w upalny dzień. Zazwyczaj przygotowuje się go z botwinki ale ten z ogórków jest równie smaczny, a do tego dużo szybszy w wykonaniu. Polecam spróbować! Składniki: 2 średniej wielkości ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewek kilka listków sałaty 1/2 pęczka posiekanego koperku 350ml jogurtu(...)Dodajemy przeciśnięty czosnek, 1 łyżeczką soli, pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki cukru i mieszamy *** *** Ogórki oraz rzodkiewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Liście sałaty drobno kroimy *** *** Ogórki, rzodkiewkę oraz sałatę dodajemy do jogurtu wymieszanego z maślanką. Koperek drobno siekamy i również dodajemy do reszty, wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby chłodnik możemy
Blog z Apetytemśrednie ogórki gruntowe - 400 ml wody z ogórków małosolnych - 100 ml wody oraz wody z ogórków małosolnych do ugotowania jajka w koszulce - 500 ml kefiru - 400 g śmietany 18% - jajka (sztuka na osobę) - cały pęczek świeżego koperku Zaczynamy od obrania i posiekania w paseczki buraków. Zalewamy zimną wodą tak by były całkowicie zakryte. Gotujemy kilkanaście(...)chyba, że lubicie mieć takie czerwone łapki po robocie to napierajcie bez. Ogórki gruntowe obieramy i kroimy w kostkę tak jak ogórki małosolne. Rzodkiewkę kroimy w nieco cieńsze plastry ewentualnie w kostkę. Koperek drobno siekamy. W sporym garnku mieszamy dokładnie kefir, śmietanę oraz wodę z ogórków małosolnych. Dorzucamy pokrojone i posiekane produkty, łącznie z ostudzonymi burakami
Right Behind The Kitchenogórkowa na zimno to prosta i bardzo szybka potrawa bez gotowania. Odświeżające soczyste ogórki, chrupiąca papryka i słodkie pomidorki w przyjemnie kwaśnej i zimnej zalewie. Jednym słowem – idealny i ekspresowy w przygotowaniu chłodnik na upały. Smakowicie i skutecznie chłodzi! Polecam Składniki: 340 g świeżych ogórków dobrze schłodzonych 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu tamari(...)zielonej części cebulki dymki 5-7 kostek lodu kilka plasterków papryki czerwonej (lub chilli) kilka pomidorków koktajlowych ziarna sezamu (do smaku) płatki chilli (opcjonalnie, według uznania) świeży koperek (opcjonalnie) Wykonanie: Dobrze schłodzone ogórki myjemy i osuszamy. Możemy je albo obrać, albo nie obierać albo obrać tylko troszkę Ja lubię trzecią opcję – dodaje troszkę więcej koloru do zupy Dodajemy
Lamarida.pljadłam). W lecie tego nam trzeba lekko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki: 3 porcje Pęczek botwinki lub dwa mniejsze buraki (kupuję już ugotowane) Ogórek zielony Pęczek rzodkiewki (ok. 10 główek) Szczypiorek Koperek 2 duże kubki jogurtu naturalnego kefiru lub maślanki sól, pieprz czarny mielony, pieprz zielony mielony Jajka na twardo 1. Liście botwinki i buraczki dokładnie myjemy, kroimy(...)dodajemy łyżkę soku z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli używamy buraków ugotowanych ścieramy je na tartce na dużych oczkach. 3. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewkę ścieramy na tartce, siekamy drobno koperek i szczypiorek. 4. W misce lub w garnku mieszamy wszystkie składniki (oprócz jajek) dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i jeszcze raz mieszamy. 5. Wkładamy
NA MOIM TALERZUhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: ½ opakowania makaronu penne 1 czerwona papryka 2-3 ogórki małosolne 1-2 ogórki konserwowe 1 duża cebula kawałek kiełbasy lub szynki ½ pęczka koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka śmietany 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy(...)patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub szynkę oraz cebulkę. Jeszcze ciepłe dodajemy do ostudzonego makaronu. Mieszamy. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz paprykę. Doprawiamy majonezem, śmietaną, musztardą, drobno posiekanym koperek oraz solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki aby sałatka dobrze się schłodziła
Smaki Nataliisałaty lodowej i ogórka. Do tego sos koperkowy na bazie jogurtu. Surówka najlepiej smakuje z mięskiem drobiowym. składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 duży długi ogórek 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki majonezu sól ziołowa Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w grubsze półplastry. Składniki przełożyć do miski
Monia miesza i gotujetrochę inaczej niż klasycznie – z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleczko nadaje chłodnikowi idealną konsystencję. Dziś chłodnik ogórkowy – doskonały pogromca upałów. 2 duże ogórki szklarniowe 1 cebulka dymka 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny pół litra wywaru z włoszczyzny puszka mleczka kokosowego sól pieprz Obrane ogórki i cebulkę(...)blendujemy razem z sokiem z cytryny, startą skórką, koperkiem, natką pietruszki i wywarem warzywnym. Dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany chłodnik wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Jeśli wszystkie składniki trzymaliśmy wcześniej w lodówce, zupę można podawać od razu po przyrządzeniu
Dieta bez mleka