była pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych 1/2 pęczka świeżego koperku 3 ząbki czosnku Do zimnego bulionu wyciskamy przez praskę ząbki czosnku Ogórek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w drobna
Szczęśliwa kuchniabyła pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych 1/2 pęczka świeżego koperku 3 ząbki czosnku Do zimnego bulionu wyciskamy przez praskę ząbki czosnku Ogórek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w drobna
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkostki) 1 cytryna 50 g prażonych orzeszków (piniowych lub ziemnych) 3 łyżki świeżej natki kolendry Sos tzatziki: pół długiego ogórka szklarniowego 200 g jogurtu (naturalnego lub greckiego) pól pieprz sok z cytryny 1-2 ząbki czosnku kilka łodyżek koperku Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie otaczamy w mące. Smażymy na oleju aż będą rumiane(...)kurczaka proponuję kaszkę kuskus (przyrządzoną według wskazówek na opakowaniu) i sos tzatziki. Aby przygotować sos mieszamy jogurt ze startym na tarce (i odciśniętym z nadmiaru soku) ogórkiem, wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego
MyCookBook.plSkładniki: 8 średnich młodych ziemniaków 25 dag surowego wędzonego boczku 4 świeże ogórki gruntowe 1 dymka pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki czyścimy, skrobiemy i gotujemy. Ogórki obieramy. Boczek kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni na rumiany kolor. Szatkujemy koper i dymkę. Ostudzone ziemniaki kroimy w talarki i łączymy
Qchnia po prostuktóra bardzo mi zasmakowała ;) Składniki: opakowanie paluszków krabowych (200-300g) 3 gruntowe ogórki cebula czerwona słoiczek selera konserwowego pęczek szczypiorku pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pieprz, sól Ogórki obieramy i siekamy kostkę. Paluszki krabowe kroimy na plasterki, cebulę w pół-piórka, siekamy koperek i szczypiorek. Seler odsączamy na sitku. Wszystkie składniki
Czerwona Porzeczkanami...dlatego (zimą) postanowiłam spróbować zakisić inne warzywa. To był strzał w dziesiątkę. Marchew, kalafior i papryka...spróbujcie koniecznie. SKŁADNIKI: Kalafior Marchew Papryka Rzodkiewki Woda Sól Koperek Czosnek Susz do kiszenia ogórków PRZYGOTOWANIE: Użyłam słoika 5-cio litrowego. Kalafior dzielimy na małe różyczki, marchew w grubsze plastry papryka w większe kawałki. Ilość warzyw i ich proporcje -dowolne. Do warzyw(...)dokładamy 4 obrane ząbki czosnku, oraz pęczek koperki. Zalewa-1.5 łyżki soli na litr wody. Należy podgrzać,żeby sól się rozpuściła i zalać warzywa. Odstawić w ciepłe miejsce i po 2-3 dniach rozkoszować się smakiem. Jako surówkę wystarczy polać odrobiną dobrego oleju-np. lnianego lub z ostropestu
Kopystką po garachMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki: mała główka sałaty lodowej, 2 większe pomidory, opakowanie mozzarelli, grecki sos sałatkowy Knorr, mały ogórek gruntowy, kawałek żółtej papryki, łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, kroję w paski. Pomidory i ser kroję w kostkę. Paprykę oraz ogórka kroję w drobne paseczki. Przygotowuję sos grecki według instrukcji na opakowaniu
JejKuchniaDziś pierwszy Dzień Wiosny, więc wpis obowiązkowi musi być wiosenny i zielony ! A skoro wiosna, to ma być lekko i zdrowo. Sałatka z dodatkiem
Kulinarne przygody Gatityimbiru (około 4 cm) 150 ml soku z kiszonych buraczków 500 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 1 mała papryczka chilli kilka plasterków świeżego ogórka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki siekanego koperku czarny pierz różowa sól himalajska Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym, gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty(...)zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Do każdej porcji wrzucamy parę plasterków ogórka, około 2 łyżki czarnej quinoy i świeży koperek (można też dodać jadalne kwiaty do ozdoby). Moja botwinka już dawno zniknęła, a Wam życzę smacznego
Quinoa Raz!mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki lub śmietany 1 łyżeczka koncentratu czosnku Proeco sól himalajska do smaku pieprz do smaku, najlepiej prosto(...)gotuj długo, 5 minut od zawrzenia wystarczy. Dodaj poszatkowanych na dużych oczkach pieczonych buraków. Odstaw do wychłodzenia. Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj do ugotowanych buraków. Następnie zetrzyj rzodkiewkę na dużych oczkach, poszatkuj drobno koperek, dodaj do buraczków. Dosmacz pieprzem, solą, czosnkiem. Wyciśnij sok z jednej cytryny i dodaj. Jeśli danie wydaje Ci się zbyt
Z Kuchni Do Kuchnipołączeniu ze śledziami stanowi świetną przekąskę.. zakąskę na zakrapianą imprezę. Polecam :) Składniki - 4 płaty śledziowe solone typu Matjas Sos - 1 malutka cebulka - 2 małe ogórki kiszone - 1 duży ząbek czosnku - pół pęczka koperku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej smietany Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę(...)Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. W miseczce przygotowuję sos: Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, koperek siekam. Dodaję majonez i śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej na całą noc) do lodówki. W celu przegryzienia się
Kuchnia z widokiem na ogródWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 3 średnie ogórki kiszone, większy ząbek czosnku, mała cebula, duża garść posiekanego koperku, łyżka oleju smakowego (u mnie z papryką ostrą, pomidorami i bazylią). Przygotowanie: Ogórki kroję w ćwierćplasterki. Cebulę i czosnek drobno siekam. Warzywa łączę z koperkiem i olejem, odstawiam
JejKuchniadzisiaj na obiad? Może jajko sadzone? Szybko, tanio i smacznie. SKŁADNIKI: ( porcja dla 2 osób) ziemniaki – 4 sztuki jajka – 4 sztuki ogórek konserwowy – 2 sztuki zielona cebulka – mniejsza poowa pieczarki – 4 sztuki olej – do usmażenia koperek suszony – 1 łyżeczka ( opcjonalnie ) przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka papryka słodka – szczypta sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Obrać ziemniaki. Opłukać(...)bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie – ok. 20 minut. Pieczarki przesmażyć na patelni. Kiedy będą gotowe, odcedzić wodę, ugnieść. Dodać ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę, koperek, przyprawę do ziemniaków i wszystko razem wymieszać. Dołożyć przesmażone pieczarki i pokrojoną zieloną cebulkę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zamieszać. Nalać trochę oleju
kuchniabellissima.wordpress.combagietka – 1 sztuka lub pół dużej makrela wędzona – 1 większa sztuka biały serek kremowy typu Almette lub Philadelphia – pół opakowania sałata – 4 liście słodkie ogórki konserwowe – 4 plastry rzodkiewka – sztuki pieprz świeżo mielony gałązka koperku – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE : Bagietkę pokroić na małe kromki i podgrzać je w grilu elektrycznym bądź w piekarniku. Posmarować kromeczki dość grubą warstwą serka kremowego(...)przy tym ości jeśli się trafią i ułożyć na sałacie. Plastry ogórka pokroić na paseczki i dodać na makrelę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i ułożyć na ogórku konserwowym. Całość można udekorować małymi gałązkami koperku
kuchniabellissima.wordpress.commłodych ziemniaków myślę że idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Moja propozycja dzisiejsza to ogórek i papryka. Sprawdźcie koniecznie co z tego wyszło. Składniki : * 4 ogórki gruntowe * papryka czerwona * ząbek czosnku * cebula * koperek * szklanka maślanki * szklanka kefiru * szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Ogórki obrać i razem z papryką pokroić w kosteczkę, posypać(...)solą i szczyptą cukru. Ostawić. Drobno pokroić cebulę i posiekać koperek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i odstawić do lodówki na kilka godzin
Magiczne Życie Marty