ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:57/164)

167. Witaminka - kolorowo i smacznie 64

poniższe składniki. Na jedną porcję: 3/4 szklanki gęstego jogurtu 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 70 g białego sera 4 łyżki oleju rydzowego tłoczonego na zimno natka pietruszki, koperku, szczypiorku 1 mały świeży ogórek zielony 2 szalotki  1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni  sól, pieprz, bazylia  Jogurt dokładnie mieszamy z serkiem dodajemy odrobinę soli i pieprzu(...)przekładamy do szklanego naczynia.  Do pozostałej części dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię, mieszamy, przekładamy do naczynia.  Natkę pietruszki i koperek  kroimy, dodajemy olej rydzowy, wszystkie składniki mieszamy i mocno rozcieramy, następnie dodajmy pokrojony szczypiorek, ogórek i szalotkę, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy jako trz ecią ostatnią warstwę, na samym końcu posypujemy nasionami dyni i słonecznika. Podajemy

Jadło i czytadło
chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami i jajkiem 197

łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków.  Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kefir mieszamy z zupą i z tartymi warzywami

Bon Appetit Małgorzaty
rolki z ogórka i awokado 196

twarożku można przygotować wcześniej, natomiast zawijać rolki ogórkowe trzeba krótko przed podaniem. Wodnisty ogórek nie powinien zbyt długo czekać -  za wcześnie zrobione rolki zmiękną i puszczą sok.  składniki 1 wężowy ogórek 1 dojrzałe awokado 70 g koziego twarożku sól, pieprz łyżka koperku sok z cytryny płatki papryki parę listków rukoli, rzodkiewki - opcjonalnie Przygotowanie Ogórek pokroić wzdłuż w cienkie(...)paski ( obieraczką do warzyw).  Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, usunąć skórkę. Włożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny, dodać kozi twarożek, koperek, wszystko rozgnieść widelcem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Paski ogórka posmarować pastą z awokado, na każdym można dołożyć listek rukoli. Zawinąć w rulonik,  ustawić na talerzu,  posypać płatkami papryki, przybrać plasterkami

Stare Gary
Szybka surówka z kapusty z majonezem babci Basi 189

Łatwa i szybka , a smakuje wyśmienicie. Polecam ! Składniki -podaję orientacyjnie wg potrzebnej ilości : pół główki kapusty świeżej, pomidor duży lub 2 średnie, 2 – 3 ogórki kiszone lub świeże ( ewentualnie w occie ) koperek lub szczypiorek, majonez Winiary ( ilość wg uznania ), sól, pieprz, szczypta cukru,   Sposób przygotowania : Kapustę drobno poszatkować , włożyć do naczynia i posolić. Pozostawić na kilka minut(...)zmożenia . Pomidory kroimy na kawałki, ogórki ( możemy obrać ) kroimy na „księżyce” i dodajemy do poszatkowanej kapusty. Dodajemy majonez i przyprawy ,. Wszystko razem mieszamy . Wierzch surówki posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem . Smacznego

Pysznosci Babci Basi
SURÓWKA DO CHLEBKA PITA 188

Składniki:sałata lodowamarchewkapietruszkakawałek białej kapustypół ogórka zielonegopomidorporkopereksólodrobina cukru2-3 łyżeczki olejuWykonanie:Kapustę białą szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, sałatę kroimy na paski, por

Walijskie Pichcenie
Sałatka z ryżem paprykowym i kurczakiem polana sosem indyjskim Tikka Masala 135

tylko spróbuję z innym sosem i może jeszcze inne dodatki ale o tym w innym razem). Polecam, pychota!!!! Składniki: pierś 1 szt. (dwie połówki) kostka rosołowa papryka koperek maggi w płynie ogórek pół sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy sos w słoiku Patak's Tikka Masala  ryż 1 torebka papryka słodka czosnek granulowany sól Ryż gotuję według przepisu(...)małą modyfikacją tzn. oprócz soli do wody dodaję paprykę słodką i czosnek granulowany do smaku.  Pierś kroję w kostkę a kostkę rosołową mieszam w misce z papryką słodką, koperkiem i maggi w płynie następnie pokrojoną w kostkę pierś nacieram tymi przyprawami. Najlepiej jakby mięsko poleżało trochę w przyprawach. Po tym czasie smażę pierś tak jak ja najbardziej lubię czyli

Kuchnia Viki
Zupa ze świeżych ogórków + film 158

porcje 5 -6 ogórków gruntowych litr bulionu drobiowego ( może być z kostki ) 2 serki topione śmietankowe ( po 100 g) 50 g groszku ptysiowego pół pęczka koperku przepis Obrane i umyte ogórki ścieramy na tarce o  małych oczkach . Następnie do bulionu, może to być rosół z poprzedniego dnia lub bulion drobiowy z kostki , wrzucamy starte ogórki . Do gotującej się zupy dodajemy serki topione i całość dokładnie mieszamy. Zupę gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się serków tj. około 5 do 10 minut. Koperek drobno siekamy . Zupę podajemy na gorąco z posiekanym koperkiem i groszkiem ptysiowym

Smakowite Dania
Grecki gyros 187

proponuję inny sos, który również doskonale pasuje do tego dania. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 2 pomidorów, 1 ogórka,  1 czerwonej cebuli, 1 cytryny, 2 ząbków czosnku, pęczka natki świeżego koperku, 500 gram frytek, 200 gram jogurtu greckiego,  3 łyżek majonezu, 5 łyżek oliwy, 3 łyżeczek słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczki suszonego oregano(...)greckiego i 3 łyżki majonezu. Dodałem 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, a także drobno posiekany pęczek natki koperku. Całość przyprawiłem solą i pieprzem. Po wymieszaniu umieściłem w lodówce na 20 minut.  Ogórka pokroiłem w cienkie plasterki, a pomidora w półplasterki. Cebulę obrałem z łupinek i pokroiłem w plasterki, które następnie podzieliłem na krążki. Usmażyłem

Wyprawy kulinarne
Chłodnik botwinkowy z makaronem 103

warzyw. Polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu Lubella Mini 5 warzyw pęczek botwinki łyżka soku z cytryny szczypta cukru 1 średnia cukinia 4 małe ogórki gruntowe 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka pokrojonego koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Botwinkę oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Przekładamy do garnka, dodajemy(...)cytryny, cukier i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a potem obieramy ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, koperek i mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną botwinkę i mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chłodnik Anny B. 106

Anki udało mi się załapać na pyszny chłodnik Nie mogłam nie wziąć przepisu! Składniki: - botwinka - marchewka młoda - pietruszka - por - kostka rosołowa - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 12 volt - 4 jajka na twardo - botwinkę, marchewkę młoda, pietruszkę oraz por drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem(...)koncentratu pomidorowego – dodać w trakcie gotowania dla dodania kolorku i smaku - zagotowany wywar wystudzić i potem wstawić na godzinkę do lodówki - 4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek koperku – pokroić i dodać do wystudzonego już wywaru Po wyjęciu , dodać śmietanki 12 volt i wylać na talerz. Do każdego talerza dodać po 2 przekrojone

upichcona
Chłodnik z botwinki 184

litra zupy) - pęczek botwinki - 2 młode buraki - 1 marchewka młoda -  1 pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki, marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować(...)pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego.  Gotować 15 minut , wystudzić wywar i wstawić na godzinę do lodówki.  4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek koperku – pokroić i dodać do wystudzonego już wywaru. Po wyjęciu , dodać śmietanki 18 volt i wylać na talerz.  Do każdego talerza można dodać

upichcona
3 propozycje przystawek na przyjęcie 213

kromki, smarujemy serkiem śmietankowym. Następnie układamy na nim łososia, kiełki lucerny i całość posypujemy posiekanym koperkiem. Propozycja 2 – Kanapeczki z wędliną i warzywami papryka ogórek zielony pomidorki koktajlowe szynka masło bagietka koperek majonez jajka ugotowane na twardo ser żółty kiełki lucerny Tutaj możecie dowolnie komponować składniki na kanapkach. Zaczynamy oczywiście od pokrojenia bagietki, smarujemy ją masłem, a następnie układamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Moja ulubiona zupa ogórkowa 159

Moja ulubiona zupka z ogórków kiszonych mojej mamy :) SKŁADNIKI: kiszone górki mojej mamy włoszczyzna kilka ziemniaków żeberka wieprzowe koperek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy śmietana 18%  Do większego lub średniego garnka włożyć żeberka, wlać zimną wodę. Zagotować, ściągnąć szumowiny , następnie zmniejszyć ogień. Dodać  sól, przykryć i gotować mięso przez około  pół godziny na małym ogniu(...)małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 15 minut. Ogórki zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 7 - 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Wyciągnąć również żeberka i je oskubać

MarciochaKucharzy
Zielony chłodnik miętowy 119

tego lekki i zdrowy. Schłodzony orzeźwi każdego który jest spragniony. Można taki chłodnik zrobić sobie do pracy na wynos.  1 garść roszponki 1 ogórek zielony długi 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 6 rzodkiewek kawałek papryczki chili 4 gałązki mięty 300 ml jogurtu greckiego sól, pieprz czerwony 1 plaster cytryny Ogórka kroję wzdłuż na krajalnicy(...)połowę ogórka ścieram na tarce jarzynowej razem ze skórą, rzodkiewki kroję. Do szklanek wlewam chłodnik do połowy, dodaję startego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, na wierzchu paski ogórka szerokie, kawałek rzodkiewki, plaster cytryny, listki mięty, koperku, posypuję chili i pieprzem.Najlepszy jest schłodzony

wesoła kuchnia
Kiszona brukselka 166

pomysł na kiszone warzywo? Kiszona brukselka jest smacznym dodatkiem do obiadowych, kanapek i mięs z grilla.  Składniki: brukselka na każdy słoik: 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku woda z kiszonych ogórków, do wypełnienia słoika Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, ugotować al dente. Wystudzoną brukselkę ułożyć w słoikach, wraz z obranym czosnkiem i gałązkami kopru.  Słoki uzupełnić

Codziennik Kuchenny