łososia to mieszanka trzech gatunków ryżu, doprawiona i zapieczona. Na każdym postumenciku umieściłam rodzaj gniazda z wędzonego łososia, do środka którego wlałam sos tatarski. Całość wykończyłam ogórkiem konserwowym i świeżym koperkiem Mąż był zachwycony, a i mnie też przypadła do smaku. Prosta do zrobienia. Ja wykorzystałam tu mieszankę trzech gatunków ryżu: dzikiego, parboiled i pełnoziarnistego, ale z powodzeniem mogą
Wiem co jemskłada się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu. 2. Do sałatki warzywnej przygotowujemy garść roszponki, czarne oliwki, kilka pomidorów koktajlowych i ziarna słonecznika
Mój Smak na Życiewarzyw, kanapek i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony składniki 1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowegoduża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon)2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6 malutkich korniszonów1 filet anchois posiekany (opcjonalnie)łyżka kaparówsólpieprzew nieco soku z cytrynyprzygotowanieZioła, korniszony i kapary posiekać, dodać do majonezu. Wszystkie składniki wymieszać
Stare Garyprzecież w sezonie letnim ogórków, pomidorów czy papryki nie brakuje u nikogo. Wystarczy więc tylko kupić fetę i smaczna kolacja gotowa! :)) Na upalne dni - jak znalazł! :)Składniki:op.sera feta1 czerwona papryka3-4 rzodkiewki3 średnie pomidory3 zielone, małe ogórkiszczypioremmłoda cebulkakoperekWykonanie:Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy, posypujemy obficie szczypiorkiem, koperkiem i doprawiamy jedynie świeżo zmielonym pieprzem. Chłodzimy
Walijskie Pichceniełyżeczka kawioru czerwonego plasterek cytryny lub łyżeczka sosu czosnkowego. 2.Układamy w górę warstwami:. łyżka twarożku zmieszana z bazylią i zielonym ogórkiem plasterki łososia posypane koperkiem cząstki limonki, pieprz młotkowany. 3.Układamy w górę warstwami: Łyżka serka Tartare orzechowe łyżka posiekanych pomidorków, sól, pieprz
Kulinarny karnet Christopherasię tutaj. Oczywiście stek możecie przygotować w innej marynacie. dodatki: bułka Tutaj znowu dowolność - to co lubicie najbardziej, bądź macie akurat w lodówce. sałata pomidorki koktajlowe zielony ogórek ser żółty dymka koperek oliwa z oliwek sos: 2 łyżki ostrej musztardy 1-1,5 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki oliwy z oliwek Bułkę kroimy na pół
Brzuszki Łakomczuszkikroimy na ćwiartki usuwamy pestki i dorzucamy do ogórka. Sitko z ogórkiem i pomidorami zawieszamy nad miseczką w której będziemy mieszać sos. Solimy i mieszamy, pozwalamy sokom ścieknąć do miseczki. Pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek. Dorzucamy wszystko do makaronu. Pomidory i ogórki ściągamy z sitka i dodajemy do sałatki. Do soku z pomidorów
ladykitchenświeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie cebule 12-15 cm jasnej części pora 3-4 duże ząbki czosnku zielona papryczka chili mały pęczek koperku oliwa z oliwek sól do smaku Ogórki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Papryczkę chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno(...)oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito
Codzienna kuchnia niecodziennadanie w domu, dla rodziny. Oczywiście zrobiłam po swojemu. Wyszedł bardzo smaczny, różowiutki i pełny warzyw :) Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewek 2 długie ogórki (lub 5-6 gruntowych) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku 1 litr maślanki (lub maślanki i kefiru) łyżka masła pół szklanki wody sok z połówki cytryny szczypta cukru sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć(...)Następnie posiekać łodyżki i listki z buraczków, również dodać do garnka, znów poddusić. Wystudzić. Ogórki i rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (ogórki można obrać, ale nie trzeba), dodać do zimnej zupy. Posiekać koperek i szczypiorek, również dodać do zupy. Wlać maślankę, doprawić cukrem, pieprzem i jeśli trzeba jeszcze solą, wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić do lodówki do całkowitego
Cakes By Kejtmiseczce, dodać mleko oraz sól, pieprz oraz wędzoną paprykę do smaku. Koperek drobno posiekać, dodać do twarożku, dokładnie wymieszać. Każdą babeczkę faszerować łyżeczką twarożku. Ozdobić np. kawałkiem koperku, rzodkiewką lub połową plasterka ogórka. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozdrobnić. Tuńczyka osączyć z nadmiaru sosu, dodać do jajek. Dodać przyprawy, poszatkowany drobno koperek i majonez, Wymieszać, by powstała jednolita
Moje Qulinariapieczarek marynowanych 3-4 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 7 jajek ugotowanych na twardo pieczarki, groszek i koperek zielony do dekoracji Przygotowanie:Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. W naczyniu wymieszać ogórki, groszek, pieczarki i całą zawartość łącznie z sosem fileta z pstrąga, wymieszać
Ala piecze i gotujeduńsku będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone na sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 12% lub 18% 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 cebula 2 ogórki konserwowe 3 łyżki kaparów 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka curry do smaku sól, pieprz szczypta cukru oraz jajka ugotowane na twardo koperek do posypania gotowej sałatki(...)śledzie. Teraz przygotuję sos: Do misec zki d aję majonez, śmietanę, ketchup i dokładnie mieszam. Umytą i osuszoną zieleninę (koperek, szczypiorek) drobno siekam i dodaję do sosu. Odsączone kapary z zalewy również siekam i dodaję do sosu. Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do sosu. Do sosu dodaję przyprawy, curry, doprawiam solą , pieprzem i szczyptą cukru
Uwaga Babcia Gotujeskórki (niczym frytki) fantastycznie współgra ze świeżym farszem z serka, oleju rydzowego, cebulki i ogórka. 5 ziemniaków 1 serek Almette śmietankowy 1 cebula 1 ogórek zielony 3-4 łyżki oleju rydzowego sól, pieprz szczypiorek lub koperek olej do smażenia Ziemniak ugotować w osolonej(...)wodzie, przeciąć na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ pozostawiając skórki (około 0,5 cm grubości). Wydrążone ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać do nich serek, olej rydzowy, ogórek i cebulę pokrojone w kostkę oraz pokrojony koperek lub szczypiorek, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Skórki ziemniaczane usmażyć na głębokim oleju, tak aby wnętrze zrobiło się złociste. W jeszcze gorące skórki nałożyć
Jadło i czytadłomąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 2 sztuka "M", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, rzodkiewki 1 pęczek, ogórek zielony 1 średni, cukier 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, jogurt naturalny 400 ml kalafior większy ugotować w nieosolonej wodzie na "al dente", nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak, bez dużego głąba włożyć kalafior(...)miski i gorący tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, wystudzić rzodkiewki, ogórek zielony bez skórki zetrzeć na tarce duże oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej
W Mojej Kuchni Lubię