ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:65/164)

Sałatka z surimi - "krabowa" 309

Przygotuj więc smaczną i lekką sałatkę z paluszków o smaku krabów. Składniki: 250 g surimi - paluszków o smaku krabów 1 puszka kukurydzy 1 zielony ogórek - świeży 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku koperek - kilka gałązek sól, pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Kukurydzę odsącz z zalewy (na sitku) i wrzuć do miski. Paluszki krabowe, ogórka i cebulę pokrój

Alutka-Gotuje
Boeuf Strogonow 269

każdy dodaje ich wedle uznania. Mogę powiedzieć, że ja dodałam szczyptę soli, łyżkę pieprzu oraz około 1/2 opakowania oregano (uwielbiam zioła!). Można opcjonalnie dodać pokrojony w plastry ogórek konserwowy i posiekany koperek. Pasuje idealnie

Karola gotuje
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 164

fermentowanie w przetworach mlecznych np. w maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką ochotę na kiszone głąby kapusty, bo to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama nazywała je “ananasami” i zawsze zostawiała

Ugotowane pozamiatane
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 216

TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy i obieramy, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach, odcedzamy sok. Koperek i miętę siekamy. Wszystkie składniki

Menmagazine
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 140

TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy i obieramy, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach, odcedzamy sok. Koperek i miętę siekamy. Wszystkie składniki

Menmagazine
Surówka z soczewicą i kapustą pekińską 201

względu na zawartość soczewicy jest bardziej wartościowa i pożywna. Składniki 1 szkl ugotowanej zielonej soczewicy 1 mała puszka kukurydzy złocistej firmy Bonduelle 1/2 kapusty pekińskiej 1-2 ogórki kiszone natka pietruszki koperek ocet jabłkowy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z pieczarek marynowanych 139

Sałatka z pieczarek marynowanych, jajek, ogórka kiszonego i świeżego koperku ma lekko kwaśny smak. Bardzo łatwo i szybko można ją przygotować. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Tortilla z paluszkami rybnymi i sosem tzatziki 191

sól, pieprz- do smaku Sos tzatziki: Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie dokładnie odcisnąć z soku. W miseczce połączyć jogurt naturalny z ogórkami, sprasowanym czosnkiem, posiekanym koperkiem, oliwą, solą oraz pieprzem. Przygotowanie: Paluszki rybne przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Tortillę lekko podgrzać na patelni lub w mikrofali. Przygotowanym sosem posmarować tortillę pozostawiając 1/3 część

Kraina Miodem Płynąca
Kotlet na szybko bez panierki 107

mąką z obu stron i smażyć na ostrym ogniu po 3-4 min z każdej strony.  Podać z młodymi ziemniaczkami z wody, polanymi tłuszczem i posypanymi koperkiem, oraz mizerią z ogórka z cebulą i rzeżuchą ogrodową, doprawioną śmietaną

Gotowanie jest łatwe
OGÓRKI KISZONE 112

swoje jak ja lub kupujecie od kogoś  sprawdzonego,zaufanego.Druga sprawa to nieuszkodzone słoiki,dobre,niezardzewiałe zakrętki.Trzecie to przepis,po który zapraszam do mnie. Składniki: ogórki(dowolna ilość) czosnek korzeń chrzanu koperek liście z wiśni,porzeczki   Zalewa:   1 l wody łyżka soli kamiennej  Ogórki dokładnie  umyć,koper i liście też.Chrzan i czosnek

Niespełnione zdolności kulinarne
PIECZONE PODUDZIA KURCZAKA Z WARZYWAMI 359

także nie trzeba go jakoś specjalnie pilnować. Polecamy na letni obiad :). Serwuj ze schłodzoną surówką z jogurtem lub śmietaną, np.: - mizeria z kukurydzą , - surówka z sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem, - mizeria z rzodkiewką Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy

Przepisy Aleksandry
Wątróbka z cydrem jabłkowym 126

serwuję rzadko :( Jest to moja ulubiona wersja, z ogromną ilością cebuli duszonej w cydrze jabłkowym, który nadaje lekko słodkawego smaku i aromatu jabłka, podana z ziemniakami posypanymi koperkiem i- obowiązkowo- z ogórkiem kiszonym, mniam! :) A sama wątróbka jest delikatnie pikantna w smaku, krucha i miękka, jednakże należy pamiętać, ażeby jej nie solić przed smażeniem, gdyż będzie gumowata! Polecam, gdyż

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekany mix ryżowy z wędzonym łososiem 114

łososia to mieszanka trzech gatunków ryżu, doprawiona i zapieczona. Na każdym postumenciku umieściłam rodzaj gniazda z wędzonego łososia, do środka którego wlałam sos tatarski. Całość wykończyłam ogórkiem konserwowym i świeżym koperkiem Mąż był zachwycony, a i mnie też przypadła do smaku. Prosta do zrobienia. Ja wykorzystałam tu mieszankę trzech gatunków ryżu: dzikiego, parboiled i pełnoziarnistego, ale z powodzeniem mogą

Wiem co jem
Kurczak z sałatką ryżową i warzywną 452

składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu. 2. Do sałatki warzywnej przygotowujemy garść roszponki, czarne oliwki, kilka pomidorów koktajlowych i ziarna słonecznika

Mój Smak na Życie
Sos majonezowy z ziołami 149

warzyw, kanapek  i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony składniki 1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowegoduża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon)2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6  malutkich korniszonów1 filet anchois posiekany (opcjonalnie)łyżka kaparówsólpieprzew nieco soku  z cytrynyprzygotowanieZioła, korniszony i kapary posiekać, dodać do majonezu. Wszystkie składniki wymieszać

Stare Gary
SAŁATKA Z SEREM FETA 217

przecież w sezonie letnim ogórków, pomidorów czy papryki nie brakuje u nikogo. Wystarczy więc tylko kupić fetę i  smaczna kolacja gotowa!  :)) Na upalne dni - jak znalazł! :)Składniki:op.sera feta1 czerwona papryka3-4 rzodkiewki3 średnie pomidory3 zielone, małe ogórkiszczypioremmłoda cebulkakoperekWykonanie:Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy, posypujemy obficie szczypiorkiem, koperkiem i doprawiamy jedynie świeżo zmielonym pieprzem. Chłodzimy

Walijskie Pichcenie
Verrines. 139

łyżeczka kawioru czerwonego   plasterek cytryny lub łyżeczka  sosu czosnkowego. 2.Układamy w górę warstwami:.   łyżka twarożku zmieszana z bazylią i zielonym ogórkiem   plasterki łososia posypane koperkiem   cząstki limonki, pieprz młotkowany.  3.Układamy  w górę warstwami:   Łyżka serka Tartare orzechowe   łyżka posiekanych pomidorków, sól, pieprz

Kulinarny karnet Christophera
Męska rzecz. 161

się tutaj. Oczywiście stek możecie przygotować w innej marynacie. dodatki: bułka Tutaj znowu dowolność - to co lubicie najbardziej, bądź macie akurat w lodówce. sałata pomidorki koktajlowe zielony ogórek ser żółty dymka koperek oliwa z oliwek sos: 2 łyżki ostrej musztardy 1-1,5 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki oliwy z oliwek Bułkę kroimy na pół

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka makaronowa z tuńczykiem. 193

kroimy na ćwiartki usuwamy pestki i dorzucamy do ogórka. Sitko z ogórkiem i pomidorami zawieszamy nad miseczką w której będziemy mieszać sos. Solimy i mieszamy, pozwalamy sokom ścieknąć do miseczki. Pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek. Dorzucamy wszystko do makaronu. Pomidory i ogórki ściągamy z sitka i dodajemy do sałatki. Do soku z pomidorów

ladykitchen
Zupa krem ze świeżych ogórków, z dodatkiem oliwy i grzanek 133

świeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie cebule 12-15 cm jasnej części pora 3-4 duże ząbki czosnku zielona papryczka chili mały pęczek koperku oliwa z oliwek sól do smaku Ogórki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Papryczkę chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno(...)oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chłodnik 178

danie w domu, dla rodziny. Oczywiście zrobiłam po swojemu. Wyszedł bardzo smaczny, różowiutki i pełny warzyw :) Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewek 2 długie ogórki (lub 5-6 gruntowych) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku 1 litr maślanki (lub maślanki i kefiru) łyżka masła pół szklanki wody sok z połówki cytryny szczypta cukru sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć(...)Następnie posiekać łodyżki i listki z buraczków, również dodać do garnka, znów poddusić. Wystudzić. Ogórki i rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (ogórki można obrać, ale nie trzeba), dodać do zimnej zupy. Posiekać koperek i szczypiorek, również dodać do zupy. Wlać maślankę, doprawić cukrem, pieprzem i jeśli trzeba jeszcze solą, wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić do lodówki do całkowitego

Cakes By Kejt
Wytrawne babeczki faszerowane 173

miseczce, dodać mleko oraz sól, pieprz oraz wędzoną paprykę do smaku. Koperek drobno posiekać, dodać do twarożku, dokładnie wymieszać. Każdą babeczkę faszerować łyżeczką twarożku. Ozdobić np. kawałkiem koperku, rzodkiewką lub połową plasterka ogórka. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozdrobnić. Tuńczyka osączyć z nadmiaru sosu, dodać do jajek. Dodać przyprawy, poszatkowany drobno koperek i majonez, Wymieszać, by powstała jednolita

Moje Qulinaria
Jajka z sałatką rybno warzywną 218

pieczarek marynowanych 3-4 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 7 jajek ugotowanych na twardo pieczarki, groszek i koperek zielony do dekoracji Przygotowanie:Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. W naczyniu wymieszać ogórki, groszek, pieczarki i całą zawartość łącznie z sosem fileta z pstrąga, wymieszać

Ala piecze i gotuje
Śledzie po Duńsku | Śledzie z Majonezem i Śmietaną | Pyszna Sałatka Śledziowa 297

duńsku będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone na sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 12% lub 18% 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 cebula 2 ogórki konserwowe 3 łyżki kaparów 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka curry do smaku sól, pieprz szczypta cukru oraz jajka ugotowane na twardo koperek do posypania gotowej sałatki(...)śledzie. Teraz przygotuję sos: Do misec zki d aję majonez, śmietanę, ketchup i dokładnie mieszam. Umytą i osuszoną zieleninę (koperek, szczypiorek) drobno siekam i dodaję do sosu. Odsączone kapary z zalewy również siekam i dodaję do sosu. Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do sosu. Do sosu dodaję przyprawy, curry, doprawiam solą , pieprzem i szczyptą cukru

Uwaga Babcia Gotuje
Smażone skórki ziemniaczane z nadzieniem 121

skórki (niczym frytki) fantastycznie współgra ze świeżym farszem z serka, oleju rydzowego, cebulki i ogórka. 5 ziemniaków 1 serek Almette śmietankowy 1 cebula 1 ogórek zielony 3-4 łyżki oleju rydzowego sól, pieprz szczypiorek lub koperek olej do smażenia Ziemniak ugotować w osolonej(...)wodzie, przeciąć na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ pozostawiając skórki (około 0,5 cm grubości).   Wydrążone ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać do nich serek, olej rydzowy, ogórek i cebulę pokrojone w kostkę oraz pokrojony koperek lub szczypiorek, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.   Skórki ziemniaczane usmażyć na głębokim oleju, tak aby wnętrze zrobiło się złociste. W jeszcze gorące skórki nałożyć

Jadło i czytadło
pyszne kotlety z kalafiora i ... 3545

mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 2 sztuka "M", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, rzodkiewki 1 pęczek, ogórek zielony 1 średni, cukier 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, jogurt naturalny 400 ml kalafior większy ugotować w nieosolonej wodzie na "al dente", nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak, bez dużego głąba włożyć kalafior(...)miski i gorący tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, wystudzić rzodkiewki, ogórek zielony bez skórki zetrzeć na tarce duże oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej

W Mojej Kuchni Lubię
Regionalne Smaki. STYCZEŃ. ZAPROSZENIE 182

miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę.  Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Hekele. Sałatka śledziowa. 196

miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę.  Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania