szklanki cukru 0,5 szklanki octu spirytusowego (10%) 1,5-2 płaskie łyżki soli 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego ziele angielskie, liście selera, koperku - do ułożenia na dnie słoików Przygotowanie: Ogórki obrać ze skóry i pokroić na plastry. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Tak przygotowane warzywa(...)ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania można skrócić, jeśli ogórki będą już miękkie. Najważniejsze, aby składniki sałatki zmiękły podczas gotowania, ale nie rozgotowały się - powinny być al dente. Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 1-2 liście selera, małą gałązkę koperku, 3 ziarenka ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę
Codziennik Kuchennyogórków gruntowych 1 czarna rzepa (lub 3-4 rzodkiewki) 1średnia kalarepka ok. 1 l maślanki mrągowskiej 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 1/2 łyżeczki cukru pieprz i sól Przygotowanie: Warzywa (ogórki, kalarepkę, rzepę lub rzodkiewki) myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach bezpośrednio do garnka lub większej miski. Koperek i szczypiorek drobno siekamy
bistro mamasosem, przez co stworzyłam prawdziwą witaminową bombę:). 100g roszponki 1 pomidor 1 ogórek 1/4 puszki kukurydzy 150g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki koperku sól, pieprz 1. Pomidory kroimy w kostkę, ogórka w plastry, kukurydzę odcedzamy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Warzywa łączymy z jogurtem, czosnkiem, koprem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy
Szefowa kuchnisól, łyżka stołowa vegety łyżka ostrej musztardy (u mnie idealnie sprawdziła się przyprawa do skrzydełek ognistych kamisa, polecam!) 3 ząbki czosnku, majonez, jogurt typu bałkańskiego, sól, koperek - na sos czosnkowy (opcjonalnie ogórek wężowy starty na dużych oczkach, wymieszany z sosem wyżej > cacyki ;) ) Cebule, natkę i czosnek drobno siekamy ( w przypadku tego ostatniego można przecisnąć przez praskę). Przerzucamy wszystko(...)zrumienienia, by w środku były soczyste, ale nie surowe. Na sos czosnek lepiej sprasować, będzie gładszy. Przeciśnięty mieszamy z trzema łyżkami majonezu, trzema jogurtu oraz szczyptą soli i posiekanym koperkiem. Polewamy nim gorące kotleciki i zjadamy ze smakiem! Po tym daniu jeszcze bardziej nie rozumiem ludzi nie jedzących cebuli i czosnku
Kuchenna Kontrrewolucyadrugiego dania. Składniki: 1 główka sałaty 2-3 ogórki gruntowe 1 duży pomidor kilka rzodkiewek przyprawa do sałatek + odrobina oleju siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Ogórki obrać pokroić w plasterki. 2. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, a pomidora w kostkę. 3. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę oleju i przyprawić. Na koniec dodać koperek
Kuchnia domowa Aniimprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek) 1 łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę. Tak samo zrobić z cebulą. Ser feta również pokroić w kosteczkę
VioletoweKucharzenieSkładniki: * pęczek botwinki z małymi buraczkami * 5 ziemniaków * 2 kostki bulionowe * 3 liście laurowe * 3 ziela angielskie * 1 marchew * 2 duże zielone ogórki * 2 łyżki śmietany * ocet, cukier, sól, pieprz * pęczek koperku Sposób przygotowania: Kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 l. wody. Zagotowujemy. Dodajemy startą na tarce marchew, buraczki i posiekane łodyżki botwinki. Dodajemy 2 łyżki octu, liście laurowe, ziela(...)Gotujemy ok. 10 min. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10 min. Po wrzuceniu posiekanych liści botwinki i pokrojonych w kostkę ogórków zupę gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy. Podajemy z posiekanym koperkiem
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 litr wywaru mięsno-jarzynowego 1/2 kg świeżych ogórków 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany 18% 1/2 pęczka koperku (użyłam rzeżuchy) sok z 1/2 cytryny żółtko sól Wykonanie: Ogórki obieram, kroję wzdłuż na pół i wydrążam pestki za pomocą łyżeczki do herbaty. Ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Przekładam do rondelka, skrapiam(...)rumieniąc. Rozprowadzam resztą zimnego wywaru i gotuję ok 5 min. Dodaję podduszone ogórki i razem gotuję przez chwilę. W razie konieczności zakwaszam sokiem z cytryny. Zestawiam zupę, dodaję śmietanę, wcześniej zahartowaną i żółtko, i ponownie doprowadzam do wrzenia. Doprawiam solą. Przed podaniem posypuję rzeżuchą lub koperkiem i startą skórką cytrynową. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchentalerze.Na talerzu ułożyć porwaną sałatę (dałam mix- masłową i rukolę). Obrać ogórka (wystarczy jeden mały długi lub dwa gruntowe) i pokroić na plasterki,ułożyć na sałacie.Rzodkiewkę pokroić na plasteki a paluszki krabowe na małe kawałki i również ułożyć na sałacie.Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą ziołową i polać sałatkę
Monia miesza i gotujeskładniki * 100 g łososia wędzonego na zimno * 1 sałata strzępiasta * 1/2 avocado * 1/2 długiego ogórka wężowego dressing * 1/2 kubka jogurtu naturalnego * 1 pęczek koperku * 1 ząbek czosnku * sól, pieprz sposób wykonania Umytą i osuszoną sałatę pokroić na mniejsze kawałki, pokroić łososia, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić wzdłuż na cienkie plastry . Wszystkie składniki umieścić w misce lub pojemniku
Mix smakuogórków, cebuli i jabłka jest świetnym dodatkiem do obiadu. Przygotowuje się ją błyskawicznie, zawiera sporo witaminy c, jako dodatku zamiast natki pietruszki można użyć posiekanego koperku. składniki na 3 porcje 4 ogórki kiszone ( przepis Tutaj ) 1 cebula 1 jabłko łyżeczka oliwy z oliwek gałązka natki pietruszki sól pieprz przepis Ogórki , jabłko i cebulę kroimy w kostkę
Smakowite Daniafiletów śledziowych a’la matias 3-4 średniej wielkości ziemniaki 5 ugotowanych na twardo jajek 1 duży por 1 duża czerwona cebula 5-6 ogórków konserwowych 1 jabłko 1 pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy(...)jabłko, jajka, wystudzone i obrane ze skórki ziemniaki oraz ogórki. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę i łączymy z resztą składników. Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i mieszamy. Łączymy z resztą składników. Całość posypujemy posiekanym drobno koperkiem. Źródło
Smaki Na Talerzusię najpierw oczami ? Dzisiaj prezentuję ogórki kiszone na różowo. Wyraziste w smaku, łatwe w przygotowaniu a kolor zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2-3 ogórki kiszone 2 małe jabłka 1 mała cebula Mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu light 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa) Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do sosu razem z łyżką koncentratu buraczanego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy. I smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwySkładniki: ogórek gruntowy 1 kg, sól 1,5 łyżeczki/kamienna, gorczyca 1 łyżka, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek suszony 1 baldachim, zestaw do kiszenia ogórków 1 pęczek nieduże jędrne ogórki gruntowe zalać w misce zimną wodą na 2 godziny, wode wylać i czystym recznikiem kuchennym wytrzeć ogórki do sucha ściąć czubki ogórków, przeciąć każdy wzdłuż
W Mojej Kuchni Lubiędobrze się po nich czuje, dlatego spróbowałam czegoś innego, niż zwykła ogórkowa. ogórki kiszone ze słoika 300 gr seler duży 1/2 sztuki pietruszka 1 sztuka ziemniak 1 sztuka liść laurowy 1 sztuka ziele angielskie 3 ziarenka bulion warzywny 1l cebula 1 sztuka oliwa 2 łyżki koperek 2 łyżki drobno posiekanego kolendra do smaku 1/2 łyżeczka świeżo mielony(...)ogórków). Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem
AZgotuj!