Zielony koktajl na bazie kiwi i ogórka to lekki i pożywny koktajl owocowo-warzywny, bogaty w błonnik, wspomagający prawidłowe trawienie. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: ogórka z kiwi • Kiedy pić: o każdej porze dnia Składniki : • 2 surowe ogórki • 2 owoce kiwi • łyżka płatków owsianych • imbir • łodyga koperku • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Obierz ogórek ze skóry i pokrój w drobną
KUCHNIA POLSKAwyszedł pyszny. Na pewno jeszcze powtórzę bo to dopiero początek lata. Chłodnik litewski Roberta Makłowicza Składniki: - duży pęczek boćwiny wraz z małymi buraczkami - 2 ogórki zielone - 1/2 pęczka rzodkiewki - 1/2 szklanki posiekanego koperku - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1-2 ząbeki czosnku - 6 szklanek kefiru - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - sól Przygotowanie: Boćwinkę płuczemy(...)Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek, pokrojone w drobną kostkę ogórki i drobno pokrojoną rzodkiewkę (lub trzemy na tarce), solimy do smaku i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ugotowanym jajkiem. Życzę smacznego
Kulinarne życiepokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze polać oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, np Prymat i majerankiem. Piec do zrumienienia. Sos tzatziki: 250 ml jogurtu naturalnego 1/2 ogórka świeżego 1 łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku sól Ogórka pokroić w drobną kostkę, koper posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą. Smacznego
kolorowotorcikowogrubych oczkach. Delikatnie posolić i przełożyć na sito. Odstawić na godzinkę aby puściły sok. Jogurt przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Następnie dodać odciśnięte z soku ogórki. Wymieszać dokładnie, jeszcze raz doprawić jeśli potrzeba. Odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki sie przegryzły. Najlepiej
Monia miesza i gotujepuszki jaja ugotowane na twardo 3 szt. ogórek kiszony 2 szt. koperek świeży siekany 2 łyżki majonez 3 łyżki tabasco 6 kropel ketchup pikantny 2 łyżki sól, pieprz do smaku Metoda: Tuńczyka odsączyć z wody (oleju), umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Jaja i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka. Majonez, tabasco, ketchup(...)wymieszać razem ze sobą, aż powstanie jednolity sos. Wlać do tuńczyka. Wymieszać. Wsypać koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać
Kuchnia Paulettesupały. Kiedy jest nam gorąco szukamy orzeźwienia, wtedy dobrym pomysłem jest pełen witamin chłodnik. Polecam :) Składniki - 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami - 1 ogórek zielony - 2 ogórki kiszone, lub małosolne - pęczek rzodkiewek - pęczek koperku - pół pęczka zielonej cebulki lub szczypiorku - 600 ml maślanki lub zsiadłego mleka - 200 ml gęstej śmietany 18 % - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki soku(...)przykryła botwinkę ) i gotuję ok. 10 minut. Zdejmuję z ognia, dodaję sok z cytryny i studzę. Do ostudzonej botwinki dodaję starte na tarce o dużych oczkach ogórki, rzodkiewkę, drobno posiekany szczypior i koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zsiadłe mleko i śmietanę. Całość dokładnie mieszam, dodaję do smaku sól, pieprz i odrobinę cukru. Wstawiam do lodówki co najmniej
Kuchnia z widokiem na ogródSKŁADNIKI: • ok. 8-9 ziemniaków • 5-6 ogórków • 1 por, biała część • pęczek koperku • 3-4 łyżki majonezu • sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać ogórki również pokrojone w kostkę oraz posiekany por i koperek, wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać
KUCHNIA POLSKAbył błąd..bo jajko świetnie pasuje nie tylko do szczawiowej,ale także i do ogórkowej. porcja rosołowa 1 marchewka kilka ziemniaków kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek sól, pieprz listek, ziele domowa wegeta jajka Do garnka wlać wodę, włożyć porcję rosołową, dodać przyprawy i marchew startą(...)tarce i gotować.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do garnka. Ogórki zetrzeć na tarce przełożyć do mniejszego garnuszka, wlać trochę bulionu i gotować.Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wtedy dodać ugotowane ogórki ,gotować do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę,dodać koperek , doprawić do smaku.Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem
Moje domowe kucharzeniedziś dla Was przepis na marynowanego ogórka z marchewką. Taki ogórek jest super dodatkiem do kanapki, do sałatki lub solo. Polecam Składniki: 5 średnich ogórków gruntowych 1 średnia marchewka 1 gałązka świeżego koperku 2/3 szkl octu jabłkowego 1/3 szkl wody 1/4 łyżeczki papryki chili 1 łyżka miodu 4 łyżki oleju Przygotowanie: Ogórki i marchewkę myjemy(...)osuszamy, marchewkę obieramy. Warzywa kroimy na cienkie długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy pokrojone ogórki i marchewkę do słoika i dodajemy koperek. W miseczce mieszamy razem ocet, wodę, chili, miód i olej aż miód się rozpuści. Zalewę przelewamy do słoika na warzywa. Wstawiamy do lodówki na dobę Składniki na 1 słoik
słodkie i nie tylko historie kulinarneMoje propozycja na "Wielkanocne przepisy SEKO" to rolmopsy z ogórkiem i pieczarkami Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la Matjas Seko , 1 ogórek kiszony, 4 pieczarki marynowane kilka gałązek koperku, oliwki zielone, ziarenka czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Filety odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Na każdym filecie kładziemy kawałek ogórka i pieczarki. Zawinięte filety układamy i dekorujemy koperkiem. Posypujemy
Aga w kuchnikoperku 3 łyżki pokrojonego szczypiorku około 800 g jogurtu naturalnego opcjonalnie do podania: rzodkiewki jajka Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy w prasce, solimy odstawiamy na 5 minut. Dodajemy do ogórka, mieszamy, doprawiamy pieprzem ziołowym, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Solimy jeśli zachodzi potrzeba. Chłodzimy w lodówce. Podajemy
Życie zaczyna się w kuchnimielony - do smaku, koperek - ile potrzeba makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, na durszlaku przelać zimną wodą ogórki i pomidory pokroićw plasterki i kawałki na makaronie położyć tuńczyka wymieszanego z pomidorem i ogórkiem do smaku doprawić pieprzem i koperkiem - smaczna i lekka kolacja..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięobiadowa. Pomidor w tym przypadku pełni rolę raczej ozdobnika, bez niego też wyjdzie smaczne! Przygotowanie zajmie nam przysłowiowe 5 minutskładniki4 - 5 kiszonych ogórków, średniej wielkości1 nieduży pomidor1/2 cebulipieprzoliwa z oliweksóldowolne zioła : koperek, szczypiorek, pietruszkaprzygotowanieogórki pokroić w duże kawałki, pomidor w małą kostkę , cebulę w talarki. Wszystko włożyć do miski , posypać ziołami , pieprzem, polać oliwą , wymieszać . W razie
Stare Garycebulą umiescić w salaterce,wymieszać z solą i odstawić ,by pusciły sok i zmiekłyoliwę,ocet winny i miód wymieszać na gładki kremsos dodać do ogórka z cukinią,wymieszać.Dodać pokrojony szczypiorek i koperek lub inne ulubione ziołaprzed podaniem schłodzic w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!którego bazę stanowi ugotowana botwinka wymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić(...)garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać sok z cytryny i gotować kilka minut, aż botwinka zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek i szczypior posiekać. Do garnka z botwiną wrzucić wszystkie warzywa i wlać kefir. Wymieszać całość, doprawić i wstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Podawać dobrze schłodzony
wyzwania kuchenne