ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:44/164)

CHŁODNIK OGÓRKOWY 129

taki szybki do zrobienia a pożywny chłodnik. Składniki:2 kubki po 330 ml jogurtu greckiego pól kubka smietany 18% pól szklanki wody przegotowanej 2 średnie ogórki węże peczek rzodkiewek pęczek koperku sól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Jogurty mieszamy ze smietaną i wodą. Ogórka obieramy kroimy w kosteczkę, rzodkiewki w plasterki, koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa dajemy

Z Majeczką w kuchni
Sos ogórkowo-czosnkowy. 343

gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby   SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać(...)tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15  minut, następnie ogórki odcisnąć i zlać z nich sok, obrać czosnek,koperek i szczypiorek drobno posiekać,dodać do ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego

Kuchnia Beaty
Chłodnik litewski 124

mówią plotki, u nas w domu nigdy nie dotrwał tego czasu. Jak ktoś lubi to może dodać ugotowane jajko (; Składniki: pęczek botwinki pęczek koperku pęczek szczypiorku duży, długi ogórek 5 rzodkiewek 0,7 litra kefiru 0,7 litra jogurtu sól do smaku kwasek cytrynowy do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie (25 minut) : - warzywa dobrze wypłukać - botwinkę razem z małymi buraczkami(...)pociąć na małe kawałki. Przełożyć do garnka i zalać szklanką gorącej wody a następnie gotować przez 10 minut od zawrzenia - koperek i szczypiorek bardzo drobno posiekać - ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach - kefir i jogurt wlać do większego naczynia, dodać ostudzoną botwinkę (wraz z wodą), dodać resztę składników, przyprawić do smaku - delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki

Pora na pora i pomidora
Sos czosnkowy z fetą i zielonym ogórkiem a'la tzatzyki 176

kremowy w smaku, zawiera w sobie to co lubimy najbardziej: czosnek, fetę i zielonego ogórka. Spróbujcie. Sos godny tegorocznego sezonu grillowego. Składniki: - 1 opakowanie fety - 4-5ząbki czosnku (więcej lub mniej wg własnego smaku) - pół zielonego ogórka wężowego - pół dużego pęczka świeżego koperku - 180 g jogurtu naturalnego lub 2 łyżki majonezu - sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal(...)koszyczek do gotowania na parze. Ustaw obroty:12 i czas: 1:30. Do gotowego sosu dodaj posiekany koperek. Wymieszaj ręcznie. Dopraw do smaku. Sposób przygotowania tradycyjnego: Fetę rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany koperek i starty na grubych oczkach zielony ogórek (bez gniazd nasiennych). Wszystko dokładnie wymieszaj i doprawić do smaku. Odstawić do połączenia składników. Smacznego

CookYourself
Imprezowe kanapeczki - krakersy z serkiem i łososiem 529

camembert z gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję z wędzonym łososiem. Enjoy!;-) Składniki: opakowanie krakersów, serek kremowy (np. Twój smak lub Almette), łosoś wędzony, świeży ogórek, kilka listków rukoli, koperek Przygotowanie: Krakersy smarujemy serkiem. Wykładamy na wierzch pokrojono drobno łososia Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, wykładamy po plasterku na każdą kanapeczkę. Dodajemy na wierzch

Kuchnia Pełna Pasji
Surówka ze świeżych ogóków 156

spaceru :-) czyli na jakieś 2 - 3 godziny :-) a po spacerze gotowanie :-) a dania długie i konkretne dania uzupełniam sałatkami, surówkami... taki letni akcent ;-) SKŁADNIKI 1/2 długiego ogórka 1 cebulka ze szczypiorem 3 gałązki koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól ziołowa Ogórka ze skórką kroimy w słupki. Cebulkę ze szczypiorem i koperek drobno siekamy. Jogurt mieszamy z solą. Wszystkie składniki łączymy

Czary - gary w kuchni
Sałatka z makaronem ryżowym i szynką 2160

Sałatka z makaronem ryżowym i szynką – Składniki: 150g suchego makaronu w kształcie ryżu 160g szynki (jakiejś ulubionej, u mnie szynka szefa) 1 długi zielony ogórek – ok. 280g 2-3 łyżki majonezu pęczek koperku sól i pieprz do smaku @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px(...)380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem ryżowym i szynką – Wykonanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku. Szynkę pokroić w kosteczkę. Ogórek umyć, osuszyć i również pokroić w kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka z makaronem

Kulinarne Przeboje
Placki z cukinii i szpinaku 69

liści szpinaku świeżego lub mrożonego, 120 g twardego sera feta lub sera solankowego albo twardego żółtego sera, ale możesz pominąć ser, 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół np. koperek, natka pietruszki albo mięta, 2 jajka dokładnie rozbełtane,  1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, około pół szklanki mąki pszennej lub mąki z ciecierzycy, sól, pieprz i papryka chili do smaku(...)usmażeniu przełóż placuszki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos jogurtowy z koperkiem do placuszków cukiniowo - szpinakowych 1 duży jogurt grecki (400g) 1 ogórek wężowy (około 200g)  duży pęczek koperku 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub roztarte 1 łyżeczka suszonej mięty sól i pieprz do smaku Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i po około

Cztery Fajery
Chłodnik szpinakowy z zielonymi warzywami 151

tylko jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do obiadu, zamiast mizerii, bo smak jest bardzo podobny.  400g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1/2 ogórka 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 pęczka koperku 2 szklanki maślanki sól, pieprz 1 łyżka oleju 1. Szpinak siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy. 2.  Ogórka obieramy, ścieramy(...)dużych oczkach tarki. Koperek i szczypiorek siekamy.  3. W blenderze miksujemy szpinak z maślanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  4. Dodajemy ogórka, szczypior i koper, mieszamy.  5. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z jajkiem

Szefowa kuchni
Pasta z sera feta z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem 114

Szybka, zdrowa, aromatyczna pasta z sera feta z ogórkiem zielonym, czosnkiem oraz koperkiem idealna na niespieszne śniadania:) Potrzebujemy: - opakowanie sera feta lub sera typu feta (250g) - pół sporego zielonego ogórka - 1 ząbek czosnku - 1/2 pęczka kopru - szczypta pieprzu ziołowego Ogórek drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno kroimy. Rozdrabniamy ser widelcem , dodając

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ogórki w imbirze w stylu japońskim do słoików na zimę 99

Imbir marynowany kojarzy mi się zdecydowanie z kuchnią wschodu (sushi), dlatego nazwałam ten przepis ogórkami w stylu japońskim. Składniki: 11/2 kg małych ogórków gruntowych ½ litra wody 2 łyżeczki soli 1 pęczek koperku kawałek imbiru 125 ml octu 10 dag cukru 3 łyżki gorczycy ½ łyżeczki ziarnistego pieprzu 5 listków laurowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ogórki obrać, pokroić. Zagotować(...)gotować bardzo powoli przez 10 minut. Następnie wyjąć ogórki, a powstały wywar odstawić. Ogórki włożyć do wyparzonych słoików, a do nich posiekany koperek i pokrojony w słupki imbir. Do wywaru z ogórków dodać ocet, cukier, gorczycę, pieprz, listki laurowe i całość gotować przez 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, szczelnie zakręcić i na następny dzień przenieść

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki faszerowane + film 144

twarogowego 3-4 gałązki natki pietruszki 3-4 gałązki koperku 1 łyżeczka musztardy czarny pieprz sól przepis Obrane ogórki kroimy na kawałki o jednakowej wielkości a następnie każdego ogórka przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy z niego nasiona. Opłukany koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski wrzucamy ugotowane na twardo i rozdrobnione na mniejsze części jajko, dodajemy(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Masę doprawiamy musztardą, odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i całość jeszcze raz ze sobą łączymy. Tak przygotowanym kremem napełniamy połówki ogórków najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Gotowe przekąski dekorujemy koperkiem

Smakowite Dania
Chrupiąca sałatka gryczana z surimi 134

miałam więcej :) Składniki: Kopiasta szklanka ugotowanej na sypko palonej kaszy gryczanej 5 paluszków krabowych surimi kawałek ogórka sałatkowego 1/2 czerwonej cebuli 3 rzodkiewki łyżka posiekanego koperku sól pieprz majonez Wykonanie:  Ogórka i rzodkiewki umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół-plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Koperek opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Paluszki surimi obrałam z folii i pokroiłam ukośnie w plasterki

Kuchenne zapiski Edyty