łyżka przyprawy gyros lub własna mieszanka, np. sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku 2 łyżki oleju rzepakowego Sos tzatziki: 1 ogórek szklarniowy (około 200 g) 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatki z sosem tzatziki: Mięso umyć, osuszyć(...)mięso i podsmażyć na złoty kolor. Usmażone mięso zdjąć z patelni i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do wystudzenia. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ogórka odsączyć z wody. Dodać posiekany koperek, jogurt naturalny, 1 łyżeczkę soku z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Na spód
Danka Pichcijakąkolwiek konkurencją. Poszperajcie w poście i wybierzcie coś dla siebie. 1. Sałatka grillowa z pomidorami, ogórkami i papryką Składniki: 5 ogórków gruntowych 3 średnie pomidory 1 mała pomarańczowa papryka pęczek rzodkiewek 1 mała czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku 1 dymka (zielona i biała część) 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Pomidory myjemy, kroimy(...)mieszamy. Dolewamy oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Z solą nie szalejcie, feta jest słona. 9. Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi Składniki: 20 małych ziemniaków 5 dużych ogórków kiszonych 2 małe czerwone cebule 1 pęczek koperku 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Ugotowane ziemniaki kroimy
Kardamonovygęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek EV sól Wykonanie: Ogórka(...)porządnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli i czekamy aż puści sok. Do miski wkładamy ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, dodajemy oliwę i lekko odciśniętego ogórka. Wszystko mieszamy, dodając soli do smaku
Kulinarne przygody Gatitypomoże Ci w tym pyszny chłodnik z kalarepki i ogórka. Polecam! ;) Składniki (na 4-6 porcji): 2 kalarepki 5-6 sztuk małych ogórków gruntowych (2-3 większe) 3 ząbki czosnku pęczek koperku(...)litr maślanki naturalnej pół łyżeczki cukru sól, pieprz, czosnek granulowany Ogórki i kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Wszystko dorzucamy do ogórków i kalarepy. Zalewamy maślanką, dodajemy cukier i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na jakieś pół godziny. Gotowe! :) Chłodnik powstał na podstawie przepisu
Czerwona Porzeczkainaczej niż tradycyjnie, ale wszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście(...)blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne, kilka kropel miodu. Ogórka, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik i podaję z jajkiem i pieczonym burakiem. Post
ladykitchensałatka mimo, że nie zawiera wielu składników jest pyszna! :)) Składniki: sło ik selera konserwowego 200g chudej szynki (dowolnej: wieprzowej lub drobiowej) 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki konserwowe majonez koperek lub szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Seler odsączamy z zalewy, pasma kroimy drobniej. Szynkę i ogórek kroimy na drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem
Walijskie PichcenieOgórki potrafią być “freaky”, oj potrafią.. Śliskie i zielone, mają w sobie pełno płynów – to pewnie dlatego tak im wesoło i czasem wyślizgują się
Wiszniówkaporcji) 1 pęczek botwinki sól pieprz cukier sok z 1 cytryny 1,5 l maślanki 500 g creme fraiche (18%) 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki 1 kalarepka 500 g młodych ziemniaków 4 dymki 6-8 jajek koperek natka pietruszki 100 g fety Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Botwinkę umyć, osuszyć, posiekać. Wrzucić na lekko osolony, doprawiony cukrem i sokiem(...)pokroić w plasterki. Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Dymki drobno pokroić, oddzielając białe części od zielonych. Koperek i natkę posiekać. Do maślanki dodać ogórka, rzodkiewki, kalarepkę, ziemnaki, botwinkę i białe części cebuli. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze schłodzić. Jajka ugotować na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaków i czosnku. Pasuje do mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki...a jaki smak!! Składniki: Ilość dowolna ziemniaki kiszone ogórki sporo świeżego koperku parę ząbków czosnku majonez lub/i jogurt grecki sól czarny pieprz słodka czerwona papryka Kiszone ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę. Wycisnęłam(...)obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Pokroiłam koperek. Ząbki czosnku starłam na drobnej tarce. Wlałam do miski jogurt i majonez. Wsypałam przyprawy i wymieszałam. Polałam sosem czosnkowym sałatkę i wymieszałam. Smacznego! Polecam również Sałatkę ziemniaczaną z szynką Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami w sosie curry Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami Sałatkę
potrawyregionalneduży burak 500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe 6 rzodkiewek Pęczek koperku Pęczek szczypiorku z dymką 1 ząbek czosnku wg uznania Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Buraki i botwinkę myjemy, obieramy ze skórki(...)bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek siekamy w drobną kostkę. Do wywaru dodajemy kefir, warzywa, czosnek według uznania, sól i pieprz. Odstawiamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje z młodymi
Zainspiruj się kuchniąlatach przerwy, postanowiłam odtworzyć ten smak! Składniki: 1l bulionu (dla leniwych 10 wody+ 2 kostki rosołowe) 4-5 ogórków kiszonych+ 500ml wody z ogórków śmietana 18% 3 marchewki pęczek koperku 2 cebule 1 łyżka mąki Przygotowanie: 1. Ogórki i marchewkę zetrzeć na tarce. 2. Na patelni zeszklić cebule, dodać ogórki i łyżkę mąki. 3. Bulion(...) i dodać marchewkę. 4. Gotujemy przez 5-7 min, dodajemy zawartość patelni i gotujemy do momentu miękkości marchewki. 5. Podbijamy śmietaną i doajemy pokrojony koperek. Smacznego! Sok, który powstaje w procesie kiszenia ogórków jest niezwykle ważny. Zawiera bakterie probiotyczne, które przede wszystkim polecane są osobom z nietolerancją laktozy. Ponad to poprawia stężenie lipidów we krwi. chroni organizm przed
FITBUuKsałatkę od lat robi moja Teściowa:) Uwielbiam ją:) No, sałatkę i Teściową oczywiście;) Sałatka jest fantastyczna, a jest tylko 3-składnikowa. Kalafior spełnia tutaj główna rolę, ogórek idealnie „zaostrza” całość, a koperek nadaje wspaniałego aromatu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, do dań z grilla czy też jako samodzielne danie. Jest to jedna z moich ulubionych(...)pęczek koperku majonez sol, pieprz Kalafior dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny cukru. Po przestudzeniu dzielimy na małe różyczki. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy kilka łyżek majonezu, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje dobrze schłodzona
Smaki Na Talerzuogórków, 1 cebula, 100 g boczku wędzonego parzonego, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, sól, 150 ml bulionu (warzywny, drobiowy – oczywiście domowy najlepszy), 500 g ziemniaków (sałatkowe), garść posiekanego koperku, mniejsza garść posiekanej natki pietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych(...)boczku i dusić aż zmięknie, uważając aby się nie zrumieniła. Wlać bulion, zagotować. Dodać ogórki, oprószyć solą i pieprzem, wlać sok z cytryny i dusić, aż ogórki zmiękną. Dorzucić koperek i pietruszkę, zamieszać, dusić z minutę. Następnie dodać ziemniaki. Chwilę jeszcze dusić, aby ziemniaki nabrały smaku. Ogórki z ziemniakami można podać jako danie oddzielne, jak również jako
królestwo garówzrobienie zwykłych kanapek Składniki: 4 kwadratowe kromki chleba 4 plasterki żółtego sera masło lub majonez pomidorki koktajlowe czarne i zielone oliwki mała czerwona cebulka kawałek zielonego ogórka zielona cebulka koperek Chleb posmarować masłem i na każdą kromkę położyć plaster sera. Z kanapek wyciąć kwiatki foremką do ciastek. Oliwki pokroić na plasterki, pomidorki na połówki, cebulę i ogórka także
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiej użyć także innych Waszych ulubionych serów, ale żeby miały inne smaki. W sałatce jest też cebula czerwona, która dodała ostrości, a także jajka, pomidorki truskawkowe, ogórki konserwowe i posiekany koperek. Wszystkie składniki są wymieszane z majonezem i śmietaną. Zamiast śmietany można dać jogurt naturalny. Sałatka ma trochę nietypowy smak jak dla mnie, ale bardzo ciekawy. Mi przypadła(...)Składniki: po 120 g żółtego sera o różnych smakach np.ementaler, gouda, królewski, morski itp. 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 ogórki konserwowe 120 g małych pomidorków 2 łyżki posiekanego koperku 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 12% sól pieprz czarny pieprz ziołowy Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnych