ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:28/164)

CHŁODNIK Z BOTWINKI 138

Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu i soli,zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Maślankę roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do naszej zupy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Wkładamy na 2h do lodówki. Podajemy z ugotowanymi jajkami

Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI MIĘSNE Z ZIEMNIAKAMI - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 132

byłby sukces.Zapraszam. 3 łyżki piure z ziemniaków 225 g. 1 łyżka posiekanego koperku 3 g. 2 sparzone liście kapusty 50 g.  4 łyżki mielonego mięsa z indyka 120 g. 0.5 jaja 25 g. 0.5 małej cebuli 10 g. sól pieprz duży ogórek konserwowym 150 g. 1 łyżeczka - 1.5 koncentratu pomidorowego 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml  *******************************************"**" Mielone mięso dokładnie(...)tarce cebulą , pieprzem.Sparzone liście kapusty ,napełnić mięsem , zawinąć w "gołąbka" i dusić w małej ilości wody z koncentratem, aż kapusta będzie miękka.Podajemy z piure z ziemniaków posypane koperkiem, z ogórkiem i sokiem porzeczkowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) 451

chrupiące i pięknie zielone. Składniki: 6 średniej wielkości ogórków gruntowych, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki gorczycy, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, duży baldachim kopru (lub średniej wielkości pęczek koperku) Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki. Czosnek kroimy na plasterki, chrzan na mniejsze kawałki. Do woreczka - najlepiej strunowego, wkładamy ogórki, zasypujemy solą, potrząsamy delikatnie, żeby rozprowadzić sól, a żeby

Lena Gotuje
Sałatka z kaszy gryczanej 315

obiadu więcej, dodać do niej warzywa i mamy zdrowy posiłek na wynos :) Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2-5 rzodkiewek w zależności od wielkości Pół większego pomidora Pół ogórka zielonego ¼ pęczka koperku Sól Pieprz 2 łyżki oleju lub oliwy Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rzodkiewkę, ogórka i pomidora pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Posolić

Fabryka pomysłów
Sprawdzone pomysły na letnie dania 101

upały. Składniki: pęczek botwiny wraz z buraczkami 400 g kefiru 500 ml rosołu lub bulionu 400 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanego koperku 2 małe ogórki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu Przygotowanie 1. Botwinkę umyć, pokroić, buraczki obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. 2. Do zagotowanego rosołu dodać buraczki i grubsze łodygi, należy(...)minut, na średnim ogniu, aż buraczki nie zmiękną, liście należy dodać pięć minut przed końcem gotowania. 3. Wywar należy wystudzić, następnie dodajemy kefir, śmietanę, koperek i szczypiorek oraz pokrojonego ogórka. 4. Danie doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz odrobiną octu. Mieszamy i chłodzimy w lodówce. Gotowe danie można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, młodymi ziemniakami lub obranym

sierotka maRysia w kuchni
Tatar śledziowy 121

ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki kopru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju Pieprz Ogórek szklarniowy do dekoracji Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy je w bardzo drobną kosteczkę. Drobno siekamy również cebulkę, czerwona paprykę, koperek i ogórki konserwowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy sok z cytryny oraz olej. Doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy. Tatar

VioletoweKucharzenie
Mix sałat z warzywami, pestkami dyni i groszkiem ptysiowym 135

ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka koperku 2-3 łyżki łuskanych pestek dyni groszek ptysiowy olej czosnkowy sok z cytryny sól, pieprz   Mieszankę sałat wymieszać z pokrojonym ogórkiem, rzodkiewką, posiekanym koperkiem, pestkami dyni i olejem czosnkowym. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, Całość posypać groszkiem ptysiowym (wg uznania

Di gotuje
Ogórki małosolne 143

łodygami 4 kawałki chrzanu z liśćmi główka młodego czosnku Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki, ściśle powkładać do słoików, (do każdego zmieści się mniej więcej 12 ogórków), wcisnąć koperek z łodygami, liść chrzanu wraz z korzeniem, czosnek obrany, łupiny z czosnku. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól. Wrzątkiem zaleć ogórki. Szczelnie zamknąć. Po 3 dniach

moj przepis na
Terrina łososiowa z ogórkiem i serkiem chrzanowym 113

przystawkę możecie podać na śniadanie, kolację czy imprezę wśród grona znajomych .  Składniki na 2 mniejsze terriny: 300 g wędzonego łososia  1,5 serka chrzanowego 1/2 sztuki ogórka pęczek koperku 1/2 sztuki cytryny sól, pieprz do smaku 1. Na samym początku 200 g łososia pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej kupić ją pokrojonego). Małe foremki (wykorzystałam pojemniki po serkach(...)plasterki łososia, formułując "koszyczek" - tzn. aby spód i boki były przykryte łososiem.  2. Następnie serek chrzanowy zmiksować posiekanym koperkiem, ze startą skórką z połowy cytryny, resztą łososia (100 g) i odrobiną soli/pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłożyć na spód łososiowy. Ogórka umyć, obrać i pokroić na cienkie, a zarazem szerokie plasterki (wykorzystałam do tego łopatkę do krojenia sera) i ułożyć

Ugotować
Zupa z ogórków małosolnych 132

takich gotuje zupkę. Te jednodniowe jak jedzą niektórzy to nie dla mnie. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g obranych ziemniaków 1 duża marchewka 3 łyżki posiekanego koperku 5 średnich ogórków małosolnych 4-5 łyżek śmietany 12% Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy bulion się zagotuje(...)dodać ziemniaki, marchewkę i koperek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki już będą miąkkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i zabielić zupę

Monia miesza i gotuje
Gravlax 232

talerz przekąsek? Składniki 700g filet z łososia pęczek koperku 3 łyżki mielonego kminu lub kminku sól i cukier 4 łyżki wódki do kanapek  użyła razowy chleb majonez koperek zielony ogórek skórka z cytryny Sposób przygotowania Łososia przekroić na 2 równe kawałki. Oba natrzeć grubą warstwą soli i cukru, kminem i posiekanym koperkiem. Polać oba kawałki ryby wódką. Ułożyć jeden

W kuchni wieczorem
Idealna sałatka jajeczna z najlepszym sosem 1777

Sałatka jajeczna z najlepszym sosem.    Sos do sałatki jest niesamowity i ma zrównoważony smak. Jogurt grecki, majonez, tarty chrzan oraz musztarda to podstawa sosu, natomiast świeży koperek, kiszone ogórki, szczypiorek oraz świeża pietruszka to głębia smaku tej sałatki. Tą sałatkę jajeczną można podawać na chrupiących tostach, podpieczonych bajglach, bułeczkach albo kromkach chleba. Doskonała jest także jako dodatek(...)Sałatka jajeczna składniki: 12 jajek 1 łyżeczka soli grubo mielony pieprz około 1/4 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka tartego chrzanu 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki mielona czerwona papryka , do smaku Sałatka jajeczna przepis

Moja Książka Kucharska
Grecki sos tzatziki 121

względu na odcedzanie jogurtu. W przepisie szczegółowo opiszę jak to zrobić. Do tego świeże ogórki, czosnek, oliwa, zioła... Macie jakieś ulubione sosy do grilla? Składniki: 400ml gęstego jogurtu greckiego (lub 800ml naturalnego jogurtu) 2 ząbki czosnku 2 gruntowe ogórki mały pęczek koperku gałązka mięty sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy opcjonalnie: sok z cytryny Jogurt naturalny odcedzić(...)Odcedzoną serwatkę można wykorzystać np. do przygotowania naleśników lub koktajli. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek i miętę posiekać. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórki, czosnek, zioła, oliwę, posolić do smaku, oprószyć pieprzem, doprawić sokiem z cytryny (opcjonalnie). Sos odstawić na 30 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły

Obiad gotowy
Śledzie w śmietanie z koperkiem + film 721

danie, które doskonale sprawdzi się zarówno podczas świąt, jak i w powszednie dni. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a śledzie z dodatkiem jabłka, cebuli, ogórków kiszonych oraz koperku w sosie śmietanowym smakują wybornie.     składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 1 duża lub małe cebule 3 ogórki kiszone 1 jabłko(...)wrzątkiem. Pokrojoną cebulę dodajemy do śledzi. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i wrzucamy do miski ze śledzami i cebulą. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z zawartością miski, dodajemy również śmietanę i majonez. Na końcu drobno siekamy opłukany koperek i wrzucamy do pozostałych składników. Całość opcjonalnie

Smakowite Dania
Zielona sałatka z sosem czosnkowym 999

dodatkiem do mięska do obiadu a także świetnie pasuje do kiełbaski i mięs z grilla. składniki: 1 średnia główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2-3 średnie długie ogórki mały pęczek koperku 2 młode małe cebulki 200 g sera sałatkowego w kawałku lub pokrojony w kostkę z zalewy solankowej domowy sos czosnkowy Sałatę porwać na małe kawałki. Ogórki obrać(...)pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Ser sałatkowy jeśli używamy w kawałku pokroić w drobną kostkę a jeśłi z zalewy to dobrze osączyć. Młodą cebulkę pokroić w pasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przed podaniem polać sosem czosnkowym i jeszcze raz wymieszać

Monia miesza i gotuje