pyszna. Z żółtymi pomidorami, papryką i malosolniaczkami, które w sezonie smakują najlepiej. Pyszna przekąska w ciągu dnia. Składniki: 1 papryka czerwona 2 żółte pomidory 1 cebula świeży koperek 6-7 ogórków małosolnych 2-3 dniowych 2 łyżki oleju lnianego łyżeczka octu sól, pieprz Wykonanie: Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, cebulkę oraz koperek drobno siekamy. Ogórki kroimy
Z Majeczką w kuchniużywam przez cały rok- dodając do zup (słynnej ogórkowej), ale także do różnych sałatek. Składniki: 1 kg ogórków, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki soli, 1 pęczek koperku. Wykonanie: Ogórki umyć, obciąć końce, zmiażdżyć blenderem razem z czosnkiem i koperkiem. Następnie wymieszać z solą, włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić
Tradycyjna Kuchniaupały idealny, a z tego co słyszałam to mają być w przyszłym tygodniu :-). Miłego dzionka kochani :-) Składniki: 3 pęczki botwiny z buraczkami 1 pęczek rzodkiewek 3 ogórki gruntowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 500 ml bulionu warzywnego 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego 400 ml maślanki 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól pieprz jajka(...)Rzodkiewkę myjemy, kroimy, ogórki obieramy ze skórki, kroimy. Natkę pietruszki i koperek siekamy. Do ostudzonej botwiny wlewamy zimną maślankę i jogurt, mieszamy. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, ogórki, natkę pietruszki i koperek oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. 3. Gotujemy jajka. Zimny chłodnik podajemy z jajkami :-). Smacznego
kruche babeczkiogórki pęczek koperkupęczek szczypiorkuparę kiszonych buraczków, jeżeli nie mamy - 2 - 3 małosolne ogórkiprzygotowanieOgórki obrać , pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki i buraczki (lub ogórki małosolne) pokroić w kostkę lub paski, posiekać koperek i szczypiorek.W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać sok z kiszonych buraczków, wymieszać. Dodać do zupy pozostałe
Stare Garypuszka kukurydzy - pęczek koperku - śmietana 18% - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier Przygotowanie: 1 . Makaron gotujemy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 2. Kroimy w kostkę szynkę, ogórki, siekamy koperek i przekładamy do dużej miski. 3. Dodajemy kukurydzę i wystudzony makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 4. Do osobnej miseczki wlewamy śmietanę, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajmy majonez, sól
Coś z niczegopuszka kukurydzy - pęczek koperku - śmietana 18% - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier Przygotowanie: 1 . Makaron gotujemy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 2. Kroimy w kostkę szynkę, ogórki, siekamy koperek i przekładamy do dużej miski. 3. Dodajemy kukurydzę i wystudzony makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 4. Do osobnej miseczki wlewamy śmietanę, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajmy majonez, sól
Coś z niczegobardzo cenię zimą zwłaszcza, gdy czas goni i trzeba bardzo szybko przygotować coś na obiad - otwieram słoiczek i zupa ogórkowa niemal gotowa ;-) składniki: 2 kg ogórków 1 duży pęczek zielonego koperku główka czosnku 6 czubatych łyżeczek soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Jeśli są mocno wyrośnięte przekrawam(...)wzdłuż i usuwam pestki. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, solę i odstawiam. W tym czasie obieram i drobno kroję czosnek, siekam koperek. Dodaję do ogórków i dokładnie mieszam. Ogórki razem z sokiem nakładam do wyparzonych słoiczków pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam
babka w formiePOTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30 da g fasolki szparagowej, 10 łyżeczek jogurtu naturalnego lub śmietany, 5 łyżeczek majonezu, 4 średnie ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie, majeranek, oregano, bazylia, sól, papryka ostra. Przygotowanie: Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości tj. około 30 minut. W międzyczasie przygotowuję sos: koperek, czosnek
JejKuchniaa do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin.Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso(...)mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem. Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana
prawdziwe jedzenieokazało się wspaniałym pomysłem. Buraczki z małosolnym i koperkiem 3 młode buraki, upieczone 2 ogórki małosolne łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz garść posiekanego koperku Buraki i ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy z resztą składników. Chłodzimy i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórycukry: 0,7 g Białko 5,0 g Sól: 1,25 g Toppo Pasta sojowa z warzywami Dostępność: Lidl Składniki : woda, 17% warzywa marynowane (11% ogórki, 6% czerwona papryka, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier, przyprawy), 14% nasiona soi, 9% przecier pomidorowy, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy), olej rzepakowy, 5% sos Worchester(...)Węglowodany 1,5 g / w tym cukry: 1,1 g Błonnik: 3,8 g Białko 9,6 g Sól: 0,9 g WellWell Pasta z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Dostępność: Auchan Składniki : woda, ogórki konserwowe (ogórki, woda, ocet, cukier, sól), 25%, olej rzepakowy, pestki słonecznika 13%, białko sojowe, błonnik grochowy, skrobia ziemniaczana, sól, aromat, przyprawy
Zielona KuchniaMikołajowie, gdzie koty na polanie łapią myszy.... Potrzebne składniki: pęczek świeżej botwinki bulion warzywny 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku 2 ogórki zielone 1 pęczek rzodkiewki 1/2 maślanki 1/2 kefiru 1/2 jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 cytryna pieprz i sól jajo od szczęśliwej kurki Przygotowanie(...)gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min). Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy sprasowany czosnek oraz pokrojone warzywa: rzodkiewki, ogórki zielone, koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę do lodówki. Podajemy
Łycha smakówBardzo smaczna ,lekko octowo pikantna surówka. Składniki 500 g ogórków gruntowych pęczek koperku cebula Sos: 4 łyżki czerwonego octu winnego łyżka miodu 2 łyżki oliwy szczypta soli tabasco Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki i cebulę obieramy ,kroimy w cienkie plasterki. Koperek siekamy i dodajemy do ogórków. Ocet ,miód ,oliwę ,szczyptę soli i kilka
R'n'G Kitchenkońcu pora na surowo. Jeśli tak, to może w letniej surówce? Mega szybkiej przy okazji, bo komu by się chciało przy garach stać ;) 1 średni kalafior 1 średni ogórek szklarniowy pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) Kalafiora i ogórka umyłam. Oba starłam na tarce na "fasolkowych" oczkach, ogórka ze skórą. Koper posiekałam, dodałam do miski z kalafiorem. Doprawiłam
bastalenasezonową klasykę - chłodnik litewski. Doskonale chłodzi i odżywia. A przy tym rewelacyjnie smakuje i jest prosty w przygotowaniu. Do przygotowania chłodnika użyłem: 1 pęczka botwinki, 2 średnich ogórków, 1 pęczka koperku, 1 pęczka cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 500 ml maślanki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie chłodnika należy zacząć(...)koperku drobno posiekałem i umieściłem w miseczce. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem pokroiłem w kostkę tej samej wielkości co buraki i dodałem ją do koperku. Następnie do tej samej miseczki dodałem 200 ml śmietany 18% i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a całość dokładnie wymieszałem. Do garnka z ostudzonymi burakami starłem na tarce o grubych oczkach dwa ogórki
Wyprawy kulinarne