okrągło . Zamiast ogórków gruntowych można użyć zwykłych długich. Można również do sałatki dodać kukurydzę. 250 g makaronu w kształcie ryżu 5 szt średnich ogórków gruntowych 20 dag szynki z indyka pęczek koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony czarny pieprz Makaron(...)ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kosteczkę,koperek posiekać. Zmieszać razem makaron,szynkę,ogórki i koperek. Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos połączyć z resztą składników. i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę włożyć na minimum 1 godzinę
Kolorowa kuchnia Elkiporcji 5 długich szklarniowych ogórków zielonych 1 duża biała cebula około 3/4 litra bulionu warzywnego 300 g serka ziołowego (np. Almette) 2 łyżki oleju pęczek koperku ewentualnie sól, pieprz Ogórki myję, kroję w plasterki. Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na podanej ilości oleju(...)podsmażonej cebuli dodaję ogórki, zalewam je bulionem, ale tylko tyle, aby ogórki niecałkowicie były przykryte płynem. Gotuję do miękkości ogórków. W tym czasie siekam koperek. Do ugotowanych ogórków w bulionie dodaję serek i wszystko razem miksuję na krem, dodając posiekany koperek. Podaję skropioną olejem lnianym i posypaną prażoną cebulką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKlasyczny dodatek do obiadu, mizeria z koperkiem, to wspomnienia z mojego dzieciństwa. Najczęściej podawana do ziemniaków z kotletami mielonymi, zawsze orzeźwiająca i smaczna. Mizerię przygotowuję na bazie śmietany 18 %, dla dbających o linię polecam zamiast śmietany użycie jogurtu naturalnego. Ogórki można pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W przypadku drugiej opcji ogórki przed wymieszaniem(...)odcedzić z nadmiaru wody. Mizeria Składniki: 1 ogórek wężowy 150 ml śmietany 18% cukier do smaku 1/2 pęczka koperku Przygotowanie: Ogórka obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy do miski. Koperek siekamy i dodajemy do ogórków razem ze śmietaną i cukrem. Mieszamy, najlepiej smakuje lekko schłodzona
Moja smaczna kuchniamakaronu typu ryżyk - czyli wyglądającego jak ryż makaronu. Sałatka jest pożywna ale spora dawka koperku i ogórka przekłada się na jej świeżość i lekkość:) Składniki: 250 g makaronu typu ryżyk lub łezki 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek koperku 4 duże ogórki sól, pieprz 2 łyżki oleju Makaron ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną wodą.Ogórki(...)skórką), delikatnie posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odcisnąć je z nadmiaru wody.Mięso pokroić w drobną kostkę, posolić, usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Koperek umyć i drobno posiekać. Przygotowane składniki połączyć i wymieszać doprawiając pieprzem.Uwaga: Sałatkę można również doprawić dużą łyżką majonezu ale bez niego jest zdecydowanie lżejsza a też pysznie smakuje
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapodawana na zimno zupa, której bazę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin i wartości(...)mnie było to, że nie miesza się składników płynnych i stałych razem oraz podanie jajka w koszulce. Składniki: • 2 pęczki botwinki • pęczek koperku i szczypiorku • 2 ogórki zielone • pęczek rzodkiewek • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • 1 duży kefir • 1 duży jogurt naturalny • sól, pieprz do smaku • 4 jajka • 3 łyżki
To co kochamśmietanki 30% – 3 ząbki czosnku – pół pęczka koperku – szczypta oregano – sól, pieprz Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne, następnie powstałe łódeczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt łączymy ze śmietanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórek i posiekany koperek, dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Otrzymany sos odstawiamy do lodówki
Be Fit Be Strongkolor i trzeba to wykorzystywać póki można. Warzywa i owoce latem są niepowtarzalne, są lekkie, kruche, smaczniejsze. Właśnie dzisiejsza sałatka jest takim powiewem lata. Młode ziemniaki, młoda marchewka, ogórki małosolne, koperek i oczywiście najważniejszy smak sałatki-chrupiący kalafior, wszystko w słonecznych kolorach i smakach lata. Idealna sałatka na kolację i na grilla do pieczonego mięska. Składniki: pół dużego kalafiora(...)być rozgotowany. Musi być chrupiący. Odcedzić i ostudzić. Ziemniaki i marchew ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Ugotowane jajka i ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, posolić do smaku, dokłądnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego
na moim stole...Składniki: Pęczek koperku 30 dag szynki/ polędwicy sopockiej/wędliny z indyka Ogórek Makaron Lubella (Malutkie muszelki) Sól i pieprz(...)Majonez Winiary Przygotowanie: Pół opakowania makaronu ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Ostudzony makaron wsypać do miski, dodać szynkę, ogórka oraz koperek. Dodać majonez (wedle uznania) oraz przyprawić solą i pieprzem
The Sweet Damseldnia. Muszę Wam się przyznać, że tak właśnie powstał pomysł na tą sałatkę, jako sposób na wykorzystanie końcówki bobu Składniki: 300 g bobu 2 ogórki gruntowe lub 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 15-20 minut. Najlepiej pod koniec gotowania spróbować czy największe okazy są już(...)wystarczająco miękkie. Po wystudzeniu bób oskubujemy ze skórek. Ogórki kroimy w średniej wielkości kostkę, łączymy z bobem i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Artykuł Zielona sałatka z bobem i ogórkiem pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and CookPyszna i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka śledziowa z chrupiącym ogórkiem i słodką kukurydzą. Dodatek czosnku sprawia, że sałatka jest smaczniejsza. 4 płaty śledzi marynowanych ½ puszki słodkiej kukurydzy 1 zielony ogórek 1 łyżka koperku 3 łyżki(...)majonezu 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę. Śledzie kroimy w paseczki około 2 cm. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do miski przekładamy śledzie, kukurydzę, ogórka i koperek. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy majonez, mieszamy. Odstawiamy do połączenia się składników
VioletoweKucharzenieogórek kiszonygarstka koperkusólPrzygotowanie: Wersja obiadowa/na ciepło:1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze)2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek i posiekanego ogórka oraz koperek i solimy.3. Jemy maczając kalafiora w dipie, lub polewamy.Wersja na zimno - jako dodatek, sałatka: 1. Kalafiora (z jak najmniejszą ilością tych "ogonków") gotujemy krócej - na półtwardo. (w wodzie
Malowane smakiemniego. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas najwyższy Tzatziki: 1 opakowanie jogurtu greckiego 400 ml (opcjonalnie bałkańskiego) 2 średnie ogórki sałatkowe 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny (można pominąć) pęczek koperku(...)sól Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 5-6 minut, aby puściły soki. Następnie dobrze je odciskamy, a powstały sok wylewamy. Do miąższu z ogórka dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny (jeśli go używamy). Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek
PatiGotujeZmiksowane warzywa zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy w temp. 80⁰C przez 15 minut. Dodajemy sok z cytryny, studzimy. Po ok godzinie dodajemy rzodkiewki, pokrojonego na mniejsze kawałki ogórka oraz połowę pęczku koperku. Uruchamiamy prędkość 8, czas 30 sekund (jeśli chcemy gładszą zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka sekund). Tak przygotowaną bazę zupy łączymy z maślanką, doprawiamy do smaku solą oraz(...)przez praskę. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości, ok 20 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny i studzimy. Po ok godzinie dodajemy starte na wiór rzodkiewki oraz ogórka. Pęczek koperku drobno siekamy. Połowę dodajemy do buraków, które łączymy z maślanką, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną świeżego koperku i jajkiem
Kuchnia w czekoladziezmieni. Chłodnik możemy dodatkowo podać z młodymi ziemniaczkami na osobnym talerzu. Będziemy potrzebować: 1 litr maślanki (dobrze schłodzonej) 5 łyżek jogurtu naturalnego około 500 g ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1 łyżeczka cukru pudru szczyptę cząbru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Zupa chłodnik z ogórków https://www.youtube.com/watch?v=5XnR0zz8rj8 Przygotowanie: Ogórki obieram(...)Umyty i osączony koperek drobno siekam. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Teraz do garnka (wazy) wlewam maślankę dodaję jogurt i dokładnie mieszam (roztrzepuję) rózgą. Następnie dodaję pozostałe składniki: ogórki, czosnek, koperek, cukier puder, cząber, doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam zupa jest gotowa. Chłodnik z ogórków jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeTradycyjna mizeria to często spotykany dodatek do obiadu. Nic dziwnego – jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu! Do przygotowania mizerii potrzebujemy: Trzy ogórki Śmietana 18% Szczypiorek Koperek Sól Pieprz Ogórki obieramy za skórki, lub dokładnie szorujemy. Kroimy na cienkie plasterki i zasypujemy solą, by puściły wodę. Po godzinie zlewamy wodę, którą puściły ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek(...)koperek. Ja lubię dużo go dodać do mizerii. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na trzy ogórki dodaję jedno większe opakowanie śmietany. Całość doprawiamy pieprzem. Ostrożnie z solą, gdyż na początku ogórki były mocno posolone. Tradycyjna mizeria z dużą ilością szczypiorku gotowa. Smacznego
MarcinChef