tknęły. Wychodzi ich cała miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki: - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (ja pominęłam, gdyż użyłam słodzonego mleka(...)dalej smażymy, aż wchłoną całą wodę i nabiorą lekko złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Ogórki i pora drobno kroimy. Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki, sos, "śledzie", koperek, natkę, ogórki i pora umieszczamy w dużej misce i mieszamy do całkowitego ich przemieszania. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na minimum
Be Fit Be StrongSkładniki: 1 długi ogórek szklarniowy lub 6 średnich ogórków gruntowych; 1/4 średniej cebuli; 1 łyżka ziaren sezamu; 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku; 1/3 szklanki octu ryżowego 3 %; 3/4 łyżeczki soli; 3/4 łyżeczki białego cukru; 1/4 łyżeczki płatków chili. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ogórka/ki umyć, osuszyć(...)obierać ze skóry, pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, posiekać w bardzo cienkie pióra. Dodać do ogórka/ów. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórka z cebulą. Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu, najlepiej teflonową) patelnię wrzucić ziarna sezamu i podsmażać, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziarna staną się złociste. Zdjąć
Gospodyni Miejskaczyli szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznymi, orientalnymi przyprawami. Wykonane w drobiowej wersji - z udźca indyka. Podane z sosem tzatziki na bazie majonezu oraz jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, czosnku oraz koperku. Smakują genialnie! Składniki: 500 g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ok. 15 liści świeżej mięty 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki(...)tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy odciśniętego z soku ogórka, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenyczyli szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznymi, orientalnymi przyprawami. Wykonane w drobiowej wersji - z udźca indyka. Podane z sosem tzatziki na bazie majonezu oraz jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, czosnku oraz koperku. Smakują genialnie! Składniki: 500 g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ok. 15 liści świeżej mięty 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki(...)tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy odciśniętego z soku ogórka, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenysmakusok z cytrynyoliwa do polaniaprzygotowaniezielone ogórki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przetrzeć przy pomocy blendera. Dodać kefir i jogurt, starty czosnek, wymieszać. Rzodkiewki i ogórki małosolne pokroić w paski lub kostkę, koperek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką i polane
Stare GaryMizeria to surówka z ogórka zielonego w towarzystwie śmietany i koperku. Znana każdemu Polakowi i często podawana do tradycyjnego polskiego obiadu . Obecnie, gdy dostępny jest gęsty jogurt grecki, lubię nim zastępować śmietanę. Poza tym, że mizeria jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, posiada niewiele kalorii. Przez co jest idealna dla osób na diecie niskowęglowodanowej ( ketogenicznej lub Low Carb ) oraz(...)każda) Przygotowanie Ogórka kroimy na cienkie plasterki lub półksiężyce. Możecie go również obrać. Ogórka przenosimy na sitko , posypujemy szczyptą soli i odstawiamy 10 minut . Warto go odsączyć jeśli przygotowujemy mizerię na później. Jeśli będzie podana od razu, to można pominąć odsączanie. W międzyczasie do miski dodajemy jogurt lub śmietanę , ocet jabłkowy lub sok z cytryny oraz koperek . Odsączone ogórki
WegePrzepisMizeria to surówka z ogórka zielonego w towarzystwie śmietany i koperku. Znana każdemu Polakowi i często podawana do tradycyjnego polskiego obiadu . Obecnie, gdy dostępny jest gęsty jogurt grecki, lubię nim zastępować śmietanę. Poza tym, że mizeria jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, posiada niewiele kalorii. Przez co jest idealna dla osób na diecie niskowęglowodanowej ( ketogenicznej lub Low Carb ) oraz(...)każda) Przygotowanie Ogórka kroimy na cienkie plasterki lub półksiężyce. Możecie go również obrać. Ogórka przenosimy na sitko , posypujemy szczyptą soli i odstawiamy 10 minut . Warto go odsączyć jeśli przygotowujemy mizerię na później. Jeśli będzie podana od razu, to można pominąć odsączanie. W międzyczasie do miski dodajemy jogurt lub śmietanę , ocet jabłkowy lub sok z cytryny oraz koperek . Odsączone ogórki
WegePrzepistylko ogórki i koperek :) Ten przepis sprawdza się- właśnie w takich sytuacjach :) SKŁADNIKI: 2 porcje 1,5 ogórka szklarniowego (w sezonie 5 ogrodowych) Mała cebula Koperek Sól Ocet (lub sok z cytryny) Cukier Pieprz Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Ogórki obieramy, ścieramy na tarce w plasterki, solimy, odstawiamy na 10-15 minut. Ogórki odsączamy, dodajmy posiekaną cebulę(...)koperek oliwę z oliwek, ocet, cukier, pieprz. Odstawiamy,żeby smaki się "przegryzły". Powinno być słodko-kwaśne
Kopystką po garachBardzo chrupiąca i smaczna idealna do potraw z grilla sałatka składająca się zaledwie z kilku składników: surowego kalafiora, jajek, ogórka i koperku na bazie jogurtu greckiego. Dodatkowym atutem jest proste i szybkie przygotowanie sałatki. składniki na 5 porcji 1 mały kalafior 1 ogórek szklarniowy 3 jajka ugotowane na twardo pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego czarny pieprz sól(...)przepis Surowy kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy. Obrany ze skórki ogórek kroimy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w plastry. Do startego kalafiora dodajemy pokrojonego ogórka, przeciśnięte przez kratkę do krojenia jajka, posiekany koperek oraz jogurt, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie
Smakowite Daniadzielimy na 4 części. Czosnek możemy przekroić na pół, lub podzielić na ząbki. Do kamionki na dno wrzucamy liście (jeśli jakichś używamy), połowę chrzanu, połowę czosnku, połowę pęczku koperku. Następnie wrzucamy ogórki. Na górze układamy pozostały chrzan, koperek i czosnek. Całość zalewamy wystudzoną zalewą. Przykrywamy i odstawiamy w nienasłonecznione miejsce. Już po 2-3 dniach ogórki małosolne będą(...)sposób możemy przygotować ogórki w słoikach. W każdym słoiku na dno wrzucamy liście(jeśli ich używamy), dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu i trochę koperku. Następnie ciasno układamy ogórki i zalewamy je wystudzoną zalewą, tak aby w całości były przykryte. Porządnie zakręcamy słoik i odstawiamy na minimum 2-3 dni. Smacznego Artykuł Ogórki małosolne i ogórki kiszone
PatiGotujeprzygotowania:Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski.Ogórki odcedzić z soku, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Wymieszać.Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać.Koperek drobno posiekać.Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą(...)używam boczku w plasterkach, gdyż dobrze się mi go kroi w kosteczkę.Można zwiększyć ilość boczku do 400 g, a cebuli do 3 dużych.Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych.Z dodatku koperku można zrezygnować.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaSkładniki: 250g słonecznika 100g oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego) 50-70ml wody 2 ząbki czosnku 1 duża cytryna 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 ogórek 1 płaska łyżeczka cukru 1 duży pęczek koperku Przygotowanie: Ziarna słonecznika umieszczamy w miseczce i zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu(...)możemy kilkukrotnie przelać go gorącą wodą, za każdym razem płucząc). Zlewamy wodę, płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w wysokim pojemniku lub kielichu blendera. Dodajemy pozostałe składniki oprócz ogórka oraz koperku i blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku, ścieramy na dużych oczkach ogórka i dodajemy posiekany koperek. Energicznie mieszamy. Smacznego! Artykuł Sos tzatziki ze słonecznika pochodzi
Blendmanmajowy weekend , podzielę się z Wami pyszną, szybką sałatką, doskonałą do grillowanych mięs i kiełbasek. Sałatka jest prosta i szybka w wykonaniu, wystarczą trzy podstawowe składniki, kalafior, ogórki i koperek. Nam bardzo zasmakowała, więc jestem ciekawa Waszych opinii ;) Sałatka na grilla potrzebujemy : połowa dużego kalafiora lub jeden mniejszy 5 ogórków zielonych pęczek koperku sól(...)chrupki ( al. Dente) Po ugotowaniu od razu go odcedzam i przelewam bardzo zimną wodą . Odstawiam aby dobrze odciekł z wody. Ogórki myje i obieram, kroję w drobną kosteczkę, delikatnie solę i zostawiam na sitku, alby spłynął nadmiar soku . Koperek opłukuję, suszę i drobniutko siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski. Jogurt łączę z majonezem, doprawiam do smaku . Mieszam
Takie tam pichcenie