ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:18/164)

Zupa ogórkowa z ryżem 215

duża marchew3 ząbki czosnkumała cebula2/3 szklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio)4 ogórki kiszone1 łyżka mąki2/3 szklanki słodkiej śmietankisól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)4 łyżki posiekanego koperku łyżeczka oregano Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Udko umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając(...)kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić opłukany w wodzie ryż.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub naci selera. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Mąkę rozprowadzić

Czerwień i błękit
Zielona surówka z młodej kapusty 719

Prosty przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, ogórka i koperku. Jedna z najprostszych i najlepszych. W sezonie letnim nie może jej zabraknąć na stole. Można ją podać jako dodatek do obiadu albo do mięs z grilla, czy zjeść samodzielnie. Składniki na surówkę z młodej kapusty: główka młodej kapusty 3 ogórki gruntowe lub jeden długi pęczek koperku

e-PrzepisyKulinarne
Chłodząca zupa z łososiem wędzonym na zimno 187

zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji :)  Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego Uncele Ben's 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka koperku 2 ogórki 2 kwaśne jabłka 200-300 g łososia wędzonego na zimno 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowgo(...)Przygotowanie: Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki, chili, koperek, zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.  Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania

SzczyptaSmaQ
Pressgurka - sałatka ogórkowa. 176

poszła prosto na stół by towarzyszyć wołowinie po marynarsku . Z biksemad Marzeny też na pewno stworzyłaby zgraną parę. Pamiętajcie - smak ma być zdecydowanie słodko-kwaśny! Składniki: 1 długi ogórek 1 pęczek koperku 3 łyżki octu  2 łyżki cukru pudru 3 szczypty soli 1 szczypta białego pieprzu Wykonanie: Ogórek obrać (lub nie), pokroić na bardzo cienkie plasterki i podzielić(...)drugim talerzem/miską. Po 5 minutach odlać sok, który się wydzielił. Operację powtórzyć dwukrotnie z resztą ogórków. Ocet, cukier, sól i pieprz wymieszać i połączyć z ogórkami.  Dodać posiekany koperek i wymieszać całość

zadanie-gotowanie
Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym, z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą 177

Składniki: 500 g solonych filetów śledzi 1 większa cebula 5 średnich ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy (około 300 g) 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2/3 szklanki dobrego majonezu (najlepszy jest domowy majonez ) 2 łyżki cukru 2 łyżki ulubionej musztardy  duży pęczek koperku Śledzie wymoczyć w zimniej wodzie, aby usunąć nadmiar soli. (Można użyć(...)się i puściła sok. Ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno posiekać. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. Dodać cebulę, ogórki, śledzie, koperek i kukurydzę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli trzeba - dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Podawać jak klasyczna śledziową sałatkę: samodzielnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kartoffelsalat - czyli ziemniaczana sałatka idealna do grilla 179

sałatka, rodem z Niemiec - Kartoffelsalat! Jest ona nieskomplikowana, łatwa w przygotowaniu, wyjątkowo smaczna i bardzo dobrze komponuje się z grillowymi daniami.  Składniki: 1 kg młodych ziemniaków Słoik ogórków kiszonych koperek szczypiorek 4 łyżki majonezu 100 g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Młode ziemniaczki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po  ostygnięciu obieramy(...)nich także pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Mieszamy ze sobą majonez, jogurt, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki z ogórkami. Na koniec dodajemy posiekany koperek i szczypiorek - ilość wg uznania - tak jak lubimy najbardziej :) Wszystko mieszamy. Smacznego

Taste Therapy
Ogórkowo - maślankowy chłodnik 131

kilkanaście małych młodych ziemniaków 1 marchewka pęczek koperku 2 zielone ogórki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem.  Jeden zielony ogórek zmiksować z maślanką, a drugi pokroić na mniejsze kawałki. Ostudzone warzywa zalać ogórkową maślanką, wmieszać posiekany koperek i drugi ogórek, doprawić szczyptą pieprzu. Podawać schłodzone.. Smacznego

Gaździnka warzy
Chłodnik z botwinką 182

już tylko mieszanie i chłodzenie.W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać buraczki i przestudzony wywar, wymieszać. Ogórki małosolne  pokroić w kostkę,   koperek  i szczypiorek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić sokiem z kiszenia ogórków, solą.  Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki(...)sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia.  Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką , ewentualnie z jajkiem na twardo. Smacznego!Uwagi: Wersja ekspresowa i bardzo nie elegancka ale całkiem smaczna - kiedy za oknem upał, a botwinki nie ma lub brak chęci na jej szykowanie, zamiast zdrowych buraczków biorę niezdrowy, sztuczny i paskudny Gorący Kubek Knorr'a, rozpuszczam w małej ilości wrzątku

Stare Gary
Chłodnik z zielonym ogórkiem 146

mies przy grilowaniu. Robi się go szybko i łatwo a smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500 ml kefiru 3 - 4 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku ½ pęczku koperku ½ pęczku szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek i szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do ogórka dodać kefir, posiekany szczypiorek i koperek oraz zmiażdżony ząbek czosnku

Mama Gotuje
Mizeria 159

łyżek śmietany (12% lub 18%)sól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Ogórki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Solimy, odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar wody odlewamy.2. Do ogórków dodajemy śmietanę, koperek i zieloną cebulkę, solimy i pieprzymy do smaku, Całość mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski) 166

ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru (ok. 1 łyżeczki) oraz octem. Odstawiamy

Poezja smaku
Zupa ogórkowa na skwarkach 211

wody.Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie (około 50 minut).Po tym czasie dodać starte ogórki, 250 ml soku z ogórków, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany koperek i gotować przez kolejne 15 minut.Następnie do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy, nie gotować (zupę zestawić(...)pieprzem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.Marchewkę można pokroić w plasterki zamiast trzeć na tarce o grubych oczkach.Dodatek koperku można pominąć, lub zastąpić go drobno posiekaną natką pietruszki.Najlepiej kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się

Gospodyni Miejska
smarowidło kanapkowe z łososia 139

ogórek dodały jej wyraźnego smaku. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 puszka łososia w oleju (lub kawałek wędzonego) 4 jajka 2 łyżki majonezu 5-6 rzodkiewek 2 ogórki konserwowe koperek sól pieprz Łososia odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. Jajka, łososia i majonez zblenderować na pastę. Ogórki i rzodkiewki pokroić w półplasterki, koperek posiekać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ziemniaki z sosem śledziowym 94

łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól pieprz Sos :  4 płaty śledziowe w oliwie półtora szklanki śmietany 18% duże jabłko cebula 2 kiszone ogórki pęczek koperku sól pieprz   Przygotowanie   Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli. Dodałem kilka łyżek oleju. Włożyłem(...)blasze i zapiekałem do miękkości, ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli. Sos śledziowy rozłożyłem na upieczonych ziemniakach. Od razu podałem

R'n'G Kitchen
JAJKA FASZEROWANE NA TRZY SPOSOBY 165

żółtek), do każdego farszu - sól i pieprz do smaku, farsz z kukurydzą: 2 łyżki kukurydzy Bonduelle, łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka majonezu, żółtka z 3 jajek, mały ogórek małosolny, po kilka gałązek koperku i szczypiorku; farsz z groszkiem: 2 łyżki groszku Bonduelle, 2 czubate łyżeczki jogurtu greckiego, łyżeczka majonezu, żółtka z 3 jajek, 1/4 małej papryki czerwonej, garść płatków migdałów; farsz(...)jajek, garść ziaren słonecznika, czubata łyżeczka majonezu, kilka gałązek natki pietruszki. Przygotowanie: Farsz z kukurydzą: Zmiksować żółtka z kukurydzą, musztardą i majonezem. Dodać bardzo drobno posiekanego ogórka oraz koperek ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Farsz z groszkiem: Migdały uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtka z groszkiem, jogurtem, majonezem i migdałami (kilka zostawić do dekoracji). Dodać bardzo

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania