podpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Posypujemy obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem
Pyry na GazSkładniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieszklanki czarnej porzeczki 2 łyżki miodu 3 łyżki wina czerwonego sol, pieprz sos tzatziki porzeczkowy: 200 g jogurtu greckiego 1 ogórek mały 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka marynaty porzeczkowej 3 gałązki koperku Udka przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, dolewam ocet winny, solę, pieprzę, dodaję oregano, bazylię, koper pokrojony , mieszam i odstawiam(...)marynaty porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grilluję i podczas grillowania rozsmarowuje pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Sos: Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę i dodaję do jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, dodaję koper pokrojony, i porzeczkową marynatę
wesoła kuchniaróżne proporcje, więc nie będę wymieniać, po prostu wrzucacie wszystko co tam dali) - 3 ziemniaki - 1 cebula - 10 ogórków kiszonych - Maggi, sól, pieprz (ja pominęłam, gdyż dla mnie w smaku była idealna i bez tego) - koperek świeży lub suszony (można pominąć) - do zabielenia: jogurt naturalny Pierś z kurczaka umyć, usunąć "brzydkie kawałki" i tłuszcz. Umyć i obrać(...)grubych oczkach, nie odlewając soku. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucić ogórki i gotować przez ok. 30min. Wyjąć kurczaka i jeżeli lubimy zupki z wkładką mięsną pokroić do zupki, bądź zużyć do przygotowania potrawki lub innego dania. W zależności od upodobania doprawiamy i zabielamy jogurtem, posypujemy koperkiem. Smacznego
Be Fit Be StrongKupując łososia najlepiej wybierać dzikie, nie hodowlane. Składniki: 3 jajka 1 nieduży brokuł 1/2 czerwonej cebuli 150g wędzonego łososia poł ogórka świeżego kilka pomidorków koktajlowych 1/2 papryki czerwonej 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego koperek sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. W tym samym czasie możemy ugotować brokuła(...)paseczki, cebulkę w piórka, pomidory w ćwiartki lub połówki, ogórki w kostkę, jajka w ćwiartki... (a tak poważnie to wedle uznania:)) Wykładamy wszystkie składniki na talerz, dodajemy łososia podzielonego na mniejsze części. Przygotowujemy dressing. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym (w wersji mniej kalorycznej możemy użyć samego jogurtu). Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatkę
Kuchnia Pełna Pasjiwystawnej tacy . Składniki: 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy 1 świeży ogórek 4 rzodkiewki 1/2 małej cebuli 2 łyżki majonezu (opcjonalnie) dowolna ilość zieleninki: szczypiorku lub koperku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości i w razie potrzeby odcedzamy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki. Wszystkie
Lamarida.plSkładniki na 21 pulpetów: 2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, natka z jednej pietruszki, 2 ogórki kiszone, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę
Jeść, by żyć w zdrowiuZdrowo i kolorowo!, to jest to co lubię na talerzu :). Fantastyczna mieszanka, w dressingu bazyliowym. Składniki: 7 dużych rzodkiewek 7 ogórków kiszonych 3 jaja kilka liści zielonej sałaty saszetka oleju kujawskiego z bazylią kilka gałązek koperku 3-4 plastry mango sól pieprz 1. Jaja ugotować na twardo, ostudzić i pokroić część na połówki, a część w drobną kostkę. Ogórki
Apetyczna babeczkaogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym podlewamy bulionem, w którym gotowały się pulpety. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem
Walijskie Pichceniejęczmienną i warzywami. Istna bomba witaminowa. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej ( u mnie Młyny Stoisław) 2 ogórki gruntowe 1 pomidor (u mnie malinówka) 3 większe rzodkiewki garść zielonej pietruszki (2 czubate łyżki po posiekaniu) 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie(...)instrukcją producenta (20 minut). Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie plastry. Pomidora kroimy w coś na kształt grubej kostki (najłatwiej pokroić go w ósemki, a potem te na 2-3 części – w zależności od wielkości pomidora). Rzodkiewki kroimy na pół, a następnie w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do większej miski. Do warzyw dodajemy jeszcze ciepłą
Słodkie okruszkikurczaka z grilla – Wasi goście będą zachwyceni. Oczywiście, jak to bywa w moich przepisach, sos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Najlepszy z ogórkami zerwanymi prosto z działki Możecie dodać do sosu także świeży koperek czy szczypior – pycha! Może macie swoją ulubioną wersję sosu tzatziki i dodajecie do niego swoje ulubione dodatki? Jeżeli tak, podzielcie się inspiracją
Kuchnia Bazyliikurczaka z grilla – Wasi goście będą zachwyceni. Oczywiście, jak to bywa w moich przepisach, sos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Najlepszy z ogórkami zerwanymi prosto z działki Możecie dodać do sosu także świeży koperek czy szczypior – pycha! Może macie swoją ulubioną wersję sosu tzatziki i dodajecie do niego swoje ulubione dodatki? Jeżeli tak, podzielcie się inspiracją
Kuchnia Bazyliipatyczki do szaszłyków. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Grecka sałatka jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1 szkl ciemnych oliwek ogórek szklarniowy kilka liści sałaty kilkanaście pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta mała czerwona cebulka 2 łyżki siekanego koperku łyżeczka ziół prowansalskich pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Pomidorki, ogórka
Smakołyki Asiłyżeczki curry 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony) 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy 1,5 łyżeczki suszonego koperku (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku na słoik - opcjonalnie Sposób wykonania: 1. Umyć ogórki, nie obierać. Pokroić wzdłuż na ćwiartki. 2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ogórki i cebule posolić, odstawić na 3 godziny
Kuchnia domowa Aniprzepis. Możecie wykorzystać także nieco tańszego pstrąga łososiowego, efekt będzie podobny. Ja użyłam łososia atlantyckiego, udało mi się kupić świeżego i sprężystego fileta. Rybę połączyłam z młodymi ziemniaczkami, pęczkiem koperku i zapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje nieoczywistym połączeniem ryby z kapustą. Zresztą, sprawdźcie sami. Polecam. ŁOSOŚ zapiekany(...)porcje : 4 duże liście młodej kapusty włoskiej 400g łososia bez skóry 400g młodych ziemniaczków 2 jajka 50ml śmietany 12% 1 łyżka oliwy pęczek koperku sól, pieprz, sok z cytryny (opcjonalnie) do smaku Dodatki: mizeria z ogórków, sałaty i jogurtu naturalnego z odrobiną soli Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zerwać skórę (jeśli zakupiony został filet ze skórą) i usunąć ości
Dietolog