powstały grudki) wsypać łyżkę mąki. Stale mieszając, podsmażać, aż zasmażka stanie się złocista.Następnie, stale mieszając, wlać 500 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.Dodać drobno posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować razem około 5 minut.W międzyczasie do śmietany dodać kilka łyżek sosu i dokładnie wymieszać. Po upływie wspomnianych 5 minut dodać tak zahartowaną(...)małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną.Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę można zastąpić masłem.Ilość koperku można modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskadrobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kroimy w kostkę. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Ja przełożyłam na krzyż – najpierw kawałek na boki i dno, odcięłam folię i przełożyłam z drugiej strony zostawiając folię na rolce. Na dno tortownicy układamy pieczarki nóżkami do góry. Przerwy między pieczarkami posypujemy natką pietruszki i/lub koperkiem . Dodajemy marchewkę , lekko dociskamy dłonią. Posypujemy solą(...)składania sałatki;) Na dnie wyłożonej folią spożywczą tortownicy układamy kolejno: pieczarki – nóżkami do góry przerwy między pieczarkami posypujemy pietruszką i/lub koperkiem marchewka doprawiona solą i pieprzem cienka warstwa majonezu ziemniaki doprawione solą i pieprzem cienka warstwa majonezu ogórki cienka warstwa majonezu usmażone i wystudzone mięso cienka warstwa majonezu posiekane jajka + przyprawy cienka warstwa majonezu starty ser żółty cienka
Smaki Na Talerzuprzepisu mamy, lecz z miksu przepisów z internetu :D SKŁADNIKI: 1 pręga wołowa 2 słoiki kiszonych ogórków (prezent do Wujka Tadka) włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler) 4 duże ziemniaki mała śmietana 18% sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek W 2,5 l wody gotować przez 40 minut mięso wołowe, dodać 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego(...) kiszonych na tarce o dużych oczkach, nie wylewać wody z ogórków! Doda smaku zupie:) Starte ogórki dodać do gotującej wody, po 10 minutach dodać ugotowane ziemniaki. Wyłączyć gaz i chwilę potem dodać małą śmietanę 18 % oraz suszony koperek. Zupę należny spróbować, doprawić jeśli trzeba. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gotowe. Zupka wyszła bardzo domowo
MarciochaKucharzypokusić się i stworzyć różne warianty smakowe, dodając np. koperek, paprykę konserwową lub zwykłą, rzodkiewkę co kto lubi. Przepis pochodzi ze strony Swojskie jedzonko . Składniki: ok. 20-30 dag szynki konserwowej lub zwykłej (najlepsza konserwowa prostokątna) ok. 200-300 g twarogu naturalnego President lub innego serka naturalnego 2-3 ogórki konserwowe 5-6 podgrzybków marynowanych łyżka chrzanu 4 łyżki(...)szybko znika) sól, pieprz do smaku ja dodałam jeszcze odrobinę kuminu rzymskiego dodatkowo: koperek, natka pietruszki, papryka marynowana lub świeża Szynkę ułożyć tak aby plastry zachodziły na siebie i tworzyły prostokąt. Do miski przełożyć serek, dodać majonez, chrzan i przyprawy. Grzybki i ogórki pokroić w drobną kostkę i również przełożyć do miski. Wszystko wymieszać i spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić
Mam apetyt na ...rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe(...)koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw
To co kochamsosie własnym) kilka łyżek majonezu sól i pieprz do smaku mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Wykonanie: Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować. Świeżego ogórka szklarniowego umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i opłukać. Tuńczyka odsączyć(...)cienką warstwą majonezu. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną kukurydzę, ponownie posmarować majonezem. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Kolejno położyć warstwę z brokułu i tuńczyka. Ponownie posmarować majonezem. Na koniec wysypać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Posypać nimi wierzch sałatki. Smacznego! The post Sałatka warstwowa z brokułem
Kulinarne Przebojegruntowych 2 litry wody 4 płaskie łyżki soli 7 ząbków czosnku 2 x 3 centymetry korzenia chrzanu Pęczek świeżego koperku Wykonanie: Czosnek obieramy i przekrawamy na połowę. Chrzan również obieramy, kroimy w słupki. Koper tylko myjemy jak i ogórki. Do dużego słoja wkładamy warstwami, ogórki, trochę czosnku, kopru, chrzanu. I ponownie ogórki, koper, czosnek, chrzan
Smaki Ewyzielonych oliwek 2 szt papryki marynowanej 1 cebula 1/2 pomidora oregano papryka mielona ostra bazylia pieprz czarny, sól 1 łyżka smalcu koperek Wykonanie: Na patelni na smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Szynkę pokroić w słupki. Pomidora, oliwki, ogórki i paprykę dowolnie pokroić na kawałki. Do garnka przełożyć śmietankę i jajka. Zmiksować na gładką masę. Masę jajeczną doprawić ziołami, solą
Raj dla Podniebieniawszystko..można iść do pracy, lub spać..u mnie zrazy właśnie gotowały się w nocy. kilka plastrów polędwicy wieprzowej marchewka gotowana ogórek kiszony troszkę mięsa mielonego [doprawionego przyprawami] domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po troszku mięsa mielonego,kawałki marchewki
Moje domowe kucharzeniejedna czerwona papryka kilka plasterków szynki/lub kiełbasa Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Ogórki, paprykę, szynke lub kiełbase pokroic w kostkę. Dodać do makaronu. Składniki na sos wymieszać w osobnej misce i wlać
Smaki Nataliikostkę i skropione sokiem z połowy limonki żeby nie ściemniało 1 pomidor bez gniazdek nasiennych ½ dużego ogórka bez gniazdek nasiennych 2 łyżki posiekanego szczypiorku mała puszka 70 g kukurydzy 1 łyżka majonezu pieprz, sól do smaku do ozdoby szczypiorek i koperek Jak przygotować sałatkę z kaszy bulgur z warzywami? Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kasza była(...)sałatki. Kaszę studzimy po ugotowaniu. Do miski przekładamy kaszę, drobno pokrojonego pomidora i ogórka, awokado, odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, można dodać także jajka na twardo pokrojone w kostkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy majonez. Posypujemy siekanym szczypiorkiem, dekorujemy koperkiem i sałatka jest gotowa. Dodatkowo doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! The post Sałatka z kaszy bulgur z warzywami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlodowej sałaty 1 kulka mozzarelli 10 sztuk zielonych szparagów 1 malinowy pomidor ½ ogórka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki płatków migdałowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu 1 mały ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka miodu Posiekane zioła np. koperek Sposób przygotowania: Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, gotuję w osolonym wrzątku główkami(...)minuty, wyciągam z wody, studzę, kroję na kwałki. Sałatę, myję kroję, tak samo pomidora, ogórka i rzodkiewkę, składniki mieszam w salaterce, dodaję ugotowane i ostudzone szparagi oraz osączony z zalewy pokrojony w kostkę ser mozzarella. Sos winegret: Kilka gałązek koperku siekam drobniutko , mieszam w słoiczku razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodaję oliwę, sól, pieprz miód, wlewam
Wanilia i Kardamonnaprawdę może to być każdy rodzaj) kolendra, opcjonalnie pietruszka 2 łyżki oliwy Sałatka: mix sałat pomidor ogórek oliwki czarne oliwa z oliwek sos koperkowo ziołowy Sos: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżka przyprawy do tzatziki 1 łyżka posiekanego koperku 1. Każdą część kroimy na połowę. Marynujemy ok. 2 godzin w oliwie, przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu(...)kolendrą. Pieczemy w piekarniku 15-20 minut. 2. Na talerz układamy garść sałaty. Na nią kroimy pomidora, ogórek i oliwki. Sos koperkowo ziołowy mieszamy z oliwą i polewamy nim sałatę. 3. Jogurt, majonez, przyprawę tzatziki mieszamy razem i dodajemy koperek. 4. Danie podajemy z ryżem. Jeśli mój przepis pobudził Twój zmysł smaku, zostaw w komentarzy po sobie ślad
Mój Smak na Życieszynki konserwowej 3 ząbki czosnku kilka krakersów lub grissini (kruchych paluchów) 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu zioła prowansalskie suszony koperek świeżo mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Ogórka obieramy i kroimy, szynkę również kroimy w niezbyt duże kawałeczki. Suszone pomidory odciskamy z zalewy i kroimy w paseczki. Sos - w miseczce
Lawendowe Niebomocnym aromatem musztardowym.Penne z lososiem w sosie musztardowo-ogorkowymskladniki: 1 kubek makaronu penne 300g swiezego lososia 3 ogorki konserwowe 3 lyzki masla sol, pieprz 2 lyzeczki musztardy z calymi ziarenkami gorczycy okolo 50 ml smietany 300ml wody bulion w kostce - polowa koperek 1 lyzka maki do zaciagniecia sosu wykonanie:Lososia kroimy w kostke i skrapiamy go cytryna, odstawiamy na bok.Na(...)patelni rozgrzewamy 1 lyzke masla i podsmazamy na nim ogorki konserwowe pokrojone w slupki. Dodajemy 300ml wody i pol kostki bulionowej. Gotujemy okolo 3 minuty.Dodajemy smietane i 2 lyzki musztardy. Dokladnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Jak ktos musi to mozna osolic, ale uwazam, ze sol jest tu zbedna. Dorzucamy koperek, ilosc wedlug uznania. Doprowadzamy do wrzenia i zageszczamy sos maka rozrobiona
Przysmaki Karolki