obiad. Zobacz z czym możesz je podać: najlepsza surówka z czerwonej kapusty>>> ziemniaki puree lub z wody z posiekanym koperkiem, ryż tarte buraczki z jabłkiem do obiadu>>> surówka z pomidorów i ogórków ze śmietaną>>> kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką>>> Najsmaczniejsze kotlety mielone
Moja Książka Kucharskaznajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę
Kulinarne przygody Gatitydodatku tłuszczu) i mizerię z sałaty i ogórka z dodatkiem jogurtu naturalnego. Składniki na 6 porcji : 1 kg karkówki 1 kg soli ulubione przyprawy do karkówki (u mnie mieszanka soli, słodkiej papryki, czosnku, majeranku, kolendry, odrobiny cukru, rozmarynu i pieprzu) Dodatki: 12 niewielkich ziemniaków (800g po obraniu) sałata masłowa ogórek gruntowy 100g jogurtu naturalnego 3% sól do smaku Karkówkę umyć(...)razu, tylko pod koniec gotowania (na ostatnie 5 minut). Odcedzić. Sałatę opłukać dokładnie i liście posiekać w paseczki. Dodać obrany i pokrojony ogórek, doprawić solą i wymieszać z jogurtem naturalnym. Można też dodać posiekany koperek i odrobinę soku z cytryny, ale i bez tych dodatków mizeria będzie smakowała wybornie. Zajrzyjmy do piekarnika. Po upływie 2 godzin w procesie pieczenia
DietologBardzo często szukamy inspiracji na przygotowanie pysznej sałatki do potraw z grilla. Jedną z naszych ulubionych sałatek była i cały czas jest sałatka ziemniaczana – idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!fenkuł. Ścieramy go w dużą łezkę. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Mieszamy. Rumiane paluchy podajemy z sosem jogurtowym z ogórkiem i fenkułem. Jeśli nie mamy kopru włoskiego możemy zastąpić go posiekanym koperkiem
Gotuj Sam!Składniki: 125g ryżu, 500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli ( 240g po odsączeniu ), puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), garstka posiekanego koperku, kilka marynowanych pieczarek, 1 czerwona cebula, 8 łyżek majonezu, 1 świeży ogórek, sól, pieprz, majeranek, ostra papryka mielona, 1 jajko, 1/2 cebuli, bułka tarta, 4 łyżki mleka, olej. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiszynce, czy serowi przeróżny kształt, np. za pomocą foremki do wykrawania ciastek. Moje kanapki: chleb bezglutenowy (*) żółty ser serek wiejski kabanos rzodkiewka pomidor ogórek kiszony papryka czerwona marchewka (w plastrach i tarta) groszek sałata szczypiorek koperek pestki dyni siemię lniane czarnuszka (*) Przygotowałam kanapki w formie bezglutenowej i użyłam chleba z piekarni Bułka Chleba . Śmiało mogę polecić ten wypiek
Di gotujechwil: połączenie surimi z ogórkiem kiszonym, jajkiem i sosem koperkowo-czosnkowym. - 1 opakowanie paluszków krabowych - 4 jajka ugotowane na twardo - 3 duże ogórki kiszone - 1 czerwona cebula - dwa ząbki czosnku - około dwie łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku - 1 łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu greckiego - łyżeczka soku z cytryny - sól, pieprz Majonez wymieszać z jogurtem, rozgniecionym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem
Dobra karmapodać jako dodatek do mięsa. Ja najczęściej podaje ją na liściach cykorii do grillowanego mięsa. Składniki: 200 gram kaszy kuskus 2 ogórki świeże, 2 kiszone, 1 małosolny (można dowolnie mieszać wg uznania) pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu (ja użyłam firmy FOLWARK ) sól, pieprz Wykonanie (VIDEO) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna KuchniaUmmmm,jaki pyszny obiad ,zjadłam go wylizując dosłownie talerz. Danie ma 525 KCAL. 3 śr.ugotowane ziemniaki 225 g. 1 łyżka posiekanego koperku 3g. 2 jaja 100 g. 0.5 szkl.ugotowanego kalafiory 100g. duży zielony ogórek 100 g. 2 łyżki jogurtu naturalnego 20 g. 1 łyżeczka cukru 5 g. sól 1 łyżeczka masła 5 g 1 szkl.zsiadłego mleka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikonieczności można dolać odrobinę wody. Starannie doprawić do smaku solą i pieprzem. Wmiksowałam do twarożku słonecznikowego sporą ilość bardzo lubianego przeze mnie świeżego koperku. Doskonale smakuje na kromce zgrillowanego bezglutenowego chleba własnej produkcji ze świeżym ogórkiem i świeżą rzeżuchą lub posypany nasionami czarnuszki czy prażonym siemieniem lnianym. Smacznego. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl
Naturalna Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 5-6 filetów śledziowych (solonych) 4-5 ogórków konserwowych 3-4 ugotowane ziemniaki 3 ugotowane i starte buraczki 1 duża cebula 4 jajka majonez sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek, koperek, natka pietruszki Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. Następnie pokroić w kostkę i ułożyć na dnie miski. Posmarować warstwą majonezu i posypać pieprzem. Kolejne warstwy
Di gotujeSMÖRGÅSTÅRTA - SZWEDZKI TORT KANAPKOWYRok 2014 dobiega końca, dlatego nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na coś wyjątkowego, czym będziecie mogli uczcić nadchodzący Nowy Rok:) Dziś
Słodko-Słony Świat Ilonyparze dusiły się, a pierś z kurczaka była zgrillowana na patelni do grillowania. Składniki -wafle ryżowe Good Food smak mango chutney -ziemniaki -marchewka -ogórek -grillowana pierś z kurczaka -śmietana -szczypiorek -suszone pomidory i czosnek niedziwedzi -koperek -prażone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola lub Euforia Ugriluj pierś z kurczaka na patelni lub uduś na parze, pokrój w paseczki. Ziemniaki oraz marchewkę
Z Kuchni Do KuchniSałatka śledziowa z czerwoną cebulą, papryką i ogórkiem konserwowym bez śmietany i majonezu. Sałatka ze śledziem solonym to bardzo prosty do przygotowania i zdrowy sposób na przekąskę z kilku składników. To szybka sałatka bez kalorycznego sosu i z niewielką ilością oliwy. Przepis dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na wykorzystanie solonych filetów śledziowych. Przepis na sałatkę śledziową z warzywami to idealny(...)Korniszony pokrój w niewielką kostkę. Paprykę umyj, osusz i wyczyść z nasion oraz środka. Pokrój w podobnej wielkości kostkę, jak ogórki. Cebulę obierz i skrój w krążki. Wymieszaj warzywa z pokrojonym śledziem, dodaj olej (ilość według uznania), koperek i dopraw do smaku kolorowym pieprzem. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów
Kuchnia Na Wypasieskropić sokiem z cytryny na gorącym maśle usmażyć filety na złocisto ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem ogórki zetrzeć na tace w plastry, wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem podać usmażony filet flądry z ziemniakami, mizerią, posypac koperkiem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmlekiem. Wystarczyło kilka upalnych dni aby mleko się zsiadło. Ale jakie mleko! To mleko można było kroić nożem. Było pełne i przesmaczne. Część babcia roztrzepywała i mieszała z pokrojonymi ogórkami i ziołami, a z reszty powstawał kolejny przysmak lata, biały tłusty ser…Aż mi ślinka cieknie na myśl o tych smakołykach. Dzisiejszy przepis na pieczone ziemniaki jest wspomnieniem(...)zielonego groszku kilka gałązek kopru i liści mięty Ziołowe tzatziki 400 g tureckiego lub greckiego jogurtu 100 ml pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonej mięty 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 15 cm świeżego ogórka sól do smaku Dodatkowo 200 g angielskiego bekonu, grube plastry Ziemniaki wyszoruj szczoteczką do ziemniaków, nie obierać. Wsyp do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp
codojedzeniamarchwi Obiad: - wczorajszy eksperymentalny ogórko-kapuśniak jest pyszny :) nawet Mąż zajadał :) - chipsy z buraka - pomidory z ząbkiem czosnku i koperkiem - leczo zielony sok z jabłek i selera naciowego Kolacja: - zielony sok z jabłek i selera naciowego (świeżo tłoczony) - pomidory i ogórki kiszone (jakoś mam fazę na pomidory od wczoraj) - "pieczone" jabłko (czyli jabłko na parze
pyszne zdrowościmarchewki.Drobno posiekany szczypiorek.A całość pysznie odmieniona sosem winegret.Polecam!Składniki:Główka sałaty lodowej;1 duży pomidor;1 ogórek zielony, wężowy/szklarniowy;6 rzodkiewek;1 średnia, czerwona papryka;1 duża marchewka;Pęczek szczypiorku.Sos winegret:1/4 szklanki białego octu winnego;1 ząbek czosnku;2 łyżki posiekanego koperku;1 łyżka miodu;1/2 szklanki oliwy;1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie Prymat);Sól;Pieprz.Spos(...)przygotowania:Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki.Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałaty.Ogórka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki.Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce
Gospodyni Miejskawersji mniej dietetycznej majonezu)150 g gęstej śmietanysok z 1 cytryny1 łyżeczka musztardy2 szalotki lub 1 mała cebula1 ogórek konserwowystarty ząbek czosnkuco najmniej 200 g świeżych ziół (u mnie: natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, szczaw, botwinka, mięta, koperek, bazylia)świeżo mielony pieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Ugotowane żółtka rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt, śmietanę, musztardę, czosnek
Food Squarewięc i Wam polecam. U mnie będą powtórki. Składniki - 3 większe marchewki - 2 małe cukinie - pół łyżeczki czosnku mielonego - koperek - łyżeczka masła - sól do smaku Wykonanie Obrana marchewkę i cukinię ze skórką szatkuję na cieniutkie plasterki, przy pomocy tarki do ogórków. Przekładam do rondelka, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła warzywa, gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedzam(...)przyprawiam do smaku solą, czosnkiem mielonym, dodaję łyżeczkę masła, mieszam, dodaję koperek. Podaję na ciepło. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonej czy smażonej ryby, do kotletów i innych mięs. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmięsa wieprzowego z łopatki 10 kiszonych ogórków 2 łyżki oleju 4 ziemniaki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany domowe magii sól,pieprz koperek sposób przygotowania Wieprzowinę kroimy na kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobne plastry. Do garnka(...)przez kolejne dziesięć minut. W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki. Starte ogórki dokładamy do zupy, razem z zahartowaną kwaśną śmietaną. Zupę ponownie zagotowujemy, doprawiamy magii, solą ( jeżeli jest taka potrzeba) oraz pieprzem. Całość posypujemy drobno posiekanym koperkiem i podajemy na talerze
Miód i pieprzsztuk ogórków kiszonych (w zależności jak mocno kwaśną zupę lubie) 1 1/2 szklanki (około 350 ml) kwasu z kiszonych ogórków 1 litr zimnej wody 1 szklanka (240 ml) surowego ryżu 3 średnie ziemniaki 1 mała cebula 3 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz czarny (do smaku) świeży koperek i pietruszka (opcjonalnie) Wykonanie: Ryż dokładnie(...)rozgotowane). Dodajemy ogórki starte na dużych oczkach tartki i wlewamy kwas z kiszonych ogórków. Zagotowujemy, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na tarce marchewkę, dolewamy wody, aby uzyskać konsystencję zupy. Gotujemy przez kilka minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy świeże lub mrożone pokrojone zioła – ja lubię koperek i pietruszkę. Acha, warto pamiętać
Lamarida.plcebulą i czerwonym pieprzem, Śledzie marynowane w oleju lnianym , Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką, Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami . Składniki: 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera) 2 marchewki 2 czerwone cebule kilka gałązek koperku 125 ml octu jabłkowego 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżki owoców jałowca 1 łyżka nasion
Codziennik Kuchennypotrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam ( klik ). Składniki: 500 dkg płatów śledziowych ala matias 15 marynowanych grzybków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli(...)sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno. Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę
Codziennik Kuchennygarście mieszanki sałat garść pomidorków cherry 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilka piór cebuli czerwonej 1/3 ogórka zielonego długiego garść ziaren słonecznika prażonego Sos wg Teściowej: jogurt grecki gęsty, 1 łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu, szczypta ziół prowansalskich oraz koperku suszonego. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy przyprawy i aksamitny sos gotowy. Przygotowanie: Warzywa wrzucamy po kolei
Kuchnia po mojemuziemniaki 5 szt · ogórek kiszony 2 szt · tłuszcz · cebula · koncentrat pomidorowy 1 łyżka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · natka pietruszki · koperek · sól · czarny pieprz mielony · imbir mielony · przyprawa do zup Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować. Ogórki obrać, pokrajać
Camilla w kuchnipolecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety śledziowe solone 100 g (ok. pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe 100 g marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez 4-6 godzin, kilkakrotnie zmieniając(...)pokroić w dzwonka. Rybę ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, przykryć warstwą cebuli. Całość skropić olejem, odstawić na 15 minut. Fasolę osączyć na sitku. Paprykę osączyć, pokroić w niewielkie paski. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać razem. Jogurt rozmieszać z majonezem, doprawić pieprzem. Polać sałatkę. Odstawić, żeby smaki się "przegryzły". Ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego
Pełny talerz