ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:119/164)

Spaghetti z makrelą po polsku i "Miłość z nutą imbiru" 169

kaszubsku ), by się przegryzły do Wigilii. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti lub linguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona) cebula garść (kobieca) rodzynek 3 ogórki konserwowe łyżka oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju (użyłam krokoszowego) sok z cytryny sól koper Zagotować wodę na makaron, posolić i ugotować makaron al dente. Rodzynki zalać wrzątkiem(...)drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Makrelę rozdrobnić w palcach. Dodać do cebuli. Na patelnię dorzucić pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i rodzynki. Podgrzać. Na patelnię przerzucić makaron, podlać odrobiną wody z gotowania. Dodać łyżkę pokrojonego koperku (u mnie mrożony). Całość wymieszać i podgrzać. Podawać makaron polany dobrym olejem i skropiony sokiem z cytryny. W sierpniu rozpisywałam się

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z tuńczykiem 110

jogurt naturalny sól pieprz Wykonanie: Tuńczyka przecedzić, wrzucić do miski. Dodać ostudzony ryż, czerwoną cebulę, przecedzoną kukurydzę, groszek i fasolę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i oprószyć koperkiem. Smacznego

Trufelkowo
Zupa ogórkowa z makaronem 130

oprócz ogórków) obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu i gotować około 15 minut. Następnie dodać pokrojone ogórki, makaron i gotować do miękkości.Na koniec dodać śmietanę, doprawić  do smaku solą i pieprzem,  posypać koperkiem

Moje domowe kucharzenie
Ogórki małosolne na sucho 305

wychodzą, są dobre, jednak chyba z wody lubię bardziej. Mimo to jest to bardzo dobry sposób na zrobienie sobie ogórków na wyjedzie kiedy nie mamy dostępu do kamionek, słoików itp. Wystarczy woreczek, sól, chrzan, czosnek nawet koperek zamiast kopru i mamy czy to pod namiotem, na działce, na campingu, kwaterze pyszny dodatek latem czy kanapki. Myślę, że warto sobie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lekka zupa ogórkowa na masełku. 129

firmy Becla.   Składniki: 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku  1 łyżka  mieszanki warzywnej   1 łyżka  suszonego koperku   2 łyżki masła 2 litry wody 2 marchewki kawałek selera i pora malutka natka pietruszki 4/5 ogórków kiszonych 5 średniej wielkości ziemniaków domowa vegeta, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 4 łyżki słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Ziemniaki

Sama słodycz i szczypta chili
Domowa ogórkowa 134

dużych oczkach marchew oraz pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec łączymy wszystko z ogórkami i zagotwujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie kwaśną śmietaną. Porcje podajemy z kawałkami kurczaka, posypane posiekanym koperkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z buraczków (postna-wigilijna) 310

Sałatka jest szybka i smaczna. Idealna dla amatorów buraczkowych wynalazków. Składniki: 4 buraki 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 4 łyżki majonezu 4 łyżki koperku 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (możemy też je upiec). Wszystkie składniki

IMPRESJA SMAKU
Żeberka w piekielnej marynacie z coli 176

się podrumieniły. W międzyczasie  przygotowujemy sos tzatziki. Obrany ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, odrobinę soku z cytryny (jeśli mamy, to również posiekany koperek). Wszystkie składniki mieszamy. Celowo nie podaję ilości przy składnikach. Ich ilość proponuję dobrać indywidualnie.  Żeberka w piekielnej marynacie z coli podałam

mojewypiekiinietylko
Ogórki małosolne. 134

sytuacji niekonieczne zajęcie. Chrzan dzielimy na około 1 cm części, koperek dzielimy na około 10 cm kawałki, liście chrzanu targamy na mniejsze kawałki. W sporym garnku (najlepszy jest gliniany, ale może być też duży słój lub zwykły garnek) układamy połowę przypraw, na nich rozkładamy ogórki i przykrywamy resztą przypraw.      Przygotowujemy zalewę. Jeśli się nam nie spieszy

Rozpustne gotowanie
Zrazy z szynki wieprzowej 384

słodka do smaku olej do smażenia 2 małe kawałki boczku wędzonego 1 ogórek kiszony 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa) 500ml bulionu (może być pozostałość po rosole lub bulion warzywny: zobacz przepis na bulion warzywny 1 łyżka sosu sojowego nitka lub wykałaczki do spięcia zrazów opcjonalnie koperek lub natka pietruszki   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z szynki wieprzowej – Wykonanie(...)solą, pieprzem oraz słodką papryką z obu stron. Na wewnętrznej stronie każdego zraza rozsmarować łyżeczkę musztardy, a następnie nałożyć na każdy z nich: pół cebulki, kawałek boczku i pół ogórka kiszonego. Zwinąć dokładnie roladki i związać je nitką (lub spiąć wykałaczkami). Dwie duże cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy i podsmażyć

Kulinarne Przeboje
Sos tatarski 162

dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków(...)naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki) 1/2 małej cebulki 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku szczypta białego pieprzu opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku

Eat me! Fit me!
Sałatka jarzynowa 113

łodyga selera naciowego 1 małe jabłko 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 szklanka fasolki czerwonej 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 szklanka groszku konserwowego 1-2 łyżki ulubionej musztardy majonez domowy (przepis tutaj ) szczypta czarnej soli (dla “jajecznego” posmaku) pieprz czarny mielony świeże zioła – koperek, szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy

Lamarida.pl
Śledzie w majonezie 140

bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 2 ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki cukru pudru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszam majonez ze śmietaną, ogórkami i roztartymi ząbkami czosnku. Doprawiam do smaku. Śledzie kroję na kawałki, mieszam razem wszystkie składniki. Dekoruję świeżym koperkiem, podaję na półmisku lub w misce

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z zupek chińskich 286

makaron 25-30g szynka drobiowa 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nie duża czerwona papryka 1 zielony ogórek 4-5 ogórków konserwowych 1 średni twardszy pomidor biała część pora mały pęczek zielonej pietruszki ale również może być to koperek lub szczypiorek majonez sól, pieprz Przygotowanie: Suchy makaron połamać, wsypać do miski. Szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę

W garach u Gosi
Pasta z wędzonej makreli 165

Makrelę starannie obrać z ości i rozdrobnić. Jajka rozgnieść widelcem,cebulę i ogórka drobniutko pokroić. Wymieszać razem rybę,jajka,cebulę,ogórek, majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Stosować do smarowania pieczywa. Pasta doskonale smakuje posypana świeżym koperkiem

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki z szynki i papryki 154

Kolejna propozycja imprezowa lub po prostu smaczna i szybka przekąska w ciągu dnia. Na jeden kęs:) Paprykę możecie zastąpić ogórkiem - świeżym, kiszonym, konserwowym lub tartymi pieczarkami - próbowałam, będą smaczne. Można je maczać w dipach, udekorować natką pietruszki, koperkiem, różnymi kiełkami, podać na liściach sałaty czy rukoli. Ma być kolorowo i kusząco! Składniki: 6 plastrów szynki eksportowej Krakusa - jest prostokątna

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjny obiad na dwa sposoby 121

temperatura jest ciężka do zniesienia także przygotowałam tradycyjny obiad. Ziemniaczki podpiekane z panierowanym filetem z kurczaka, a do tego podałam ogórka konserwowego i ćwikłę. Wersja 1: Ziemniaki wcześniej ugotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić. Można posypać świeżym koperkiem i podpiec do zarumienienia na patelni oblaną oliwą z oliwek. Wersja 2: W drugim sposobie na tradycyjny obiad podpiekane ziemniaczki polałam

Karola gotuje
Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem 639

Pyszny pomysł na letni obiad. Młode ziemniaki z boczkiem, podane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie. Składniki: 600 g małych młodych ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 cebule łyżka masła pęczek koperku łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą albo zeskrobujemy skórkę. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
SURÓWKA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW Z MUSZTARDĄ 237

być też to baza do mizerii ,świetnie pasuje do jogurtu naturalnego lub śmietany. Lekka , zdrowa i pyszna!. 50 dag.ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW 1/2 łyżki oleju 1 ząbek czosnek 1/2 łyżki musztardy sok z cytryny sól morska pieprz 3 łyżki koperku drobno posiekanego  ******************************************** Olej lub oliwę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem solą , musztardą,dodać sok z cytryny do smaku.Ogórki umyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa ze świeżych ogórków 144

Poraz pierwszą tą zupę ugotowałam kilka lat temu. Bardzo mnie zaciekawiła bo jak dotąd znałam tylko ogórkową z ogórków kiszonych a tutaj główną rolę odgrywają świeże. Jednak postanowiłam zaryzykować i to ryzyko się opłaciło. Zupa wyszła bardzo dobra. Zapisałam zatem znaleziony w jakieś starej gazecie przepis w swoim zeszyciku i... ów zeszycik zaginął mi na kilka lat. Dopiero niedawno(...)odnaleźć:) I już wówczas sobie powiedziałam, że w okresie letnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości. Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania