osoby: pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce ogórek zielony – obrany i drobno pokrojony 4 ogórki kiszone – drobno pokrojone 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone na ósemki po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji – obrane i pokrojone na ćwiartki litr kwasu chlebowego – schłodzonego
Ugotowane pozamiataneUpieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na talerzu . Majonez połączyć z jogurtem, dodać groszek, pokrojone w kostkę jajko,ogórek i grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę i posypać odrobiną posiekanego koperku. Łososia można podać jak pokazałam to na zdjęciach wyżej lub rozdrobnić na mniejsze kawałki,ułożyć na półmisku i całkowicie pokryć sosem
Kolorowa kuchnia Elkiminut, by puściły sok. Do wody wsypać cukier, wlać ocet i dokładnie wymieszać – cukier musi się rozpuści. Do ogórków wlać wodę z octem i odstawić na około pół godziny. Przed podaniem odcedzić i posypać koperkiem
królestwo garówtylko do niej masło. Do zupy ogórkowej najważniejsze jest użycie dobrej jakości kiszonych ogórków, które kisiły się w sposób naturalny, a nie sztucznie przyśpieszany. Zimą nasz organizm potrzebuje więcej witamin, a to właśnie kiszone ogórki zawierają ich sporą ilość. Starajmy się regularnie jeść ogórki kiszone, które zawierają dużo witaminy C, B, E, a także powstającej w procesie(...)zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ogórki również zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Najpierw gotujemy do miękkości ziemniaki, następnie dodajemy marchewkę i podsmażoną cebulę i czosnek. Dopiero gdy marchewka będzie miękka, dodajemy ogórki wraz z płynem, który wycisnął się podczas rozdrabniania ogórków na tarce. Przyprawić majerankiem
Kuchcik gotujevinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekany koperek. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy mix sałat. Na nim pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Dodajemy pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulę. Następnie na sałacie układamy plastry fety
kulinarnyJamłodych ziemniaków i ogórków małosolnych. Czas przygotowania: 2 h Składniki na 16-18 szt. Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 1 szklanka kaszy jaglanej 300 g świeżych pieczarek 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka posiekanego koperek 2 łyżki posiekanej natki(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy i dodajemy śmietanę i posiekany koperek . Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze gołąbki. Gołąbki w sosie pomidorowym pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 60 min. Upieczone gołąbki możemy serwować z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym . Smacznego. Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym Gołąbki z kaszą jaglaną
kulinarnyJazachowują swój aromat. Specjalne pole na woreczku pozwala na opisanie jego zawartość. 1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku) 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć) 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć
Moje domowe kucharzeniepieczarek 1 słoik mieszanki warzywnej-marchewka, kukurydza, groszek 3 jajka 3 ziemniaki 3 konserwowe ogórki 1 cebula 10 dag żółtego sera Papryka ostra do smaku 1 łyżeczka przyprawy do grosa Olej do smażenia Sól do smaku Słoiczek majonezu Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Pęczek szczypiorku Jak wykonać ? Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Fileta
Wanilia i Kardamonżeby nikt przy nim nie grzebał ;) Składniki: 200 gramów suchej zielonej soczewicy 100 gramów kaszy jaglanej 2 duże ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cząbru 5 ziarenek kolendry świeżo zmielona sól himalajska(...)drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i poddusiłam cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zarumieniła. Potem wyjęłam ziele angielskie i listki laurowe Ogórki drobno pokroiłam w kostkę. Im drobniejsze tym lepiej będzie kroił się pasztet. Nawet je trochę posiekałam Cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy wymieszałam Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i soczewicę - całość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comżeby nikt przy nim nie grzebał ;) Składniki: 200 gramów suchej zielonej soczewicy 100 gramów kaszy jaglanej 2 duże ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cząbru 5 ziarenek kolendry świeżo zmielona sól himalajska(...)drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i poddusiłam cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zarumieniła. Potem wyjęłam ziele angielskie i listki laurowe Ogórki drobno pokroiłam w kostkę. Im drobniejsze tym lepiej będzie kroił się pasztet. Nawet je trochę posiekałam Cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy wymieszałam Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i soczewicę - całość
Szczęśliwa kuchniaZupa ogórkowa :) chyba w każdym domu gości I każdy ma na nią swój sposób. Potrafi rewelacyjnie gasić pragnienie jako chłodnik w gorące dni I rozgrzewać
Smaki Edytymarynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do kurczaka olej do smażenia pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki) majonez ok. 6 łyżek Marchewki i ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu
Maślane ciasteczkoSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też(...)bulion mamy już w lodówce. W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, dodaję sól, pieprz, majeranek. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też(...)bulion mamy już w lodówce. W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, dodaję sól, pieprz, majeranek. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę
prawdziwe jedzeniekaszubsku ), by się przegryzły do Wigilii. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti lub linguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona) cebula garść (kobieca) rodzynek 3 ogórki konserwowe łyżka oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju (użyłam krokoszowego) sok z cytryny sól koper Zagotować wodę na makaron, posolić i ugotować makaron al dente. Rodzynki zalać wrzątkiem(...)drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Makrelę rozdrobnić w palcach. Dodać do cebuli. Na patelnię dorzucić pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i rodzynki. Podgrzać. Na patelnię przerzucić makaron, podlać odrobiną wody z gotowania. Dodać łyżkę pokrojonego koperku (u mnie mrożony). Całość wymieszać i podgrzać. Podawać makaron polany dobrym olejem i skropiony sokiem z cytryny. W sierpniu rozpisywałam się
Weekendy w domu i ogrodziejogurt naturalny sól pieprz Wykonanie: Tuńczyka przecedzić, wrzucić do miski. Dodać ostudzony ryż, czerwoną cebulę, przecedzoną kukurydzę, groszek i fasolę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i oprószyć koperkiem. Smacznego
Trufelkowooprócz ogórków) obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu i gotować około 15 minut. Następnie dodać pokrojone ogórki, makaron i gotować do miękkości.Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać koperkiem
Moje domowe kucharzeniewychodzą, są dobre, jednak chyba z wody lubię bardziej. Mimo to jest to bardzo dobry sposób na zrobienie sobie ogórków na wyjedzie kiedy nie mamy dostępu do kamionek, słoików itp. Wystarczy woreczek, sól, chrzan, czosnek nawet koperek zamiast kopru i mamy czy to pod namiotem, na działce, na campingu, kwaterze pyszny dodatek latem czy kanapki. Myślę, że warto sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikfirmy Becla. Składniki: 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku 1 łyżka mieszanki warzywnej 1 łyżka suszonego koperku 2 łyżki masła 2 litry wody 2 marchewki kawałek selera i pora malutka natka pietruszki 4/5 ogórków kiszonych 5 średniej wielkości ziemniaków domowa vegeta, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 4 łyżki słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Ziemniaki
Sama słodycz i szczypta chilidużych oczkach marchew oraz pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec łączymy wszystko z ogórkami i zagotwujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie kwaśną śmietaną. Porcje podajemy z kawałkami kurczaka, posypane posiekanym koperkiem
Kuchenna KontrrewolucyaSałatka jest szybka i smaczna. Idealna dla amatorów buraczkowych wynalazków. Składniki: 4 buraki 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 4 łyżki majonezu 4 łyżki koperku 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (możemy też je upiec). Wszystkie składniki
IMPRESJA SMAKUsię podrumieniły. W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki. Obrany ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, odrobinę soku z cytryny (jeśli mamy, to również posiekany koperek). Wszystkie składniki mieszamy. Celowo nie podaję ilości przy składnikach. Ich ilość proponuję dobrać indywidualnie. Żeberka w piekielnej marynacie z coli podałam
mojewypiekiinietylko