oliwa z oliwek 4 łyżki miód 2 łyżki sól i 1 łyżka woda ciepła 1 szklanka pełna Dodatkowo: słonecznik ogórek świeży 1 szt talerzyk mokra ściereczka Sałatka: kapusta biała 300 g marchew 1 szt sól pół łyżeczki cukier 2 łyżeczki koperek ze słoiczka 1 łyżeczka pomidor 1 szt Składniki na placki ziemniaczane: ziemniaki 8 szt jajko 1 szt pieprz(...)rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Krok 4 Upieczona bułeczkę przekroić na pół prawie do samego końca. Smarujemy sosami jaki lubicie obydwie połówki. Kładziemy surówkę, placka ziemniaczanego na to ogórek ,pomidor i szczypiorek. Zakrywamy druga połówka bułeczki i mamy pysznego burgera z plackiem
Różowa kuchniaobrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry (najwygodniej obieraczką do warzyw), obkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę – dodajemy do mango razem z posiekanym koperkiem – mieszamy. Awokado przekrajamy na połowę, wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórkę i kroimy(...)cytrynowej, lekko oprószamy różową solą himalajską, skrapiamy sokiem z cytryny (1 -2 łyżki, zawsze możemy dodać do smaku na końcu), oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem – delikatnie mieszamy. Dodajemy cebulę, ogórki, mango i awokado (część mango i awokado pozostawiamy do dekoracji) – delikatnie mieszamy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiamy na godzinę
mojewypiekiinietylkosmaku, zamiennie miód, syrop klonowy, syrop z agawy świeżo skrojony koper Przygotowanie: Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce. W misce łączę odsączone lekko ogórki i resztę składników, mieszam, doprawiam do smaku wedle uznania. Moja mizeria gotowa! Przetrzymuję w lodówce, podaję dodatkowo oprószając lekko koperkiem
Zasmakuj Kuchniobiadu do dania mięsnego. Korzystam jeszcze z ostatnich pomidorów polnych ( ale i szklarniowe tez będą dobre). Dodaję do nich ogórki konserwowe , które przygotowałam już na zimę. Wystarczy tylko je pokroić :) Dodamy cebulkę, ewentualnie rzodkiewkę i jeśli dysponujemy miętą lub koperkiem ( natką pietruszki) to posypujemy z wierzchu sałatkę. Można oczywiście posypać jeszcze mielonym pieprzem i polać oliwą
Proste Potrawymusztardowym Składniki: ok. 1/4 główki białej kapusty Pół słoiczka 300 ml pikli / w zamian mogą być kiszone ogorki pęczek koperku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ewentualnie sól, pieprz Wykonanie: Kapustę szatkujemy, pikle ,a jeżeli ich nie mamy możemy je zastąpić ogórkami kiszonymi -kroimy na mniejsze kawałki, koper siekamy, dodajemy musztardę i wszystko razem mieszamy. Zawsze możemy dawkować musztardę ponieważ
W Moim Magicznym Domufilety z białej ryby np. dorsza, bonito lub pstrąga (mrożone lub świeże) dużo soli gruboziarnistej morskiej kilka gałązek koperku sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki musztardy 150 ml oliwy świeżo zmielony pieprz do smaku 2-3 łyżki posiekanego ogórka 2-3 łyżki posiekanej czerwonej papryki 1 łyżeczka siekanego cienkiego szczypiorku młode listki czerwonego buraka do dekoracji Wykonanie: Filety ryby ułożyć
Sztuka gotowania w/g Samiryugotowanego pęczaku sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce pół ogórka szklarniowego – obranego i drobno pokrojonego 3 pomidory malinowe pokrojone na ósemki dymka – cebula ze szczypiorkiem – posiekana po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 4 listki mięty – posiekanej chlust oliwy do dekoracji Przepis
Ugotowane pozamiatanełyżki oliwy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajko gotuję, studzę, obieram ze skorupki, a następnie dzielę na cztery. Połówkę ogórka obieram i kroję w plastry. Pomidorki myję i dzielę na 4 części. Rzodkiewki myję dzielę na 4. Przygotowuję sosu Koperek suszony mieszam z pieprzem, solą oraz granulowanym czosnkiem. Dodaję 3 łyżki wody i 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Mieszam
Gotowanie Patkizetrzeć na drobnej tarce dobrze odcisnąć z powstałej wody - Zetrzeć ogórki i paprykę na grubej tarce Pokroić cebulę w kostkę wymieszać wszystko z dynią Dodać majonez i sos sałatkowy i koperek dobrze wymieszać
W królestwie smaków Beatypierś z kurczaka po królewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka z młodej kapusty, koperku i sosu z cytryny i oliwy. Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami pomidory z mozzarellą, mizeria pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą
pieprzny smaczekpysznymi i ogólnodostęnymi składnikami. Wystarczy mieć -twaróg -papryka -ogórek -pomidor bez skóry -rzodkiewka -sól różowa himalajska -pieprz ziołowy u mnie od Skworcu -2 ząbki czosnku -natka pietruszki -szczypiorek -koperek opcjonalnie Przygotować odpowiednio wszystkie składniki. Dosmaczyć pieprzem i solą. Odpowiednio wymieszać ze sobą. Pasta gotowa! Podawać z półmiskami wędlin! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninastępnej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki pieczarki, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką i smażymy ok 10 minut. Ogórki kroimy w kostkę dodajemy do zawartości na patelni, mieszamy, posypujemy zieleniną - najlepiej zieloną pietruszką. Ja nie miałam, więc posypałam koperkiem
Walijskie Pichcenietego wyjdzie.I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia", niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam.Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek. W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski. Jeżeli nie macie kiszonych cytryn, nie przejmujcie się. Możecie je zastąpić
Chilli Czosnek i Oliwaboczku wędzonego 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 4 średnie ogórki kiszone kilkanaście oliwek czarnych i zielonych kilkanaście kaparów 1/2 cytryny liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól olej 1 i 1/2 litra wody kwaśna śmietana natka pietruszki lub koperek Wykonanie: Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotować wywar - około 1 i 1/2 godziny na małym(...)boczek pokrojony w kostkę. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Po chwili dodać koncentrat i stopniowo dolewać wywar stale mieszając. Dodać pokrojone w plasterki kiełbasę i parówki, wołowinę oraz ogórki (w plasterkach). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1/2 godziny. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać wody z kiszonych ogórków dla uzyskania odpowiedniej kwaśności
zadanie-gotowaniesurowe buraki ćwikłowe (max. po 90-100g każdy) 2 ogórki gruntowe lub jeden długi ogórek szklarniowy 1 łyżka oleju rydzowego (lub innego dobrej jakości oleju do stosowania na zimno) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy delikatesowej 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie koperek, szczypior i bazylia) Buraki obrać cienko ze skórki i zetrzeć
Dietolog