przystawki - koktajlu z krewetek i łososia . Ułożyliśmy go na ogórkach i posypaliśmy galaretką o smaku mohito . Całość świetnie komponowała się z chrupiącą grzanką. Sami możecie łatwo przygotować taki koktajl – łącząc upieczony filet z łososia z krewetkami koktajlowymi skropionymi sokiem z cytryny. Potem dodajemy tylko odrobinę majonezu, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Grzanka, odrobina kawioru i gotowe! Zupa
Poezja smakuawokado zaczyna gnić) przekrawam, usuwam pestkę i wydrążam miąższ. Ogórki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Wszystko, wraz z jogurtem, wrzucam do wysokiego naczynia i miksuję za pomocą blendera. Doprawiam octem, solą i pieprzem. Można dodać nieco ksylitolu (lub zwykłego cukru) dla zbalansowania. Podaję z pokruszonym pumperniklem, świeżym koperkiem i odrobiną oleju lnianego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZieloną cebulkę możecie zastąpić dowolną zieleniną - np szczypiorkiem, koperkiem itp. - lub dodać wszystkiego po trochu :) Na bogu już jest jedna sałatka do grilla z ziemniakami, jednak ta sporo różni się od poprzedniej, nie tylko wyglądem, ale i smakiem :) Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 duża czerwona cebula 4-5 ogórków konserwowych pęczek zielonej cebulki sól, pieprz 1 łyżka
My simple kitchenkonserwowego (użyłam groszku Jamar) * 1 jabłko * 4-5 ogórków konserwowych * 1-2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku * garść posiekanej natki kopru Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Wszystko obrać ze skórki i skorupek i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę, jabłko (bez skórki) i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Śledzie zalać wodą i odstawić(...)około godzinę. Po tym czasie osuszyć je ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce. Dodać majonez, posiekaną natkę koperku, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
Zrób to smacznieorzechami Sałatka z cieciorką, zielonymi oliwkami i migdałami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z czerwonej fasoli z ogórkiem zielonym i pomidorem Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem Sałatka z fasoli z suszonymi(...)pomidorkami cherry Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Sałatka jarzynowa Sałatka z kabanosa z bundzem i żurawiną Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka
Moja smaczna kuchniaformie sałatki z ekologiczną kukurydzą z puszki i ogórkami kiszonymi. Oto przepis: Składniki: 1 szklanka słonecznika (namoczonego w wodzie na noc), 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonej cebuli, szczypta kurkumy, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie), 1 łyżeczka suszonego koperku. Przygotowanie: Słonecznik przepłukujemy wodą, przekładamy do kielicha blendera, dodajemy resztę
Jeść, by żyć w zdrowiudorsza kroimy na pół, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.3. Filety układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek nakładamy porcję pomidorów. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.Ja dorsza podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką wiosenną (rzodkiewka, sałata, ogórek, pomidor
Pasja SmakuWegetariańskie, lekkie i pyszne kotlety z jajek i kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego puree z ziemniaków i ogórków kiszonych - to pomysł na smaczny i tani obiad dla całej Rodziny. Oryginalny przepis Grzegorza z MniamMniam.pl troszeczkę zmodyfikowałam i wyszły naprawdę dobre, bezmięsne kotlety, którymi nie pogardził nawet mój mięsożerny Mąż(...)ugotowanych na twardo 0,75 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 surowe jajko 1 średnia cebula 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 pęczek szczypiorku, natki pietruszki albo koperku (użyłam pół na pół szczypiorek i natkę) 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżo zmielony pieprz do smaku DODATKOWO: bułka tarta do panierowania (polecam
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) 1 płaska łyżka kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki octu jabłkowego
Codziennik Kuchennyząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 1/3 pęczka koperku kilka listków mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1 Bób ugotuj, a następnie obierz. Przenieś go do miski lub malaksera. 2 Dodaj pozostałe składniki i zblenduj masę na gładko. Notes Polecam podawanie na świeżym pieczywie w towarzystwie pomidora i ogórka. Podoba Ci się przepis na pastę z bobu? Chcesz więcej
Blendmanząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 1/3 pęczka koperku kilka listków mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1 Bób ugotuj, a następnie obierz. Przenieś go do miski lub malaksera. 2 Dodaj pozostałe składniki i zblenduj masę na gładko. Notes Polecam podawanie na świeżym pieczywie w towarzystwie pomidora i ogórka. Podoba Ci się przepis na pastę z bobu? Chcesz więcej
Blendmanszpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Ten koktajl jest doskonały zarówno na śniadanie, na obiad i na kolację. Idealny na cały dzień. Buraki gotowane można kupić w sklepie na literę L. pakowane są po 3 sztuki, na ich bazie można przygotować szybki chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem, barszcz, czy też sałatkę.Oczywiście można sobie buraki ugotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotowanych ziemniaków 4 ogórki konserwowe pęczek rzodkiewek sól, pieprz 4 jajka ugotowane na twardo mała puszka groszku zielonego ząbek czosnku 2 łyżki majonezu pęczek świeżego kopru Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa plus paluszki krabowe pokroić w kostkę, dodać majonez z czosnkiem,doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. Smacznego
pieprzny smaczekDodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy :) Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju z pestek winogron. Można je podawać z dowolnym sosem, ja wybrałam wersję z sałatką z pomidora i ogórka.Pyszne
Lawendowe Nieboznajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą chłodnik ogórkowy szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik z pieczonych buraków Składniki: 700 g buraków 400 g naturalnego jogurtu 400 g kefiru 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny posiekany koperek Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Kulinarne przygody Gatity