ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:132/164)

Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne 130

zmielonych filetów dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę (można je również zmielić razem z rybą). Dodać żółtko,bułkę tartą i sól, wyrobić masę, w razie potrzeby doprawić do smaku . Formować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je z obu stron na patelni. Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub  ogórkami kiszonymi

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kiszone rzodkiewki 169

robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!składniki (na 1 słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koperkawałek chrzanuparę ziarenek pieprzusól

Stare Gary
Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku. 126

pasuje zarówno do karkówki, drobiu czy ryb z rusztu. Jest też wspaniałym punktem wyjścia, można do niej dodać ugotowane obrane ziemniaki w mundurkach, pomidorki koktajlowe, ogórka małosolnego czy paski papryki i zrezygnować np. z dodatku pieczywa.   Warto czasami zrezygnować z surówek z sosem na bazie majonezu, które(...)przepisem „krok po kroku” i do pozostawienia komentarza pod postem.   Surówka z młodej kapusty. Składniki:   ½ główki młodej kapusty (600 g) ½ pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 60 ml oliwy z oliwek 2-3 łyżki octu z białego wina 1 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka cukru

kuron.com.pl
Delikatne klopsiki w sosie koperkowym 200

dodajemy do sosu posiekany drobno koperek. Doprawiamy sos do smaku. Jeśli chcemy, by był gęściejszy przelewamy odrobinę sosu do szklanki i mieszamy go z łyżką mąki. Wlewamy taką mieszankę do rondelka z klopsikami, zagotowujemy i gotujemy jeszcze kilka minut. Gotowe! Klopsiki w sosie koperkowym doskonale smakują z kaszą gryczaną i surówką z papryki i ogórka kiszonego

Dieta bez mleka
Słów parę o koktajlach w ogóle oraz przepis na koktajl owocowy z jarmużem 234

spróbujcie dodać np. bazylię, koperek lub natkę pietruszki. Niezwykle odświeżający smak uzyskamy również dodając kawałek świeżego imbiru, a zimą polecam eksperymentowanie z innymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami czy nawet chili lub pieprzem. Warto również wzbogacać koktajle o chociaż jeden dodatek warzywny. Może to być tytułowy jarmuż, ale również szpinak, marchewka, burak, seler naciowy, ogórek, pomidor, kapusta, brokuły czy dowolne kiełki

Ratunku obiad
Twarożek kanapkowy z koperkiem 112

miseczki, dodać koperek. Przyprawić do smaku i wymieszać z jogurtem.    Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu...   Zajadać w towarzystwie własnoręcznie upieczonego pieczywa, a choćby takiego Pikantnego chleba dyniowego oraz pogryzać sobie ukiszonymi, Chrupiącymi ogórkami małosolnymi

Grunt to przepis!
kiszona marchew 357

jogurtu obiecałam, że napiszę do czego można uzyskaną tym procesie serwatkę wykorzystać, oprócz wypicia rzecz jasna. Na jej temat trafiłam przy okazji drążenia tematu kiszonek. Każdy zna smak kiszonych ogórków i kapusty, czasem ktoś wspomina, że jego babcia kisiła grzyby. Kiszone pomidory znalazłam gdzieś w okolicy kuchni rosyjsko-ukraińskiej. Kiszone cytryny w kuchni libańskiej . U narodów bałkańskich jest sporo(...)wpływa ani na smak, ani na konsystencję. kiszona marchew na 1 słoik 0,9-1 l 7-8 cienkich marchewek, 1 baldach kopru (ta część z nasionami) + 2 gałązki koperku, 2-3 małe ząbki czosnku, 1 łyżka serwatki, 0,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 0,5 litr przegotowanej wody, Marchewki przekrój wzdłuż na 4 części. W słoiku na dnie ułóż

Eksperyment sobotni
Galaretka z warzyw kiszonych 111

galaretka z warzyw kiszonych, musimy proces produkcyjny rozłożyć na dwa dni, ponieważ te warzywa musimy najpierw ukisić. 2 marchewki 2 pietruszki 2-3 zielone ogórki Pół kalafiora lub pół brokuła Marchewki, pietruszki i ogórki drobno kroimy w talarki, natomiast kalafiora w różyczki. Zalewamy wodą z łyżka soli i zostawiamy na 24 godziny. Następnie będziemy potrzebowali Żelatynę w proszku(...)Pieczarki marynowane ilość wg uznania, u mnie ok 1/2 szklanki, lub słoik małych kukurydz marynowanych Garść orzechów włoskich Pół lub całą kostkę rosołową Szczypiorek i koperek wg uznania Szczypta kurkumy Pieczarki, orzechy, szczypiorek i koperek dodajemy do warzyw kiszonych. Żelatynę robimy według przepisu, ale dodajemy do niej jeszcze kurkumę i kostkę rosołową. Potrzebujemy około litra- tak aby kiszone warzywa wraz

Pora na pora
Galaretka z warzyw kiszonych 133

brokuła Marchewki, pietruszki i ogórki drobno kroimy w talarki, natomiast kalafiora w różyczki. Zalewamy wodą z łyżka soli i zostawiamy na 24 godziny. Następnie będziemy potrzebowali Żelatynę w proszku Pieczarki marynowane ilość wg uznania, u mnie ok 1/2 szklanki, lub słoik małych kukurydz marynowanych Garść orzechów włoskich Pół lub całą kostkę rosołową Szczypiorek i koperek wg uznania Szczypta kurkumy

Pora na pora
POMYSŁY NA KANAPKI 103

rzodkiewki, jajko, cebula czerwona, ogórek zielony, rzodkiewka, posiekany szczypiorek, ORIENTACYJNA CENA: 10 ZŁ. bagietka, masło, ser feta, posiekana botwinka,  rzodkiewka, natka pietruszki. ORIENTACYJNA CENA: 11 ZŁ. chleb, masło, wędlina, sałata strzępiasta, pomidor malinowy, posiekany szczypiorek, kwiatki z rzodkiewek. ORIENTACYJNA CENA: 12 ZŁ. bagietka, masło, ser z niebieską pleśnią, oliwki zielone i czarne, pomidor koktajlowy, koperek. (kanapki górne) ORIENTACYJNA CENA

JejKuchnia
TATAR ZE ŚLEDZIA 108

PRZYGOTOWANIE :  Śledzie, ogórki, jabłko, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Odrobinę cebuli i plaster jabłka zostawiamy do dekoracji. Do tatara dodajemy przyprawy, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 1 godzinę do przegryzienia. Na talerzu układamy plaster jabłka, na to porcję tatara ( trzeba użyć pierścienia dekoracyjnego ) i dekorujemy jajkiem, koperkiem i jabłkiem. Tatar podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Prosta sałatka z serem feta 429

dodać pomidory i ogórka. Ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę.  Przygotowane kawałki sera ułożyć na wierzchu sałatki. Na sam koniec przygotować sos: sos w proszku wymieszać z 3 łyżkami oleju i 2 łyżkami wody. Sałatkę polać przed samym podaniem.  *taką przyprawę możecie sami stworzyć; wystarczy wymieszać ze sobą sól, pieprz, koperek, bazylię, sok z cytryny

Ugotować
Klopsiki z kurkami. 149

dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym koperkiem

Przepisy i porady kulinarne
SURÓWKA Z PEKINKI, MARCHEWKI I PĘDÓW BAMBUSA 163

tarce na oczkach, ogórek kroimy w kostkę, pędy bambusa odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sól, pieprz, odrobinę cukru oraz jogurt i majonez. Ilość jogurtu i majonezu zależy oczywiście od naszych upodobań smakowych. Jeśli nie boimy się kalorii można surówkę zrobić tylko z majonezem. Całość posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem albo inną zieleninką (koperek, natka) i chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
Domowa tradycyjna zupa ogórkowa 171

liście laurowe i wrzucam ogórki kiszone gotuję jeszcze chwileczkę w razie potrzeby doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem- gdy jest już gotowa zaciągam śmietaną , wlewam sobie na chochlę ogrzewam ją i wlewam do zupy mieszającGotowe tradycyjna zupa ogórkowa zawsze smakuję i zapewne jeszcze wiele lat będę ją gotowała :) smakuję jeszcze lepiej ze świeżym ogrodowym koperkiem ale na niego jeszcze

Basia w kuchni