ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:132/164)

Słów parę o koktajlach w ogóle oraz przepis na koktajl owocowy z jarmużem 237

spróbujcie dodać np. bazylię, koperek lub natkę pietruszki. Niezwykle odświeżający smak uzyskamy również dodając kawałek świeżego imbiru, a zimą polecam eksperymentowanie z innymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami czy nawet chili lub pieprzem. Warto również wzbogacać koktajle o chociaż jeden dodatek warzywny. Może to być tytułowy jarmuż, ale również szpinak, marchewka, burak, seler naciowy, ogórek, pomidor, kapusta, brokuły czy dowolne kiełki

Ratunku obiad
Twarożek kanapkowy z koperkiem 116

miseczki, dodać koperek. Przyprawić do smaku i wymieszać z jogurtem.    Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu...   Zajadać w towarzystwie własnoręcznie upieczonego pieczywa, a choćby takiego Pikantnego chleba dyniowego oraz pogryzać sobie ukiszonymi, Chrupiącymi ogórkami małosolnymi

Grunt to przepis!
Galaretka z warzyw kiszonych 116

galaretka z warzyw kiszonych, musimy proces produkcyjny rozłożyć na dwa dni, ponieważ te warzywa musimy najpierw ukisić. 2 marchewki 2 pietruszki 2-3 zielone ogórki Pół kalafiora lub pół brokuła Marchewki, pietruszki i ogórki drobno kroimy w talarki, natomiast kalafiora w różyczki. Zalewamy wodą z łyżka soli i zostawiamy na 24 godziny. Następnie będziemy potrzebowali Żelatynę w proszku(...)Pieczarki marynowane ilość wg uznania, u mnie ok 1/2 szklanki, lub słoik małych kukurydz marynowanych Garść orzechów włoskich Pół lub całą kostkę rosołową Szczypiorek i koperek wg uznania Szczypta kurkumy Pieczarki, orzechy, szczypiorek i koperek dodajemy do warzyw kiszonych. Żelatynę robimy według przepisu, ale dodajemy do niej jeszcze kurkumę i kostkę rosołową. Potrzebujemy około litra- tak aby kiszone warzywa wraz

Pora na pora
Galaretka z warzyw kiszonych 136

brokuła Marchewki, pietruszki i ogórki drobno kroimy w talarki, natomiast kalafiora w różyczki. Zalewamy wodą z łyżka soli i zostawiamy na 24 godziny. Następnie będziemy potrzebowali Żelatynę w proszku Pieczarki marynowane ilość wg uznania, u mnie ok 1/2 szklanki, lub słoik małych kukurydz marynowanych Garść orzechów włoskich Pół lub całą kostkę rosołową Szczypiorek i koperek wg uznania Szczypta kurkumy

Pora na pora
POMYSŁY NA KANAPKI 108

rzodkiewki, jajko, cebula czerwona, ogórek zielony, rzodkiewka, posiekany szczypiorek, ORIENTACYJNA CENA: 10 ZŁ. bagietka, masło, ser feta, posiekana botwinka,  rzodkiewka, natka pietruszki. ORIENTACYJNA CENA: 11 ZŁ. chleb, masło, wędlina, sałata strzępiasta, pomidor malinowy, posiekany szczypiorek, kwiatki z rzodkiewek. ORIENTACYJNA CENA: 12 ZŁ. bagietka, masło, ser z niebieską pleśnią, oliwki zielone i czarne, pomidor koktajlowy, koperek. (kanapki górne) ORIENTACYJNA CENA

JejKuchnia
TATAR ZE ŚLEDZIA 110

PRZYGOTOWANIE :  Śledzie, ogórki, jabłko, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Odrobinę cebuli i plaster jabłka zostawiamy do dekoracji. Do tatara dodajemy przyprawy, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 1 godzinę do przegryzienia. Na talerzu układamy plaster jabłka, na to porcję tatara ( trzeba użyć pierścienia dekoracyjnego ) i dekorujemy jajkiem, koperkiem i jabłkiem. Tatar podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Prosta sałatka z serem feta 434

dodać pomidory i ogórka. Ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę.  Przygotowane kawałki sera ułożyć na wierzchu sałatki. Na sam koniec przygotować sos: sos w proszku wymieszać z 3 łyżkami oleju i 2 łyżkami wody. Sałatkę polać przed samym podaniem.  *taką przyprawę możecie sami stworzyć; wystarczy wymieszać ze sobą sól, pieprz, koperek, bazylię, sok z cytryny

Ugotować
Klopsiki z kurkami. 151

dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym koperkiem

Przepisy i porady kulinarne
SURÓWKA Z PEKINKI, MARCHEWKI I PĘDÓW BAMBUSA 169

tarce na oczkach, ogórek kroimy w kostkę, pędy bambusa odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sól, pieprz, odrobinę cukru oraz jogurt i majonez. Ilość jogurtu i majonezu zależy oczywiście od naszych upodobań smakowych. Jeśli nie boimy się kalorii można surówkę zrobić tylko z majonezem. Całość posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem albo inną zieleninką (koperek, natka) i chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
Domowa tradycyjna zupa ogórkowa 173

liście laurowe i wrzucam ogórki kiszone gotuję jeszcze chwileczkę w razie potrzeby doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem- gdy jest już gotowa zaciągam śmietaną , wlewam sobie na chochlę ogrzewam ją i wlewam do zupy mieszającGotowe tradycyjna zupa ogórkowa zawsze smakuję i zapewne jeszcze wiele lat będę ją gotowała :) smakuję jeszcze lepiej ze świeżym ogrodowym koperkiem ale na niego jeszcze

Basia w kuchni
Łososiowa z papryką i cebulą czerwoną. Pasta na kanapki 150

twardo 1/4 długiego ogórka zielonego kilka pasków papryki żółtej kilka piór cebuli czerwonej sól, pieprz łyżka duża majonezu Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy w drobniutką kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez. Pasta najlepsza po jakimś czasie gdy smaki się przegryzą. Dobór składników nastąpił wg dwóch zasad: - co mam w lodówce i się nada :) - oraz bez koperku bo Lidka nie lubi

Kuchnia po mojemu
Lekki barszczyk z botwinki 111

buraczkowego lub kwaszonych ogórków ½ szklanki słodkiej śmietany sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Warzywa umyć, drobno pokroić, osolić, lekko poddusić na maśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić, dodać kwas buraczany lub ogórkowy, doprawić solą i cukrem i zmiksować. Zupę wzbogacić śmietanką, posypać koperkiem i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Surówka obiadowa last minute - po Mężowsku. Idealna do mielonego, schabowego i inego mięsiwa 92

dość drobną kostkę. Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem. I to cały przepis. Aż tak prosto chyba jeszcze u mnie nie było ;) Zapewniam, że mimo prostoty surówka smakuje wyśmienicie. Wymarzony smak do wszelkiego rodzaju kotlecików. A jeśli jeszcze mamy do tego młode ziemniaczki z koperkiem w komplecie

Kuchnia po mojemu
Sałatka z kalafiorem do grilla 183

posiekanym koperkiem. Kalafior to świetne warzywo, ma mnóstwo zastosowań, a przy tym jego niska cena sprawia, że bez trudności można go włożyć do koszyka z zakupami. W mojej okolicy kosztuje on ok. 5 zł od główki. Zatem bierzemy się do roboty. Polecam wam też moje inne propozycje do grilla – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem . Z kalafiora natomiast możecie

Kuchennyviral.pl
Sałatka z zielonych ogórków i szynki z czerwoną quinoą 152

ogórków z szynką, czerwoną  quinoą, kaparami, porem i domowym majonezem. Prosto i smacznie :) Zjadłam trochę na śniadanie, ale na kolację też w sam raz. Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 350 gram zielonych ogórków 200 gram szynki BG kawałek pora (około 4-5 cm)  3 czubate łyżeczki kaparów 4 łyżki majonezu pierz sól Wykonanie: Ogórki(...)potrzeby solą, ale pamiętamy, że kapary i szynka już są słone wiec trzeba z nią uważać. Można dodać kilka świeżych listków oregano do ozdoby, albo posypać natką pietruszki, świeży koperek też byłby super. I już

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania