ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:136/164)

Sałatka z grillowanym kurczakiem 67

sałatka z roślin strączkowych –  sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak –  sałatka z kaszą gryczaną niepaloną –  sałatka z kozim serem –  sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 1-2 SKŁADNIKI: – 3-4 garści różnych sałat – wybierz ulubione(...)puszki – 8-10 czarnych oliwek – 6-8 pomidorków koktajlowych – kilka rzodkiewek – sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 mały ząbek czosnku, szczypta soli, 1 łyżeczka posiekanego koperku i 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Wymieszaj składniki marynaty i nasmaruj nią kurczaka. Kurczaka wrzuć na grilla lub wykorzystaj do jego usmażenia patelnię grillową. Kurczak powinien się usmażyć

nietylkopasta.pl
Kotlety pożarskie - Smaki Warszawy z Królewskim niefiltrowanym 136

rozmów o przyjemności jedzenia z prawdziwymi warszawiakami. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka, z niezbyt długiej listy dań warszawskich. Były to: raki w śmietanie, chłodnik mazowiecki na cielęcinie i wodzie z ogórków kiszonych, pyzy z Różyca, marynowane buraki, Wuzetka, której nazwa (według jednej wersji) pochodzi od Trasy W-Z, oraz kotlety pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny(...)kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo 1/2 szklanki bułki tartej Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i bułkę zmielić. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić. Dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować podłużne kotlety grubości palca, obtoczyć w jajku i bułce

królestwo garów
Sałatka z salcesonem 441

stare przepisy mojej mamy natrafiłam na taką właśnie. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała do przepisu lub nie ujęła. Tym razem zabrakło mi w oryginale zieleniny, więc wykorzystałam koperek. Sałatka wyszła przepyszna i degustatorzy nawet nie zorientowali się, że jest w niej salceson. Polecam :)  Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 20 dag salcesonu -  mała cebula - ogórek kiszony lub konserwowy sos: - 2 łyżki oleju - po łyżeczce: musztardy, wody, octu, sosu sojowego - pieprz, sól do smaku W misce przygotować sos, dokładnie mieszając podane składniki. Salceson oraz cebulę pokroić

Kulinarne przemyslenia
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem / Layered Tuna Salad with Rice 83

dobre rozwiązanie, gdy spodziewacie się wielu gości. W takim przypadku należałoby zwiększyć proporcje składników razy dwa. Możecie dorzucić do niej inne ulubione składniki - dobrze sprawdzą się na przykład ogórki konserwowe lub kiszone albo oliwki lub kapary. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem posmakuje wszystkim fanom tuńczyka z puszki. Jest kremowa, dość delikatna, sprawdza się na wiele różnych okazji. Polecam(...)ryżu, 3 jajka ugotowane na twardo, ok. 50 g startego sera, pół czerwonej papryki, kilka łyżek kukurydzy, ok. 3 łyżek posiekanego drobno pora, na sos koperkowy: kilka łyżeczek posiekanego koperku, 4 czubate łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz dodatkowo na warstwę serową: 2 łyżki majonezu i łyżka jogurtu, płaska łyżeczka musztardy (lub do smaku), sól, pieprz i słodka

Lekcje w kuchni
Przekąska śledziowa 192

ogórki konserwowe 2 jajka 3-4 łyżki płatków migdałowych 1-1,5 łyżki majonezu sok z cytryny, do smaku sól, pieprz, szczypta cukru krakersy/mini sucharki Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiając je nadmiaru oleju. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę, obrane ze skórki jabłko oraz ogórki konserwowe(...)doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy. Sałatkę schładzamy. Przed planowanym podaniem farsz śledziowy nakładamy na krakersy i mini sucharki. Dodatkowo na farsz śledziowy można wyłożyć gałązkę koperku lub posypać drobno posiekanym szczypiorkiem

Smaki Na Talerzu
Śledzie w sosie musztardowym 173

blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledzie w sosie musztardowym Czas(...)gorczycy 1 laska cynamonu 1 cebula Sos musztardowy: 1 cebula 1/2 kwaśnego jabłka 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą 2 łyżki śmietany 2 łyżki naturalnego jogurtu koperek Wykonanie: Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Sztuka śniadania 128

razowego pieczywa z hummusem, pastą z zielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki z twarogiem(...)masłem i daktylami powinny poprawić Wam humor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem, łososiem i koperkiem, pastę z tuńczyka, jajek i białego sera, frittatę z czymkolwiek dusza zapragnie. Jeżeli macie dzień wolny, możecie spakować wszystko do koszyka, zabrać koc, badmintona i zjeść wszystko na świeżym powietrzu. Możecie

GRUBY WAŁEK
KIESZONKI SCHABOWE Z FARSZEM 215

najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy).Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce(...)patelni, do zrumienienia bułki, po czym przełożyć na blaszkę i "dopiec" w piekarniku.A potem już tylko zjadamy nasze kieszonki z tym co lubimy... np. purre ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym czy papryką konserwową.a to już moja wersja obiadowa, z mizerią... dla syna, który może ją jeść do wszystkiego

Walijskie Pichcenie
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8781

łyżki oleju rzepakowego do smażenia wykałaczki Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem,  doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso smarujemy ostrą musztardą, układamy przy jednym brzegu słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zraz zawijany bardzo dokładnie i spinamy wykałaczką. Następnie obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony, mięso przekładamy do garnka żeliwnego, na tym samym(...)Podczas duszenia mięsa tworzy się pyszny, aromatyczny , pieczeniowy sos. Jest pyszny. Tym sposobem właśnie przygotowałam zrazy wołowe zawijane na nasz świąteczny stół, do nich podałam kulki z ziemniaków z koperkiem i buraczki. Tym zrazom wołowym zawijanym nikt się nie oprze. The post Przepis na zrazy wołowe zawijane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Młode ziemniaki duszone z warzywami 154

kminku -1 łyżeczka curry -1 papryka żółta -1 papryka czerwona -garść żółtej fasolki szparagowej -1 mała cukinia -pół puszki groszku konserwowego -1 łyżka oleju -garść dowolnej zieleniny ( szczypiorek, pietruszka, koperek ) Wołowinę smażymy do chrupkości.  Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy(...)potrawa nam nie przywierała. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec duszenia wsypać groszek, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz, posypać obficie zieleniną. Podawać z np. z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi,  pomidorami oraz ( dla lubiących odrobinę pikanterii ) papryką pepperoni

Kulinarne przemyslenia
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 174

przepis jak upiec buraki oraz przepis na inny buraczany chłodnik. A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek  gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą  chłodnik ogórkowy  szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanymJeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść(...)typu greckiego 75 g sera feta 1 ząbek czosnku sok z  cytryny do smaku 2 łyżki szczypiorku pieprz ewentualnie sól Wykonanie:Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na chłodnik, oprócz koperku, wkładamy do wysokiej  miski i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy koperek

Kulinarne przygody Gatity
Pasta jajeczna 51

pieczywo. Doskonałym dodatkiem będą również świeże warzywa – w tym wypadku kieruj się przede wszystkim sezonowością i tym co znajdziesz w lokalnym warzywniaku lub własnym ogródku. Świetnie sprawdzą się ogórki, pomidorki, rzodkiewki, papryka lub kalarepka. Pasta jajeczna – jak przechowywać? Z doświadczenia wiem, że ta pasta znika w ekspresowym tempie i tak naprawdę ile by się jej nie zrobiło(...)przesiąknie ona zapachami innych produktów znajdujących się w lodówce. Pasta jajeczna Przepis: pasta jajeczna Składniki: pasta jajeczna 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pół pęczka koperku 1 łyżeczka musztardy sól świeżo mielony pieprz Jak zrobić: pasta jajeczna Jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupek. Następnie posiekaj je bardzo drobno nożem. Możesz też zmiksować

okolicepalnika.pl
SURÓWKA Z OGÓRKIEM, KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I DRESSINGIEM CHRZANOWYM 203

Mój syn miał w sobotę urodziny, więc przygotowałam nasz ulubiony rodzinny obiad, między innymi pieczonego kurczaka, pieczone warzywa i wyrazistą surówkę z kapusty pekińskiej, która "

Przepisy Aleksandry
KUKURYDZIANY DUTCH BABY NA BAZIE SOSU JASNEGO #ŁOWICZ 96

docenią zarówno amatorzy kuchni tradycyjnej, jak i współczesnej. Po dodaniu łyżeczki musztardy zamienia się w kremowy sos musztardowy. Z dodatkiem chrzanu staje się wyrazistym sosem chrzanowym. W duecie z koperkiem tworzy delikatny sos koperkowy. Wyśmienicie wypada też w towarzystwie boczku, śmietany i spaghetti jako uwielbiane spaghetti a’la carbonara czy kurczaka, szpinaku i ryżu jako rozpływający się w ustach kurczak(...)pieczony naleśnik. Dutch baby zachowuje się jak suflet - rośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opada. Składniki: 1 słoik sosu Jasnego Łowicz 1 mała puszka kukurydzy 1 pomidor 1 świeży ogórek 1 cebula 3 jajka 80 g mąki pszennej 125 ml mleka sól pieprz szczypta chilli 25 ml oleju rzepakowego szczypta cukru Sos jasny Łowicz blenduje z 2 łyżkami kukurydzy

Kuchnia w oparach
Jesiena rybka gotowana w warzywnej parze. 139

czasem, by zadbać o ogród. Najważniejsze, że ze zdrowiem lepiej. Ogród też miewa się nie najgorzej.... Niestety moich ulubionych dyni niewiele, kilka cukinii - dobre i to. Za to sporo ogórków w słoiczkach, pomidorków kiszonych i przecieranych w spiżarni. Zioła wysuszone. W zamrażarce woreczki z jarmużem. Zanim się zorientowałam połowę  zeżarły włochate gąsienice. A teraz o pysznej rybce którą(...)posiłek z rybką w roli głównej. Jesiena rybka duszona na warzywnej parze. 4 - 6  filetów makreli około 1/2 kg miąższu dyni 1 czerwona papryka 1 duża cebula pęczek koperku sól, pieprz czarny i  ziołowy do smaku 1 łyżeczka oleju rzepakowego 100 g ryżu ugotowanego na sypku Obierz warzywa, pokrój je odpowiednio - brokuły w różyczki, cebulę w drobną kosteczkę

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania