ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:136/164)

Obaid z piersi kurzych w 15 minut, pycha 147

pracy i bardzo mi smakuje Na głębokiej patelni rozgrzać olej czosnkowy, wrzucić obraną i posiekaną cebulkę. Jak cebulka straci kolor surowizny dodać piersi kurze pokrojone w małe kawałeczki,ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać i smażyć około 3-5 minut. Wlać wywar warzywny lub rozmieszaną kostkę rosołową w niecałej szklance wody.Dodać pomidorki przekrojone(...)gładką masę. Do śmietany dolać trochę gorącego sosu z patelni i wymieszać. Następnie powoli ciągle mieszając wlać wszystko na patelnię. Chwilkę jeszcze podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. To było pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Łosoś po szwedzku – Gravlax 187

warto zwrócić uwagę aby prowadzić nóż równo w poprzek płata i nachylając go pod kątem ok. 45 stopni ( uzyskamy wtedy równe plastry ). Możemy też przed pokrojeniem oprószyć rybę posiekanym koperkiem. Składniki sosu mieszamy i dodajemy posiekany koper. Rybę można też natrzeć tylko solą, cukrem i koprem ale ta wersja którą przedstawiłem wydaje mi się najsmaczniejsza, nasiona kopru i jagody jałowca(...)potrawy. Krojony w cienkie plastry doskonale nadaje się do położenia na kromce chleba w towarzystwie sosu, jest pyszny z ugotowanymi ziemniakami i z koprem. Idealnie smakuje położony na orzeźwiającym ogórku, a także w sałatce ze świeżych warzyw. Smacznego ! Artykuł Łosoś po szwedzku – Gravlax pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Jajka w koszulce, sos koperkowy i ziemniaki 105

jajek ziemniaki 300 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 łyżka masła pół małej cebulki pęczek koperku sól pieprz rzeżucha do dekoracji Ziemniaki obrać i ugotować. Jajka wybić do miseczki wyłożonej folią spożywczą, zawiązać w małe pakieciki . W rondelku rozgrzać masło, przysmażyć  drobno posiekaną cebulkę , śmietanę rozmieszać z mąką , dodać do rondelka (można odrobinę rozrzedzić mlekiem)  na koniec(...)pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc. Jajka włożyć do garnka z wrzątkiem i ugotować, ok 3-4 min. Podawać ułożone na ziemniakach , polać sosem i udekorować rzeżuchą , mile widziany ogórek kiszony

Gotowanie jest łatwe
KOPERKOWA SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY 358

surówka składająca się praktycznie z jednego składnika - młodej białej kapusty, może być tak pyszna!  Zawsze dodaję do surówki z kapusty startą marchewkę i inne warzywka: paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, ogórka - w celu urozmaicenia smaku. A tym razem z braku czasu znalazłam na blogu Joasi -  Kulinarne Szaleństwa Margarytki szybciutką i prościutką surówkę koperkową.  Myk, myk i surówka była(...)wiem, że będę ją serwowała przez cały "kapuściany" sezon :-) , a stwierdzenie, że smak tkwi w prostocie sprawdza się tutaj w 100%. Składniki: 1/4 dużej młodej kapusty 1 łyżka posiekanego koperku szczypta soli kilka kropli soku z cytryny płaska łyżeczka cukru łyżka oleju Wykonanie:Kapustę kroimy nożem cienko lub szatkujemy szatkownicą. Lekko solimy i ugniatamy delikatnie rękoma. Odstawiamy

Walijskie Pichcenie
ROLADA Z CUKINII 97

mała cebulka 2 jajka 3/4 szklanki maki sol/pieprz 1 łyżka oleju farsz: ok 400 g białego sera (twarogu) 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 1 pęczek zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki) 1-2 ząbki czosnku sol/pieprz Przygotowanie: 1. Cukinie myjemy, obieramy ze skorki. Zabieramy ze środka duze pestki i ścieramy na tarce 2. Solimy, dokładnie mieszamy i czekamy(...)Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem Rolujemy nasza roladę: 1. Na wcześniej przewróconą roladę nakładamy równomiernie nasz farsz. Dodatkowo na farsz możemy ułożyć pokrojona paprykę lub ogórek. 2. Wspomagając się papierem powoli rolujemy nasza roladę 3. Roladę możemy z wierzchu udekorować. Podajemy pokrojona w plasterki. Przed krojeniem warto ja schłodzić by się lepiej kroiła.W lodowce trzymamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sałatka z grillowanym kurczakiem 57

sałatka z roślin strączkowych –  sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak –  sałatka z kaszą gryczaną niepaloną –  sałatka z kozim serem –  sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 1-2 SKŁADNIKI: – 3-4 garści różnych sałat – wybierz ulubione(...)puszki – 8-10 czarnych oliwek – 6-8 pomidorków koktajlowych – kilka rzodkiewek – sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 mały ząbek czosnku, szczypta soli, 1 łyżeczka posiekanego koperku i 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Wymieszaj składniki marynaty i nasmaruj nią kurczaka. Kurczaka wrzuć na grilla lub wykorzystaj do jego usmażenia patelnię grillową. Kurczak powinien się usmażyć

nietylkopasta.pl
Kotlety pożarskie - Smaki Warszawy z Królewskim niefiltrowanym 131

rozmów o przyjemności jedzenia z prawdziwymi warszawiakami. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka, z niezbyt długiej listy dań warszawskich. Były to: raki w śmietanie, chłodnik mazowiecki na cielęcinie i wodzie z ogórków kiszonych, pyzy z Różyca, marynowane buraki, Wuzetka, której nazwa (według jednej wersji) pochodzi od Trasy W-Z, oraz kotlety pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny(...)kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo 1/2 szklanki bułki tartej Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i bułkę zmielić. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić. Dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować podłużne kotlety grubości palca, obtoczyć w jajku i bułce

królestwo garów
Sałatka z salcesonem 438

stare przepisy mojej mamy natrafiłam na taką właśnie. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała do przepisu lub nie ujęła. Tym razem zabrakło mi w oryginale zieleniny, więc wykorzystałam koperek. Sałatka wyszła przepyszna i degustatorzy nawet nie zorientowali się, że jest w niej salceson. Polecam :)  Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 20 dag salcesonu -  mała cebula - ogórek kiszony lub konserwowy sos: - 2 łyżki oleju - po łyżeczce: musztardy, wody, octu, sosu sojowego - pieprz, sól do smaku W misce przygotować sos, dokładnie mieszając podane składniki. Salceson oraz cebulę pokroić

Kulinarne przemyslenia
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem / Layered Tuna Salad with Rice 77

dobre rozwiązanie, gdy spodziewacie się wielu gości. W takim przypadku należałoby zwiększyć proporcje składników razy dwa. Możecie dorzucić do niej inne ulubione składniki - dobrze sprawdzą się na przykład ogórki konserwowe lub kiszone albo oliwki lub kapary. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem posmakuje wszystkim fanom tuńczyka z puszki. Jest kremowa, dość delikatna, sprawdza się na wiele różnych okazji. Polecam(...)ryżu, 3 jajka ugotowane na twardo, ok. 50 g startego sera, pół czerwonej papryki, kilka łyżek kukurydzy, ok. 3 łyżek posiekanego drobno pora, na sos koperkowy: kilka łyżeczek posiekanego koperku, 4 czubate łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz dodatkowo na warstwę serową: 2 łyżki majonezu i łyżka jogurtu, płaska łyżeczka musztardy (lub do smaku), sól, pieprz i słodka

Lekcje w kuchni
Przekąska śledziowa 188

ogórki konserwowe 2 jajka 3-4 łyżki płatków migdałowych 1-1,5 łyżki majonezu sok z cytryny, do smaku sól, pieprz, szczypta cukru krakersy/mini sucharki Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiając je nadmiaru oleju. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę, obrane ze skórki jabłko oraz ogórki konserwowe(...)doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy. Sałatkę schładzamy. Przed planowanym podaniem farsz śledziowy nakładamy na krakersy i mini sucharki. Dodatkowo na farsz śledziowy można wyłożyć gałązkę koperku lub posypać drobno posiekanym szczypiorkiem

Smaki Na Talerzu
Śledzie w sosie musztardowym 168

blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledzie w sosie musztardowym Czas(...)gorczycy 1 laska cynamonu 1 cebula Sos musztardowy: 1 cebula 1/2 kwaśnego jabłka 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą 2 łyżki śmietany 2 łyżki naturalnego jogurtu koperek Wykonanie: Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Sztuka śniadania 117

razowego pieczywa z hummusem, pastą z zielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki z twarogiem(...)masłem i daktylami powinny poprawić Wam humor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem, łososiem i koperkiem, pastę z tuńczyka, jajek i białego sera, frittatę z czymkolwiek dusza zapragnie. Jeżeli macie dzień wolny, możecie spakować wszystko do koszyka, zabrać koc, badmintona i zjeść wszystko na świeżym powietrzu. Możecie

GRUBY WAŁEK
KIESZONKI SCHABOWE Z FARSZEM 209

najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy).Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce(...)patelni, do zrumienienia bułki, po czym przełożyć na blaszkę i "dopiec" w piekarniku.A potem już tylko zjadamy nasze kieszonki z tym co lubimy... np. purre ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym czy papryką konserwową.a to już moja wersja obiadowa, z mizerią... dla syna, który może ją jeść do wszystkiego

Walijskie Pichcenie
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8773

łyżki oleju rzepakowego do smażenia wykałaczki Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem,  doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso smarujemy ostrą musztardą, układamy przy jednym brzegu słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zraz zawijany bardzo dokładnie i spinamy wykałaczką. Następnie obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony, mięso przekładamy do garnka żeliwnego, na tym samym(...)Podczas duszenia mięsa tworzy się pyszny, aromatyczny , pieczeniowy sos. Jest pyszny. Tym sposobem właśnie przygotowałam zrazy wołowe zawijane na nasz świąteczny stół, do nich podałam kulki z ziemniaków z koperkiem i buraczki. Tym zrazom wołowym zawijanym nikt się nie oprze. The post Przepis na zrazy wołowe zawijane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Młode ziemniaki duszone z warzywami 150

kminku -1 łyżeczka curry -1 papryka żółta -1 papryka czerwona -garść żółtej fasolki szparagowej -1 mała cukinia -pół puszki groszku konserwowego -1 łyżka oleju -garść dowolnej zieleniny ( szczypiorek, pietruszka, koperek ) Wołowinę smażymy do chrupkości.  Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy(...)potrawa nam nie przywierała. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec duszenia wsypać groszek, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz, posypać obficie zieleniną. Podawać z np. z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi,  pomidorami oraz ( dla lubiących odrobinę pikanterii ) papryką pepperoni

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania