kurczaka Środa - Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Spolszczona frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi - przepyszna! Smakuje też na zimno, choć ja polecam ją na ciepło w towarzystwie sałatki z pomidora, cebuli i ogórka konserwowego. Proporcje w zalinkowanym przepisie starczają na 2 duże porcje, w ebooku przeliczyłam przepis na 4 osoby. Wymyśliłam też
Chilli Czosnek i Oliwawody od tych ogórków! Składniki na wywar mięsny: 0,5 kg żeberek 2 l zimnej wody kiść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach sól Składniki na zupę ogórkową (około 6 porcji): 1,5 l wywaru mięsnego 70 g pora 80 g marchewki 100 g selera 280 g ogórków kiszonych 200 ml wody od ogórków kiszonych(...)ZUPA OGÓRKOWA Wszystkie warzywa (oprócz ogórków) obieramy, płuczemy, kroimy w małą kostkę, wrzucamy do gotującego się wywaru mięsnego. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na większych oczkach. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach przecedzamy przez drobne sito. Kiedy warzywa w zupie są już dość miękkie (przyjemnie chrupiące ale nie rozgotowane), dodajemy starte ogórki, wodę od nich,kaszę
Kierunekuchniadopiero pierwszy raz. Po pierwsze pięknie prezentuje się na stole, po drugie przekładana warstwami jest pyszna. Zamiast ogórków konserwowych dodałam czerwoną paprykę, ponieważ tak bardziej nam smakuje. 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok. 420 g) 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 3 marchewki 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 puszka kukurydzy (280 g) 1 czerwona
VioletoweKucharzenieświeżego ogórka. Smacznego:) Oto składniki na sałatkę: 2 puszki tuńczyka 120 g w sosie własnym 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo 1 opakowanie mini mozzarelli (kulki) 125 g 2 łyżki majonezu łyżeczka ostrej musztardy połowa małego pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z sosu, mieszamy w miseczce z pokrojonymi w kostkę pozostałymi składnikami
Zasmakuj Kuchnizabraknąć tym bardziej, że to bezproblemowa, szybka i prosta metoda na domowe małosolne. SKŁADNIKI - proporcje 0,5kg ogórków gruntowych 2 płaskie łyżeczki drobnej soli 4-5 ząbków czosnku 10cm kawałek chrzanu 1 gałązka kopru z baldachem lub kilka gałązek zielonego koperku 1 duża (1,5-2,5l pojemności) zamykana torebka z grubej folii SKŁADNIKI OPCJONALNE łyżeczka gorczycy łyżeczka płatków
Karo in the Kitchenmogłam uwierzyć. Ale jak zrobiłam, to uwierzyłam. Akurat mamy wysyp na ogórki! Pyszna, szybka i lekka zupa-krem! Składniki -200 g ogórka już obranego i pozbawionego pestek -50 g śmietankowego serka topionego -2 kostki rosołowe -mąka ryżowa lub siemię lniane -700 ml wody -śmietana, koperek świeży Wszystkie składniki zblenderować na gładko, poza wodą. Następnie wlać do garnka, dolać wody
Z Kuchni Do Kuchnijogurt naturalny gęsty – 50 ml • cebula – 1 szt • świeże zioła: natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia, szczypiorek – 1 pęczek • czosnek – 1 ząbek • sól – 1 łyżeczkaDODATKOWO: • ser biały – 200 g • rukola – 1 pęczek • rzodkiewka – 4 szt • ogórek – 1 szt • kukurydza (mini kolby) – 4 szt • kiełki – 1 pęczek • krem balsamiczny
Ostra na Słodkorobimy z dwóch ugotowanych ziemniaków, które po obraniu kroimy na cząstki.Dodajemy 2 kiszone ogórki, pokrojone w kostkę i odsączone. Do tego pokrojonyszczypiorek. Dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy pół łyżeczki posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku.Mieszamy składniki i łączymy z ziemniakami. Sałatka jest gotowa:Smacznego
Maminek kulinarnytarce z grubymi oczkami, solimy I odstawiamy na 30 min. Do miski nalewamy jogurt, odsączamy ogórek z nadmiaru wody( możemy odsączyć przez gazę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet, pieprz. Mieszamy. Możemy doprawić do smaku solą I koperkiem. Gotowe :) prawda że proste? Teraz dobrze odstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia. Smacznego
Smaki EdytySurówka obiadowa z lekko kiszonej kapusty, kiszonych ogórków , marynowanej papryki jest prosta i smaczna. Przygotowana z domowych przetworów. Ma jeszcze inną zaletę, moja surówka obiadowa jest tania. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje do mięsa, ryb i do wszystkich klusek. Do kopytek lubię tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty lub zasmażaną kapustę. Polecam też inne przepisy na surówki: Surówka(...)cebuli Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Jak przygotować najlepszą surówkę obiadową? Składniki: 500 g świeżo ukiszonej kapusty 1 ogórek kiszony, mogą być dwa 2 paski marynowanej czerwonej papryki 1 cebula łyżka posiekanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywne co nam do głowy wpadnie, a nie farbuje (np cebula, rzepa, drobne ogórki )gar nr 2młode buraczkiczerwona kapustarzodkiewkii wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a czerwony mu nie wadzidodatkowo do obu garówczosnek - duża główka na gar, może być więcejkoper lub koperek duży pęk na garchrzansól do przetworów niejodowana - 1 łyżka(...)obieramy ( nie jest to konieczne), i jeżeli są duże, dzielimy na mniejsze kawałki, lub kroimy w grube plastry. Dalej postępujemy jak wyżej. Zalewę robię jak do ogórków kiszonych - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę wlewam do garnków. Na wierzchu położyć talerzyk a na nim kamień dociskający warzywa. Gary najlepiej
Stare Garyburaków . Jak więc łatwo się domyśleć propozycja dzisiejszych śledzi to te z dodatkiem kiszonych buraczków. Podobnie jak ogórki kiszone bardzo dobrze komponują się ze śledziami. Składniki: 8 filetów śledziowych 3 kiszone buraczki łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: 1. Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. Śledzie kroimy na malutkie
Życie ze smakiemwypełnienie paprykowych “dyń”: 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g) 1 duży ogórek szklarniowy (ok. 390g) 1 paczka surimi (paluszków krabowych) (250g) (lub 2 paczki, jeśli mamy opakowania po 125g) 6 czubatych łyżek majonezu 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie
Kulinarne Przebojeprzepis -> klik 1 łyżka posiekanego kopru Przygotowanie: Sałatę pokroić chaotycznie w średniej wielkości kostkę. Pomidory, ogórki, seler i paprykę pokroić w ok. 1 cm kostkę. Por drobno poszatkować. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z sosem czosnkowym w dużej misce. Udekorować koperkiem
Kolejny blog o gotowaniuLekkie danie obiadowe poleca się na sobotę. U mnie dziś szybko i prosto, ponieważ jakie 15 kg ogórków na mnie czeka;( ale za to jaka wyżerka będzie zimą ;) Papryki faszerowałam już na różne sposoby, teraz zapraszam na delikatnego kurczaka z porem, koperkiem i kuskusem. Składniki: 2 czerwone papryki 200-300 gram fileta z kurczaka 1/2 szklanki kaszy kuskus
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki na sos: opakowanie gęstego jogurtu greckiego 2 - 4 zabki czosnku łyżeczka curry sól pieprz garść koperku Ziemniaki porządnie umyłam i ugotowałam w łupinkach. Gdy wystygły pokroiłam je w plasterki i przełożyłam do miski. Następnie pokroiłam ugotowane jajka,kapary i ogórki. Powędrowały również do miski. W drugiej miseczce wymieszałam składniki do sosu. Polałam nim sałatkę. Można nie mieszać
potrawyregionalneśmietaną, musztardą i chrzanem. Dokładnie, aż nie będzie ani jednej grudki majonezu w sosie. Grzybki i ogórki kroimy w najmniejszą kosteczkę na całym świecie. Jak widać na zdjęciach, ja nie miałam tyle cierpliwości. Warzywka topimy w sosie, dodajemy jeszcze posiekany koperek. Moczymy w mieszance łyżeczkę, opcjonalnie palec, i próbujemy. Jeśli jest smacznie – zostawiamy tak jak jest. Jeśli czegoś
wcinaj tostudzimy. Rybę obieramy ze skóry, pozbywamy się ości i rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobniutką kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy majonez. Odstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę. Możemy ją udekorować szczypiorkiem lub koperkiem. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaOdcedzić i wrzucić do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w pół talarki, dodać do makaronu. Ogórka obrać i pokroić w kostkę, również dodać do makaronu. Krewetki razem z sosem który pozostał podczas smażenia wrzucić do makaronu razem z krabowymi paluszkami pokrojonymi w drobne paseczki. Koperek i pietruszkę posiekać dodać do sałatki. Teraz już tylko wymieszać majonez z jogurt i dodać
Kuchnia Pokoleńzupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka w której warzywa pokrojone są jak najdrobniej. SKŁADNIKI / 6 porcji 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 3 jajka / najlepiej ekologiczne 1/3 średniej wielkości selera 1 pietruszka 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę, przelana wrzątkiem i odsączona na sicie 1 szklanka groszku mrożonego (ugotowanego(...)łyżka soku z cytryny ( opcjonalnie) 1 łyżka gęstej śmietany ( opcjonalnie) 2-3 łyżki majonezu około 1 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu OPCJONALNIE: posiekany koperek lub pokrojony szczypiorek do dekoracji WYKONANIE Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy - nie obieramy. Gotujemy do miękkości na parze lub, niewielkiej ilości osolonej wody (tylko tyle, by zakryła warzywa). W trakcie
cool and minty350g zielonego mrożonego groszku 1 duży ogórek zielony 1 opakowanie mix sałat z roszponką Sos: 150ml śmietany 12% 4 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki miodu świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyrezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka(...)migdałów. Wszystko zalewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Mieszamy i od razu podajemy. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Artykuł
Kardamonovy