ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:114/164)

Domowa ogórkowa 159

dużych oczkach marchew oraz pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec łączymy wszystko z ogórkami i zagotwujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie kwaśną śmietaną. Porcje podajemy z kawałkami kurczaka, posypane posiekanym koperkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z buraczków (postna-wigilijna) 341

Sałatka jest szybka i smaczna. Idealna dla amatorów buraczkowych wynalazków. Składniki: 4 buraki 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 4 łyżki majonezu 4 łyżki koperku 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (możemy też je upiec). Wszystkie składniki

IMPRESJA SMAKU
Żeberka w piekielnej marynacie z coli 213

się podrumieniły. W międzyczasie  przygotowujemy sos tzatziki. Obrany ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, odrobinę soku z cytryny (jeśli mamy, to również posiekany koperek). Wszystkie składniki mieszamy. Celowo nie podaję ilości przy składnikach. Ich ilość proponuję dobrać indywidualnie.  Żeberka w piekielnej marynacie z coli podałam

mojewypiekiinietylko
Ogórki małosolne. 167

sytuacji niekonieczne zajęcie. Chrzan dzielimy na około 1 cm części, koperek dzielimy na około 10 cm kawałki, liście chrzanu targamy na mniejsze kawałki. W sporym garnku (najlepszy jest gliniany, ale może być też duży słój lub zwykły garnek) układamy połowę przypraw, na nich rozkładamy ogórki i przykrywamy resztą przypraw.      Przygotowujemy zalewę. Jeśli się nam nie spieszy

Rozpustne gotowanie
Zrazy z szynki wieprzowej 411

słodka do smaku olej do smażenia 2 małe kawałki boczku wędzonego 1 ogórek kiszony 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa) 500ml bulionu (może być pozostałość po rosole lub bulion warzywny: zobacz przepis na bulion warzywny 1 łyżka sosu sojowego nitka lub wykałaczki do spięcia zrazów opcjonalnie koperek lub natka pietruszki   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z szynki wieprzowej – Wykonanie(...)solą, pieprzem oraz słodką papryką z obu stron. Na wewnętrznej stronie każdego zraza rozsmarować łyżeczkę musztardy, a następnie nałożyć na każdy z nich: pół cebulki, kawałek boczku i pół ogórka kiszonego. Zwinąć dokładnie roladki i związać je nitką (lub spiąć wykałaczkami). Dwie duże cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy i podsmażyć

Kulinarne Przeboje
Sos tatarski 197

dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków(...)naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki) 1/2 małej cebulki 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku szczypta białego pieprzu opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku

Eat me! Fit me!
Sałatka jarzynowa 137

łodyga selera naciowego 1 małe jabłko 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 szklanka fasolki czerwonej 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 szklanka groszku konserwowego 1-2 łyżki ulubionej musztardy majonez domowy (przepis tutaj ) szczypta czarnej soli (dla “jajecznego” posmaku) pieprz czarny mielony świeże zioła – koperek, szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy

Lamarida.pl
Śledzie w majonezie 166

bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 2 ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki cukru pudru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszam majonez ze śmietaną, ogórkami i roztartymi ząbkami czosnku. Doprawiam do smaku. Śledzie kroję na kawałki, mieszam razem wszystkie składniki. Dekoruję świeżym koperkiem, podaję na półmisku lub w misce

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z zupek chińskich 324

makaron 25-30g szynka drobiowa 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nie duża czerwona papryka 1 zielony ogórek 4-5 ogórków konserwowych 1 średni twardszy pomidor biała część pora mały pęczek zielonej pietruszki ale również może być to koperek lub szczypiorek majonez sól, pieprz Przygotowanie: Suchy makaron połamać, wsypać do miski. Szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę

W garach u Gosi
Pasta z wędzonej makreli 190

Makrelę starannie obrać z ości i rozdrobnić. Jajka rozgnieść widelcem,cebulę i ogórka drobniutko pokroić. Wymieszać razem rybę,jajka,cebulę,ogórek, majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Stosować do smarowania pieczywa. Pasta doskonale smakuje posypana świeżym koperkiem

Kolorowa kuchnia Elki
Tradycyjny obiad na dwa sposoby 152

temperatura jest ciężka do zniesienia także przygotowałam tradycyjny obiad. Ziemniaczki podpiekane z panierowanym filetem z kurczaka, a do tego podałam ogórka konserwowego i ćwikłę. Wersja 1: Ziemniaki wcześniej ugotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić. Można posypać świeżym koperkiem i podpiec do zarumienienia na patelni oblaną oliwą z oliwek. Wersja 2: W drugim sposobie na tradycyjny obiad podpiekane ziemniaczki polałam

Karola gotuje
Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem 673

Pyszny pomysł na letni obiad. Młode ziemniaki z boczkiem, podane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie. Składniki: 600 g małych młodych ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 cebule łyżka masła pęczek koperku łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą albo zeskrobujemy skórkę. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa ze świeżych ogórków 174

Poraz pierwszą tą zupę ugotowałam kilka lat temu. Bardzo mnie zaciekawiła bo jak dotąd znałam tylko ogórkową z ogórków kiszonych a tutaj główną rolę odgrywają świeże. Jednak postanowiłam zaryzykować i to ryzyko się opłaciło. Zupa wyszła bardzo dobra. Zapisałam zatem znaleziony w jakieś starej gazecie przepis w swoim zeszyciku i... ów zeszycik zaginął mi na kilka lat. Dopiero niedawno(...)odnaleźć:) I już wówczas sobie powiedziałam, że w okresie letnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości. Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić

My simple kitchen
GULASZ ZE SCHABU 197

Składniki:1 kg schabu bez kości2 cebulesólpieprzliść laurowyziele angielskieśmietanka 18%kopereksklarowane masło (bądź inny dostępny tłuszcz do smażenia)Wykonanie:Schab myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kroimy w

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH 176

grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy

Walijskie Pichcenie