wiosenna. Składniki sok z jednej cytryny 7 łyżek oliwy płaska łyżka płynnego miodu 2 kalarepki łyżka pestek czarnuszki długi ogórek pęczek rzodkiewek 10 szt dużych truskawek 200 g bałkańskiego sera koziego ( może być feta ) garść oderwanych listków koperku Przygotowanie Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz. Kalarepkę obrałem, pokroiłem 1,5 cm kostkę, wymieszałem
R'n'G Kitchenśledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę użyć surowej cebuli) 1 cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra świeży szczypiorek Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śledzie również kroimy w dosyć grubą kostkę. Cebulę obieramy i też kroimy(...)ostudzone ziemniaki obieramy i również kroimy w dosyć grubą kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do sporej salaterki, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i posiekanym koperkiem. Delikatnie mieszamy i wkładamy na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Zawsze głodna!Gouda opakowanie sera niebieskiego np. Lazur łyżka bułki tartej zioła prowansalskie sól (której nie było w oryginalnym przepisie, ale być musi) Sos: świeży ogórek 2 ząbki czosnku jogurt 500 ml łyżka natki pietruszki łyżka koperku (ziół można dodać więcej jeśli ktoś lubi) łyżka soku z cytryny łyżka oliwy (opcjonalnie) sól pieprz Ziemniaki należy umyć i wyszorować, a następnie gotować około(...)około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie lepiej sprawdzić czy ziemniaki są już gotowe czy jeszcze potrzebują kilku dodatkowych minut (wszystko zależy jaką mamy odmianę ziemniaka). Ogórka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odstawić na chwilę i odcisnąć nadmiar wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sok z cytryny, oliwę i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą
Karola gotujeSmakowite i aromatyczne dzięki przyprawom i świeżemu koperkowi. Podaję je z młodymi ziemniakami (trzeba korzystać póki są), sałatką colesław, ogórkami kiszonymi lub z buraczkami. Pulpeciki są delikatne, dlatego warto podawać je z jakimś ostrzejszym, bardziej wyrazistym akcentem, np. z wcześniej wspomnianą sałatką colesław, ogórkami kiszonymi, z sałatką szwedzką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 większa(...)majeranek pęczek świeżego kopru 200 g śmietany 18% pół szklanki bulionu warzywnego (możecie go szybko zrobić rozpuszczając pół łyżki vegety natur w połowie szklanki gorącej wody) olej rzepakowy Wykonanie: Koperek drobno posiekaj. Mięso połącz z drobno posiekaną cebulką, marchewką, 2 łyżkami koperku (zostaw też do sosu) i rozgniecionym w prasce czosnkiem. Przypraw do smaku, utwórz kuleczki. Smaż
Zasmakuj Kuchnidokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy po 1-2 listku laurowym,3 ząbki czosnku, łodygę zielonego koperku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 2 łyżeczki białej gorczycy. Na 3 kg ogórków będzie nam potrzebne około 4 l zalewy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, cukier oraz ocet i zagotowujemy
Przepisy i porady kulinarnesię odchudzamy! Składniki :* 4 całe i większe liście sałaty lodowej* domowy jogurt naturalny * 2 ząbki czosnku* łyżeczka koperku* różowa sól himalajska Sante , pieprz czarny mielony* gotowana pierś z kurczaka lub ulubiona chuda szynka* przyprawa kebab* pomidor* ogórek* czerwona papryka konserwowa Przygotowanie :Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu
Magiczne Życie Martyzarówno do ryby jak i mięsa. Będzie także świetnym dodatkiem do grilla. Składniki: 1 główka sałaty zielonej 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki – 400g 4 pomidory – 600g 1 pęczek szczypioru 1 pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos: 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka miodu sól, pieprz
Przepiski.plktóra powinna się znaleźć w każdym grillowym menu. Będzie także świetnym dodatkiem do obiadu. Składniki: 1 główka sałaty zielonej 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki – 400g 4 pomidory – 600g 1 pęczek szczypioru 1 pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos: 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy i umieszczamy
Przepiski.pljajek, majonezu i chrzanu (bądź musztardy), następnie rozdzielić na np. dwie, trzy miseczki, dodać do jednej pomidora lub fasolę, do drugiej tarte pieczarki i ogórki kiszone, do innej anchois lub tuńczyk. Podawać ze szczypiorem, koperkiem, natką. Powstanie wiele smaków za jednym razem! Na przystawkę, śniadanie z tostami czy grzankami idealne! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo
Zasmakuj Kuchnizamawiałam. Gdy rozpakowałam karton, który był bardzo ciężki byłam bardzo zaskoczona. Otrzymałam produkty firmy Krakus. Oczywiście jestem bardzo wdzięczna i każdy produkt przetestuje. W kartonie były różne ogórki w słoiczkach, koncentraty itp. Jest tego dużo. Bardzo dziękuje firmie Krakus za taką niespodziankę i oby więcej takich było :) CHŁODNIK Z BOTWINKI Po raz pierwszy w życiu zrobiłam(...)lekki. Głównie na bazie kefiru, maślanki lub z dodatkiem kwaśnej śmietany. Podawać można go na wiele sposobów np. z jajkiem, rzodkiewką albo ogórkiem. Nam posmakował najbardziej z jajkiem i dużą ilością świeżego koperku. Botwinka nadaje piękny kolor różu, aż można jeść oczami, a raczej szkoda zjeść, ponieważ chłodnik pięknie prezentuje się w talerzu. ~~SKŁADNIKI~~ kefir
Kuchnia PaulettesWIELKANOCNE PRZEPISY SEKO” Składniki: Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim Seko 2 ziemniaki 3 jajka 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek kiszony 3 łyżki groszku z puszki majonez sól, pieprz koperek … Czytaj dalej Śledzie z sałatką
czarrna od kuchniróżyczki z szynki, - kwiatki z pomidorów koktajlowych, - sałata masłowa spięta wykałaczkami, - koperek do dekoracji. - ruloniki z wędlin na wykałaczkach, - kwiatek z ogórka i pomidorka koktajlowego, - kiełki do dekoracji. - kwiatki z cebuli czerwonej, rzodkiewki i pomidorków koktajlowych, - warzywa: pomidor malinowy, ogórek, szczypiorek, papryka zielona, oliwki zielone, oliwki czarne
JejKuchniaGorącą herbatę przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa
Weekendy w domu i ogrodziesałaty lodowej (ok. 120g), - kilkanaście listków bazylii, - 1 dojrzałe awokado (ok. 140 g bez pestki i skórki), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - ½ ogórka zielonego (ok. 100g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - 1 łyżka posiekanego koperku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachlekkie i wiosenne śniadanie. SKŁADNIKI 400g jogurtu greckiego (u mnie jak zwykle Bakoma) 1 ogórek wężowy 2 małe małosolne ogórki 2 małe gruntowe ogórki 4-5 dużych rzodkiewek 3 ząbki młodego czosnku świeży koperek natka pietruszki łyżka soku z cytryny sól pieprz Biorę udział w konkursie organizowanym przez Durszlak.pl, żeby wygrać książkę Tomka Jakubiaka, który w kuchni korzysta
Karo in the Kitchenkurczakiem Składniki: 4 placki tortilli Pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka/ kebaba/ gyrosa Sałata (ja użyłam mix sałat) 1 pomidor 4 rzodkiewki 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cebula Koperek Szczypiorek Składniki na sos do tortilli: Jogurt naturalny (Greek Style Light) 2 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) 1 łyżeczka musztardy Kilka listków bazylii (drobno posiekać) Sól
The Sweet Damselkiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek Doprawić wszystko sosem sałatkowym na koniec dodać majonez wymieszać
W królestwie smaków Beatywtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego
Ala piecze i gotujeSkładniki: botwinka 1 pęczek ogórek kiszony lub świeży 2 szt. jabłko 1 szt. śmietanka sojowa lub jogurt 150 ml koperek świeży siekany 1 łyżka bazylia świeża kilka listków sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Botwinkę pokroić, jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Zalać wrzątkiem i ugotować. Wystudzić. Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Jeśli
głodny alergikpołączenie ugotowanego kalafiora z malinowym pomidorem oraz zielonym ogórkiem. Ktoś robi podobną? Składniki :* 5-6 różyczek ugotowanego al dente kalafiora * pomidor malinowy* 2 ogórki gruntowe* 2 łyżki majonezu* 2 łyżki jogurtu greckiego* pęczek koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Warzywa pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić. Składniki sałatki wymieszać i odstawić na 20 minut
Magiczne Życie Martypracy. Wciąż poszukuję kolejnych przepisów i inspiracji do sprawdzenia. Dzisiaj taką inspiracją był wpis Evity. Składniki: 2 woreczki ryżu pół czerwonej papryki 4 ogórki konserwowe 2 jajka 2 plastry żółtego sera kilka gałązek koperku sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do obtoczenia) Wykonanie:1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie to 13 minut
Pasja Smaku