spirytusem. Następnie rozlej trunek do butelek. Do każdej butelki włóż po 2 trawki żubrowe. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zakorkuj i odstaw na 2 miesiące. Nalewkę tę podawaj mocno schłodzoną ( np. prosto z lodówki ). Kieliszek z nalewką możesz ozdobić kawałkiem plasterka z cytryny
Przepisy i porady kulinarnesuper delikatne i puszyste, a dodatki były ciekawym urozmaiceniem. Polecam :) ciasto: 2 jajka 70 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny (ja wycisnęłam sok z owoców, z nalewki) łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 70 g cukru pudru trzcinowego 100 g masła 100 g nasączonych wódką orzechów i bakali polewa: 60 g masła
Mienta blogmąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 20 g drożdży 2 jajka 150 g masła, schłodzonego 180 ml mleka, letniego 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 90 g rodzynek 70 ml nalewki (np. wiśniówki) 1 szczypta soli 14 migdałów (obranych) dodatkowo: mąką do podsypania wykonanie: Rodzynki zalewamy nalewką i odstawiamy do namoczenia. Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, dwoma(...)więcej mąki). Zagniatamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie do ciasta dodajemy skórkę z cytryny oraz rodzynki i zagniatamy aby dodatki „weszły” w ciasto. Foremkę na babkę z kominem natłuszczamy, na dnie w zagłębieniach układamy migdały. Z ciasta formujemy wałek i przekładamy
Domowy Smak Jedzeniamóc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości. Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał. 1/2 kg buraków ćwikłowych 1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej) 1,5 szklanki cukru 1 litr wódki 45% sok z 1 cytryny Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wraz z sokiem przełożyć(...)wymieszać. Po 1-2 godzinach wlać wódkę. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek. Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące. (Co jakiś czas potrząsać butelkami, aby nie pojawiał się osad
Di gotujetuszki Nototenii tymianek cytryna oliwa sól pieprz szczypta mięty 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 4-5 łyżek cukru 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej Ryby umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą , posypać przyprawami i odstawić na ok godzinę. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody , ok 1/4 szkl. Dynię umyć, przekroić na 4 części, nasmarować oliwą(...)Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min. Odcedzić i odstawić do momentu kiedy ryba i dynia upieką się. Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka będzie otoczona karmelem
Gotowanie jest łatwepigwy nie da się zjeść na surowo, to po odpowiedniej obróbce można z niej przygotować naprawdę pyszne potrawy. Choćby wspomniany syrop do herbaty o zapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę. Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek. Hiszpanie przygotowują(...)znane jest także w Portugalii i krajach Ameryki Południowej (po portugalsku pigwa to marmelo, od niej pochodzi nazwa marmolada).Galaretka z pigwy smakuje według mnie jak połączenie miodu i cytryny - aż mam ochotę osłodzić nią herbatę :) Oprócz połączenia z serem manchego, możecie spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem
Chilli Czosnek i Oliwaczasie rozpuścić żelatynę w 4 łyżkach wody. Przestudzoną dodać do masy jajecznej i wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Do drugiej kakao i nalewkę. Obie masy naprzemiennie układać w pucharkach. Schłodzić w lodówce. Dodatkowo: sok z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jabłka Zagotować sok z wiśni, do gotującego wlać
Kulinarna (nie)codziennośćLimoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go
Pociąg Do KuchniPigwa dzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop ) i pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu
Smakowy RajKiedy cukier już ulegnie rozpuszczeniu, a pigwa puści sok należy zlać go do butelek Ja przechowuję w lodówce, używam podobnie jak soku z cytryny. Z pigwy można też przygotować nalewkę:Na 1 kg owoców pigwy dać 1 i 1/2 kg cukru1/2 l. spirytusu i około 1/2 l. wódki 45 %Przygotowanie : postępujemy wpierw jak powyżej
Proste Potrawyjajo szczypta soli łyżeczka cukru pudru łyżka wody łyżka nalewki aroniowej, borówkowej lub malinowej 400 gram malin 150 gram borówek cukier puder/ mięta do ozdoby Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę wody i nalewki. Jeśli nie mamy czekolady z dodatkiem pieprzu i cytryny, warto w tym momencie również dodać szczyptę pieprzu i skórkę z połowy cytryny
Mango Papajakwiatów bzu robię m.in. syrop,który potem wykorzystuję do nalewek oraz do lemoniady. Lemoniada jest na bazie syropu z cytryną ale doskonała wychodzi również z syropu z pomarańczą syrop: ok. 30 szt kwiatów czarnego bzu 1 litr wody 500 g cukru 3 cytryny Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień w pełni rozkwitnięte.Trzeba robić(...)przez gazę i w ten sposób mamy bazę do nalewki lub lemoniady. Syrop można też zagotować i gorącym napełnić butelki ,od razu szczelnie zakręcić i schować do spiżarni. W ten sam sposób robię syrop z pomarańczą. lemoniada: 250 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 2 cytryny 1 litr wody gazowanej kostki lodu Do dzbanka wlać syrop
Kolorowa kuchnia Elkiokoło 6-7 słoiczków po dżemach 2 kg dojrzałych jeżyn 1 kg cukru 1 opakowanie pektyny do dżemów (30g) kilka kropel soku z cytryny (wg.gustu) Sposób wykonania : Jeżyny oczyścić, opłukać, wsypać do rondla, rozgnieść na papkę. Postawić na ogniu i zagotować. Pektynę dokładnie wymieszać z 1 szklanką cukru. Resztę cukru wsypać do gotujących się owoców(...)mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać pektynę wymieszaną z cukrem, ciągle powoli mieszając gotować przez 3-5 minut. Pianę usunąć za pomocą łyżki lub nalewki. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny, wymieszać. Rozlać dżem do czystych słoiczków, zakręcić wieczkami i pasteryzować około 10-15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Przepisy i porady kulinarnejako dodatek do herbaty, czy zrobić z niej pyszny syrop lub nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu można używać go jako lekarstwa przy przeziębieniu. Nalewka z pigwy japońskiej ze względu na wspaniały smak i aromat uważana jest za jedną z najlepszych nalewek, więc gorąco polecam :) Składniki: Ok. 40 dag pigwowca japońskiego „pigwy” 1 szklanka(...)jeśli ktoś planuje zalać pigwę tylko raz, może pozostawić owoce w nalewce i zużyć je jako dodatek do herbaty, ciast lub deserów. Pod wpływem czasu nalewka zmienia kolor, po kilku miesiącach z jasnej stanie się bursztynowa. Nalewkę z pigwowca japońskiego można dodatkowo wzbogacić dodając: cienko okrojoną skórkę z cytryny (żółtą jej część), laskę wanilii, goździki, laskę cynamonu, kilka ziarenek
Smakowy Rajsfermentują. Składniki 50-60 baldachów dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu. 1100 g cukru (jeśli nie lubicie zbyt słodkich nalewek ilość cukru można zmniejszyć do nawet do 750-800 g) 1 litr wody 1 litr spirytusu 95% 2-3 średniej wielkości cytryny lub 3-4 limonki 2 plastry (około 2cm grubości każdy) świeżego ananasa Przygotowanie Wodę zagotować z cukrem, usunąć(...)gałązek. Idealnie byłoby umieścić w słoju tylko kwiatki, ale jeśli trafi się kilka zielonych części to nie wpłynie to negatywnie na smak nalewki. Kwiaty bzu wsypujemy warstwami do czystego, wyparzonego wrzątkiem słoika przekładając każdą warstwę plasterkami cytryny (lub limonki) i pokrojonym w kostkę ananasem. Całość zalewamy zimnym syropem cukrowym, a następnie dodajemy spirytus, mieszamy, zakręcamy słój i odstawiamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata