naturalnych składników. Produkowane są domową metodą, bez chemicznych dodatków. Owocowe nalewki powstają z owoców i spirytusu :) Przy tworzeniu nalewki należy trzymać się proporcji, gdyż zbyt duży dodatek imbiru czy goździków może zepsuć smak. 1 l wódki 40%, 2 cytryny, 100 g świeżego imbiru, 2 goździki, 3 łyżki miodu wielokwiatowego, 2 łyżki cukru Do słoja wlać wódkę. Cytryny umyć
królestwo garówrównież stanowią ozdobę stołów, dań. Mogą być czerwone, różowe, zielone. Można je zamknąć na zimę w syropie, occie lub nalewce. Proponuję rajskie jabłuszka w occie. Idealne będą do zimnych mięs, pasztetów, wędlin. 1 kg rajskich jabłuszek, sok z 1/2 cytryny, 1 laska cynamonu, 8 goździków, 1 litr wody, 600 g cukru, 0,2 l octu 10%, Jabłuszka umyć, osuszyć
królestwo garówaronię na krzaku i czekają do pierwszych przymrozków, ale wg mnie taka aronia nadaje się już tylko na nalewki. Przepis na sok z aronii: 5 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców aronii 1 kg cukru 4 szklanki wody sok z 1 cytryny Z 1 kg cukru i 4 szklanek wody gotujemy syrop. Do wrzątku wsypujemy owoce aronii, zagotowujemy, wyłączamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteż może się trochę różnić (no i każdy z nas ma inne smaki) lub jak nalewka wyjdzie za mocna, można dodać świeżo wyciśnięty sok z cytrusów. Składniki: 1,8 l spirytusu 1,1 l wody źródlanej 4 czerwone grejpfruty 4 pomarańcze 8 cytryn 5 goździków miód/cukier (wg uznania) Wszystkie owoce sparzamy i dokładnie myjemy (najlepiej szczoteczką). Pomarańcze(...)cytryny bardzo cienko obieramy (tak, żeby na skórce nie było białej części owoców), polecam użyć do tego obieraczki do warzyw. Następnie wszystkie owoce bardzo dokładnie obieramy z białych części i kroimy na grubsze plasterki. Do słoja wrzucamy na przemian różne owoce (bez pestek) i skórki, dodajemy goździki, zalewamy wodą ze spirytusem, mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce
Kardamonovydalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 litr wódki 40% 0,5 kg zielonych orzechów włoskich (około 20 sztuk) gwiazdka anyżu laska cynamonu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżeczki ziaren kolendry (ziaren, nie liści!) 0,5 kg miodu 3 kulki ziela angielskiego 4 goździki(...)jeszcze na 1 miesiąc. Następnie filtrujemy dokładnie, butelkujemy i odstawiamy na 12 miesięcy. Po tym czasie nocino zyska głębie smaku i niesamowity bukiet, warto poczekać tyle czasu. Do tej nalewki używamy orzechów zebranych na początku lipca. I powiemy Wam jedną rzecz: spróbowaliśmy tej nalewki zaraz po przefiltrowaniu, po przelaniu do butelek do dojrzewania. Już wtedy była rewelacyjna! Bez problemu już
Marder&Marder ManufactureTeraz mamy okres tanich pomarańczy, aż szkoda tego nie wykorzystać. Kupiliśmy ich sporo, z części zrobiłam nalewkę pomarańczowo-kawową, a z pozostałych postanowiłam przygotować również coś dobrego: puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii. Użyłam całej laski wanilii. Nie zamierzałam jednak stać przy garnku i mieszać, oraz pilnować, czy coś się przypala. Postanowiłam wykorzystać wolnowar, czyli slowcooker, o którym pisałam tutaj. Puree(...)naleśników. Polecam również danie w tym samym klimacie: pomarańczowe tosty francuskie 12 pomarańczy 4 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii 250 g karmelizowanego cukru (grube kryształy) sok z 1 cytryny skórka z 1 pomarańczy, posiekana drobno Obrane ( bez skórek i błon) i pokrojone w cząstki pomarańcze umieszczamy żaroodpornym naczyniu wolnowaru, dodajemy sok z cytryny i drobno posiekaną skórkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynków + alkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru ok 8-10 łyżek miodu Rodzynki zalać wcześniej alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło
Monia miesza i gotujeZima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych.Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieZima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych.Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Wyszorowane dokładnie cytryny
prawdziwe jedzenieSyrop cukrowy – jak go zrobić? Poznaj nasz bardzo prosty przepis na simple syrup! Często zadajecie pytanie, jak go zrobić, zwłaszcza przy przepisach z drinkami, do
Kulinarne Przebojewrzuć do dużego czystego słoja. Z wody i cukru przygotuj syrop. Gorącym syropem zalej melona, dodaj sok z cytryny, słój zamknij i odstaw na 24 godziny. Następnie zlej sok z melona, wymieszaj z alkoholami. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewka powinna leżakować kilka dni. Po pewnym czasie na dnie butelek może się wytrącić osad, dlatego przed spożyciem należy
Przepisy i porady kulinarneOwoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Pigwa, prócz cukrów i kwasów organicznych, zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej
W mojej kuchniKremowy likier cytrynowy... Lekki, słodki, mocno cytrynowy. O pięknej, delikatnie żółtej barwie. Idelany do powolnego sączenia. Po prostu pyszny! Składniki: 6 dużych cytryn; 500 ml
Gospodyni Miejskafilmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę z owoców derenia z dodatkiem miodu naturalnego. Jest ona doskonała podczas przeziębień, ponieważ owoce derenia zawierają dużo witaminy C , więcej niż cytryna ! Ja będę w tym roku robił ją z owoców z własnego drzewka. :-) Zapraszam na film. Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarnebardzo słodkie więc nie trzeba cukru. Po drugie ma być nalewka wytrawna. Figi pociąć na cztery części, wrzucić do słoika. Wlać litr wódki, zamieszać. Zostawić tak na 2 miesiące. Odcedzić na dużym durszlaku wyłożonym gazą. Wydusić owoce, żeby wydobyć jak najwięcej płynu i aromatu. Wlać sok z cytryn do wódki i wymieszać. Wlać znowu do dużego słoika i zostawić(...)delikatnie wlać do butelek. Natomiast dół przelać przez bibułkę filtracyjną i wlać do butelek. Zostawić na kolejne 6 miesięcy, dopiero wtedy jest gotowa do picia. Życzę przyjemności w przygotowaniu nalewek
Kuchnia Pokoleń