nalewka z cytryn - 566 przepisów (strona:20/38)

Klasyczna lemoniada 184

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemoniada z rozmarynem 226

Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świerkówka, nalewka z młodych pędów świerka, syrop świerkowy 311

pokoleniom. Pędy świerka są małe i bardzo wolno ich przybywa przy zbieraniu, nasz wspólny wynik to pół kilograma czyli ok. 2,5 litra. Dzisiaj nastawię z nich nastaw na nalewkę, którą kiedyś miałam o kazję kosztować w schronisku pod Babią Górą dzięki Leszkowi i Arkowi, którzy to podzielili się jej recepturą ze mną, a ja przekazuje(...)cytryn Przyprawy zawsze polecam od mojego sprawdzonego sklepu  www.Skworcu.com.pl.   1.Przygotowujemy 5 litrowy gąsior lub słój, pędy świerka przesypujemy cukrem i przyprawami, ustawiamy na słonecznym parapecie aby zaczęły puszczać sok. Powstały syrop jest gotowy po 5 miesiącach i należy go zlać, wychodzi ok. 3 litrów. Jeśli chcemy uzyskać nalewkę do powstałego syropu dodajemy od 2 do 3 litrów

Apetyczna babeczka
Nalewka z pędów sosny ( Doskonała podczas przeziębień ). 106

drugiego słoja ( słój zamknij wieczkiem ), a do pędów dodaj miód i sok z cytryny, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 10 dni. W tym czasie często poruszaj słojem, aby miód się całkiem rozpuścił. Następnie zlej syrop i połącz go ze wcześniej zlanym nalewem. Nalewkę odstaw jeszcze na 3 miesiące w szczelnie zamkniętym słoju. W tym czasie trunek będzie się

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka anyżowa ( działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel ). 184

słoja wsyp zmielony anyż. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu, sok wyciśnięty z cytryny ( usuń pestki jeśli są w soku ) i miód. Zalej wódką , słój zamknij i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na miesiąc. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze

Przepisy i porady kulinarne
Pomarańcze w cukrze do herbaty 7601

Tym razem mamy dla was nie tyle przepis co bardziej pomysł. Bo trudno przepisem nazwać zasypanie pomarańczy cukrem. Ale pomysł za to jest naprawdę zacny. Nie

Marder&Marder Manufacture
Sok i naleweczka z aronii - czyli dwa z jednego ! 145

jednej cytryny i sok z obydwóch cytryn. Mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i czekamy aż rozpuści się cały cukier. Gorący sok nalewamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Ja wlałam do dwóch małych słoiczków takich po 250 gr i jednego większego 500 gr. Nalewka Na bazie wystudzonego wyżej opisanego soku, przygotujemy nalewkę

Gotowanie...to proste !
aromatyczna nalewka jabłkowa [+ 18] 179

składniki: 2 szkl cukru 370 ml wody 1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych) 1 laska cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny 500 ml wódki 250 ml

Domowy Smak Jedzenia
Likier mleczno - cytrynowy. 113

wodzie zanurz cytryny tak, aby były nią całkiem przykryte ( jeśli część cytryny nie jest zanurzona w wodzie obracaj ją od czasu do czasu ). Trzymaj w wodzie owoce przez 3 minuty, następnie wyjmij je i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz.  P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto Zemsta Teściowej - wersją z % 1998

galaretki wiśniowe 400 g -500 g wydrylowanych wiśni ( u mnie wiśnie z nalewki) 700 ml gorącej wody Bita śmietana 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/5 wody Warstwa z bezą: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Wykonanie:  Z podanych składników  na kruche ciasto wyrabiamy

W Moim Magicznym Domu
Nalewka z aronii 436

Przedstawiam kolejną moją nalewkę, tym razem z aronii. To moja druga nalewka jaką zrobiłam. Pierwsza porzeczkowa była dobra ale ta jest zdecydowanie lepsza. Jest bardziej delikatna i taka lżejsza w smaku. składniki: 1 kg aronii 1,5 l wody 3/4 kg cukru 1 cytryna 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki Aronię oczyścić z paprochów i ogonków, dokładnie umyć(...)ogniu 30 minut. Garnek z zawartością odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wywar przecedzić przez gęste sito. Owoce można wyrzucić. Do soku z aronii dodać sok wyciśnięty z cytryny, spirytus oraz wódkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przecedzić przez gęstą gazę. Rozlać do butelek. Odstawić na minimum 6 miesięcy, im dłużej tym lepiej

Monia miesza i gotuje
Syrop miętowy 158

wodą i lodem i świetnie gasiła pragnienie całej rodziny. Nasuszyłam już cały woreczek, nalewki zrobiłam cały galonik:), była już w cieście, w deserach, aż w końcu wylądowała w syropie. Taki syrop dobrze jest zrobić w trakcie lata, wystarczy rozcieńczyć go z wodą, wrzucić kilka plasterków cytryny lub limonki, dodać kilka kostek lodu i mamy przepyszny napój miętowy, który świetnie

na moim stole...
Nalewka z owoców czarnego bzu 165

jest naprawdę smaczna i zdrowotna więc nie krępujcie się... na zdrowie :)    Nalewka z owoców czarnego bzu SKŁADNIKI: 1kg obranych z łodyżek owoców czarnego bzu 2 szklanki wody 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,5kg cukru opcjonalnie cynamon, wanilia, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować

Pyry na Gaz
Pieczone pierożki z dżemem lub owocami 124

stopniach ok 20 min, aż pierożki się zarumienią. Lukier Do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, aby otrzymać gęsty lukier. polukrować pierożki. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/pieczone-pierozki-z-dzemem-lub-owocami/ MieszamWGarnku Artykuł Pieczone pierożki z dżemem lub owocami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nalewka kardamonówka ( działa rozgrzewająco, doskonała na jesienno-zimowe dni ). 156

kawałki. Z cytryny wyciśnij sok, usuń pestki. Sok i skórkę z cytryny wrzuć  do słoja. Zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Co 2-3 dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr. Do nalewki dodaj miód, poruszaj słojem lub wymieszaj łyżką, aby miód się rozpuścił. Słój

Przepisy i porady kulinarne