przyprawami, sokiem cytryny, skórką i cukrem. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Do zalewy wrzucamy gruszki i je obgotowujemy kilka minut. Gruszki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/gruszki-korzenne-rodzynkami/ MieszamWGarnku Artykuł Gruszki korzenne z rodzynkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkucytryn, wsyp otartą skórkę , wlej syrop z wody i cukru oraz spirytus, wymieszaj. Następnie słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 dni. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek. Zakorkuj szczelnie i odstaw jeszcze na miesiąc, aby trunek dojrzał. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych
Przepisy i porady kulinarneW końcu przyszedł czas na przepis dla facetów;-) cała receptura na tak zacny alkohol jakim jest cytrynówka zostały zdobyte na jednej z imprez. Oczywiście serdecznie pozdrawiam
IMPRESJA SMAKUcytryn, czosnek, i ½ szklanki przestudzonej wody ( wcześniej ugotowaną ). Całość dokładnie blenduję. Następnie przecedzam przez sitko. Pozostałe na sitku składniki, przekładam znowu do blendera, dodaję resztę wody i znowu blenduję. Powstała papkę ponownie przecedzam na sitku, i dokładnie odciskam. Do powstałej mikstury dodaje miód i dokładnie mieszam. Przechowuje w lodówce w zamkniętym słoiczku. Doskonała nalewka na przeziębienia i podnosząca
Takie tam pichceniewzmacniającym serce. Nalewka z aronii i liści wiśni jest pyszna i zdrowa, powinna leżakować 4 miesiące, ale już po dwóch też będzie ciekawa w smaku :) Składniki: 1 kg przebranych owoców aronii, 1 l spirytusu 95%, 500 ml wody, 400 g cukru, 200 g liści wiśni (ok. 300 szt.), 1/2 szklanki miodu, 1/2 laski wanilii, 2 cytryny, 4 goździki. Przygotowanie
SzczyptaSmaQsoki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 cytryna 225 g cukru(...)żelującego ze stewią Jak wykonać ? Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut
Wanilia i KardamonPrzygotowanie : Cytryny umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, wszystkie pestki z owoców wyjąć Zagotować wodę z cukrem, do wrzącego syropu wrzucić plastry z cytryn Gotować na większym ogniu przez około 10 min, a potem zmniejszyć ogień i smażyć konfiturę około 1-2 godz ( nie zapominać mieszać ) Moja konfitura do zagęszczenia potrzebowała(...)rogalików na śniadanie będzie idealna :) Wg przepisu z "Dziadkowe nalewki, babcine przetwory" konfiturę należałoby jeszcze smażyć dnia następnego i dopiero wtedy przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ale moja konfitura chyba długo nie postoi i nie zdąży się popsuć
Proste PotrawyChociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej. Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne
Salonik smakówcytryny, cukier oraz śmietanę. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy cukru lub śmietany. Jeśli masa jst zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody. Chrzan przechowujemy w wyparzonym słoiczku w lodówce ok 3-4 tygodni. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/domowy-chrzan-jak-zrobic-chrzan-w-domu/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuowoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest smaczna, twarda z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść.Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy(...)robiono z niej i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii..Owoce
Kulinarny karnet Christopheracałej cytryny 2 łyżki masła Sposób przygotowania Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki bez masła i gotujemy 20-30 min w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Dodajemy masło, blendujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-lub-konfitura-zurawinowo-jablkowa-miesa/ BosowKuchni Artykuł Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuporcji mąki, pilnujemy, aby poprzednia była dobrze wymieszana. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sok (jedną łyżeczkę soku zostawiamy do owoców). Owoce myjemy, odsączamy. Dodajemy sok z cytryny i skrobię. Dokładnie mieszamy. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, na dnie której kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy 1/2 owoców. Wylewamy pozostałą część ciasta. Wykładamy resztę owoców. Pieczemy(...)stopniach ok 50 min. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/cytrynowy-ucierany-placek-jagodamiborowkami/ MieszamWGarnku Artykuł Cytrynowy, ucierany placek z jagodami/borówkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWitajcie w nowym roku! Udał się Sylwester? Mamy nadzieję, że tak. Nasz jak zawsze był doskonały, taki jak byśmy chcieli żeby był :) Bo w sumie my
Marder&Marder Manufactureskórki. Zdejmij białą błonkę, pokrój w plastry, usuń wszystkie pestki. Plastry cytryny wrzuć do słoja, zasyp cukrem, lekko pognieć drewnianą pałką , aby puściły sok. Dodaj skórkę z jednej cytryny, wlej mleko oraz spirytus, wymieszaj poprzez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 5 tygodni w chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie(...)przefiltruj trunek przez gazę. Dobrze jest przefiltrować ją dwa razy, będzie klarowniejsza. Rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc, ale najlepsza jest po 6 miesiącach. Młoda nalewka jest dość mocno słodka, ale z czasem słodycz ustępuje. N alewka ta ma złocisty kolor, dobry smak, jest delikatna, słodkawa i kwaskowata jednocześnie. Warto ją sobie zrobić
Przepisy i porady kulinarnezaprosić Was na sosik. Drukuj Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 8 łyżek majonezu szczypta soli i pieprzu łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki ketchupu (ja daję 2 łyżki domowego + 2 łyżeczki tabasco) 1/2 łyżeczki musztardy 1-1,5 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy. Próbujemy(...)dodajemy ewentualnie cukier. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-tysiaca-wysp-sos-miesa-salatek-dip/ BosowKuchni Artykuł Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku