cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sok wyciśnięty z jednej pomarańczy Figi myjemy, osuszamy, odcinamy końcówkę i kroimy na plasterki. Do rondelka wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy sok z cytryny, figi, cukier, wanilię i cynamon. Podgrzewamy, a gdy figi zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 60-90 minut, aż konfitura odpowiednio się zagęści. Wrzącą konfiturę przelewamy(...)darach natury. Każdy z nas zna popularny chwast - mni... Hummus - pasta z ciecierzycy i tahini Od dłuższego czasu miałam ochotę na hummus - smarowidło z ku... Syrop z pigwy + nalewka Syrop z pigwy to smak mojego dzieciństwa. Jako dziecko codzi... Sos żurawinowy do mięs i pasztetów Sos żurawinowy jest wprost stworzony do wszelkich mięs, pasz... Post Konfitura z fig (dżem figowy
Poezja smakuRozglądając się po okolicy podczas spaceru zauważyłam, że bez zaczyna przekwitać. A to oznacza, że trzeba się pospieszyć z narwaniem kwiatów na nalewkę, lemoniadę albo do dżemu truskawkowego. Co innego miałam dziś opublikować, ale skoro to już ostatni dzwonek, to podzielę się przepisem na orzeźwiającą lemoniadę z bzu. Niektórzy uważają, że jest "perfumowana", gdyż aromat kwiatów tu wysuwa się(...)razie nie wybucha, ale dojrzewa spokojnie w lodówce, więc wszystko przede mną... chyba że wypiję ją szybciej, niż zdąży mocno sfermentować:) Składniki: 10 kwiatów czarnego bzu (duże baldachy)* 2 cytryny (najlepiej ekologiczne) 1 szklanka cukru 3-4 litry przegotowanej wody Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować, pokroić w plasterki. Cukier rozpuścić w wodzie. Z baldachów bzu nożyczkami odciąć zielone
Obiad gotowyBób, król lata. Czy jest ktoś, kto nie lubi bobu? Bób ogólnie jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży
Marder&Marder ManufactureSkładniki : 5 dojrzałych pomarańczy 1 l spirytusu 95 % 75 dkg cukru 5 szklanek wody ( najlepiej źródlanej ) 1 cytryna 0,5 laski wanilii kawałek kory cynamonu 5 goździków Sposób wykonania : C ytrusy dokładnie umyj szczoteczką , a następnie sparz wrzątkiem, osusz. Pokrój na plastry, ( z plastrów usuń wszystkie pestki, są gorzkie ! ) wrzuć do czystego słoja. Dodaj wanilię przekrojoną wzdłuż(...)szklanki wody zagotuj z cukrem, wystudź i wlej do przefiltrowanego płynu pomarańczowego. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat
Przepisy i porady kulinarnepałką lub tłuczkiem. Zasyp cukrem wymieszaj i odstaw na godzinę , aby puściły sok. Cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , a następnie sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny bez białej błonki. Otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok dodaj do słoja z owocami. Całość zalej wodą i alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim, aby składniki się zmieszały(...)się klarował, nie wstrząsaj słojem. Najlepiej jest klarować trunek w słoju z kranikiem, wtedy łatwo zlejemy płyn znad osadu, a osad przefiltrujemy przez filtr lub watę rozłożoną na gazie. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej miesiąc. Trunek przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: ♥ awokado ♥ duży ogórek ♥ duży pęczek szczypiorku ♥ 200ml jogurtu sojowego ♥ 250ml bulionu warzywnego ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ sól, pieprz Wykonanie: Awokado, ogórka oraz szczypiorek wrzucamy do blendera. Zalewamy bulionem, jogurtem i sokiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy na kremową konsystencję. kozieradka / łopian / orzech włoski Ostatnio testuję różne wcierki do włosów, więc chciałabym podzielić się przepisami: 1. WCIERKA(...)się w przypadku włosów kruchych, z łupieżem, wypadających, wolno rosnących. ♥ Jedną część korzenia (rozdrobnionego) zalewamy 4 częściami alkoholu, odstawiamy na tydzień, po czym filtrujemy. Przed każdym wtarciem we włosy nalewkę rozrzedzamy wodą w proporcjach 1:1. ♥ Możemy również sporządzić wywar, którym będziemy nacierać skórę głowy. 3 łyżki korzenia łopianu zalewamy 250ml wrzątku, a następnie gotujemy na małym ogniu przez
Kasia Sarnajesienią, kiedy Olek -mam nadzieję- pójdzie w końcu do przedszkola, to nie zacznie znosić tych wszystkich smarków i wirusów do domu pijąc po łyżeczce syropku. Dostałam też informację, że nalewka bardzo dobra, ale w tym roku odpuszczę, a w przyszłym kto wie... Powodów do stosowania syropu z kwiatów czarnego bzu jest wiele, ale większość ma nadzieję, że wzmocni tym swoją(...)zbierać tylko w pełni rozwinięte kwiatostany. Do dzieła! Składniki na ok 10 buteleczek: 100 baldachów kwiatów bzu czarnego 2 litry wrzącej wody 2 kg cukru Sok z jednej cytryny Sposób przygotowania: Zerwane kwiaty (baldachy) dokładnie przeglądamy. Powinny być w pełni rozwinięte i pozbawione wszelkich suchych kwiatów. Nożyczkami oddzielamy gorzką łodyżkę od kwiatostanu. Tak przygotowany czarny bez zalewamy wrzącą wodą
Kuchnia w czekoladzieTym razem produkt wytworzony typowo "dla zdrowotności", choć, wbrew temu, co można o niej myśleć, nie jest wcale zła w smaku. Powiedziałabym nawet, że mnie osobiście
Kuchenna Kontrrewolucyaroślina ozdobna. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią. Kształtem przypominają gruszki, są żółte, bardzo twarde i cierpkie w smaku. Nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji, ale są idealne na przetwory, nalewki, wina, soki. Pigwa powinna znaleźć się w Naszym menu w okresie jesiennych i zimowych przeziębień, jest źródłem witaminy C, która wspiera Naszą odporność. Ponadto zawiera kwasy organiczne, garbniki, pektyny(...)miodem, zażywany regularnie, pobudza apetyt. U mnie już drugi sezon z rzędu pojawia się konfitura z pigwy. Stosuję ją najczęściej do posłodzenia herbaty, taka konfitura zastępuje też cytrynę - rozjaśnia ją i nadaje kwaskowatego smaku. Jeśli więc napotkacie gdzieś w warzywniaku owoce podobne do gruszek to warto kupić i wypróbować :) Konfitura z pigwy Składniki: 1kg owoców
Smak mojej kuchniPodawaliśmy wam niedawno przepis na pomidorki koktajlowe z ziołami . Dzisiaj mamy dla was bardziej klasyczną wersję tej marynaty. Równie smaczną. Swoją drogą, pomidor koktajlowy to wdzięczne
Marder&Marder ManufactureKiedy jest upalnie szukamy ochłodzenia i bardzo dużo pijemy, najlepiej jeśli sami coś przygotujemy, bo wtedy mamy pewność, że skład nie ma w sobie dużo cukru
Apetyczna babeczkaSyrop z kwiatów czarnego bzu to nie tylko rarytas kulinarny, ale i lek na całe zło tego świata. Bo w razie przeziębienia możecie się nim z
Marder&Marder Manufactureśmietana oraz mięta do dekoracji Przygotowanie: Połowę malin zmiksuj za pomocą ręcznego blendera z dodatkiem cukru lub jego substytutu oraz soku z cytryny. Zmiksuj na gładką masę, jeżeli przeszkadzają ci pestki to możesz dodatkowo przepuścić je przez sitko o drobnych oczkach. Do wysokiego naczynia przełóż połowę(...)słodki smak z kwaskową nutą. Kojarzą się z lasem, z latem w pełni, ze szczęściem po prostu. Można z nich przygotować soki, nalewki, ciasta, sosy oraz koktajle i shake’i oczywiście. Dzisiejszy przepis to wspaniałe połączenie świeżego ZIMNEGO MLEKA od Robico , lodów i wspaniałych malin. Spacerek
kuron.com.plPieczecie często szarlotki? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla was. Zrobicie sobie zawczasu takie słoiki i potem już nie musicie się niczym martwić. Zagniatacie
Marder&Marder ManufactureOstatnio bardzo dbam o linię w związku z nadchodzącą uroczystością rodzinną. Dla niewtajemniczonych, jest to ślub mojej córki trzynastego sierpnia. W
To co kocham