nalewka z cytryn - 566 przepisów (strona:32/38)

Nalewka warzywno-cytrynowa na zbicie cholesterolu 147

Tym razem produkt wytworzony typowo "dla zdrowotności", choć, wbrew temu, co można o niej myśleć, nie jest wcale zła w smaku. Powiedziałabym nawet, że mnie osobiście

Kuchenna Kontrrewolucya
Konfitura z pigwy 154

roślina ozdobna. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią. Kształtem przypominają gruszki, są żółte, bardzo twarde i cierpkie w smaku. Nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji, ale są idealne na przetwory, nalewki, wina, soki. Pigwa powinna znaleźć się w Naszym menu w okresie jesiennych i zimowych przeziębień, jest źródłem witaminy C, która wspiera Naszą odporność. Ponadto zawiera kwasy organiczne, garbniki, pektyny(...)miodem, zażywany regularnie, pobudza apetyt. U mnie już drugi sezon z rzędu pojawia się konfitura z pigwy. Stosuję ją najczęściej do posłodzenia herbaty, taka konfitura zastępuje też cytrynę - rozjaśnia ją i nadaje kwaskowatego smaku. Jeśli więc napotkacie gdzieś w warzywniaku owoce podobne do gruszek to warto kupić i wypróbować :)     Konfitura z pigwy   Składniki:   1kg owoców

Smak mojej kuchni
Pomidorki koktajlowe w zalewie do słoików na zimę 151

Podawaliśmy wam niedawno przepis na pomidorki koktajlowe z ziołami . Dzisiaj mamy dla was bardziej klasyczną wersję tej marynaty. Równie smaczną. Swoją drogą, pomidor koktajlowy to wdzięczne

Marder&Marder Manufacture
Mrożona herbata z zielonej spiżarni 153

Kiedy jest upalnie szukamy ochłodzenia i bardzo dużo pijemy, najlepiej jeśli sami coś przygotujemy, bo wtedy mamy pewność, że skład nie ma w sobie dużo cukru

Apetyczna babeczka
Syrop z kwiatów czarnego bzu 311

Syrop z kwiatów czarnego bzu to nie tylko rarytas kulinarny, ale i lek na całe zło tego świata. Bo w razie przeziębienia możecie się nim z

Marder&Marder Manufacture
Shake malinowy. Przepis krok po kroku. 169

śmietana oraz mięta do dekoracji   Przygotowanie: Połowę malin zmiksuj za pomocą ręcznego blendera z dodatkiem cukru lub jego substytutu oraz soku z cytryny. Zmiksuj na gładką masę, jeżeli przeszkadzają ci pestki to możesz dodatkowo przepuścić je przez sitko o drobnych oczkach.   Do wysokiego naczynia przełóż połowę(...)słodki smak z kwaskową nutą. Kojarzą się z lasem, z latem w pełni, ze szczęściem po prostu. Można z nich przygotować soki, nalewki, ciasta, sosy oraz koktajle i shake’i oczywiście. Dzisiejszy przepis to wspaniałe połączenie świeżego ZIMNEGO MLEKA od  Robico , lodów i wspaniałych malin.   Spacerek

kuron.com.pl
Jabłka prażone do szarlotki w słoikach na zimę 151

Pieczecie często szarlotki? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla was. Zrobicie sobie zawczasu takie słoiki i potem już nie musicie się niczym martwić. Zagniatacie

Marder&Marder Manufacture
Koktajl melonowy z pietruszką 164

Ostatnio bardzo dbam o linię w związku z nadchodzącą uroczystością rodzinną. Dla niewtajemniczonych, jest to ślub mojej córki trzynastego sierpnia. W

To co kocham
Tarta na słodko z dżemem i bakaliami 183

Taka tam "śmietnikowa" tarta. Śmietnikowa, bo zrobiona z tego, co znaleźliśmy w lodówce i szafkach kuchennych. Mieliśmy silne parcie na zjedzenie czegoś na słodko, a nic

Marder&Marder Manufacture
Nalewka orzechówka ( z zielonych orzechów włoskich i cytrusów ). 179

Składniki : 12-14 szt. zielonych orzechów włoskich 1 cytryna 1 pomarańcza 2 szt. kory cynamonu po około 8 cm długości 3 łyżki cukru trzcinowego 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 %  Sposób wykonania :   O rzechy opłucz, pokrój w cienkie plastry, wrzuć do słoja. Cytrusy dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , następnie sparz wrzątkiem, pokrój razem(...)parę dni wstrząśnij słojem. Następnie przecedź całość przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po około 2 tygodniach nalewka jest gotowa do picia.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić

Przepisy i porady kulinarne
Likier rabarbarowy 180

W moim ogrodzie wyrósł okazały rabarbar. Oczywiście mógłbym z niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało

Kuchennyviral.pl
Likier rabarbarowy 216

W moim ogrodzie wyrósł okazały rabarbar. Oczywiście mógłbym z niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało

Kuchennyviral.pl
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 141

wiaty czarnego bzu mają wyjątkowy zapach i mnóstwo substancji odżywczych. Można je jeść na surowo w sałatkach, aromatyzować nimi napoje i oliwy, sporządzać nalewki, octy, wina, podawać w cieście naleśnikowym i deserach. Zbiera się je od maja do lipca, najlepiej podczas słonecznych poranków. Kwiaty po zerwaniu wystarczy rozłożyć na papierze w zacienionym miejscu, żeby wyszły z nich różne żyjątka, jeśli(...)można zamknąć w butelkach i przechowywać w chłodnym miejscu, po ok. 3 tygodniach zamieni się w wino musujące. Czas przygotowania: 24 godz. Składniki: 10 kwiatostanów (baldachogron) bzu czarnego, 2 cytryny, 2 l wody, 250 g cukru trzcinowego,  Do podania:  woda gazowana, pomarańcza w plastrach, kostki lodu. Przygotowanie: Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować

SzczyptaSmaQ