nalewka z cytryn - 566 przepisów (strona:29/38)

Pieczone warzywa sezonowe z sosem z awokado 115

sałaty lodowej 1/3 dyni hokkaido 6 pomidorków koktajlowych 1 spora czerwona cebula 10 brukselek 1 papryka czerwona 2 łyżki oliwy sól, pieprz, oregano Sos 1/2 awokado sok z połowy cytryny 1/4 szkl. oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania Warzywa z wyjątkiem sałaty, myjemy, kroimy, wykładamy na papier do pieczenia. W misce mieszamy oliwę, sól, pieprz i oregano(...)Warzywa podajemy na sałacie, polane sosem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/pieczone-warzywa-sezonowe-sosem-awokado/ MieszamWGarnku Artykuł Pieczone warzywa sezonowe z sosem z awokado pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
BABKA ŁACIATA NA ADWOKACIE 138

Ponieważ między moimi nalewkami znalazłam ostatnio butelkę z końcówką adwokata, postanowiłam wykorzystać go do pysznej babki.  Dzięki niemu ciasto nabrało aromatu i ciepłego koloru.  Moja babka jest dość "ścisła" ale nie sucha, i właściwie z każdym dniem smaczniejsza 👍 Polecam wszystkim amatorom tego typu wypieków.  Składniki: 6 jajek 250 g  masła (lub Kasi) 3/4 szkl. cukru(...)cukier waniliowy 1 i 1/2 szkl. mąki 1 szkl. mąki ziemniaczanej 100 ml adwokatu 1 łyżka  kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego Wykonanie:  Makę pszenną ączymy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiewamy całość. W rondelku rozpuszczamy masło. Po wystudzeniu wlewamy do niego  adwokat

Walijskie Pichcenie
Smoothie melonowe z bananem 127

Witam Was po krótkiej przerwie urlopowej bezalkoholowym drinkiem. Jest to smoothie na bazie melona i banana z nutką mięty. Latem bardzo

To co kocham
Sangria cytrusowa. 150

Niedługo Sylwester, więc pomyślałam, że zaproponuję Wam do picia wyśmienitą sangrię cytrusową. W okresie zimowym dostępne są u nas pyszne cytrusy, więc można śmiało je wykorzystać do ciast, nalewek, konfitur albo do przygotowania takiej sangrii. Co prawda nie jest ona mocnym trunkiem, ale świetnie smakuje. Oczywiście można jej dodać jeszcze procentów poprzez zwiększenie proporcji rumu. Moim zdaniem idealnie nadaje się(...)takiej sangrii ;-).   SANGRIA CYTRUSOWA.           Składniki: 750 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego 100 ml golden rumu 250 ml soku pomarańczowego 1 pomarańcza 1 cytryna 1 limonka 1 grejpfrut 4 łyżki cukru brązowego           Sposób przyrządzania:             Owoce dobrze wyszorować i sparzyć gorącą wodą. Pomarańczę

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Mus jabłkowy z brzoskwiniami 152

Kolejny przepis autorstwa Pawła Małeckiego, mistrza Polski w cukiernictwie. Rewelacyjny mus z jabłek z nutą brzoskwini. Taki mus jest idealny do ciast. Warto mieć pod ręką

Marder&Marder Manufacture
Syrop z pigwy robiony na zimno 203

bardzo twarda i cierpka. No, może pokrojona w cieniutkie plasterki i włożona do herbaty zamiast cytryny. Gryźć jak jabłko bym nie próbowała. O właściwościach dobroczynnych pigwy (nazywanej polską cytryną) nie trzeba chyba wspominać? Już nasze praprababcie wiedziały, że to skarbnica witaminy C (15 mg na 100 g pigwy) i substancji wspomagających odporność. Garbniki, pektyny, witaminy z grupy B, wapń(...)dopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między innymi syropy, soki, konfitury, nalewki czy wino. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo można zrobić syrop, który osłodzi nam nie tylko herbatę, ale także może stanowić wspaniały dodatek np. do kaszy na gęsto. Jak przygotować syrop

Codzienna kuchnia niecodzienna
Włoska babka cytrynowa dwukolorowa 149

skórka otarta z cytryny (dodałam dodatkowo 2 łyżki soku) szczypta soli 3 łyżki kakao Sposób przygotowania Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt oraz otartą skórkę cytryny i ewentualnie sok. Miksując dolewamy wolno olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do naszego ciasta. Miksujemy. Odkładamy ok 2/3 masy odkładamy a do pozostałej części, dodajemy(...)masę białą. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/desery/babki/wloska-babka-cytrynowa-dwukolorowa/ MieszamWGarnku Artykuł Włoska babka cytrynowa dwukolorowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Miodek majowy czyli syrop z mniszka 133

" Miodek majowy  - surogat   miodu pszczelego  otrzymywany z kwiatów  mniszka lekarskiego . Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Charakteryzuje się

Atlas Smaków
Dżem z truskawek. 120

Składniki : 4 kg truskawek   ( dobrze dojrzałych ) 1,60 kg cukru 4 szt. opakowania Dżemix 2:1 kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do większego garnka, ugniatamy. Stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do temperatury 95 C, mieszając co jakiś czas. 60 dkg cukru wysypujemy na papier, dodajemy Dżemix(...)cukru ciągle podgrzewając na niewielkim ogniu. Następnie wsypujemy cukier wymieszany z Dżemix-em, mieszamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Usuwamy nadmiar piany np. za pomocą łyżki lub nalewki do zup. Gotowy dżem rozlewamy do małych, wyparzonych słoiczków. Aby ułatwić sobie rozlewanie możemy użyć do tego celu nalewki ( chochli ) i dużego lejka. Lejek wkładamy do słoika, nalewką nabieramy dżem

Przepisy i porady kulinarne
Mus jabłkowy w słoikach na zimę 108

Mus jabłkowy. Idealny jako dodatek do wszelakich ciast, wypieków czy deserów. Warto mieć pod ręką parę takich słoików w razie gdyby nagle jakiegoś słodkiego wypieku nam

Marder&Marder Manufacture
Witaminowa nalewka z owoców Morwy czarnej. 82

czystego słoja, zasyp cukrem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na kilka godzin ( np. na noc ), aby owoce puściły sok. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny ( bez pestek ! ), zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie masę owocową przecedź na sitku, drewnianą pałką wyciśnij resztki(...)Zastosowanie : Pij po 10-15 ml ( pół małego kieliszka 25 ml ), 1-2 razy dziennie, jako środek witaminowy i bogate źródło żelaza. Nalewka ta ma wzmacniający wpływ na energię nerek. Jest także źródłem witamin i soli mineralnych. Zaleca się ją stosować pomocniczo w dolegliwościach układu krążenia, a także ze względu na dużą zawartość żelaza jako specyfik krwiotwórczy

Przepisy i porady kulinarne
Tort śmietankowy. 105

Jeśli zależy nam na dużym torcie (takim jak na zdjęciu), to musimy upiec dwa biszkopty, więc podwajamy ilość składników. Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty, sok z połowy cytryny, 8 łyżek wódki. Masa śmietankowa z mascarpone . Składniki: 300ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy cukier puder(...)200g białej czekolady Sposób wykonania: Białą czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą dokładnie mieszając. Galaretka truskawkowa z nalewką z czerwonej porzeczki. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Po ostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków: 250ml śmietanki

Kuchnia Pani Wiosny
Nalewka imbirowo-cytrynowa doskonała na przeziębienie. 116

suszonych daktyli  20 dkg cukru 3-4 łyżki naturalnego miodu Sposób wykonania :   Imbir obierz ( np. łyżeczką ), pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do dużego, czystego słoja. Cytryny umyj pod bieżącą wodą szczoteczką, a następnie sparz wrzątkiem na sitku. Pokrój w cienkie plastry razem ze skórką i wrzuć do słoja z imbirem. Teraz do słoja dodaj suszone daktyle, cukier(...)wódką , zamieszaj, słój szczelnie zamknij  i  odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem, aby składniki się wymieszały. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gęste sitko, a następnie przefiltruj przez gazę lub papierowe ręczniki kuchenne, aby nalewka była klarowna. Otrzymany płyn rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie

Przepisy i porady kulinarne
Gruszki w syropie 200

Kolejne słodkie przetwory na naszym blogu. Kolejne właściwie uniwersalnego zastosowania. Takie gruszki równie dobrze sprawdzą się w daniach wytrawnych (np. jako dodatek do mięs), jak i

Marder&Marder Manufacture
Sangria truskawkowa 118

Nareszcie ciepło, truskawki mają swoją naturalną słodycz od słońca, wszędzie unosi się zapach grillowanego mięsa. Na upały i ugaszenie pragnienia polecam truskawkową sangrię

To co kocham