ogonki i inne zanieczyszczenia. Lekko rozgnieć, zmierz objętość, wsyp do słoja. Wodę zagotuj, rozpuść w niej cukier, gdy przestygnie, wlej do słoja z porzeczkami. Dodaj także sok wyciśnięty z cytryn i mleko ( mleka nie gotuj ), wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej powoli spirytus, cały czas mieszając zawartość słoja. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 6 tygodni w ciemne miejsce ( z dala(...)zawieś nad miseczką, aby skapywały resztki soku na kilka godzin. Uzyskany w ten sposób sok, wlej do osobnej butelki, zakorkuj. Oba naczynia, butelkę i słój odstaw na miesiąc. Klarowną nalewkę z obu naczyń zlej znad osadu, połącz płyny ze sobą. Osad przefiltruj przez filtr lub gęstą gazę i połącz z wcześniej zlanym płynem. Teraz przefiltruj jeszcze raz trunek przez filtr
Przepisy i porady kulinarneżółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy. W rondelku zagotowujemy mleko ze skórką z cytryny. Jak mleko będzie gorące, dodajemy masę jajeczną i sok z cytryny. Usuwamy skórkę. Mieszamy energicznie, aż całość zgęstnieje ale nie będzie grudek. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto Ze składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je dłońmi(...)obtaczamy w zwykłym cukrze. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/wloskie-paczki-kremem-cytrynowym/ MieszamWGarnku Artykuł Włoskie pączki z kremem cytrynowym – castagnole pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwaniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem(...)patelni rumienimy płatki migdałów. Posypujemy nimi deser. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/truskawkowy-pudding-chia/ BosowKuchni Artykuł Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDżem truskawkowy. Składniki : 2 kg świeżych truskawek 1 kg cukru 1 szt. dżemixu lub pektyny ( 30 g) 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę(...)doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka,napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem :-) Jest
Przepisy i porady kulinarnedomowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka (dałam 6) 750 g śliwek cynamon Kruszonka 70 g masła 70 g cukru 100 g mąki Lukier sok z 1/2 cytryny 1 szkl. cukru pudru Wykonanie Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Miksując dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pod koniec mleko. Ciasto wyłożyć na blachę(...)Lukier Składniki wymieszać na gładki lukier. Polukrować ostudzone ciasto. Artykuł Pyszne ucierane ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwrzuciłam to, co akurat miałam w lodówce. Liczbę składników możecie dowolnie modyfikować, według Waszego uznania. Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka. Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia młoda marchewka 1/3 strąka papryki(...)pieprzem. Polewamy olejem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy zielonym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-mlodej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupowodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek(...)antonówek,1,5 kg owoców czarnego bzu,2 czerwone cebule,30 g pektyny jabłkowej,2 papryczki chili,100 g rodzynek,350 g brązowego cukru,skórka z 1 cytryny,łyżka posiekanego estragonu,10 goździków,2 laska cynamonu,5 ziaren ziela angielskiego,łyżka oliwy.Przygotowanie:Owoce i warzywa umyć i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem
SzczyptaSmaQNadzienie 400g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych + dużo mąki ziemniaczanej do posypywania placków garść pistacji niesolonch do posypania Syrop 2 szkl. wody 2,5 szkl cukru 2 plasterki cytryny Sposób przygotowania Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 15 min. Ciasto dzielimy na 30 kawałków (wielkości większego orzecha włoskiego) Wałkujemy każdy fragment ciasta na bardzo cieniutki, przeźroczysty placek(...)syropu. Polewamy etapami ostudzone ciasto. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/przepyszna-baklava-orzechami-pistacjami/ MieszamWGarnku Artykuł Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubrzucha i w celach uspakajających korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i glukozy polecana w diecie osób z cukrzyca typu II działa bakteriobójczo, hamuje rozwój grzybów, pierwotniaków i drożdżaków nalewka z trawy cytrynowej wspomaga leczenie opryszczki preparaty z trawy cytrynowej wykorzystuje się w leczeniu zapalenia gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli i zatok Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę suszu należy zalać(...)cytrynową parą ulatniającą się z zaparzającego się zioła. Jeśli jedliście kisiele cytrynowe to już mniej więcej możecie sobie wyobrazić ten niesamowity zapach :) Jeżeli chodzi o smak - delikatny z nutką cytryny. Przepiękny jasny zielony kolor, którego zdjęcie niestety nie oddaje w 100%. YERBA MATE Właściwości: bogata w kofeinę, magnez, mangan, potas poprawia pamięć i koncentrację pobudza
Zdrowie na języku :PW Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich
Marder&Marder Manufacturepłynnego miodu wielokwiatowego 1 i 1/2 l alkoholu 70 % Sposób wykonania : I mbir pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do czystego dużego słoja. Wlej sok z cytryn, miód oraz alkohol, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Często wstrząsaj słojem, aby składniki się zmieszały ( co 3 - 4 dni ). Po tym czasie zlej trunek(...)przefiltruj. Płyn wlej do czystego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 miesiące. Po tym czasie zlej trunek znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Nalewka ta wytrąca dość dużo osadu, ale nie musi ona być idealnie klarowna. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu
Przepisy i porady kulinarnezajmuje dłużej niż 5 min. Cudownie pachnie bazylią. Jeśli chcecie poeksperymentować z sosem jako dodatkiem do sałat, to potraktujcie ten sos jako bazę i dodajcie np sok z cytryny, musztardę. W wersji makaronowej można dodać inne pyszności, chociaż w zupełności do makaronu ten sos plus parmezan zrobi nam doskonały, szybki obiad na lato. Nie potrzeba do sosu wielu składników(...)lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTen syrop pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam, że był koszmarem mojego dzieciństwa, niestety. Dzieckiem byłem raczej chorowitym więc co najmniej dwa razy do roku musiałem popijać tę
Marder&Marder ManufactureKurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną
Marder&Marder Manufactureznajomymi wybrałam się na jagody, to już drugi raz. Z pierwszej partii zrobiłam nalewkę jagodową, trochę zamroziłam, a resztę dałam rodzinie. Drugą partię znowu rozdzieliłam między rodziną i zaplanowałam wykorzystać jagody do wypieków. Pierwszy przepis jaki Wam prezentuję to ciasto cytrynowe z jagodami. Ciasto jest na oleju i zawiera nietypowy składnik, jakim jest woda gazowana. Muszę Wam powiedzieć, że ciasto(...)JAGODAMI. Składniki: 225 ml oleju 4 jajka 200 g cukru 400 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 250 g jagód 200 ml wody gazowanej Sposób przyrządzania: Oddzielić żółtka od białek i utrzeć z cukrem
Zakątek rozkoszy kulinarnych