nalewka z cytryn - 566 przepisów (strona:15/38)

Cranberry Cooler 205

oraz sok pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie te składniki łyżką barową. Do drinka wlej powoli syrop żurawinowy. Gotowego drinka udekoruj plastrem cytryny (krawędź szklanki) oraz dodaj ozdobną wisienkę. Artykuł Cranberry Cooler pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Cytryny w rumie do herbaty 126

Parę dni temu zarzuciliśmy pomysł na pomarańcze w syropie do herbaty , a teraz pora na cytryny. Cytryna do herbaty jest tak oczywistą oczywistością, że nawet

Marder&Marder Manufacture
Nalewka świąteczna 237

smaki i aromaty zdążyły się przegryźć. Jest to aromatyczna i bardzo smaczna nalewka na bazie cytrusów, miodu i bakalii. Ja przygotowuję ją z wódki, jeżeli jednak chcemy uzyskać mocniejszą wersję tego trunku możemy dodatkowo dodać spirytus.     Składniki: pół niewielkiej pomarańczy pół cytryny 2 łyżki miodu garść suszonej żurawiny garść rodzynek 4 suszone morele 4 daktyle garść migdałów(...)spirytusu     *** Pomarańcze oraz cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy i kroimy w plasterki *** *** Przygotowujemy bakalie: suszone morele oraz daktyle przekrawamy na pół *** *** Cytrusy, bakalie, orzechy oraz cynamon, goździki i anyż przekładamy do słoika *** *** Wódkę (i opcjonalnie spirytus) mieszamy dokładnie z miodem *** *** Alkoholem miodowym zalewamy słoik *** *** Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce *** *** Nalewka musi leżakować przez około

Blog z Apetytem
Nalewka na rozmarynie 167

wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka ma ciekawy

Kuchenna Kontrrewolucya
Surówka z marchewki i ananasa 292

Najszybsza surówka to połączenie marchewki i ananasa. Kilka minut i mamy pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 1 puszka ananasa 5 marchewek sok z cytryny Ananas

Salonik smaków
Świąteczna nalewka 161

przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki  0,7 l wódki w przepisie podano(...)wodę wlewamy do garnka, wsypujemy wszystkie składniki i gotujemy, zostawiamy do następnego dnia, znowu gotujemy i studzimy, przecedzamy przez drobne sitko i mieszamy z wódką, wszystko przelewamy do butelek, nalewka jest gotowa do picia. Czekam na Wasze wrażenia

Kuchnia Beaty
Pomarańczówka – nalewka pomarańczowa 180

Zapraszam na nalewkę pomarańczową, bardzo aromatyczną i pożądaną w okresie zimowym. Pachnie świętami, ale robi się ją 2 tygodnie, więc już za późno. No chyba, że na Sylwestra i Nowy Rok. Na zdjęciu jest ta ze spodu, najlepsza bo z miąższem pomarańczy, ale po przecedzeniu przez gazę robi się(...)cukru • 1 litr wody Wykonanie: • Sok z pomarańczy i cytryn zalać spirytusem i odstawić na tydzień. • Po tygodniu zlać nalew przecedzając przez sitko. • Dodać cukier rozpuszczony w wodzie i odstawić na następny tydzień. • Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek

To co kocham
Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ). 159

wody z cukrem. Do ciepłego syropu ( nie może być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, zrób to ostrożnie by nie zmącić osadu. Osad przefiltruj przez gazę, a następnie przez bibułę filtracyjną , połącz oba płyny

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka jarzębinowa 162

Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jarzębiny 150 g cukru 0,5 litra wody 0,5 litra spirytusu 95% sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny Zaczynamy od przemrożenia jarzębiny. Mrozimy ją przez dobę. Ma to na celu zniwelowanie goryczki. Po dobie

Marder&Marder Manufacture
Syrop z pigwy japońskiej 170

źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje

Smakowy Raj
Crusta – co to jest i jak ją zrobić? 169

Crusta – wymawiaj krasta – to prosta i efektowna ozdoba szkła, która stosowana jest głównie przy napojach alkoholowych i ma imitować kryształki lodu. W szybki i tani

Kulinarne Przeboje
KONFITURA Z PIGWOWCA, IDEALNA DO HERBATY 147

Konfitura z pigwowca, czyli polskiej cytryny, idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty. U mnie w takim celu właśnie powstała. Bardzo aromatyczna, z mnóstwem witaminy C. Jakoś dużo czasu zajęło mi przekonanie się do pigwowca, mimo iż mam go dosłownie na wyciągnięcie ręki- bo rośnie w ogrodzie. To co mniej znane jakoś tak mniej do nas przemawia... W ubiegłym(...)cytryny. Do tortów myślę, też będzie ok. Przygotowywałam z potrójnej porcji: 900g pigwowca i 600g cukru Składniki: - 300g dojrzałych owoców pigwowca (u mnie japoński) - 200g cukru (u mnie trzcinowy) lub ksylitolu Owoce dokładnie umyć, porozcinać na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Ja moje owoce obierałam, ale nie jest to konieczne, sama nie wiem czemu tak zrobiłam... Do nalewki

Smaczne Zdrowe
Nalewka cytrynowo imbirowa 157

naturalnych składników. Produkowane są domową metodą, bez chemicznych dodatków. Owocowe nalewki powstają z owoców i spirytusu :) Przy tworzeniu nalewki należy trzymać się proporcji, gdyż zbyt duży dodatek imbiru czy goździków może zepsuć smak. 1 l wódki 40%, 2 cytryny, 100 g świeżego imbiru, 2 goździki, 3 łyżki miodu wielokwiatowego, 2 łyżki cukru Do słoja wlać wódkę. Cytryny umyć

królestwo garów
Rajskie jabłuszko w occie 427

również stanowią ozdobę stołów, dań. Mogą być czerwone, różowe, zielone. Można je zamknąć na zimę w syropie, occie lub nalewce. Proponuję rajskie jabłuszka w occie. Idealne będą do zimnych mięs, pasztetów, wędlin. 1 kg rajskich jabłuszek, sok z 1/2 cytryny, 1 laska cynamonu, 8 goździków, 1 litr wody, 600 g cukru, 0,2 l octu 10%, Jabłuszka umyć, osuszyć

królestwo garów
Sok z aronii 171

aronię na krzaku i czekają do pierwszych przymrozków, ale wg mnie taka aronia nadaje się już tylko na nalewki. Przepis na sok z aronii: 5 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców aronii 1 kg cukru 4 szklanki wody sok z 1 cytryny Z 1 kg cukru i 4 szklanek wody gotujemy syrop. Do wrzątku wsypujemy owoce aronii, zagotowujemy, wyłączamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię