nalewka z cytryn - 566 przepisów (strona:15/38)

gruszkówka czyli nalewka z gruszek 254

wyrobu nalewki doprowadzimy do końca, to solennie wszystkich zapewniam, że efekt końcowy, wart jest czasu, który poświęcimy gruszkowej nalewce. składniki 1 kg niewielkich dojrzałych gruszek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu 5-6 strączków kardamonu sposób wykonania Cytryny obieramy ze skórki(...)nich gniazda nasienne. Wszystkie owoce mieszamy w misce z sokiem z cytryny, zapobiegając w ten sposób ich ściemnieniu. Teraz owoce, wraz z  sokiem i skórką z cytryn przekładamy do słoja ze szczelnym zamknięciem, dodajemy do nich miód i ewentualnie anyż oraz kardamon. Całość zalewamy wódką, oraz spirytusem ( miłośnicy wersji mocniejszych, mogą zmienić proporcje, odejmując część wódki

Miód i pieprz
Limoncello-nalewka cytrynowa 125

ochłody-wtedy piją zmrożoną. Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach. SKŁADNIKI : 400 g cukru 1 kg plus 2 sztuki cytryn 1/2 l spirytusu 750 ml wody PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od pozbycie się konserwantów z cytryn. W związku

Kopystką po garach
Cranberry Cooler 168

oraz sok pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie te składniki łyżką barową. Do drinka wlej powoli syrop żurawinowy. Gotowego drinka udekoruj plastrem cytryny (krawędź szklanki) oraz dodaj ozdobną wisienkę. Artykuł Cranberry Cooler pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Cytryny w rumie do herbaty 101

Parę dni temu zarzuciliśmy pomysł na pomarańcze w syropie do herbaty , a teraz pora na cytryny. Cytryna do herbaty jest tak oczywistą oczywistością, że nawet

Marder&Marder Manufacture
Nalewka świąteczna 197

smaki i aromaty zdążyły się przegryźć. Jest to aromatyczna i bardzo smaczna nalewka na bazie cytrusów, miodu i bakalii. Ja przygotowuję ją z wódki, jeżeli jednak chcemy uzyskać mocniejszą wersję tego trunku możemy dodatkowo dodać spirytus.     Składniki: pół niewielkiej pomarańczy pół cytryny 2 łyżki miodu garść suszonej żurawiny garść rodzynek 4 suszone morele 4 daktyle garść migdałów(...)spirytusu     *** Pomarańcze oraz cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy i kroimy w plasterki *** *** Przygotowujemy bakalie: suszone morele oraz daktyle przekrawamy na pół *** *** Cytrusy, bakalie, orzechy oraz cynamon, goździki i anyż przekładamy do słoika *** *** Wódkę (i opcjonalnie spirytus) mieszamy dokładnie z miodem *** *** Alkoholem miodowym zalewamy słoik *** *** Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce *** *** Nalewka musi leżakować przez około

Blog z Apetytem
Nalewka na rozmarynie 129

wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka ma ciekawy

Kuchenna Kontrrewolucya
Surówka z marchewki i ananasa 264

Najszybsza surówka to połączenie marchewki i ananasa. Kilka minut i mamy pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 1 puszka ananasa 5 marchewek sok z cytryny Ananas

Salonik smaków
malinówkowa delicja 144

niezwykłe i niezwykle pyszne ciasto; które przygotowałam jeszcze w karnawale. Idealnie nada się na wiele różnych okazji, nie polecam serwowania go na przyjęciach dziecięcych: pełno w nim aromatycznej malinowej nalewki. Ewentualnie możnaby spróbować wersji bezalkoholowej: z sokiem zamiast alkoholu i świeżymi malinami, ale to już nie byłoby to samo! Ciasto jest eleganckie i wysokie; składa się z wielu przepysznych warstw(...)mascarpone beza: 1 szkl białek szczypta soli 1 szk drobnego cukru 1 łyżeczka octu 1/2 szkl kokosu ponadto: duże opakowanie malinowych delicji maliny (mogą być mrożone, albo z nalewki) 1/4 szkl nalewki malinowej galaretka malinowa Jaja ubić z dodatkiem wody i z cukrem. Delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki

6niebo
Świąteczna nalewka 132

przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki  0,7 l wódki w przepisie podano(...)wodę wlewamy do garnka, wsypujemy wszystkie składniki i gotujemy, zostawiamy do następnego dnia, znowu gotujemy i studzimy, przecedzamy przez drobne sitko i mieszamy z wódką, wszystko przelewamy do butelek, nalewka jest gotowa do picia. Czekam na Wasze wrażenia

Kuchnia Beaty
Pomarańczówka – nalewka pomarańczowa 147

Zapraszam na nalewkę pomarańczową, bardzo aromatyczną i pożądaną w okresie zimowym. Pachnie świętami, ale robi się ją 2 tygodnie, więc już za późno. No chyba, że na Sylwestra i Nowy Rok. Na zdjęciu jest ta ze spodu, najlepsza bo z miąższem pomarańczy, ale po przecedzeniu przez gazę robi się(...)cukru • 1 litr wody Wykonanie: • Sok z pomarańczy i cytryn zalać spirytusem i odstawić na tydzień. • Po tygodniu zlać nalew przecedzając przez sitko. • Dodać cukier rozpuszczony w wodzie i odstawić na następny tydzień. • Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek

To co kocham
Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ). 121

wody z cukrem. Do ciepłego syropu ( nie może być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, zrób to ostrożnie by nie zmącić osadu. Osad przefiltruj przez gazę, a następnie przez bibułę filtracyjną , połącz oba płyny

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka jarzębinowa 134

Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jarzębiny 150 g cukru 0,5 litra wody 0,5 litra spirytusu 95% sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny Zaczynamy od przemrożenia jarzębiny. Mrozimy ją przez dobę. Ma to na celu zniwelowanie goryczki. Po dobie

Marder&Marder Manufacture
Syrop z pigwy japońskiej 144

źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje

Smakowy Raj
Crusta – co to jest i jak ją zrobić? 136

Crusta – wymawiaj krasta – to prosta i efektowna ozdoba szkła, która stosowana jest głównie przy napojach alkoholowych i ma imitować kryształki lodu. W szybki i tani

Kulinarne Przeboje
KONFITURA Z PIGWOWCA, IDEALNA DO HERBATY 112

Konfitura z pigwowca, czyli polskiej cytryny, idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty. U mnie w takim celu właśnie powstała. Bardzo aromatyczna, z mnóstwem witaminy C. Jakoś dużo czasu zajęło mi przekonanie się do pigwowca, mimo iż mam go dosłownie na wyciągnięcie ręki- bo rośnie w ogrodzie. To co mniej znane jakoś tak mniej do nas przemawia... W ubiegłym(...)cytryny. Do tortów myślę, też będzie ok. Przygotowywałam z potrójnej porcji: 900g pigwowca i 600g cukru Składniki: - 300g dojrzałych owoców pigwowca (u mnie japoński) - 200g cukru (u mnie trzcinowy) lub ksylitolu Owoce dokładnie umyć, porozcinać na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Ja moje owoce obierałam, ale nie jest to konieczne, sama nie wiem czemu tak zrobiłam... Do nalewki

Smaczne Zdrowe