wyrobu nalewki doprowadzimy do końca, to solennie wszystkich zapewniam, że efekt końcowy, wart jest czasu, który poświęcimy gruszkowej nalewce. składniki 1 kg niewielkich dojrzałych gruszek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu 5-6 strączków kardamonu sposób wykonania Cytryny obieramy ze skórki(...)nich gniazda nasienne. Wszystkie owoce mieszamy w misce z sokiem z cytryny, zapobiegając w ten sposób ich ściemnieniu. Teraz owoce, wraz z sokiem i skórką z cytryn przekładamy do słoja ze szczelnym zamknięciem, dodajemy do nich miód i ewentualnie anyż oraz kardamon. Całość zalewamy wódką, oraz spirytusem ( miłośnicy wersji mocniejszych, mogą zmienić proporcje, odejmując część wódki
Miód i pieprzochłody-wtedy piją zmrożoną. Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach. SKŁADNIKI : 400 g cukru 1 kg plus 2 sztuki cytryn 1/2 l spirytusu 750 ml wody PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od pozbycie się konserwantów z cytryn. W związku
Kopystką po garachoraz sok pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie te składniki łyżką barową. Do drinka wlej powoli syrop żurawinowy. Gotowego drinka udekoruj plastrem cytryny (krawędź szklanki) oraz dodaj ozdobną wisienkę. Artykuł Cranberry Cooler pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
DrinkologiaParę dni temu zarzuciliśmy pomysł na pomarańcze w syropie do herbaty , a teraz pora na cytryny. Cytryna do herbaty jest tak oczywistą oczywistością, że nawet
Marder&Marder Manufacturesmaki i aromaty zdążyły się przegryźć. Jest to aromatyczna i bardzo smaczna nalewka na bazie cytrusów, miodu i bakalii. Ja przygotowuję ją z wódki, jeżeli jednak chcemy uzyskać mocniejszą wersję tego trunku możemy dodatkowo dodać spirytus. Składniki: pół niewielkiej pomarańczy pół cytryny 2 łyżki miodu garść suszonej żurawiny garść rodzynek 4 suszone morele 4 daktyle garść migdałów(...)spirytusu *** Pomarańcze oraz cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy i kroimy w plasterki *** *** Przygotowujemy bakalie: suszone morele oraz daktyle przekrawamy na pół *** *** Cytrusy, bakalie, orzechy oraz cynamon, goździki i anyż przekładamy do słoika *** *** Wódkę (i opcjonalnie spirytus) mieszamy dokładnie z miodem *** *** Alkoholem miodowym zalewamy słoik *** *** Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce *** *** Nalewka musi leżakować przez około
Blog z Apetytemwody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka ma ciekawy
Kuchenna KontrrewolucyaNajszybsza surówka to połączenie marchewki i ananasa. Kilka minut i mamy pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 1 puszka ananasa 5 marchewek sok z cytryny Ananas
Salonik smakówniezwykłe i niezwykle pyszne ciasto; które przygotowałam jeszcze w karnawale. Idealnie nada się na wiele różnych okazji, nie polecam serwowania go na przyjęciach dziecięcych: pełno w nim aromatycznej malinowej nalewki. Ewentualnie możnaby spróbować wersji bezalkoholowej: z sokiem zamiast alkoholu i świeżymi malinami, ale to już nie byłoby to samo! Ciasto jest eleganckie i wysokie; składa się z wielu przepysznych warstw(...)mascarpone beza: 1 szkl białek szczypta soli 1 szk drobnego cukru 1 łyżeczka octu 1/2 szkl kokosu ponadto: duże opakowanie malinowych delicji maliny (mogą być mrożone, albo z nalewki) 1/4 szkl nalewki malinowej galaretka malinowa Jaja ubić z dodatkiem wody i z cukrem. Delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
6nieboprzedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki 0,7 l wódki w przepisie podano(...)wodę wlewamy do garnka, wsypujemy wszystkie składniki i gotujemy, zostawiamy do następnego dnia, znowu gotujemy i studzimy, przecedzamy przez drobne sitko i mieszamy z wódką, wszystko przelewamy do butelek, nalewka jest gotowa do picia. Czekam na Wasze wrażenia
Kuchnia BeatyZapraszam na nalewkę pomarańczową, bardzo aromatyczną i pożądaną w okresie zimowym. Pachnie świętami, ale robi się ją 2 tygodnie, więc już za późno. No chyba, że na Sylwestra i Nowy Rok. Na zdjęciu jest ta ze spodu, najlepsza bo z miąższem pomarańczy, ale po przecedzeniu przez gazę robi się(...)cukru • 1 litr wody Wykonanie: • Sok z pomarańczy i cytryn zalać spirytusem i odstawić na tydzień. • Po tygodniu zlać nalew przecedzając przez sitko. • Dodać cukier rozpuszczony w wodzie i odstawić na następny tydzień. • Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek
To co kochamwody z cukrem. Do ciepłego syropu ( nie może być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, zrób to ostrożnie by nie zmącić osadu. Osad przefiltruj przez gazę, a następnie przez bibułę filtracyjną , połącz oba płyny
Przepisy i porady kulinarneZanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jarzębiny 150 g cukru 0,5 litra wody 0,5 litra spirytusu 95% sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny Zaczynamy od przemrożenia jarzębiny. Mrozimy ją przez dobę. Ma to na celu zniwelowanie goryczki. Po dobie
Marder&Marder Manufactureźródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje
Smakowy RajCrusta – wymawiaj krasta – to prosta i efektowna ozdoba szkła, która stosowana jest głównie przy napojach alkoholowych i ma imitować kryształki lodu. W szybki i tani
Kulinarne PrzebojeKonfitura z pigwowca, czyli polskiej cytryny, idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty. U mnie w takim celu właśnie powstała. Bardzo aromatyczna, z mnóstwem witaminy C. Jakoś dużo czasu zajęło mi przekonanie się do pigwowca, mimo iż mam go dosłownie na wyciągnięcie ręki- bo rośnie w ogrodzie. To co mniej znane jakoś tak mniej do nas przemawia... W ubiegłym(...)cytryny. Do tortów myślę, też będzie ok. Przygotowywałam z potrójnej porcji: 900g pigwowca i 600g cukru Składniki: - 300g dojrzałych owoców pigwowca (u mnie japoński) - 200g cukru (u mnie trzcinowy) lub ksylitolu Owoce dokładnie umyć, porozcinać na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Ja moje owoce obierałam, ale nie jest to konieczne, sama nie wiem czemu tak zrobiłam... Do nalewki
Smaczne Zdrowe