przygotuję sobie taki słoiczek z grejpfrutową skórką. Myślałem też o cytrynowej, ale akurat nie przerabiamy takich ilości cytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało. Tak na marginesie dodam, że z niektórych owoców, jak np. śliwki, to nawet pestki mogę wykorzystywać w nalewkach. Albo liście drzew czy krzewów owocowych. Tak, naprawdę nic się nie marnuje. Zdaję sobie oczywiście sprawę(...)mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej ilości wody, żeby zmiękły nieco. A w najbliższych planach mam jeszcze zrobienie kandyzowanej skórki z pomarańczy (i ewentualnie cytryny). Nie wiem jeszcze jak, ale się dowiem. I nic nie będzie się marnowało
Marder&Marder Manufacturepolecić. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg wydrylowanych czereśni 1,5 litra spirytusu 70% 0,7 kg cukru skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny sok z połowy pomarańczy Wydrylowane owoce układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą(...)zlewamy nalew do innego słoika i dodajemy sok z cytryny i pomarańczy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wstrząsamy każdego dnia żeby cukier się lepiej rozpuścił. Po 5-7 dniach powinniście już mieć ładny syrop. Zlewamy go do odstawionej wcześniej nalewki. Całość dokładnie filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy do dojrzewania w ciemne
Marder&Marder Manufactureśmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami nalewki mandarynkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej (do dekoracji tortu): 600 g miękkiego masła 200 g białek (7 szt. jajek) 400 g cukru szczypta soli pół(...)rozpuści. Następnie przetrzeć je przez sito i ponownie umieścić w garnku/ rondelku. Zagotować. Dodać pektynę wymieszaną z cukrem i mieszać przez ok. 3 min. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy żel owocowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. Schłodzony żel owocowy przełożyć
Domowa Cookierenka AgiBrent Hofacker - Fotolia.com Składniki : 4 duże cytryny 0,5 l spirytusu 1, 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody Sposób wykonania : Wodę wymieszać z cukrem i zagotować. Cytryny dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, cieniutko obrać tak, aby skórka była z możliwie jak najmniejszą warstwą białego miąższu i dokładnie wyciskamy sok. Z soku usuwamy wszystkie pestki ! Skórkę wraz z sokiem(...)czasie odcedzamy trunek przez gęste sitko lub gazę , wlewamy z powrotem do słoja, zamykamy i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie. Następnie zlewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Nalewka jest gotowa do picia. Jeżeli nalewka jest zbyt kwaśna możemy ją dosłodzić cukrem. Jeśli jest zbyt mocna, możemy ją rozcieńczyć przegotowaną , ostudzoną wodą. Jest
Przepisy i porady kulinarnespożywanie. Musi poleżakować około pięciu tygodni. Nalewkę możemy wykonać w dwóch wersjach: wytrawnej i słodkiej. Moja jest bardziej wytrawna. Nalewka farmaceutów (aptekarska) Czas przygotowania: 20 minut + 5 tygodni Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml mleka 500 g cytryn ok. 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Cytryny szorujemy i bardzo dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki i usuwamy albedo (białą skórkę(...)odkładamy, wykorzystamy ją za chwilę. Obrane cytryny kroimy w plasterki, usuwamy pestki i wkładamy do słoika. Zasypujemy je niewielką ilości cukru, lekko ugniatamy i mieszamy. Dodajemy odłożoną skórkę, wlewamy mleko i ocet. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 tygodni. Co kilka dni energicznie potrząsamy słoikiem.Po 5 tygodniach nalewkę filtrujemy. Użyłam papierowego filtra do kawy. Przy
Kulinarne przygody Gatityodstawić w jasne miejsce na około 3-5dni. Codziennie trzeba przemieszać zawartość słoja. W ten sam sposób przygotowuję syrop z cytryną. Gotowy syrop przecedzić przez gazę i w ten sposób mamy bazę do nalewki lub lemoniady. Ja zrobiłam także syrop z przeznaczeniem zimowym . Syrop trzeba zagotować,gorącym napełnić butelki ,od razu szczelnie zakręcić i schować do spiżarni
Kolorowa kuchnia Elkilodem. Na końcu powoli dodajemy zawartość shakera do szklanki aby nie zmieszać go z grenadiną. Drinka możemy ozdabiać plasterkami owoców, np. plasterkiem cytryny. Artykuł Caribbean Sunset Drink pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaprodukcji. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. pół słoika (3 litrowego) kwiatów czarnego bzu 750 ml spirytusu 95% 2 cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Kwiaty bzu należy zrywać z dala od drogi, żeby nie były niczym zanieczyszczone. Takie przydrożne
Marder&Marder Manufactureoliwkami. A co! Niech to lato nie odchodzi, kocham ciepło. Znowu trzeba będzie palić w piecu, ciepło się ubierać, brr. Ale mam swoje nalewki to się rozgrzeję ;-). Zawsze można wskoczyć pod kocyk, wypić gorącą herbatę z cytryną lub malinami. Kremem można posmarować świeże pieczywo, tak jak ja to zrobiłam. Albo zaserwować go z chlebkami pita, różnymi słonymi przekąskami. Myślę
Zakątek rozkoszy kulinarnychtego piękne wydanie książki, która przyciąga uwagę również szatą graficzną. Ja już wybrałam kilka propozycji. Zaintrygowała mnie galaretka z cytryny i rozmarynu, dżem jagodowy z lawendą, syrop mandarynkowy, frużelina mango z limonką, syrop hibiskusowy, ananas w rumie, nalewka miętowa z miodem czy marynowany imbir. Ciekawych propozycji jest naprawdę wiele, a wszystko bez chemii i konserwantów. Książka idealna
kruche babeczkibibułę filtracyjną (nalewka będzie bez osadu) nastaw orzechowy. Mieszamy, przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na rok Nastaw orzechówki Nalewka orzechowa „parmeńska” – dla mniej cierpliwych Składniki: 20 – 25 sztuk zielonych orzechów włoskich ¼ litra spirytusu Skórka z 1 cytryny, dobrze otarta 1 kawałek kory cynamonowej lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 250 ml wody 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Orzechy(...)cytryny w szczelnie zamykanym (najlepiej hermetycznie) słoju. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Zagotowujemy. Syrop należy dobrze wyszumować. Do jeszcze gorącego syropu powolutku wlewamy spirytus, a następnie dobrze mieszamy. Powstałą miksturę wlewamy do słoja z orzechami i dobrze wszystkim potrząsamy. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa miesiące w słonecznym miejscu. Po upływie tego czasu filtrujemy nalewkę przez bibułę
Kate's Kitchenjabłkowego 10 ml soku z cytryny oraz 10 ml syropu cukrowego całość dopełniamy cydrem wszystko razem mieszamy Drink dekorujemy dwoma plasterkami cytryny Przepis Wideo: Artykuł Drink Cyderek pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologia