zrobiliśmy jabłkowo-cytrusową z miętą. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 0,3 kg pomarańczy 0,3 kg cytryn garść świeżej mięty 1 litr spirytusu 60% 0,3 kg cukru 0,3 litra wody Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę(...)nieco podgrzać). Jabłka kroimy na kawałki, pomarańcze i cytryny (umyte i wyszorowane) bez obierania kroimy na plasterki i wkładamy do słoja razem z miętą. Całość zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, pomarańcze i cała reszta
Marder&Marder Manufacturegałązki nożyczkami i delikatnie przekładałam do miski. Potem delikatnie odcinamy kwiatki od łodyżki. A tu już czas na przepis :) Nalewka z kwiatów czarnego bzu 20-30 kwiatów czarnego bzu ( baldachów ) 2 cytryny 1 litr wody 1 kg cukru słój wyparzony wrzątekiem Cytryny należy umyć i wypłukać w gorącej wodzie(...)dodajemy pokrojone w plasterki cytryny, zalewamy chłodnym syropem. Słoik przykrywamy gazą lub kawałkiem papieru ręcznikowego zakładamy gumkę aby całość była szczelna. Tak przygotowany słój odstawiamy na okno w nasłonecznione miejsce na 10 dni. Mieszamy 2 – 3 razy w tym czasie łyżką. Co dalej .. już za kilka dni :) Jak będę przygotowywać nalewkę Inne przepisy
Kuchnia na wzgórzuaromacie dojrzałych, słodkich truskawek. Idealny trunek na długie, zimowe wieczory, bo przywoła zapach lata. Składniki (na ok. 2 l nalewki): 1,5 kg truskawek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 95% 675 g cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie: Truskawki umyć i odszypułkować. Umieścić w dużym słoju (u mnie 4 l.) i zalać wódką wymieszaną ze spirytusem(...)czasie zlać nalewkę i wstawić do lodówki. Owoce zasypać cukrem, potrząsnąć słojem, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień, aż cukier całkowicie się rozpuści (pamiętajcie o codziennym potrząsaniu słojem). Po tygodniu zlać sok (najlepiej przez gazę, żeby dokładnie odcisnąć truskawki) i połączyć z alkoholem i sokiem z cytryny. Truskawki można wykorzystać, np. do ciast. Całość przefiltrować
Domowa Cookierenka AgiDrink Martini – pewnie każdy z Was o nim słyszał, a czy wiecie jak przygotować oryginalne Martini w domu? Jeśli nie, to zapraszam po przepis poniżej
Kulinarne Przebojewszystkie smaki. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 0,5 kg śliwek skórka z 1 cytryny 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 1 litr spirytusu 60% 0,2 kg cukru 0,2 litra wody Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było(...)oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, śliwki i cała reszta już nie są potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego
Marder&Marder ManufactureDrink Zachód Słońca to pyszny, delikatny i słodki drink z lemoniadą i syropem Grenadine. Idealny na spotkanie z przyjaciółkami, czyli tak zwany babski wieczór. Nic jednak
Kulinarne Przebojewarte uwagi danie. Maliny ze Szwajcarii Mazurskiej – idealnie mało słodki deser z własnymi malinami i serkiem z mleka miejscowych krów. I oczywiście domowe nalewki, oraz herbata z kwiatów czarnego bzu z miodem i cytryną. Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. Z siedzibą w Ełku , będące na szlaku Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla. C zy jest ktoś, kto nie lubi
królestwo garówDrink Blue Shark – to tak zwany karny drink, dla tych, którzy spóźnili się na imprezę i mają do nadrobienia kilka kolejek. Jego wypicie w szybkim
Kulinarne Przebojeziemniaczanej Krem do przełożenia blatów: 250 g śmietany 36% 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 g konfitury różanej Do nasączenia biszkoptu: kieliszek nalewki różanej 100 ml wody przegotowanej wyciśnięty sok z połowy cytryny Krem do dekoracji: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru różowy / czerwony barwnik spożywczy SPSOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić
RAROSSAPoncz można zrobić z: wody + sok z cytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam
moj przepis namiękkiego miasta Dodatkowo: – 0,5 szklanki małej nutelli (około 100g) – około 140 g herbatników pełnoziarnistych (wyszło mi chyba 12 sztuk) – nalewka malinowa lub inny alkohol (ewentualnie coś bezalkoholowego np. herbata z cytryną) Przygotowania zaczęłam od kremu. W tym celu połowę mleka wlałam do garnuszka i wsypałam do niego cukier, a do drugiej połowy dałam mąki z żółtkami(...)Odstawiłam do ostudzenia. Gdy wszystkie elementy wystygły zmiksowałam masło na puch i dodawałam do niego powoli budyń. Na biszkopt orzechowy nałożyłam warstwę nutelli. Na niej poukładałam herbatniki, które nasączyłam nalewką malinową, a na końcu nałożyłam krem budyniowy. To co widzicie na wierzchu ciasta to roztarte pomiędzy palcami resztki herbatników oraz odrobina kakao. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna
Relaxtimespożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru. Podstawowa wersja nalewki z głogu:Składniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody,500 g cukru.Przygotowanie:Umyte i odsączone owoce
SzczyptaSmaQktóra zaraz po nalewce z pędów sosny i derenia jest jedną z moich ulubionych. Przepis sprawdzony - sporządziłam z niego nalewkę rok temu!Nalewka z kwiatów czarnego bzu 50 baldachów kwiatów czarnego bzu 2 duże cytryny 750g cukru kryształu 0,5 l spirytusu (96%) + 0,5 l wódki czystej Przygotowanie: Gotujemy syrop: 1litr wody + 750g cukru(...)czym studzimy. Cytryny sparzamy gorącą wodą, szorujemy szczoteczką, po czym kroimy w plasterki (koniecznie usuwamy pestki). Do wyparzonego słoja wkładamy kwiaty, naprzemiennie z plasterkami cytryn, po czym zalewamy syropem i przykrywamy gazą. Odstawiamy w słoneczne miejsce na 10 dni. Ważne, by codziennie obserwować, jak nasz syrop się zachowuje i czy nie fermentuje. Możemy zamieszać
Sajkofanka smakuDzisiaj pora dżem na jabłkowy przełamany nutą cytryny. Wrzesień na naszym blogu zdecydowanie przebiega pod znakiem jabłek i wszelakich przetworów. To najlepszy moment na robienie
Marder&Marder Manufacturewanilia -czerwony barwnik spożywczy Składniki na bitą śmietanę: -600 ml śmietanki 30% -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)Wyjmujemy z formy i studzimy. Babę kroimy na 3 poziome części. Każdą część nasączamy herbatą z nalewką. Przygotowujemy bitą śmietanę: Żelatynę zalewamy zimną wodą a kiedy spęcznieje wstawiamy do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie miksujemy i przekładamy kolejne warstwy ciasta. Wstawiamy do lodówki
Maminek kulinarny