syropu cukrowego oraz 50 ml białego rumu następnie wszystko razem mieszamy w shakerze Drink nalewamy do kieliszka koktajlowego i dekorujemy plasterkiem cytryny Przepis Wideo: Artykuł Drink Daiquiri pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
DrinkologiaZanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg malin 1,5 litra spirytusu 60% 0,4 kg miodu skórka z 1 cytryny sok z 1 limonki Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo pod spodem(...)miód oraz sok z limonki. Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc. Następnie całość dokładnie filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy do dojrzewania w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Smacznego! PS. Nalewka wyszła doskonała. Na słodkość idealna (czyli nie słodka, tylko tyle, ile potrzeba), z wyczuwalnym smakiem cytrusowym. Słodycz malin kontrastuje z kwasowością, fajnie się te smaki uzupełniają. Dla porównania niedługo zrobimy
Marder&Marder Manufactureszklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) Dodatkowo: 400 g owoców (u mnie truskawki i owoce z nalewki, ale owoce z nalewki tu nie pasowały) 2 galaretki malinowe (75 g każda) rozpuszczone w 2,5 szklankach gorącej wody W garnuszku umieścić termometr cukierniczy, następnie wlać wodę oraz wsypać 360 g cukru. Postawić(...)stopniowo do białek, nadal miksując (syropu nie studzimy). Ubijać. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, ciepłą stopniowo wlewać do masy, nadal ubijając. Dodać masło, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i nadal ubijać. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm lub do 10 foremek o pojemności około 250 ml. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu
moj przepis naksiążka dla początkujących przetwarzaczy, Ci bardziej zaawansowani znajdą tutaj ponad 100 przepisów na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, ale też i owoce w alkoholu czy nalewki. Są też przetwory warzywne: solonki, sosy i przeciery octy oraz kiszonki jednym słowem całe mnóstwo inspiracji, by zamknąć lato w słoiczkach i cieszyć się jego smakiem w długie listopadowe wieczory(...)pomarańczą, dżem jagodowy z lawendą. przecier z winogron z miętą, marmolada brzoskwiniowa z syropem klonowym i whisky albo marynowana cebula z cytryną i ostrą papryką. Miłośnicy alkoholi także znajdą coś dla siebie chociażby wiśnie w karmelowym burbonie, czy nalewkę lawendową. Ja osobiście zastanawiam się nad zrobieniem ratafii, a co to takiego to już sprawdźcie w książce. Naprawdę jest w czym
Cynamonowe szczęściedziałce w altance to warto zrobić sobie zdrową nalewkę na soku z tego warzywa. Oto przepis na tę nalewkę : Składniki : 1 l świeżego soku z dyni 1 l spirytusu 95 % świeży sok z 10 mandarynek świeży sok z 1 cytryny Sposób wykonania : D ynię umyj, obierz cieniutko ze skórki, usuń pestki. Miąższ pokrój w cienkie plastry(...)mandarynek i cytryny, połącz go ze sokiem z dyni, wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej sok do czystego słoja. Powoli, cienkim strumieniem wlewaj spirytus do soku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie wyjmij trunek z lodówki, wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników ( nalewka może się lekko rozwarstwiać ). Rozlej
Przepisy i porady kulinarnesyropu cukrowego. Wszystko razem mieszamy w shakerze i przelewamy do niskiej szklanki typu whisky wypełnionej kruszonym lodem i dekorujemy plasterkiem cytryny, oraz wisienkę koktajlową. Artykuł Whiskey Sour pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaroboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki : Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty
Apetyczna babeczkamiodu i... nie mogę się doczekać, kiedy już odstoi swoje! Bardzo ciekawy pomysł na nalewkę, wygrzebany niedawno z internetu, zmodyfikowany lekko przeze mnie, ponieważ ten znaleziony był strasznie zawiły, niezrozumiały, wkurzający i niesłodki. ;) 1 litr (dość ciasno napakowany) kwiatów mleczy (mniszka lekarskiego) 1 duża cytryna 400 ml spirytusu 600ml wody ok. 250-300g miodu lipowego Łebki mleczy najlepiej(...)będzie już przynajmniej w temperaturze pokojowej, dolewamy go do kwiatów i spirytusu. Cytrynę parzymy we wrzątku przez kilka minut lub szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w grubsze plastry i wrzucamy do słoika. Lekko potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały. Tak przygotowana nalewka, powinna stać dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. W tym czasie należy raz dziennie potrząsać słojem
Kuchenna KontrrewolucyaTeraz właśnie jest najlepszy moment by robić soki,przetwory i nalewki z aronii,bo owoce na krzaczkach są już w pełni dojrzałe. Zalety aronii można by długo wymieniać. Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących(...)ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. 3 kg aronii 2 l wody 3 cytryny 250-300 g miodu naturalnego Aronię należy dobrze wypłukać,osuszyć na sicie,włożyć do woreczka i umieścić w zamrażalniku na 4-5 dni. Mrożenie aronii sprawia,że pozbywamy się
Kolorowa kuchnia ElkiSweet and sour mix (lub przez niektórych krócej nazywany sour mix) to słodko-kwaśny syrop, który jest często dodawany do różnego rodzaju drinków. Jest to nic
Kulinarne Przebojemiesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia. Składniki: 60 baldachów kwiatów czarnego bzu, 5 cytryn, 1 limonka, 1 l spirytusu 95%, 1,5 l wody, 600 - 800 g cukru, 2 łyżeczki(...)fermentacji. Sok przecedzić przez gazę, dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, spirytus i arcydzięgiel. Przelać do wyparzonego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem. Po miesiącu przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Po 3 tygodniach zlać płyn z nad osadu. Nalewka na kwiatach bzu czarnego rocznik 2014 ;) Tkaniny lniane Kardelen
SzczyptaSmaQPojemnośc dzbanka ( aż 4 litry) to dobre rozwiązanie, bo nie muszę co chwilę filtrować . Na bazie filtrowanej wody przygotowuję nalewkę czosnkową ( bezalkoholową), dzięki której wzmacniam odporność mojej rodziny. Składniki: 26 ząbków czosnku sok z trzech cytryn 1 litr przefiltrowanej, przegotowanej wody Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Do wody dodajemy czosnek i sok z cytryny. Odstawiamy
Z Majeczką w kuchniłobuz, ale zebrałam piękne pachnące baldachimy dzikiego bzu i jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn 4 litry wody 1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Apetyczna babeczkałobuz, ale zebrałam piękne pachnące baldachimy dzikiego bzu i jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn 4 litry wody 1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Apetyczna babeczka