nalewka z cytryn - 566 przepisów (strona:13/38)

Ptasie mleczko 169

szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) Dodatkowo: 400 g owoców (u mnie truskawki i owoce z nalewki, ale owoce z nalewki tu nie pasowały) 2 galaretki malinowe (75 g każda) rozpuszczone w 2,5 szklankach gorącej wody W garnuszku umieścić termometr cukierniczy, następnie wlać wodę oraz wsypać 360 g cukru. Postawić(...)stopniowo do białek, nadal miksując (syropu nie studzimy). Ubijać. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, ciepłą stopniowo wlewać do masy, nadal ubijając. Dodać masło, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i nadal ubijać. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm lub do 10 foremek o pojemności około 250 ml. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu

moj przepis na
Przetwory z pomysłem Patrycja Machałek 194

książka dla początkujących przetwarzaczy, Ci bardziej zaawansowani znajdą tutaj ponad 100 przepisów na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, ale też i owoce w alkoholu czy nalewki. Są też przetwory warzywne: solonki, sosy i przeciery octy oraz kiszonki jednym słowem całe mnóstwo inspiracji, by zamknąć lato w słoiczkach i cieszyć się jego smakiem w długie listopadowe wieczory(...)pomarańczą, dżem jagodowy z lawendą. przecier z winogron z miętą, marmolada brzoskwiniowa z syropem klonowym i whisky albo marynowana cebula z cytryną i ostrą papryką. Miłośnicy alkoholi także znajdą coś dla siebie chociażby wiśnie w karmelowym burbonie, czy nalewkę lawendową. Ja osobiście zastanawiam się nad zrobieniem ratafii, a co to takiego to już sprawdźcie w książce. Naprawdę jest w czym

Cynamonowe szczęście
Nalewka na soku z dyni ( wzmacniająca ). 99

działce w altance to warto zrobić sobie zdrową nalewkę na soku z tego warzywa. Oto przepis na tę nalewkę :   Składniki : 1 l świeżego soku z dyni 1 l spirytusu 95 % świeży sok z 10 mandarynek świeży sok z 1 cytryny  Sposób wykonania :   D ynię umyj, obierz cieniutko ze skórki, usuń pestki. Miąższ pokrój w cienkie plastry(...)mandarynek i cytryny, połącz go ze sokiem z dyni, wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej sok do czystego słoja. Powoli, cienkim strumieniem wlewaj spirytus do soku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie wyjmij trunek z lodówki, wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników ( nalewka może się lekko rozwarstwiać ). Rozlej

Przepisy i porady kulinarne
Whiskey Sour 237

syropu cukrowego. Wszystko razem mieszamy w shakerze i przelewamy do niskiej szklanki typu whisky wypełnionej kruszonym lodem i dekorujemy plasterkiem cytryny, oraz wisienkę koktajlową. Artykuł Whiskey Sour pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Spiżarnia 217

roboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki :   Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki   Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty

Apetyczna babeczka
Nalewka z mleczy, cytryny i miodu 202

miodu i... nie mogę się doczekać, kiedy już odstoi swoje! Bardzo ciekawy pomysł na nalewkę, wygrzebany niedawno z internetu, zmodyfikowany lekko przeze mnie, ponieważ ten znaleziony był strasznie zawiły, niezrozumiały, wkurzający i niesłodki. ;) 1 litr (dość ciasno napakowany) kwiatów mleczy (mniszka lekarskiego) 1 duża cytryna 400 ml spirytusu  600ml wody ok. 250-300g miodu lipowego Łebki mleczy najlepiej(...)będzie już przynajmniej w temperaturze pokojowej, dolewamy go do kwiatów i spirytusu. Cytrynę parzymy we wrzątku przez kilka minut lub szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w grubsze plastry i wrzucamy do słoika. Lekko potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały. Tak przygotowana nalewka, powinna stać dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. W tym czasie należy raz dziennie potrząsać słojem

Kuchenna Kontrrewolucya
Sok z aronii 179

Teraz właśnie jest najlepszy moment by robić soki,przetwory i nalewki z aronii,bo owoce na krzaczkach są już w pełni dojrzałe. Zalety aronii można by długo wymieniać. Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących(...)ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres.   3 kg aronii 2 l wody 3 cytryny 250-300 g miodu naturalnego Aronię należy dobrze wypłukać,osuszyć na sicie,włożyć do woreczka i umieścić w zamrażalniku na 4-5 dni. Mrożenie aronii sprawia,że pozbywamy się

Kolorowa kuchnia Elki
Sweet and sour mix – syrop do drinków 178

Sweet and sour mix (lub przez niektórych krócej nazywany sour mix) to słodko-kwaśny syrop, który jest często dodawany do różnego rodzaju drinków. Jest to nic

Kulinarne Przeboje
Nalewka na kwiatach czarnego bzu 223

miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia.     Składniki:  60 baldachów kwiatów czarnego bzu, 5 cytryn, 1 limonka, 1 l spirytusu 95%, 1,5 l wody, 600 - 800 g cukru, 2 łyżeczki(...)fermentacji. Sok przecedzić przez gazę, dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, spirytus i arcydzięgiel. Przelać do wyparzonego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem. Po miesiącu przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Po 3 tygodniach zlać płyn z nad osadu. Nalewka na kwiatach bzu czarnego rocznik 2014 ;) Tkaniny lniane  Kardelen

SzczyptaSmaQ
NALEWKA CZOSNKOWA 115

Pojemnośc dzbanka ( aż 4 litry) to dobre rozwiązanie, bo nie muszę co chwilę filtrować .  Na bazie filtrowanej wody przygotowuję nalewkę czosnkową ( bezalkoholową), dzięki której wzmacniam odporność mojej rodziny.  Składniki: 26 ząbków czosnku sok z trzech cytryn 1 litr przefiltrowanej, przegotowanej wody Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Do wody dodajemy czosnek i sok z cytryny. Odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Syrop z kwiatów dzikiego bzu 198

łobuz, ale zebrałam piękne pachnące baldachimy dzikiego bzu i jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze....     Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn  4 litry wody  1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Syrop z kwiatów dzikiego bzu 147

łobuz, ale zebrałam piękne pachnące baldachimy dzikiego bzu i jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn  4 litry wody  1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Nalewka z kwiatów Mniszka lekarskiego ( na miodzie ). 138

Składniki : 70 - 80 kwiatów mniszka lekarskiego 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % 2 plastry cytryny 1 - 2 łyżki miodu np. wielokwiatowego Sposób wykonania :   K wiaty rozkładamy pojedynczo na białym arkuszu papieru lub płótna, pozostawiamy na około 2 - 3 godziny w słonecznym miejscu. W ten sposób pozbędziemy się robaczków, które znajdują się w kwiatach. Następnie obcinamy(...)płatki. Możemy to zrobić np. nożyczkami. Można też nie obcinać zielonych części, ale wtedy nasza nalewka będzie mieć zielonkawo - szary kolor, a tak to będzie mieć złocisty kolor. Kwiaty wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem wymieszanym z 1 szklanką ( 250 ml ) wody, dodajemy plasterki cytryny ( cytryna musi być oczywiście wcześniej dokładnie umyta i sparzona wrzącą wodą ). Słój szczelnie zamykamy

Przepisy i porady kulinarne
Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami 278

oczyszczonej 2 łyżeczki proszku 160ml mocnej gorącej kawy krem: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny frużelina: 350g wiśni (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny nalewka wiśniowa do nasączenia blatów (w wersji bez alkoholu można zastąpić mocnym naparem herbaty) do dekoracji: wiśnie, wiórki czekoladowe Ciasto: kefir(...)należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Krem: śmietankę schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny.   Frużelina: owoce umyć, wypestkować, wymieszać z cukrem. W rondelku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić

Obiad gotowy
Limoncello 216

moje wspomnienia z Włoch zamknięte w jednej butelce :) Składniki na 1 litr: 8 cytryn - skórki 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Cytryny włóż do garnka i zalej wrzątkiem - zaparzaj 20 minut. Obierz bardzo cieniutko skórkę, tak aby nie zostały na niej białe części. Skórki włóż do dużego słoja (u mnie(...)butelek (u mnie litrowa) i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na min. 1 miesiąc (co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem) - im dłużej nalewka będzie stała tym będzie smaczniejsza. Limoncello serwujemy na deser w małych kieliszkach, oczywiście musi być dobrze schłodzone ;) PS. Cytryny możecie wykorzystać na przygotowanie domowej lemoniady

Alutka-Gotuje