nalewka z cytryn - 566 przepisów (strona:4/38)

Grzane wino cytrusowe 182

plastry pomarańczy sok z 1/2 cytryny kawałek kory cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 gwiazdki anyżu 5-6 goździków 4 łyżki płynnego miodu 50 ml owocowej nalewki Pomarańczę i cytrynę wyparzyć i wyszorować, cytrynę obrać, wycisnąć sok, pomarańczę pokroić na plastry. Wszystkie składniki, oprócz pomarańczy, przełożyć do rondelka, zagotować na średnim ogniu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem

Domowa cukiernia Ewy
Nalewka malinowa ( ze skórką cytrynową i miodem ). 207

Niestety zdjęcie nie oddaje pięknego koloru nalewki :( Składniki : 1 kg zdrowych dojrzałych malin 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu wielokwiatowego skórka z 1 małej cytryny 1 l czystej wódki 40 % 200 ml wody  Sposób wykonania :   M aliny wsyp do czystego dużego słoja. Cytrynę dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki bez białej błonki ( albedo ), skórkę(...)Rada :   J eśli chcemy, aby trunek był mocniejszy, nie musimy dodawać wody. Do nalewki możemy też dodać wyciśnięty sok z cytryny. Zamiast cukru możemy dodać więcej miodu, wtedy nalewka będzie zdrowsza.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia

Przepisy i porady kulinarne
Sernik waniliowy 133

wiśni świeżych lub mrożonych 2 łyżki brązowego cukru, lub więcej - do smaku ( może być też oczywiście cukier biały ) sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 - 5 łyżek likieru wiśniowego lub nalewki wiśniowej ( jeżeli nie macie można pominąć ) opcjonalnie - szczypta cynamonu lub kardamonu Wiśnie umieścić w rondelku ( mrożonych nie trzeba(...)wcześniej rozmrażać ). Postawić na palniku i podgrzewać, aż puszczą sok, a mrożone całkowicie się rozmrożą. Pogotować przez kilka minut pod przykryciem. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny, cukier, likier lub nalewkę oraz cynamon/kardamon ( jeśli używacie ) i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną  rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody. Dodać do wiśni cały czas mieszając, zagotować. Jeżeli sos wiśniowy będzie zbyt

Opowieści z piekarnika
Nalewka truskawkowa 182

się robią, tylko to czekanie... W tym tygodniu zlałam i przefiltrowałam nalewkę truskawkową, pięknie pachnie, ma śliczny kolor, ale musi jeszcze swoje odstać, eh... :) Składniki: 1 kg truskawek 1/2 kg cukru 0,5 l wódki (lub pół na pół ze spirytusem, jeśli ktoś woli mocniejszy trunek) 1 cytryna (opcjonalnie dla zachowania koloru) Sposób wykonania: 1. Truskawki odszypułkować, umyć osuszyć. Przełożyć(...)ostawić na 1 tydzień, codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Po tygodniu zlać syrop z truskawek, wymieszać ze wcześniej zlaną wódką, dodać sok wyciśnięty z cytryny i przefiltrować nalewkę przez np. filtry do kawy. 4. Nalewkę zlać do butelek, odłożyć w ciemne miejsce na 3 miesiące. 5. Z podanych proporcji wyszło mi nieco ponad litr trunku

Kuchnia domowa Ani
po prostu cytrynówka 124

trunki zacząć produkować z owoców południowych, które dostępne są na sklepowych półkach o każdej porze roku. Prym wsród owoców południa, wiedzie cytryna i to właśnie nalewkę wykonaną z jej udziałem, chcę dziś zaprezentować. składniki 2,5 kg cytryn 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,5 l wody 0,6 kg cukru sposób przygotowania Owoce cytryn(...)dziesięciu dniach zlewamy spirytus i syrop z cytryn ( odciskając lekko cząstki cytryn), mieszamy oba nastawy ze sobą i przelewamy do szczelnego naczynia. Do słoja w ze skórkami cytryn wlewamy teraz wódkę, a słój z w którym zostały cząstki owoców zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą. Mieszamy zawartość obu słojów ( możemy też nieco ubić owoce) i odstawiamy słoje

Miód i pieprz
Nalewka truskawkowa wg Aleex 117

pachnące, po prostu znakomite. Przygotowanie nalewki dzieli się na 2 etapy. Jeśli macie ochotę, zróbcie ją. Nie ma to jak smak i aromat truskawek, gdy za oknem będzie zimno i ponuro. Składniki: etap I: • 1,5 kg truskawek • 1200 ml spirytusu 70% II etap: • 5-6 szklanek cukru • 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Truskawki z szypułkami(...)truskawki, wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Do ostudzonego syropu z truskawkami wlać wódkę (spirytus z sokiem) ze słoja. Wymieszać. 8. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Wymieszać. 9. Nalewkę z owocami przełożyć ponownie do słoja, szczelnie zakręcić i zostawić na 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem. 10. Po 3 miesiącach nalewkę

W mojej kuchni
Nalewka z białych winogron. 149

lekkim posmakiem wanilii. Może posłużyć jako baza do drinków. Jeśli ktoś chce może poeksperymentować, zamiast zwykłego cukru może dać cukier trzcinowy, a zamiast kwasku sok z cytryny.    P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka cytrynowa z miętą 429

Plan dobry, wkrótce o tym pomyślę.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg cytryn garść świeżej mięty 0,4 kg cukru 4-5 cm imbiru 0,5 litra spirytusu 95% 1 litr wody Cytryny przelewamy wrzątkiem i myjemy. Kroimy na plastry(...)wyrzucamy, a cytrynę wyciskamy żeby odzyskać z niej jak najwięcej alkoholu. Następnie filtrujemy. Idealny jest do tego celu worek filtracyjny, może kiedyś go sobie kupię. A póki nie mam to używam filtrów do kawy. Mocuję filtr przy pomocy gumki na słoiku i dla lepszego efektu wyściełam jednym listkiem papierowego ręcznika. Gdy po wielu godzinach filtracja dobiegnie końca nalewkę butelkujemy

Marder&Marder Manufacture
Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 310

dużo zdrowia, dni pełnych radości, siły i wytrwałości w wychowywaniu dzieci , aby świat był coraz lepszy i słodszy…. Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. Składniki. 500 g truskawek 1 cytryna 125 ml nalewki z wiśni 150 g cukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów 50 g czekolady 1 łyżka masła Wykonanie. Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem

Kulinarny karnet Christophera
Imbirówka 178

znam lepszej nalewki na długie jesienno-zimowe wieczory. Rozgrzewa, poprawia trawienie i pobudza apetyt taka jest właśnie imbirówka. A tej imbirówce wg. przepisu cioci Basi wystarczą 4 tygodnie. Składniki : 30 dag korzenia imbiru 3 cytryny 3 łyżki miodu 0,5 l wódki 50 ml spirytusu Przygotowanie: Korzeń imbiru otrzeć ze skórki (łyżeczką chyba najłatwiej) Oczyszczony korzeń zetrzeć

Mechanik w kuchni
Tradycyjna nalewka truskawkowa 120

organizmu związki. Domowa nalewka z truskawek jest najlepsza, żadne sklepowe wyroby alkoholowe jej nie dorównają. Najlepsza tradycyjna nalewka truskawkowa 2 kg słodkich, ciemnych truskawek 500 ml wódki 40% 500 ml spirytusu 96% 300 ml wody sok z dwóch cytryn lub 3 limonek 500-600 g cukru białego lub trzcinowego (300g do przesypania truskawek, a pozostała część do przygotowania syropu(...)gęstnieć. Na tym etapie można jeszcze dosłodzić nalewkę, jeśli lubicie bardzo słodkie trunki. Gotowy syrop pozostawiam do wystudzenia, do zimnego dodaję przecedzony przez gazę sok z cytryn lub limonek i wcześniej przefiltrowaną nalewkę. Całość ponownie przelewam do dużego słoja i odstawiam na około 7 - 10 dni, a następnie filtruję i rozlewam do butelek. Tradycyjna nalewka truskawkowa będzie gotowa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomarańczówka, nalewka pomarańczowa z korzeniami 150

drugim filtrowaniu, idzie odpoczywać i dojrzewać na kilka miesięcy, a Wy może macie ochotę nastawić swoją?. Z tej ilości składników wyszło mi dokładnie 3,5 litra nalewki: - 6 dorodnych pomarańczy - 1 cytryna - 1/2 litra wody - laska cynamonu - 6 goździków - laska wanilii - 1 litr spirytusu Syrop cukrowy dodawany po dwóch tygodniach: - 70 dag cukru - 600 ml wody Po przyprawy zajrzyjcie(...)dużego słoja dajemy obraną skórkę z pomarańczy bez białej części, która ma gorzki smak i może zepsuć cały smak nalewki. Dodajemy również resztę miękkiej części pomarańczy rozdrobioną na kawałki, polecam je zgnieść w dłoniach, tak samo postępujemy z cytryną. Do powstałego soku dodajemy resztę przypraw, laskę wanilii rozcinamy aby wydobyć drogocenną zawartość. Na koniec zalewamy spirytusem, mieszamy, zakręcamy i odstawiamy

Apetyczna babeczka
MIĘTÓWKA nalewka z mięty 215

To moja druga nalewka w tym sezonie. Pierwsza była z płatków róży, pyłku pszczelego i miodu - chyba nic jej nie przebije ;) W szafce mam jeszcze końcówkę

Kasia Sarna
Nalewka cytrynowo - miętowa 133

wytwarzanie żółci i soku żołądkowego, przydatna przy zaburzeniach trawienia, zaparciach, schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i uspokajające. Składniki (na 1 litr nalewki) 0,5 litra spirytusu 2 -3 cytryny 0,5 l naparu z suszonej mięty pieprzowej 7 łyżek cukru Sposób Cytryny porządnie umyć, wraz ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gąsiorka(...)koniec wlać spirytus. Gąsiorek porządnie zakręcić, potrząsać nim kilkakrotnie aby składniki porządnie się wymieszały. Odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas potrząsając. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez gazę i rozlać w butelki. Zostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na okres minimum 3 miesięcy (im dłużej tym lepiej

Kuchenne aromaty
Nalewka imbirowa z miodem i cytryną 111

domu! Do zrobienia nalewki przyda się duży słoik. Ja używam takiego z kranikiem, ale nie jest to wymagane, wystarczy naczynie o pojemności ok. 1,5l. Nalewka imbirowa: 200g świeżego imbiru 4 duże cytryny  100g cukru 100ml miodu ok. 1,2l wódki  Cytryny sparzamy we wrzątku i kroimy je w ósemki. Imbir kroimy w plastry. Do słoja(...)wsypujemy imbir i cytrynę, zasypujemy cukrem i zalewamy miodem. Następnie wlewamy wódkę. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej miesiąc, a najlepiej na ok. 3 miesiące.     W międzyczasie potrząsamy słojem, by wszystkie składniki się wymieszały, a cukier rozpuścił. Po odstaniu miesiąca lub dłuższego czasu możemy zlać nalewkę do butelek. U mnie wystarczyła butelka o pojemności

Cooking Monster