plastry pomarańczy sok z 1/2 cytryny kawałek kory cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 gwiazdki anyżu 5-6 goździków 4 łyżki płynnego miodu 50 ml owocowej nalewki Pomarańczę i cytrynę wyparzyć i wyszorować, cytrynę obrać, wycisnąć sok, pomarańczę pokroić na plastry. Wszystkie składniki, oprócz pomarańczy, przełożyć do rondelka, zagotować na średnim ogniu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem
Domowa cukiernia EwyNiestety zdjęcie nie oddaje pięknego koloru nalewki :( Składniki : 1 kg zdrowych dojrzałych malin 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu wielokwiatowego skórka z 1 małej cytryny 1 l czystej wódki 40 % 200 ml wody Sposób wykonania : M aliny wsyp do czystego dużego słoja. Cytrynę dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki bez białej błonki ( albedo ), skórkę(...)Rada : J eśli chcemy, aby trunek był mocniejszy, nie musimy dodawać wody. Do nalewki możemy też dodać wyciśnięty sok z cytryny. Zamiast cukru możemy dodać więcej miodu, wtedy nalewka będzie zdrowsza. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarnewiśni świeżych lub mrożonych 2 łyżki brązowego cukru, lub więcej - do smaku ( może być też oczywiście cukier biały ) sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 - 5 łyżek likieru wiśniowego lub nalewki wiśniowej ( jeżeli nie macie można pominąć ) opcjonalnie - szczypta cynamonu lub kardamonu Wiśnie umieścić w rondelku ( mrożonych nie trzeba(...)wcześniej rozmrażać ). Postawić na palniku i podgrzewać, aż puszczą sok, a mrożone całkowicie się rozmrożą. Pogotować przez kilka minut pod przykryciem. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny, cukier, likier lub nalewkę oraz cynamon/kardamon ( jeśli używacie ) i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody. Dodać do wiśni cały czas mieszając, zagotować. Jeżeli sos wiśniowy będzie zbyt
Opowieści z piekarnikasię robią, tylko to czekanie... W tym tygodniu zlałam i przefiltrowałam nalewkę truskawkową, pięknie pachnie, ma śliczny kolor, ale musi jeszcze swoje odstać, eh... :) Składniki: 1 kg truskawek 1/2 kg cukru 0,5 l wódki (lub pół na pół ze spirytusem, jeśli ktoś woli mocniejszy trunek) 1 cytryna (opcjonalnie dla zachowania koloru) Sposób wykonania: 1. Truskawki odszypułkować, umyć osuszyć. Przełożyć(...)ostawić na 1 tydzień, codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Po tygodniu zlać syrop z truskawek, wymieszać ze wcześniej zlaną wódką, dodać sok wyciśnięty z cytryny i przefiltrować nalewkę przez np. filtry do kawy. 4. Nalewkę zlać do butelek, odłożyć w ciemne miejsce na 3 miesiące. 5. Z podanych proporcji wyszło mi nieco ponad litr trunku
Kuchnia domowa Anitrunki zacząć produkować z owoców południowych, które dostępne są na sklepowych półkach o każdej porze roku. Prym wsród owoców południa, wiedzie cytryna i to właśnie nalewkę wykonaną z jej udziałem, chcę dziś zaprezentować. składniki 2,5 kg cytryn 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,5 l wody 0,6 kg cukru sposób przygotowania Owoce cytryn(...)dziesięciu dniach zlewamy spirytus i syrop z cytryn ( odciskając lekko cząstki cytryn), mieszamy oba nastawy ze sobą i przelewamy do szczelnego naczynia. Do słoja w ze skórkami cytryn wlewamy teraz wódkę, a słój z w którym zostały cząstki owoców zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą. Mieszamy zawartość obu słojów ( możemy też nieco ubić owoce) i odstawiamy słoje
Miód i pieprzpachnące, po prostu znakomite. Przygotowanie nalewki dzieli się na 2 etapy. Jeśli macie ochotę, zróbcie ją. Nie ma to jak smak i aromat truskawek, gdy za oknem będzie zimno i ponuro. Składniki: etap I: • 1,5 kg truskawek • 1200 ml spirytusu 70% II etap: • 5-6 szklanek cukru • 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Truskawki z szypułkami(...)truskawki, wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Do ostudzonego syropu z truskawkami wlać wódkę (spirytus z sokiem) ze słoja. Wymieszać. 8. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Wymieszać. 9. Nalewkę z owocami przełożyć ponownie do słoja, szczelnie zakręcić i zostawić na 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem. 10. Po 3 miesiącach nalewkę
W mojej kuchnilekkim posmakiem wanilii. Może posłużyć jako baza do drinków. Jeśli ktoś chce może poeksperymentować, zamiast zwykłego cukru może dać cukier trzcinowy, a zamiast kwasku sok z cytryny. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie
Przepisy i porady kulinarnePlan dobry, wkrótce o tym pomyślę. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg cytryn garść świeżej mięty 0,4 kg cukru 4-5 cm imbiru 0,5 litra spirytusu 95% 1 litr wody Cytryny przelewamy wrzątkiem i myjemy. Kroimy na plastry(...)wyrzucamy, a cytrynę wyciskamy żeby odzyskać z niej jak najwięcej alkoholu. Następnie filtrujemy. Idealny jest do tego celu worek filtracyjny, może kiedyś go sobie kupię. A póki nie mam to używam filtrów do kawy. Mocuję filtr przy pomocy gumki na słoiku i dla lepszego efektu wyściełam jednym listkiem papierowego ręcznika. Gdy po wielu godzinach filtracja dobiegnie końca nalewkę butelkujemy
Marder&Marder Manufacturedużo zdrowia, dni pełnych radości, siły i wytrwałości w wychowywaniu dzieci , aby świat był coraz lepszy i słodszy…. Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. Składniki. 500 g truskawek 1 cytryna 125 ml nalewki z wiśni 150 g cukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów 50 g czekolady 1 łyżka masła Wykonanie. Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem
Kulinarny karnet Christopheraznam lepszej nalewki na długie jesienno-zimowe wieczory. Rozgrzewa, poprawia trawienie i pobudza apetyt taka jest właśnie imbirówka. A tej imbirówce wg. przepisu cioci Basi wystarczą 4 tygodnie. Składniki : 30 dag korzenia imbiru 3 cytryny 3 łyżki miodu 0,5 l wódki 50 ml spirytusu Przygotowanie: Korzeń imbiru otrzeć ze skórki (łyżeczką chyba najłatwiej) Oczyszczony korzeń zetrzeć
Mechanik w kuchniorganizmu związki. Domowa nalewka z truskawek jest najlepsza, żadne sklepowe wyroby alkoholowe jej nie dorównają. Najlepsza tradycyjna nalewka truskawkowa 2 kg słodkich, ciemnych truskawek 500 ml wódki 40% 500 ml spirytusu 96% 300 ml wody sok z dwóch cytryn lub 3 limonek 500-600 g cukru białego lub trzcinowego (300g do przesypania truskawek, a pozostała część do przygotowania syropu(...)gęstnieć. Na tym etapie można jeszcze dosłodzić nalewkę, jeśli lubicie bardzo słodkie trunki. Gotowy syrop pozostawiam do wystudzenia, do zimnego dodaję przecedzony przez gazę sok z cytryn lub limonek i wcześniej przefiltrowaną nalewkę. Całość ponownie przelewam do dużego słoja i odstawiam na około 7 - 10 dni, a następnie filtruję i rozlewam do butelek. Tradycyjna nalewka truskawkowa będzie gotowa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrugim filtrowaniu, idzie odpoczywać i dojrzewać na kilka miesięcy, a Wy może macie ochotę nastawić swoją?. Z tej ilości składników wyszło mi dokładnie 3,5 litra nalewki: - 6 dorodnych pomarańczy - 1 cytryna - 1/2 litra wody - laska cynamonu - 6 goździków - laska wanilii - 1 litr spirytusu Syrop cukrowy dodawany po dwóch tygodniach: - 70 dag cukru - 600 ml wody Po przyprawy zajrzyjcie(...)dużego słoja dajemy obraną skórkę z pomarańczy bez białej części, która ma gorzki smak i może zepsuć cały smak nalewki. Dodajemy również resztę miękkiej części pomarańczy rozdrobioną na kawałki, polecam je zgnieść w dłoniach, tak samo postępujemy z cytryną. Do powstałego soku dodajemy resztę przypraw, laskę wanilii rozcinamy aby wydobyć drogocenną zawartość. Na koniec zalewamy spirytusem, mieszamy, zakręcamy i odstawiamy
Apetyczna babeczkaTo moja druga nalewka w tym sezonie. Pierwsza była z płatków róży, pyłku pszczelego i miodu - chyba nic jej nie przebije ;) W szafce mam jeszcze końcówkę
Kasia Sarnawytwarzanie żółci i soku żołądkowego, przydatna przy zaburzeniach trawienia, zaparciach, schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i uspokajające. Składniki (na 1 litr nalewki) 0,5 litra spirytusu 2 -3 cytryny 0,5 l naparu z suszonej mięty pieprzowej 7 łyżek cukru Sposób Cytryny porządnie umyć, wraz ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gąsiorka(...)koniec wlać spirytus. Gąsiorek porządnie zakręcić, potrząsać nim kilkakrotnie aby składniki porządnie się wymieszały. Odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas potrząsając. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez gazę i rozlać w butelki. Zostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na okres minimum 3 miesięcy (im dłużej tym lepiej
Kuchenne aromatydomu! Do zrobienia nalewki przyda się duży słoik. Ja używam takiego z kranikiem, ale nie jest to wymagane, wystarczy naczynie o pojemności ok. 1,5l. Nalewka imbirowa: 200g świeżego imbiru 4 duże cytryny 100g cukru 100ml miodu ok. 1,2l wódki Cytryny sparzamy we wrzątku i kroimy je w ósemki. Imbir kroimy w plastry. Do słoja(...)wsypujemy imbir i cytrynę, zasypujemy cukrem i zalewamy miodem. Następnie wlewamy wódkę. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej miesiąc, a najlepiej na ok. 3 miesiące. W międzyczasie potrząsamy słojem, by wszystkie składniki się wymieszały, a cukier rozpuścił. Po odstaniu miesiąca lub dłuższego czasu możemy zlać nalewkę do butelek. U mnie wystarczyła butelka o pojemności
Cooking Monster