szybka w przygotowaniu i praktycznie po 3 dniach możecie jej już próbować. Może być przygotowywana przez cały rok. Nalewka cytrynowa – składnik (na ok. 1,5 litra nalewki) 12 dużych cytryn 1 szklanka cukru 1 szklanka miodu 1 szklanka wody 1 l wódki 0,2 l spirytusu Nalewka cytrynowa – przepis Cytryny musimy najpierw dokładnie umyć i sparzyć(...)godzinach w rondelku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier i miód. Odstawiamy do ostygnięcia. Z cytryn, które nam pozostały wyciskamy sok. Łączymy go z syropem cukrowym i dodajemy do słoika z alkoholem. Odstawiamy go na 2-3 dni. Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelek. W tym momencie nalewka już nadaje się do picia, jeśli jednak zostawicie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nalewka z cytryn, czyli popularna cytrynówka, to jedna z najprostszych nalewek jakie robiłam. Świetna na rozpoczęcie przygody z robieniem nalewek w domu. Jest szybka (gotowa w 3 dni), można robić ją cały rok (cytryny można kupić zawsze), a także jest smaczna na samej wódce. Dla mnie cytrynówka to nalewka najlepsza na lato – lekka, odświeżająca, o niewielkiej mocy(...)kolejną dobę lub dwie w ciemnym miejscu. Nalewka jest już gotowa do picia, choć jeśli zostawimy ją na tydzień – sklaruje się i będzie jeszcze smaczniejsza (nie będzie zupełnie przezroczysta przez dodatek miodu). Nalewki z cytrusów nie muszą leżakować pół roku i to jest ich największa zaleta. Post Nalewka z cytryn – cytrynówka pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwarto go jeszcze wykorzystać. Polecam Wam przepyszną nalewkę truskawkową. W ubiegłym roku miałam okazję spróbować ją mojej kuzynki Eli :-) Straaaaasznie mi smakowała i postanowiłam w tym roku ją przygotować. Jest słodka, kremowa i ma piękny czerwony kolor. Polecam SKŁADNIKI -800g truskawek -1 szkl cukru -sok z 1 cytryny -0,5 szkl cukru -1 szkl(...)miałam go w szafce w kuchni. Czekamy tydzień Po tygodniu robimy syrop z 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Nalewkę przecedzamy przez sitko, potem przez gazę. Wlewamy ją do syropu z cytryną. Całość ponownie przecedzamy przez gazę. Wlewamy do butelek i gotowe :-) Wiadomo, nalewka jest najlepsza jak postoi dłużej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusą zawsze w sprzedaży. Czyli właściwie nie ma wad. W ogóle cytryna to wdzięczny temat do nalewek. Często można ją spotkać jako drugoplanowego bohatera. Tym razem zagrała, całkiem udanie, pierwsze skrzypce. Przepis, jeśli się nie mylę, podpatrzyłem na fajnym nalewkarskim blogu Pracownia Nalewek . 0,75 kg cytryn 0,75 litra wódki 40% 0,75 l spirytusu(...)zafrapowałem się nieco. Bo zasadniczo dobra wyszła, nawet bardzo dobra. Było w niej czuć wszystko to, co zawiera: była moc (to dość mocna, jak na moje standardy, nalewka), były cytryny i był cukier. I właśnie ten cukier tak mi klina zabił. Bo niby naprawdę dobra nalewka, ale dużo pić się jej nie da. Bo cukru za dużo. Szczerze mówiąc
Marder&Marder ManufactureJesień i zima to najlepszy czas na rozgrzewającą domową nalewkę. A co najlepiej rozgrzewa? Oczywiście imbir. Imbirówka, to pyszna i aromatyczna nalewka z imbiru i cytryny. Kieliszeczek imbirówki będzie naszym idealnym kompanem w chłodny, mglisty jesienny lub mroźny zimowy dzień. Nie dość, że nas rozgrzeje, to poprawi też nastrój. Na blogu(...)znjdziecie także przepisy na inne pyszne domowe nalewki i likiery: Nalewka na Boże Narodzenie Likier piernikowy Eggnog, likier jajeczny Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Czas przygotowania: 15 minut
Kulinarne przygody GatityPonieważ pigwa (zwrócono mi uwagę, że są to owoce pigwowca, a nie pigwa, która jest znacznie większa i nie tak dobra na nalewkę), zwana także polską cytryną, już dojrzała, czas na moją ulubioną nalewkę. No może jedną z moich ulubionych nalewek... w zasadzie nie spotkałem jeszcze nalewki, której nie lubię:) Jak ktoś zna taką, której mogę nie polubić – chętnie
Gotuj z Misiemcytryna- 400 ml nalewki wiśniowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu- 3 białka- 2 cukru waniliowePrzygotowanie:PIekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C i przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu. Obrane i przekrojone na pół gruszki wkładamy do lekko bulgoczącej nalewki i gotujemy na małym ogniu
Zainspirowana w kuchnimoże być też drobny cukier) pół cytryny (wyciśnięty sok) łyżeczka nalewki ( u mnie wiśniowa, propozycja opcjonalna) 1,5 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Cukier, maliny, jogurt, sok z cytryny oraz nalewkę umieszczamy w dużej misce. Dokładnie blendujemy, aż masa będzie jednolita. Warto pamiętać o tym, żeby spróbować maliny i ewentualnie dosypać odrobinę więcej cukru do smaku. Masę najlepiej
ChilliJemyKolejny wpis to przepis na nalewkę z miodu i cytryny. Z racji, że jest to alkohol, to wpis tylko dla osób pełnoletnich :). Nalewka(...)racji, że zrobiona jest z cytryny oraz miodu sprawdzi się kiedy czujemy, że dopada nas przeziębienie. Ale żeby nie przedłużać zapraszam dalej. Na zdjęciu na wierzchu nalewki jest miąższ z cytryny :) Składniki: 1 litr spirytusu 8 cytryn 1 szklanka cukru 1 szklanka miodu 1/2 litra gorącej wody Przygotowanie: Cytryny myjemy, a następnie zalewamy wrzątkiem. Skórki obieramy
Gotuj z Mąkąprzepadają za słodkimi jak ulepek nalewkami. Na zdjęciach poniżej jest cytrynowa rozmarynówka, która ma już ponad 2 miesiące. W tym roku przygotowałam również nalewkę z płatków róży oraz Wiśniówkę. 2 gałązki rozmarynu skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 litra wódki kilka kawałków kandyzowanego cukru Cytrynę myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, wyciskamy sok. Gałązki rozmarynu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!razem dla odmiany coś tylko dla dorosłych :) Paprykówka czyli nalewka z ostrej papryczki chili i cytryny. Nie pamiętam skąd mam przepis, dostałam go od kogoś wiele lat temu. Jesienią zrobiłam buteleczkę i dopiero teraz przypomniałam sobie o niej :)Składniki:pół litra czystej wódki;2 papryczki chili;około 1/3 - 1/2 cytryny.Papryczki przekroić i usunąć ze środka pestki. Pokroić(...)kawałki.Cytrynę sparzyć i obkroić skórkę. Jeśli lubimy mocno cytrynowe aromaty, wtedy obkrawamy około połowy. Jeśli mniej - około 1/3. Skrawać tylko żółtą jej część, biała jest gorzka. Przekładamy do słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy zakręcony słoik w chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy, przelewamy do butelki i odstawiamy do dalszego leżakowania
Codzienna kuchnia niecodziennaWrzesień to także czas aronii,która posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Na jesienną słotę i mroźne zimowe wieczory polecam rozgrzewającą nalewkę. 3 litry wody 400 liści wiśni 2 kg aronii 2 kg cukru 700 ml spirytusu 95% 3 cytryny Aronię i liście(...)umyć, następnie zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut (od momentu zagotowania). Odstawić na 24 godziny, przecedzić , dodać sok z cytryn i spirytus. Rozlać do butelek. Można spożywać od razu,ale im starsza nalewka tym lepsza. W oryginalnej recepturze wskazane jest użyć na tę proporcję 1 litr spirytusu. Robiłam,lecz jak dla mnie nalewka była zbyt mocna
Kolorowa kuchnia Elki