zdrowszej oprawie. :) Składniki: Kruche ciasto 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki pszennej graham T1850 50g bardzo zimnego masła 2 żóltka 5 łyżek ksylitolu 5 łyzej zimnej wody Mus z jabłkami 6-7 jabłek sok z cytryny cynamon 1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, ksylitol, żółtka i masło. Wszystko(...)przestudzenia. Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami. Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami. Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestadrugi z musów pomarańczowych/mandarynkowych ( oryginalny przepis ). Ten jest bardzo lekki i puszysty, a w dodatku czekoladowy. Nie mogę się zdecydować, który jest lepszy: ten czy śmietankowy . Proporcje na 1 porcję. 40 gram czekolady deserowej 1 mandarynka/mała pomarańcza 1 jajko Zagotować wodę i wlać na dno miski. Czekoladę włożyć do kubka i kubek włożyć do miski. Pomarańczę rozkroić, wycisnąć(...)sztywną pianę. Gdy czekolada się całkowicie rozpuści odrobinę ostudzić kubek z masą, dodać do niego żółtko i wymieszać trzepaczką lub widelcem. Powoli dodawać pianę z białek ostrożnie mieszając. Gotowy mus przełożyć do pucharków i schłodzić co najmniej 5 godzin. Przed podaniem ozdobić tartą skórką pomarańczową, bitą śmietaną lub czekoladą. marcelina
Czerwony Gupikmięsa, by dodatkowo je pokruszyć. Brzoskwinie myję, ale nie obieram ich ze skórki, lubię, gdy lody mają "ciapki". Wyjmuję pestki, owoce kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam na mus. Dolewam do niego łyżkę ekstraktu z wanilii. To już prawie koniec, jeszcze tylko banany. ;) Do musu brzoskwiniowo-waniliowego dodajemy zamrożone banany, najlepiej partiami, tak by sprzęt się nie "zakrztusił" zbyt dużą
Cooking Monsterciasto: 150 g masła, 350 g mąki pszennej, 1 jajo, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody, masa czerwona - mus malinowy: 400 ml soku z świeżych malin (z ok. 2 l świeżych malin), żelatyna, cukier puder do smaku, masa biała - pana cotta miodowa: 150 ml mleka 2,0%, 200 ml śmietanki(...)ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa czerwona - mus malinowy: Oczyszczone maliny rozgniatamy w garnku o szerokim dnie, gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszamy (sok można uzyskać w sokowniku). Przecedzamy przez bardzo drobne sitko, przecieramy żeby
Moniki Smakołykiubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Truskawki umieszczamy w kielichu blendera (używam Nutri Boost od Russell Hobbs ) i miksujemy na gładki mus. W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę i mus truskawkowy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą. Foremkę owijamy folią spożywczą
Gotowanie i blogowanieobranego i pokrojonego rabarbaru po zasypaniu go na 1 godzinę 1 szkl. cukru 3-4 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny WARSTWA BORÓWKOWA: 2 garście borówek - zmiksować na mus 3-4 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny Przy przygotowaniu każdej z warstw, najpierw rozpuścić w 3 naczynkach ż elatynę - w proporcjach łyżek i niewielkiej ilości gorącej - wrzącej! - wody jak zostało(...)obranego i pokrojonego rabarbaru - całość odstawiona na 1 godzinę do puszczenia soku . Rabarbar następnie wykorzystałam jako nadzienie Szarlotki z rabarbarem i żurawiną . Do trzeciego naczynia dołożyć zmiksowane wcześniej na mus borówki. Wymieszać. Salaterki przepłukać zimną wodą. Wysypać na dno każdej z nich po pół garści borówek - lub więcej, w zależności od preferencji . Zalać większością warstwy sernikowej. Wstawić do lodówki
Grunt to przepis!prostszego! ;) Nasionka chia zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia na ok. 30 minut. W międzyczasie blendujemy banana z niewielką ilością wody. Powinien powstać gęsty, słodki mus. Nasionka chia mieszamy z jogurtem i cukrem trzcinowym. Na dno ulubionego słoiczka/ulubionej miseczki przelewamy bananowy mus, a następnie jogurt z chia. Na koniec dekorujemy ulubionymi owocami, wiórkami kokosowymi
Kuchnia Ellieproszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Omlet z nektarynką i musem jagodowo-jabłkowym. Zawsze gdy pytam Lili co chce zjeść na śniadanie, na co ma ochotę - najczęściej mówi "owsianka". Staram się urozmaicać śniadania, choć powiem Ci szczerze, że zazwyczaj rano(...)thermomixa owsiankę, dolałam wodę, zmiksowałam, przecedziłam - wyszło mleko. Do mleka wsypałam mąkę, wrzuciłam jajko, jabłko, włączyłam największe obroty. Gotowe. Placki smażyłam na maśle klarowanym. Na każdy placek nałożyłam mus, złożyłam na pół i dałam nektarynkę. "Mamo, jak Ty to zrobiłaś"? Bezcenne. 1 2 "chcę jesce". 3 "mamusiu, ale to takie dobre, nie wycymam". Lila poszła się pobawić
lady-och-mistrzyni.blogspot.comodstawić na noc. Sok zlać do butelek ,a wiśnie zmiksować .Przetrzeć przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus żelatyna i gotowa galaretka) , naleśników ,placków ziemniaczanych (jak u mnie ,bo dziecko lubi ),lub do koktajli :)) Wiśnie posiadają liczne właściwości lecznicze: obniżają poziom
w mojej kuchnidużą ilość przepisów z przeróżnymi pomysłami i ostatecznie zadecydowałam, że moją bohaterką będzie truskawka. Wybrałam przepis na bazie serków waniliowych i postanowiłam dołożyć do standardowej wersji jeszcze jedną warstwę- musu truskawkowego. Wyszło ładnie...ale przede wszystkim bardzo smacznie :) Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 26 cm, przydała się także folia spożywcza. Na taką wielkość formy wykorzystałam: 30 mocno czekoladowych ciastek(...)pozbyć drobinek pestek, ja jednak uznałam, że wszystko na tyle ładnie się rozdrobniło, że nie ma takiej konieczności. Upewniłam się, że śmietankowa masa zastygła i wtedy do truskawkowego musu także dodałam odpowiednią ilość żelatyny. Pamiętajcie, aby dokładnie wymieszać, by substancja żelująca rozeszła się po całej masie. Cudownie czerwona, półpłynna mikstura wylądowałam w tortownicy, a następnie w lodówce. Gdy stężała
Pichceniomaniamuszą nam się kojarzyć tylko z kanapkami:) Warto poświęcić chwilkę czasu i przygotować dla domowników pyszne Pan Cakes z ich ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam placuszki pszenno-żytnie z dodatkiem musu owocowego. Pycha! Składniki: szklanka mąki pszennej, szklanka mąki żytniej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, szklanka mleka, szczypta soli, 50g stopionego(...)rozprowadzić na całej powierzchni i nakładać łyżką porcje ciasta tworząc małe, okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać ułożone w wieżę, polane musem owocowym i udekorowane kawałkami owoców
Z miłości do słodkościgarnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż całkiem się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Wlać do musu malinowego. Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku ze spokojnie gotującą się wodą. Żółtka ucierać, aż będą puszyste i bardzo ciepłe. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć(...)przestudzonej masy żółtkowej wlać mus malinowy, a następnie połączyć z mascarpone. Kiedy krem zgęstnieje, przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki na upieczonych i wystudzonych brzoskwiniach. W krem powciskać świeże jagody i posypać czekoladowymi płatkami do dekoracji. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania bez glutenu , Desery , Na specjalne okazje , Wykorzystanie żółtek Tagged: brzoskwinie , jagody , maliny , mascarpone
https:KKuchniaMniamzasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Następnie ten mus owocowy przełożyć z powrotem do rondla, zagotować, wsypać żelfix i mieszając gotować około 2 minut. Gorący mus przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków, od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś proponuje już ostatni przepis z cyklu "porzeczkowe szaleństwo" :) Mus porzeczkowy Składniki :(na 4 średnie porcje) 1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki, 1 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki kaszy manny, Cukier do smaku Sposób wykonania: Porzeczkę oczyszczamy i myjemy. Osączamy z wody. Do garna wlewamy wodę. Dokładamy do niej porzeczki. Razem gotujemy około(...)przez sito. Do powstałego płynu porzeczkowego wsypujemy kaszę oraz cukier do smaku. Razem gotujemy do zagęszczenia. Po zdjęciu z ognia kaszkę miksujemy, aby stała się puszysta i jednolita. Otrzymany mus przekładamy do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Pozostawiamy do przestygnięcia. inspiracja z tej strony
Smaki Nataliimaliny) (*) 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i po ostudzeniu zmiksować (do puszystości) z jogurtem. (Można dodać kawałki owoców lub zmiksować je razem z jogurtem.) Mus układać warstwowo i na przemiennie z płatkami. Deser schłodzić w lodówce. (*) Owoce dodać do musu, układać z crunchy lub obłożyć nimi wierzch
Di gotuje