mus - 6353 przepisów (strona:153/424)

SOK BURACZANA WITAMINKA 124

Grejpfrut i pomarańcze, obieramy,  wyciskamy sok sokownikiem i odkładamy.  Następnie z buraczka również wyciskamy sok. Do soku z buraczka dodajemy pokrojonego banana i mielimy wszystko blenderem, powstanie mus, doprawiamy go do smaku sokiem z limonki. Do wysokiej szklanki nalewamy mus z buraczka, następnie delikatnie, po szklance wlewamy sok z grejpfruta i pomarańczy. Dekorujemy miętą, cytryną i limonka. Podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Jajka - które warto kupować? 236

Nastały czasy że jajko to już nie jajko lecz towar o przeróżnej rozpiętości cenowej. Dawniej na straganach miejskiego targowiska wystarczyło powiedzieć duże albo małe :). Obecnie rozmiary

Kuchnia PROzdrowotna
Maślane ciastka ryżowe 247

Dziś małe wyzwanie :) ciastka bez jajek i bez glutenu.  Użyjemy masła bez laktozy dzięki czemu możemy te ciastka zaoferować również tym którzy nie tolerują laktozy

Kuchnia PROzdrowotna
Śniadaniowe tarty 119

przyjemność. Składniki: 1 szklanka płatków pszennych  Lubella 50 g masła 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki kakao 120 g jogurtu greckiego 2 pełne łyżki nasion chia dowolne owoce lub mus owocowy Wykonanie: Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rodzynki odcedzić. Masło rozpuścić i ostudzić. Płatki wymieszać z rodzynkami, kakao i masłem. Następnie całość rozdrobnić malakserem(...)grecki wymieszać z nasionami chia. Wstawić do lodówki na czas chłodzenia spodów do tartaletek. Gdy spody do tartaletek stężeją, wypełnić je puddingiem z chia. Na wierzchu ułożyć owoce lub mus owocowy. A wiecie, że śniadanie w formie deseru to dobry pomysł na przetrwanie  zimnych dni ? Bo tylko pomyślcie... za oknem śnieg, Wy w szlafroku wygodnie usadowieni w fotelu. Podziwiacie

kolorowotorcikowo
DESER CHIA Z PŁATKAMI ŻYTNIMI LUBELLA 152

PRZYGOTOWANIE :  Nasiona zalewamy mlekiem i odkładamy na 2 godzin do napęcznienia.  Owoc mango mielimy na mus. Deser śniadaniowy przygotowujemy wieczorem. Do szklanki nakładamy mus z mango, na to porcja napęczniałych ziaren chia, następnie rozkładamy plastry banana, oraz orzechy i wsypujemy do uzupełnienia szklanki płatki żytnie Lubella. Dekorujemy kawałkami awokado i drobnymi owocami.  Deser zamykamy w szklance

Kulinarne Fantazje Marioli
Bistro La Cocotte 100

aromatyczna, odpowiednio gęsta, delikatna, z nutą słodyczy (dobra cebula) i bardzo smaczna.  Sałata z macerowaną i smażoną wątróbka, podana na sałacie z owocami, doprawiona octem balsamicznym i z musem malinowym jest dla nas zawsze testem, jak kucharz radzi sobie z czymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka usmażona w punkt, a mus malinowy super

królestwo garów
Roladki z łososia wędzonego z musem z awokado 187

finger food, sałatki, pasztety i desery. Na blogu również tego nie zabraknie. Na pewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: • 6 plastrów wędzonego łososia • 1 papryka czerwona Mus z awokado • 1 awokado miękkie • 1 serek Filadelfia 200 g • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja • 2 małe cebule czerwone(...)czym wstawić do mikrofalówki na 20 sekund, aby się rozpuściła. • Rozłożyć folię spożywczą na blacie, na jednym końcu ułożyć plastry łososia wędzonego, na to mus awokado zmieszany z żelatyną. • Paski papryki ułożyć wzdłuż rolady. • Zwijać ciasno roladę pomagając sobie folią spożywczą, tworząc ciasny rulon. • Zwinąć rulon jak cukierek, dodatkowo zawinąć w folię aluminiową

To co kocham
Mus z mintaja z sosem paprykowym 124

Przepis na ten aromatyczny mus z mintaja pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Pasztety, w których jakiś czas temu uczestniczyłam. Roladki rybne w liściach kapusty włoskiej prezentują się bardzo dobrze i smakują wyśmienicie! Składniki: • 40 dkg filetu z mintaja • 1 jajko • 3 łyżki śmietany • sól, biały pieprz • 10 dkg szyjek rakowych(...)pokroić w kostkę, dodać do szalotki i poddusić. • Wlać śmietanę, pogotować chwilę, aby trochę odparowała. Doprawić solą i pieprzem. • Zmiksować i przetrzeć przez sito. • Mus podawać pokrojony w plastry z sosem paprykowym

To co kocham
Serniczek z czekoladową śliwką 96

Delikatny ser i czekoladowa śliwka! W sezonie śliwkowym koniecznie pieczemy sernik z musem śliwkowym. Sernik ten powstał na bazie przepisu Senika z malinami i wyszedł równie pyszny. To, że nie jest wysoki, było celowe. Miał to być bardziej cieniutki batonik sernikowy i taki właśnie wyszedł. Kwaskowy i aromatyczny! Składniki(...)koniec dodać śmietankę. • Sernik piekłam w prostokątnej tortownicy z odpinaną obręczą, wyłożonej folią aluminiową. • Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce śliwek. Wykałaczką rozprowadzić mus rysując wzorki na serniku. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut

To co kocham
Sernik śliwkowy 161

zdecydoanie sernik! Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 2 opakowania cukru wanilinowego • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus śliwkowy • 1 szklanka wydrylowanych śliwek • 3 łyżki cukru Wykonanie: Sernik • Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały(...)serowej i wymieszać dokładnie. • Wlać masę serową do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz. • Na powierzchnę sera nakładać po łyżce mus sliwkowo-serowy, po czym przemieszać delikatnie całość łyżką. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C

To co kocham
Sos żurawinowy w słoiku 120

Żurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: • 1 kg żurawiny • 2 szklanki słodkiego wina czerwonego

To co kocham
Dżem z jabłek i brzoskwiń z rodzynkami 137

aromatyczny dżemik na bazie jabłek i brzoskwiń z eleganckim akcentem rodzynkowym. Ja użyłam greckich rodzynek koryntek, są one malutkie, ciemne i bardzo słodkie. Ten dżemiko-mus jest idealny do naleśników, a także na słodką kanapkę. Składniki: • 1 kg jabłek po obraniu ze skórki i z gniazd nasiennych(...)koryntki Wykonanie: • Pokrojone jabłka i brzoskwinie zasypać cukrem i dusić aż zmiękną. • Gdy są już miękkie, należy zmiksować je dodając sok z cytryny. • Do musu dodać rodzynki i zagotować. • Gorący dżem przekładać do słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić i pod kocyk

To co kocham
Przepyszne i zdrowe crumble jabłkowe :) 162

Crumble robiłam po raz pierwszy. Jest to pyszny deser, który pod chrupiącą kruszonką skrywa przepyszny mus owocowy. Poniższy przepis stworzyłam ze zdrowych produktów, dodatkowo całość jest wegańska i bezglutenowa (jeśli użyjesz bezglutenowych płatków owsianych). Chrupiącą część tworzy owies wymieszany z orzechami. Mus owocowy to prażone jabłka połączone z korzennymi przyprawami i suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe

Zdrowie na języku :P
Placki ziemniaczane dwudniowe 119

Wykonanie ich jest proste i mało pracochłonne, ale... Wymaga czasu :) To pyszne połączenie racuchów z plackami ziemniaczanymi, podane na słodko z musem jabłkowym smakuje wybornie! Opłaca się zaczekać :) Składniki: 2 ziemniaki 11/2 dag drożdży ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 szklanka mąki 2 łyżki stopionego tłuszczu 1 łyżka gorącej wody szczypta soli cukier do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki(...)jajko, wlać tłuszcz i rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody sodę. Dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć powoli na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni na rumiano, często przewracając. Podawać z musem jabłkowym

Tradycyjna Kuchnia
Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia) 181

poczekać. Spód to połączenie pełnoziarnistych maślanych herbatników szczypty cynamonu oraz niewielkiej ilości masła. Masa w dwóch znakomicie współgrających ze sobą smakach waniliowym i daktylowym. Całość dopełnia lekki i puszysty mus żurawinowy. Ważny jest również akcent estetyczny tak więc do mojej zimowej dekoracji użyłam Maczku Mango z serii Decorada Delecty, oraz płatków śniegu które kupiłam w ubiegłym roku. Nie wyobrażam sobie(...)sera białego co najmniej dwukrotnie zmielonego 3 czubate łyżki pasty daktylowej  2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego Muscovado 125 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki żelatyny na 60 ml wody Mus żurawinowy :  40 g konfitury żurawinowej  330 ml śmietanki kremówki 30 % Dekoracja : Maczek o smaku Mango z serii Decorada Delecta cukrowe pastylki płatki śniegu  złote perełki Wykonanie

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania