Dziś proponuje już ostatni przepis z cyklu "porzeczkowe szaleństwo" :) Mus porzeczkowy Składniki :(na 4 średnie porcje) 1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki, 1 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki kaszy manny, Cukier do smaku Sposób wykonania: Porzeczkę oczyszczamy i myjemy. Osączamy z wody. Do garna wlewamy wodę. Dokładamy do niej porzeczki. Razem gotujemy około(...)przez sito. Do powstałego płynu porzeczkowego wsypujemy kaszę oraz cukier do smaku. Razem gotujemy do zagęszczenia. Po zdjęciu z ognia kaszkę miksujemy, aby stała się puszysta i jednolita. Otrzymany mus przekładamy do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Pozostawiamy do przestygnięcia. inspiracja z tej strony
Smaki Nataliimaliny) (*) 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i po ostudzeniu zmiksować (do puszystości) z jogurtem. (Można dodać kawałki owoców lub zmiksować je razem z jogurtem.) Mus układać warstwowo i na przemiennie z płatkami. Deser schłodzić w lodówce. (*) Owoce dodać do musu, układać z crunchy lub obłożyć nimi wierzch
Di gotujeCiasto idealne na upały, szybkie, bez udziału piekarnika ;) Podobne do tych, które możecie znaleźć już na blogu, wyróżnia je jednak mus truskawkowy na wierzchu jogurtowca. Smakuje lekko, orzeźwiająco, pysznie po prostu. Truskawki, które już coraz trudniej dostać, można zastąpić innymi owocami - polecam maliny, jagody lub porzeczki ;) To jak, wypróbujecie przepis? ;) Ps. Zapraszam na stronkę http://promotiontops.pl/ , mają ciekawe gadżety :) Składniki(...)Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Truskawki zmiksować na puree, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z puree truskawkowym, odstawić do stężenia. Tężejący mus truskawkowy wyłożyć na masę stężoną masę jogurtową. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyserdecznie zachęcam. Jego przygotowanie jest bajecznie proste i zajmie Wam tylko kilkanaście minut. Albo może poproście Wasze pociechy o pomoc ? Na pewno Wam nie odmówią. Najprostszy deser z musem truskawkowym Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki 400 g jogurtu typu greckiego 200 g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 500 g truskawek Wykonanie: Serek mascarpone ubijamy(...)cukrem pudrem. Następnie mieszamy z jogurtem. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki. Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy. Do pucharków lub szklanek przekładamy masę jogurtową, na wierzchu wylewamy mus. Wkładamy do lodówki, aby deser się schłodził
Kulinarne przygody Gatitymasy. Jeśli zbyt szybko się ścina, to zmniejszamy nieco temperaturę, ale cały czas przygotowujemy wszystko na parze. Odkładamy do wystygnięcia. Truskawkowa warstwa: Truskawki czyścimy i pozbawiamy szypułek. Blendujemy na mus. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody i studzimy. Wystygniętą łączymy z truskawkowym musem i wstawiamy do lodówki, by stężała. Nektarynki obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w półksiężyce, plasterki czy kostkę
Karczma Honoriettyserka mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 200 ml mleka pół laski wanilii 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny na mus owocowy garść truskawek garść białych porzeczek do dekoracji wiśnie Mleko z wanilią i cukrem zagotować, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna się rozpuści. Serek ze śmietanką zmiksować za pomocą blendera, Dodać mleko z wanilią, cukrem i żelatyną, i wymieszać. Wylać(...)foremek silikonowych. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki i porzeczki zmiksować dodając cukier od smaku. Polać musem gotowe deserki, Udekorować wisienkami i porzeczkami
Gotowanie jest łatweDzisiaj lody truskawkowe na bazie kremu angielskiego. Z mlekiem, jajkiem i śmietanką. Słodkie, kremowe, z musem truskawkowym. Im więcej musu tym lody bardziej aromatyczne. Robiłam w maszynie do lodów, ale można oczywiście bez maszyny, tylko w czasie mrożenia trzeba mieszać od czasu do czasu. 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTruskawki kroimy na połówki, przekładamy do miseczki i blendujemy na jednolitą masę. Tak samo postępujemy z kiwi oraz morelami, przy czym każdy owoc miksujemy w osobnym naczyniu. Do każdego musu owocowego wlewamy po łyżce wystudzonego syropu ( można więcej wtedy sorbet będzie słodszy ). Do pojemniczków wlewamy pierwszą warstwę zmiksowanych owoców około 1/3 wysokości naczynia ( u mnie są to truskawki ). Pojemniczki wstawiamy(...)zamrażalnika na około 40 minut. Po tym czasie do pojemniczków wlewamy kolejną warstwę musu tym razem jest to kiwi i ponownie całość wstawiamy do zamrażalnika na 40 minut. Ostatnią warstwą sorbetu są zmiksowane morele lub brzoskwinie, które wylewamy na warstwę kiwi. Do pojemniczków wbijamy patyczki i wstawiamy je do zamrażalnika na 4 godziny. Artykuł Lody sorbetowe + film pochodzi
Smakowite Daniapłynnym miodem. Dodać nasiona chia i energicznie wymieszać. Przelać do słoiczków/szklanek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia mango zmiksować na gładki mus. Pudding wyjąć z lodówki, na wierzch wyłożyć mus owocowy. Udekorować truskawkami. Smacznego
Domowa cukiernia EwyKażdy lubi czekoladę. A mus czekoladowy to już poezja! Delikatny, puszysty i słodki. Z dopełnieniem z bitej śmietany i malinką stanowi deser doskonały, a przy tym szybki i prosty w przygotowaniu. Przy okazji chciałam Was bardzo przeprosić, że było mnie ostatnio tu mniej. Niestety w najbliższym czasie tak będzie, szczególnie na początku lipca. Później postaram się być już bardziej(...)ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Przełożyć do kubeczków/ miseczek/ szklaneczek. Schłodzić. Resztę kremówki ubić, pod koniec ubijania wsypać śmietan - fix i cukier puder, ubitą przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować mus. Dołożyć po malince i znów wstawić do lodówki
Cakes By Kejtspodu wydrążyć nieco ciasta pozostawiając wyższe boki. Ścięty wierzch drobno pokruszyć. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wystudzić. Połowę truskawek (200 g) zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z musem truskawkowym i wystudzoną galaretką. Gotowym kremem posmarować spód ciasta ok 4 łyżek. Pozostały krem wstawić do lodówki aby lekko zesztywniał, żeby można z niego było uformować kopiec
Monia miesza i gotujemniejsze o jedną część masy i 1 wafel...ale mniejsza z tym...wyszło jak wyszło i już prawie zjedzone. Owocowe szaleństwo. . 1 opakowanie wafli tortowych 1 szkl. zmiksowanych truskawek ( musu truskawkowego) 8 łyżek wody 3/4 szkl. cukru [ można dać mniej] 10-12 łyżek mleka w proszku (pełnotłustego) sok z 1/2 cytryny 1 kostka masła 1 dżem truskawkowy 15 herbatników maślanych(...)pokruszone herbatniki - 2 opak.] 1 duże opakowanie delicji [25 szt.] Wodę, mus truskawkowy, cukier, masło i sok z cytryny zagotować.Następnie stopniowo dodawać po łyżce mleko w proszku stale mieszając [ ja posłużyłam się robotem]. Herbatniki pokruszyć. Masę podzielić na 3 części , do 1 części dodać pokruszone herbatniki i wymieszać. Pierwszy wafel posmarować 1 częścią kremu. Przykryć drugim waflem
Moje domowe kucharzeniemałą szklaneczkę w wersji wyłącznie truskawkowej (dla synka). Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy obranego banana i obrane brzoskwinie bez pestek. Całość miksujemy dosłownie chwilę do uzyskania jednolitego musu. Mus przelewamy do pucharka. Tworzymy drugą warstwę naszego zdrowego deseru. Do misy przekładamy truskawki i obranego banana, znów miksujemy. Warstwę truskawkową przelewamy na wcześniej przygotowaną brzoskwiniowo-bananową. Pucharek zdobimy truskawką
Słodkie okruszkiNieco ponad miesiąc temu obiecałam przyrządzić jakieś biało-czerwone danie z okazji Euro. Do tematu podchodziłam dwukrotnie. Pierwszej próby nie udało mi się sfotografować ;) A efekty drugiej widzicie obok :) Mus truskawkowy z dodatkiem mięty (pomysł podpatrzony u superwspólnika blogowego ;)) bardzo nawiązuje do letnich, wakacyjnych klimatów. Na górze zaś spora porcja bitej śmietany. Chodziło o to, aby deser był w "barwach(...)mięty Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Zmiksować blenderem z dodatkiem 2-3 łyżek cukru oraz mięty. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem (dodałam 1 łyżeczkę cukru pudru). Do naczynia przełożyć mus truskawkowy, a następnie bitą śmietanę
zadanie-gotowaniemożna znaleźć na blogu ... - link wkrótce. Składniki na 1 porcję: 1/3 szkl. płatków owsianych górskich 2/3 szkl. gorącej wody - wrzątek z czajnika 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego 4 łyżki musu truskawkowego - zblendowane mrożone lub świeże truskawki 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka miodu płynnego - jeśli łasuchowi słodycz truskawek nie wystarczy kilka truskawek - do ozdoby Odmierzoną ilość płatków owsianych wsypać(...)miseczki. Zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie zawartość miseczki docisnąć małym talerzykiem i odsączyć z nadmiaru wody. Dołożyć jogurt, mus truskawkowy oraz nasiona chia i razem wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby nasiona napęczniały. N astępnie całość podgrzać 1 minutę w mikrofali. Ozdobić truskawkami. Owsiankę k onsumować ciepłą
Grunt to przepis!