babeczki, makaroniki czy słodki bufet! Znajdziemy tu przepisy na ciasteczkowe lizaki z białą czekoladą, ciasteczkowe lizaki o smaku truskawkowo-czekoladowym, podstawowy przepis na sernik i różne jego warianty, trójwarstwowy mus czekoladowy, domowy mus czekoladowy oraz kieliszki szampana o smaku truskawki i białej czekolady. Są też przydatne informacje o projektowaniu i produkcji tortów weselnych - jak dbać o odpowiedni dobór
Plate of Joymąki pszennej lub zmielonych płatków owsianych lub zmielonych ulubionych orzechów 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżeczki cukru szczypta soli po 3 łyżki musu truskawowo-jabłkowego pół łyżeczki masła do smażenia nieco rodzynek opcjonalnie nieco łuskanych pestek dyni niesolonych Przygotowanie: W wysokim naczyniu zmiksuj na najwyższych obrotach jajka ze szczyptą soli i cukrem(...)minutki do zrumienienia omleta. Łatwo się przypala, jeśli ogień jest za duży. Obróć łopatką na drugą stronę i przykryj ponownie pokrywką. Smaż jeszcze minutkę. Przełóż na talerz. Udekoruj musem truskawkowo-jabłkowym, ok 3 łyżki na jednego omleta. Posyp rodzynkami i pestkami dyni w ilości wg upodobania. Smacznego
Anioszek w kuchnikrem jaglany przekładamy do pucharka. Misę blendera myjemy, następnie wkładamy do niej pozostałe owoce (zostawiając 2-3 kawałki do dekoracji) i 1/2 obranego banana. Całość miksujemy do uzyskania owocowego musu. Owocowy mus przekładamy na warstwę kaszy. Wierzch dekorujemy kawałkami owoców. Podajemy. Smacznego Przepis dodaję do akcji: Warto urozmaicać dietę w posiłki z dodatkiem tzw. superfood jak np. kasza jaglana
Słodkie okruszkiSkończyło się nam wczoraj rano pieczywo i uznałam, że coś jeszcze dobrego bym zjadła. Skoro drugie śniadanie szykowałam też Zuzi, zrobiłam kaszę jaglaną z musem truskawkowo-jabłkową. Przepis banalny i przepyszny. Zuzia wcinała, aż jej się uszy trzęsły. Mi pewnie też, bo smakowało mi również. Zdrowa przekąska, idealne też na śniadanie lub podwieczorek. Mus można zresztą jeść bez niczego. Kwaskowaty
Anioszek w kuchnipewno pyknie. Jeśli nie z mirabelkami to z innym kwaskowatym owocem (jak w oryginalnym przepisie, latem maliny... działa mi to na wyobraźnię, nie powiem). WANILIOWY SERNIK Z MIRABELKOWYM MUSEM Na spód 150g kruchych ciastek (u mnie bardzo waniliowe Cookies on Tour) 50g masła Na masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru(...)łyżki budyniu waniliowego bez cukru 1 laska wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną formę (u mnie 21cm, szczelna) natłuszczamy. Masło rozpuszczamy, kruszymy drobno ciastka (drewniana pałką, albo wałkiem nawalamy w ciastka zawinięte w czystą ścierkę), dodajemy do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy. Tą mieszanką wykładamy dno blachy
les mirabellespodziel je na mniejsze kawałki i włóż do blendera. Dodaj wodę i jarmuż. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj go do reszty składników. Zblenduj wszystko w blenderze. Powstały mus wlej do garnka i ustaw go na małym ogniu, żeby się podgrzał. W tym czasie wsyp do miski ziarna soi, amarantus i siemię lniane. Dodaj pokruszony twaróg. Posiekaj kostkę czekolady(...)orzechy włoskie na drobne kawałki. Ciepłym musem zalej miskę z twarogiem i ziarnami. Całość posyp czekoladą i orzechami. Smacznego! :) Całość zawiera: 541 kcal (509 kcal w wersji z twarogiem 0%) 38.1g białka 21.5g tłuszczy (jeśli użyjecie twarogu 0% to będzie 16.5g tłuszczy) 42.5g węglowodanów 14g błonnika
Smiling Shrimptego przepisu łyżeczka spiruliny łyżeczka młodego jęczmienia kostka gorzkiej czekolady garść migdałów połowa pomarańczy jabłko Przygotowanie: Jabłko obierz ze skórki i wrzuć do garnka, gotuj do momentu powstania musu. W tym czasie do miski wsyp siemię lniane, nasiona chia, amarantus, otręby lub płatki/orzeszki sojowe, spirulinę i młody jęczmień. Dodaj twaróg. Zalej wszystko jabłkowym musem. Na wierzch wrzuć
Smiling ShrimpSkładniki na 2 torciki: ulubiony dżem, np. brzoskwiniowy powidła śliwkowe 250 g twarogu półtłustego (1 kostka) 1 szklanka delikatnego musu jabłkowo-gruszkowego łyżka płatków owsianych 2 mandarynki opcjonalnie dobry krem czekoladowo-orzechowy, np. nutella Ciasto naleśnikowe (na 12-13 mniejszych naleśników) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Przygotowanie(...)przykryj piątym naleśnikiem. Jeśli masz nutellę, wykorzystaj ją zamiast drugiej warstwy powideł. Rozsmaruj na piątym naleśniku 2-3 łyżki twarogu i zamknij tort szóstym naleśnikiem. Tort polej połową musu i ozdób cząstkami 1 obranej mandarynki. Posyp płatkami owsianymi. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel
Anioszek w kuchniłyżek domowego kremu czekoladowego z suszonych daktyli (przygotowanego wg 1 wersji) pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki mleka 2/3 szklanki wody opcjonalnie 1 łyżeczka cukru do gotowania kaszy Mus malinowy: 300g malin mrożonych 6 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 i 2/3 łyżeczki żelatyny spożywczej Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki 30% 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka(...)kremu czekoladowego.Wyrównaj. Nałóż 2 łyżki masy śmietanowej. Wyłóż 2 łyżki kaszy jaglanej, delikatnie wyrównaj, aby nie wcisnąć jej w śmietanę. Zalej 2-3 łyżkami zimnego, lekko stężałego musu malinowego. Na górę daj po pół łyżki kremu czekoladowego, dookoła niego rozsmaruj po łyżce śmietanki. Udekoruj resztą sosu malinowego. Możesz posypać startą czekoladą mleczną. Kolejność warstw możesz zmienić wg upodobania
Anioszek w kuchnidemerara 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jaja 1 szklanka mleka 1/2 szklanki musu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 2 garści płatków migdałowych ok 300 g agrestu (może być mrożony) W miseczce mieszamy suche składniki, mąki(...)proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier. W drugiej większej misce miksujemy jaja z mlekiem i musem jabłkowym. Stopniowo dodajemy mieszankę suchych składników (cały czas miksując). Po połączeniu się składników dodajemy sok z cytryny, płatki migdałowe i agrest ( rozmrożony). Mieszamy przy pomocy łyżki. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami do których wykładamy przygotowane ciasto. Wierzch możemy posypać niewielką ilością grubego cukru
peggiwkuchniDzisiaj prezentuję muffinki dyniowe dla jedzących inaczej: bez krowiego mleka i tłuszczu, bez kurzych jajek i bez glutenu. Bez tego wszystkiego także mogą być pyszniutkie... 100 g musu z dyni (u mnie mus z pieczonej dyni Hokaido) 4 jajka przepiórcze 50 ml mleka sojowego 50 ml oleju 4 pomidory suszone drobno pokojone 30 g mąki ziemniaczanej 60 g mąki
Humanistka w kuchniniewielką ilością cukru. Następnie ubitą śmietanę wymieszać z serem twarogowym oraz cukrem z wanilią. Ewentualnie masę dosłodzić. Jedną połówkę brzoskwini pokroić w drobną kostkę, a drugą zmiksować na mus. Czekoladę obrać ze skorupek jajek. Należy zrobić to delikatnie i szybko, ponieważ czekolada rozpuszcza się pod wpływem ciepła rąk. Następnie do środka jajek dodać pokrojoną brzoskwinię i kilka łyżek masy twarogowej(...)pełna). Przygotowane jajka wstawić na 30 minut do lodówki. Na sam koniec z masy twarogowej uformować niewielki dołek i delikatnie przełożyć w to miejsce mus brzoskwiniowy. Czekoladowe jajeczka schować w chłodne miejsce. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki. *jeśli nie macie czasu to użyjcie gotowych czekoladowych jajeczek ** jeżeli zostanie Wam biała masa to przełóżcie nią, np. naleśniki
Ugotowaćformy wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez 20 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier i przekrawamy wzdłuż na połowę. Kompot z jabłek miksujemy blenderem na mus, zagotowujemy. Do gorącego musu wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, przekładamy na dolną część biszkoptu, przykrywamy drugą częścią. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania
Gotowanie moimi oczamimałego kubeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Szpinak płuczemy w wodzie. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu otrzymania gładkiego musu. Jeśli mus jest za gęsty można dodać więcej jogurtu
Bon appetit mon amiewedług uznania) Przygotowanie: Szpinak płuczemy w wodzie. Kiwi i imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu otrzymania gładkiego musu. Jeśli mus jest za gęsty można dodać więcej soku. Dosładzamy miodem. W wersji dla zaawansowanych można dodać kilka gałązek natki pietruszki
Bon appetit mon amie