Uwielbiam serniki, co widać już chyba na moim blogu:) Najłatwiejsze przepisy są na serniczki na zimno. Połączenie gorzkiej czekolady z delikatnym musem malinowym jest po prostu nieziemski. Czytaj więcej
Ana Mari's worldJesień za oknem, a w mojej kuchni dalej panuje dynia :) Dziś coś na słodko - mus dyniowy z dodatkiem pomarańczy. Czytaj więcej
Ana Mari's worldWitajcie!, dziś propozycja na spotkanie towarzyskie wieczorkiem przy piwku. Prosta i wyrazista sałatka która idealnie smakuje po chmielowym trunku :). Dla 3 osób Czas przygotowania: 15
Kuchnia PROzdrowotnapiec około pół godziny. Później suszyć jeszcze około pół godziny w 100*C. Maliny zasypać łyżka cukru pudru i zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki. Do gorącego musu malinowego wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Kremówkę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno, połączyć z mascarpone i musem malinowym. Wyłożyć na ciasto francuskie i odstawić do stężenia. Na warstwę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapowodował przyjemne chrupanie. W połączeniu ze słodkim pudrem truflowym i świeżutkim pieczywem było to pyszne danie, dopieszczające kubki smakowe w stu procentach. Daniem głównym była koźlęcina sous vide z musem z czerwonej kapusty, soczewicą, puree z dyni i chutneyem ze śliwki, podane na pięknym talerzu łupkowym. Patrząc na mięso miałam mieszane uczucia, jednak gdy zanurzyłam w nim widelec, wiedziałam(...)będzie TO. Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach mięsko, doprawione tak, że można nie przestać go jeść, a ręka sama sięga po następny kęs. Mus z czerwonej kapusty również był wspaniały - wyrazisty, ale nie dominujący, do tego wspaniała soczewica i coś, co urzekło mnie absolutnie - chutney ze śliwek, na orientalną modłę, pysznie pachnący korzeniami, jednocześnie słodki i pikantny. Jedno zdanie
Cakes By KejtDzieeeń dobry! Czujecie już święta? Bo my nie :( Ale za to mamy dla Was najlepszy na calutkim świecie mus czekoladowy! Wedel wyzwał nas do zrobienia tego musu z ich produktów. Dostałyśmy cały koszyk słodkości potrzebnych do zrobienia i udekorowania deseru. Ale co? Wszystko zjadłyśmy wcześniej... Więc zostały tylko czekolady i ptasie mleczko. No niestety nasz czekoladoholizm się odezwał
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoMus jaglano - pomarańczowy w cynamonem Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty...Wiecznie mnie to zastanawia, dlaczego latem nawet nie spojrzę w stronę pomarańczy, a w sezonie jesienno-zimowym mogę ich zjeść tonę...Słodkie, soczyste, pachnące pomarańcze wylądowały u mnie dzisiaj w prostym deserze z kaszą jaglaną, goździkami i cynamonem. I od razu w domu zapachniało świętami. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki(...)przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić. Pomarańcze obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze części i zblendować. Dodać zimną kaszę i jeszcze raz dokładnie zblendować. Mus przełożyć do miseczek, obsypać pozostałym cynamonem. Smacznego
na moim stole...Przepis troszkę zmodyfikowany pochodzi z bloga Kuchnia w wersji ligth . Składniki na 12 dużych ciastek: Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 1 i 1/2 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 2 duże jabłka) 3 łyżki oliwy 1 jajko kilka kropel aromatu kokosowego 3 łyżki siemienia lnianego 1 szklanka otrębów prażonych (gryczanych lub pszennych lub żytnich(...)całkowitego wystudzenia. Smacznego! Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 i 1/2 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 2 duże jabłka) 3 łyżki oliwy 1 jajko kilka kropel aromatu kokosowego 3 łyżki siemienia lnianego 1 szklanka otrębów prażonych (gryczanych lub pszennych lub żytnich
moj przepis nałyżki cukru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wrzątku Do wysokiego naczynia wrzucić jagody, cukier, jogurt zblendować. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia, dodać 2 łyżeczki musu jagodowego, wymieszać. Żelatynę dodać do musu jagodowego dokładnie zblednować. Tuż przed podaniem sernik wyjąć z lodówki pokroić i na każdy kawałek dać łyżkę sosu jagodowego. Smacznego! Pianka śmietankowo-truskawkowa
moj przepis naOrkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko(...)będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja ma 490 kalorii
Moja Michateż nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :) Ciasto: 3 jajka 1 ¼ szklanki cukru ½ szklanki oleju 600ml kefiru 2 – 3 łyżki kakao Około 200g musu z jabłek lub dżemu 3 łyżeczki sody 3 szklanki mąki Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich (można zastąpić mieszanką orzechów włoskich, laskowych i migdałów) 25 dag cukru 30 dag masła(...)łyżek wody Składniki na ciasto dodajemy kolejno do misy. Najpierw wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, kefir, kakao, mus lub dżem i sodę, całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy do pozbycia się grudek. Masę wylewamy do blaszki około 23 x 34 cm (lub nieco większej), wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w 180 ⁰ C około 40 minut
Smakowy RajPanna Cotta, to deser pochodzący z Włoch. Jest prosty w wykonaniu. U mnie w wersji z musem truskawkowym, ale możliwości jest bardzo wiele. Można wykorzystać inne owoce lub polewę czekoladową. Moja panna cotta wyszła niska z powodu dużych miseczek. Lepsze są mniejsze i wyższe, wtedy deser ładniej się prezentuje. SKŁADNIKI na 4 porcje 400 ml śmietany 30% 100 ml mleka(...)zblendować (w razie konieczności dosłodzić). Żeby panna cottę łatwiej wyciągnąć z miseczek, to warto zanużyć je na chwilę w gorącej wodzie. Po przełożeniu na talerzyki udekorować truskawkami i polać musem truskawkowym
Passions hobbies lifeminut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać drzwiczek, bo ciasto nam opadnie. Po upieczeniu studzimy. Krem: Truskawki rozmrażamy w naczyniu w temp pokojowej, rozmrożone miksujemy blend rem na mus, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody , dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę razem z mascarpone i cukrem pudrem, delikatnie wlewamy mus truskawkowy i likier oraz płynną ostudzoną żelatynę, miksujemy
Wanilia i Kardamonbardzo smaczne. Składniki podaję na dużą keksówkę, ale ja nieraz podwajam składniki i piekę w kwadratowej formie. Serdecznie polecam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać(...)mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
talerz przyjemności