jogurtu naturalnego ,dałam 3 6 kiwi,ale nie za miękkich,bo takie po zmiksowaniu zamieniają się w zieloną wodę . Oddzielnie miksujemy obrane kiwi na mniejsze kawałki, ale nie na mus,z kawałeczkami owocu smakuje lepiej. Oddzielnie miksujemy kaszę z trzema łyżkami jogurtu i pokrojonymi bananami na gładki mus .Jeśli jest za gęsty można dodać więcej jogurtu. Przekładamy do szklanek
Ladylaura.zintegrował się z kompresowanymi pomidorkami, które okazały się bardziej wytrawne niż w początkowym wyobrażeniu. Riesling królem jest i basta! - lody burakowe, bita śmietana, sos jeżyny z jagodami, makaroniki z musem pomarańczowym z limoncello, figa i Cabernet Blanc. Lody burakowe z bitą śmietaną, sosem jeżynowym z jagodami, makaronikiem z musem pomarańczowym z limoncello i figą w połączeniu z delikatnie słodkim Cabernet
królestwo garówznika :). Dla osób, które lubią słodkości proponowałabym dodać więcej daktyli :) Składniki: 40 g kaszy jaglanej 400 g mleka (ja dałam roślinne) 5 daktyli suszonych 1 laska wanilii mrożone owoce mus owocowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną wraz daktylami miksujemy w blenderze. Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, kaszę, daktyle, ziarenka wanilii i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Gorący(...)budyń podajemy z ulubionym musem owocowym i owocami
Łycha smakówkwaśny, taki jaki lubię najbardziej:) z mocno wyczuwalnymi śliweczkami. Nie dodawałam do niego cukru, gdyż wystarczyła mi słodycz jaką posiadają owoce, ale osoby które lubią słodkości mogą do musu śliwkowego dodać z 2 łyżeczki cukru :) Potrzebne składniki: 200 gr śliwek 3 łyżeczki tapioki 290 gr wody pestki granatu do posypania Przygotowanie: Śliwki dokładnie myjemy drenujemy a następnie(...)miksujemy na gładką masę. Wrzucamy do rondelka z grubym dnem i podsmażamy ciągle mieszając przez 10 min. Do musu śliwowego dodajemy tapiokę rozrobioną z 40 gr wody oraz resztę wody (250 gr). Kisiel dokładnie mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Podajemy gorący i posypujemy pestkami granatu
Łycha smakówWitajcie!, proste ciasta to świetne rozwiązanie na ten zimowy czas, gdy rozleniwieni szukamy odrobiny słodyczy. By uniknąć szybkiego kursu do marketu po ciastka, warto zdobyć się
Kuchnia PROzdrowotnareneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam je ze skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście(...)cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej 200g drobnego cukru do wypieków Jabłka kroimy na ćwiartki, dodajemy miętę i gotujemy aż zmiękną. Przecieramy przez sito. W razie potrzeby słodzimy. Do gotującego się musu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Gotujemy 3 minuty. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy
Wrzosowa Polanaszklanki, mleko 220 ml, kakao 8 łyżek, aromat migdałowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia Delecta 4 łyżeczki płaskie, jajka 8 sztuk "L", maślanka 1/2 szklanki, mus z dyni 250 ml, herbata 1/2 szklanki, mocno owocowa posypka kolorowa Dekorada Delecta - ile potrzeba ciasto nie jest za słodkie, można dać z 2 lub 2,5 szklanki cukru(...)przełożyć do blaszki, piekarnik nagrzany 180 C grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto wystudzić ciasto przekroić wzdłuż, nasaczyć np herbatą z cytryną, posmarować musem dyniowym, nakryć drugą częścią ciasta, nasączyć ciasto po wierzchu polać ciut podgrzaną w mikrofali polewą ze szklanki i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia polewy....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMój ulubiony piernik na święta trochę wzbogaciłam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny 2 łyżki miodu garść rodzynek garść daktyli garść suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki(...)Jajka utrzeć z cukrem i miodem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej
talerz przyjemnościzmielonego trzykrotnie 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 80 ml gęstej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Mus malinowy koszyczek malin -150-200g *łyżka cukru pudru Wykonanie Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Tortownicę(...)blenderem. Dokładnie przetrzeć przez sito by pozbyć się jedynie pestek zachowując maksymalnie dużo miąższu. Masę serową przelać do tortownicy na podpieczony spód. Na jej wierzchu, łyżeczką zrobić kropki z musu malinowego. Wykałaczką zrobić esy- floresy. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110 o C - nie otwierając piekarnika i piec dalej około
Kubki smakuKoktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta
Moja smaczna kuchniapomarańczy 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii maliny świeże do podania (lub mrożone, tak jak na zdjęciu) 300 gram mrożonych malin + 150 ml wody na mus malinowy jogurt naturalny do podania Z podanego przepisu należy przygotować ciasto. Twaróg przepuszczam przez praskę dwukrotnie, mieszam z ricottą, jajkiem, drobno posiekanymi (i odcedzonymi z płynu) rodzynkami, skórką pomarańczy, Amaretto, jajkiem(...)minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. W niewielkim garnku gotujemy mrożone maliny z dodatkiem wody, do momentu aż płyn odparuje i uzyskamy dość gęsty sos. Pierogi podajemy z musem malinowym, jogurtem naturalnym i świeżymi malinami. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaMus czekoladowy to jeden z moich ulubionych deserów. Jednak z racji jego kaloryczności przygotowuję go tylko na specjalne okazje. Okazją do jego przygotowania była wizyta przyjaciół a przy tym miałam sposobność przetestować nowe pucharki do deserów. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia (zwłaszcza w miętowym), choć rodzajów pucharków w domu mam kilka. Jeśli i Wam wpadły(...)żółtek. Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji. Resztę kremówki zmiksować z czekoladą, żółtkami i pianą z białek. Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany i czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaosuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze około 10-13 minut. Studzimy. Dno silikonowych foremek na muffinki wypełniamy pokrojoną żurawiną suszoną. Pokrywamy je warstwą musu porowego (2-3 łyżeczki). Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała. Do blendera lub rozdrabniacza przekładamy kawałki ugotowanego łososia, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, pieprz i listki kolendry. Całość miksujemy(...)mus. Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, mieszamy z łososiem i wykładamy całość jako kolejną warstwę w foremkach. Odstawiamy do skrzepnięcia. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przelewamy na sicie zimną wodą i wykładamy jako ostatnią warstwę "babeczek". Zalewamy bulionem z rozpuszczoną łyżeczką żelatyny i całość odstawiamy do lodówki, aby dobrze się związała. Podajemy
Kolorowy PrzepisownikPrzepis na piernik z jabłkami znalazłam na blogu I love bake . Zainteresował mnie dodatek musu jabłkowego, a zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Wiedziałam, że będę musiała go upiec! :) I tak się stało. Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko, nawet bez użycia miksera. Efekt? Rewelacyjny! Wilgotny, aromatyczny ... na drugie dzień po upieczeniu chyba(...)posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy z musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy
Walijskie PichcenieHej!, skoro zima to i banan wraca do łask :). To jedno z najbardziej odżywczych owoców. Jest bardzo uniwersalne, bo można nim zastąpić śniadanie a jednocześnie świetnie
Kuchnia PROzdrowotna