Witajcie! Chciałbym dziś poruszyć temat ogólnie pojętego zdrowia. We współczesnym, głównie medialnym przekazie dbanie o zdrowie wiąże się z suplementacją tabletkami. To ogromne wypaczenie doprowadza do
Kuchnia PROzdrowotnaŚwietny koktajl na bazie musu z dyni. Ilość poszczególnych składników zależy od naszego gustu. Również ilość cukru i innych przypraw zależy od tego jak słodkie są poszczególne owoce i od naszych gustów. Koktajl bardzo mi smakuje, zresztą mojemu trzyletniemu synkowi również. Składniki: 400 g musu z dyni 2 średnie banany sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny
Mama Gotujemusu z pieczonej dyni niepełna szkl białek 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pół łyżeczki imbiru tłuszcz do smażenia Mus dyniowy wymieszać z mąką, dodać sól, cukier proszek do pieczenia i imbir. Białka ubić na sztywną pianę , wymieszać z ciastem i smażyć na małej patelni pancakes .. Podawać polane miodem np z mniszka
Gotowanie jest łatwetyle by ciasto nie było zbyt gęste. Usmażyć naleśniki. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Połowę truskawek pokroić na plasterki i dodać do sera. Resztę zmiksować z cukrem na mus. Nakładać po kopiastej łyżce nadzienia na każdy naleśnik, rozsmarować i zrolować. Polać musem truskawkowym
Gotowanie jest łatweSernik gotowany jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama przekładała nim biszkopt a górę polewała czekoladą. Ja swój podaję z musem z wiśni na ciasteczkowym spodzie, w których chrupią prażone płatki migdałow. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) Ciasteczkowy spód: - ok. 30 dag ciasteczek / herbatników maślanych - 80 gr masła - 100 gr płatków migdałowych Płatki migdałów wsypuję(...)średnim ogniu. Uwaga: masa łatwo przywiera do dna. W zależności od mocy ognia mieszam ok. 10-15 minut. Po tym czasie wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuję łopatką. Mus wiśniowy: - 900 ml słoik wiśni w kompocie lub opakowanie wiśni mrożonych** - 400 ml śmietanki 30% ( kubek ) - żelatyna do spożądzenia na1 litra płynu - 3/4 szklanki wody Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami wody
kawawszklancetych co pragną słodkości, ale myśl o tym, żeby włączyć piekarnik, kiedy żar bucha z nieba przyprawia o dreszcze. Słodki, czekoladowo karmelowy spód idealnie komponuje się kawskowatym musem wiśniowym. Śmietanka idealnie wyważa oba te smaki. Na blachę 24 x 35 cm Spód* - na dwie warstwy ok. 28-32 sztuk herbatników - 200 gr gorzkiej czekolady - puszka ( u mnie 430g) masy krówkowej(...)łyżki masła Na dnie blachy ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Czekoladę z masłem rozpuścić. Dodać do masy krówkowej. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek. Mus wiśniowy: - 3 szklanki wydrylowanych wiśni - 0,5 szklanki cukru** - 3-4 łyżki żelatyny Wiśnie zmiksować, zagotować z cukrem. Do wrzących wiśni dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzone wiśnie wylać jako drugą
kawawszklancepowstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej olej oraz syrop klonowy i dokładnie zamieszaj. Wszystkie banany obierz i dokładnie rozgniataj za pomocą widelca do momentu, aż powstanie gładki mus. Płynne składniki przelej do miski ze składnikami suchymi, za pomocą łyżki całość dokładnie zamieszaj tak, aby nie zostały żadne grudy. Na koniec wmieszaj w ciasto mus bananowy. Bananową masę przelej
Roślinna - blog wegańskiTroszkę lata w takie dni jak dzisiaj to bardzo miły akcent. Truskawek zamrożonych mam trochę, ale na ryneczku pojawiły się truskawki ostatnio, więc sięgnęłam po jeden koszyczek. Także dzisiaj mus truskawkowy z mega zdrowymi nasionami chia oraz słodkim mango. Składniki : * szklanka truskawek * łyżeczka miodu * 3 łyżki nasion chia * pół szklanki mleka kokosowego * dojrzałe mango Przygotowanie : Nasiona chia zalać mlekiem(...)odstawić na całą noc. Truskawki zmiksować z miodem. Mango obrać, zmiksować na gładko. Mus truskawkowy ułożyć w szklance, polać nasionami oraz zmiksowanym mango. Można dodatkowo schłodzić deser
Magiczne Życie MartyPolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze
Kuchnia PROzdrowotnapomarańczowym, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości na małym ogniu, wyłączamy gdy dynia zacznie się delikatnie karmelizować, studzimy. Dodajemy sok z połowy cytryny i dynię miksujemy blenderem na gładki mus / puree. Ok. 250 g puree odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z połowy cytryny, mieszamy. Do miski z większą ilością dyniowego puree dodajemy serek i mieszamy łyżką(...)galaretki zaczną delikatnie tężeć, wlewamy je powoli do masy serowo-dyniowej cały czas mieszając. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy tortownicę do lodówki, aby masa stężała. Mus dyniowy na powierzchnię: W 100 ml wrzątku rozpuszczamy 1 galaretkę o smaku mango i marakui, studzimy, dodajemy 250 ml puree z dyni, mieszamy, a gdy masa zacznie tężeć przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPikantna słodycz!, tak można by określić dzisiejszą przekąskę na zimno. Choć nie ma tu mięsa i ostrej papryki, to jest to szaszłyk sycący i z charakterem
Kuchnia PROzdrowotnagodzinę muszę wrócić na wykład. Niestety, wykład niby obowiązkowy, ale wszystko wyjdzie w praniu :). Osobiście, na samą myśl o siedzeniu do 19.15 na uczelni chce mi się spać, ale mus to mus. Teraz pisząc szybko pałaszuję obiadek i zaraz w drogę! Wszelkie kasze jadam z wielką przyjemnością i raczej nie mam ulubionej. Wszystkie różnią się od siebie i to jest
Be Fit Be StrongWitajcie!, pierwsze chłodniejsze powiewy jesieni z pewnością sprawiają że bardziej doceniamy domowe zacisze. W nim możemy poczuć się komfortowo i przygotować sobie coś co z pewnością
Kuchnia PROzdrowotnaDodatkowo to wypiek wegański więc mamy nadzieję, że przypadnie on również osobom, które zrezygnowały z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego Składniki: - 215g mąki pszennej tortowej - 125g drobnego cukru trzcinowego - 140g musu z karmelizowanej dyni ( tutaj przepis ) - skórka starta z połówki pomarańczy - 1/3 szklanki oleju roślinnego - 1/3 szklanki soku z pomarańczy - 1/2 szklanki wody - 2 łyżeczki ciemnego cukru muscovado - 1/2 łyżeczki sody(...)umyć) i wyciśnięcia z niej soku. Następnie do garnka (miski) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy i dodajemy pozostałe składniki tj. olej, mus z dyni, wodę oraz wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy i startą z niej skórkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Wierzch posypujemy cukrem
Kuchenne Wariacje