mus - 6353 przepisów (strona:182/424)

Jogurt z musem gruszkowym i muesli 128

Lekkie i dietetyczne śniadanie składające się z musu gruszkowego, jogurtu naturalnego oraz domowej wersji muesli. Jest pysznie i fit :) Składniki na 1 porcję: 1 dojrzała gruszka 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu, bądź syropu z agawy) 2 łyżki muesli/granoli (użyłam domowej z tego przepisu) Gruszkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jogurt wymieszać z syropem klonowym(...)szklanki przełożyć połowę musu, dodać jogurt, następnie pozostałą część gruszki. Posypać muesli, ewentualnie polać jeszcze syropem klonowym. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 164

Bardzo długo nie mogłam sie przekonać do dyni. Pamiętam smak ciasta drożdżowego z musem dyniowo-jabłkowym, który to strasznie mi nie smakował i chyba to było głównym powodem niechęci do naczelnego warzywa jesieni. Ale w tym roku naoglądałam się mnóstwa przepisów z wykorzystaniem dyni i większość wydawała się całkiem smaczna. Postanowiłam jednak upiec ciasto, a fakt, że ten przepis(...)bazował na musie(a tym samym wymaga mniej pracy), dodatkowo mnie zachęcił :) I teraz mogę przyznać, że dynia nie taka straszna - bez wiedzy o tym, że to ciasto dyniowe, można uznać je za piernikowe! :) Ciasto upiekłam w małej keksówce. Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 2 szklanki mąki(u mnie pełnoziarnista orkiszowa i gryczana) 1 łyżeczka cynamonu

FitKot
Proste lody dla dzieci 170

lepszego w upalny dzień od pysznych domowych lodów. Najprostsze, i moim zdaniem najsmaczniejsze, lody można zrobić z musów lub koktajli owocowych. Dzisiejsze lody, z melona i arbuza, na pewno spodobają się maluchom dzięki prostym wzorkom. Potrzebne będą malutkie wykrawaczki do ciastek i foremka do lodów. Tę którą widzicie na zdjęciach kupiłam w Ikei, równie dobrze można użyć jednak plastikowych jednorazowych(...)około 0,5 cm) i wykrawamy kształty foremkami. Gotowe owocowe gwiazdki wkładamy na brzeg pojemnika do lodów, całość wkładamy do zamrażarki na około 10 minut. Resztę owoców miksujemy na mus w blenderze.   Napełniamy pojemniki i wkładamy do zamrażarki.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Słoneczne babeczki JAGLANKI 217

Witajcie!, dziś pieczemy wyłącznie z mąki jaglanej, jednej z najlepszych alternatyw dla popularnej pszennej. Jej delikatny smak, bogactwo wartości odżywczych oraz brak zawartości glutenu to największe

Kuchnia PROzdrowotna
Kokosowe Chia z musem malinowym na białym winie 208

miała pojęcia jakie bogactwo z tego połączenia otrzyma - I postanowiła, że kulinarnego dzieła, tempo podtrzyma. Patelnię rozgrzała i wrzuciła dorodne maliny - Białe wino też wlała, bez poczucia winy. Takim musem gorącym uzupełniła słoiczek szklany - I kilka świeżych malin, by poczuł się mocniej adorowany. To co powstało jako efekt końcowy - Wywołało zdumienie jej żądnej wrażeń głowy. Deser bajkowy, niczym z rajskiej(...)łyżki białego wina (opcjonalnie) Nasiona wymieszaj z mleczkiem kokosowym i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).  Na rozgrzaną patelnię wrzuć maliny, zalej winem. Jak mus odparuje i lekko zgęstnieje możemy wyłożyć go na nasz pudding. Dekorujemy świeżymi malinami. Mam nadzieję, że magiczny słoiczek skradł także Twoje serce... Przepis ląduje do zakładki Superfoods - a tam też inne

Mój Smak na Życie
Kurczak w śliwce i zielonym pieprzu 292

Kontrastowe smaki w kilka minut! Świeża śliwka z aromatycznym zielonym pieprzem i żurawiną to propozycja na jeden z tych nieco zimniejszych deszczowych dni. O słodycz zadba

Kuchnia PROzdrowotna
Truskawkolada I, czyli "Lemoniada Truskawkowa" 132

łyżki miodu (może być syrop z agawy) - ja użyłam miód akacjowy sok z 2-3 cytryn kostki lodu świeża mięta Wykonanie: Truskawki oczywiście umyłam, pozbyłam się szypułek. Następnie zmiksowałam, mus przecedziłam przez sitko. Jedną szklankę wody lekko podgrzałam i rozpuściłam w niej miód akacjowy. W tym czasie syn wyciskał sok z cytryn. Potem poszło ekspresowo, przecedzony mus wlałam do dzbanka

Blondynka Gotuje
Lody malinowe z sosem 161

kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 600 g świeżych malin 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Maliny zmiksować w blenderze, przelać na gęste sitko i przetrzeć. Powstały mus wlać z powrotem do blendera. Dodać mleko z puszki, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Mus przelać do miski. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać

Ala piecze i gotuje
Sorbet truskawkowo-bananowy 134

Sorbet powstał z myślą o mojej małej córci. Jest bez cukru! Same owoce - samo zdrowie. Można go także nie zamrażać i podać w formie musu owocowego do picia. Można taki mus schłodzić i też będzie pysznie! Dla kogo: dla małych dzieci dla fanów sorbetów dla kochających zdrowe łakocie Składniki: 2 banany 300g truskawek Wykonanie: Banany obrać ze skórki. Truskawki umyć

Mania Wypiekania
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 219

łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 krople aromatu waniliowego(...)mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień). Wierzch

Mała Cukierenka
Szarlotka z rabarbarem. 125

pudru 1 łyżka cukru waniliowego najlepiej z  tego przepisu 100 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (ewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu      Mąkę mieszamy(...)ciasto, dzielimy na dwie równe części i kolejno rozwałkowujemy na placki o wymiarach blaszki. Jeden płat ciasta umieszczamy w blaszce, posypujemy go połową porcji bułki tartej, na niej rozsmarowujemy mus jabłkowy i równomiernie rozkładamy rabarbar. Warto rabarbar lekko wcisnąć w masę jabłkową, tak żeby otrzymać w miarę równą powierzchnię. Nadzienie posypujemy cynamonem i resztą bułki tartej, rozkładamy drugi płat ciasta

Rozpustne gotowanie
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 125

ziemniaczanej (ewentualnie 2 budynie białe, bez cukru o wadze 40 g każdy) 50 g białej czekolady 100 masła 50 g cukru pudru 1,5-2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka musu jabłkowego (lub 3 jabłka, obrane, starte na tarce o grubych oczkach, przesmażone z 1-2 łyżkami cukru)      Połowę porcji mleka zagotowujemy. W reszcie mleka rozrabiamy skrobię(...)studzimy.      Masło i budyń powinny mieć taką sama temperaturę. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajmy cynamon i łyżka po łyżce budyń. Na sam koniec dodajemy mus jabłkowy, dokładnie mieszamy.      Składamy ciasto. Blachę, w której piekliśmy spody, wykładamy papierem do pieczenia, folią spożywczą lub aluminiową. Na spód układamy pierwszy blat ciasta, na nim 1/3 część

Rozpustne gotowanie
Szarlotka sypana z orzechami. 129

Pamiętacie szarlotkę z bułki tartej ? Przepis nieco zmodyfikowałam dodając mielone orzechy i okazało się, że to jest to! Pyszne, chrupiące, orzechowe ciasto, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Mmm... Pycha!!! Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku(...)myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem aż zmiękną, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia (możemy też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, orzechy

Rozpustne gotowanie
Babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem. 133

kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru pudru 4 łyżki oleju 200 ml mleka lub maślanki kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 100 g landrynek (najlepsze będą lodowe lub przeźroczyste) syrop(...)nagrzewamy do 170 stopni C. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. W innej misce ubijamy jajka z cukrem pudrem, dodajemy olej, mleko wymieszane z barwnikiem, mus jabłkowy, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy suche składniki, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości, pieczemy 10-15 minut, sprawdzamy patyczkiem, studzimy

Rozpustne gotowanie
Jesienny jabłecznik. 114

kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA(...)tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około 5-10 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę (jeśli używamy gotowego przecieru to zagotowujemy mus, wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę) dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto, studzimy.      Krem. Odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania