mus - 6353 przepisów (strona:182/424)

Muffiny dyniowe z orzechami i czekoladą 166

Składniki: 1 szklanka musu z pieczonej dyni 80 gram orzechów włoskich 70 gram mąki z ryżu brązowego 80 gram mąki z migdałów 1 jajko 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki sody 15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów 2 łyżki mleka kokosowego szczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu(...)jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut

Mango Papaja
Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli 218

Delikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta. Składniki (na 5 porcji): 125 g łososia wędzonego na gorąco 125 g serka Apetina pesto i rukola 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka garść rukoli około 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka oliwy(...)Odłożyć łyżkę pasty z rukoli i delikatnie połączyć z pozostałą częścią bitej śmietany, doprawić odrobiną soli. Do reszty zmiksowanej rukoli dodać śmietankę 18%, szczyptę cukru, sól i pieprz. Stężały mus z łososia przełożyć na talerzyki, polać sosem z rukoli i udekorować bitą śmietaną z rukolą. Podawać z pieczywem. Smacznego

Oryginalny smak
Muffinki z musem jabłkowym i brzoskwinią 190

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy 200 ml mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 szklanka musu z jabłek brzoskwinie z puszki cukier puder do oprószenia Wykonanie:  Mieszamy w jednej misce produkty sypkie, w drugiej płynne a następnie  łączymy je ze sobą. Formę na muffinki(...)wykładamy papilotkami papierowymi. Do każdej foremki wlewamy  łyżkę ciasta. Na środek ciasta wykładamy kopiastą łyżeczkę musu jabłkowego i kawałeczki brzoskwini. Na wierzch wykładamy kolejną łyżkę ciasta. Wstawiamy blachę z babeczkami do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 20 - 25 minut.   Po upieczeniu  posypujemy cukrem pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 307

Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą. Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji. Mus brzoskwiniowy : 1 galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 szklance wody, czakamy aż wystygnie. Do ostudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy i dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu(...)bardzo słodki chcemy mieć tort, chociaż myślę, że te 3-4 łyżki są wystarczające). Ubijamy jeszcze chwilkę. Przełożenie : 1) Jasny biszkopt --> dobrze nasączamy i wykładamy tężejący już mus brzoskwiniowy. Odstawiamy do  lodówki, do czasu aż nie będzie nam się rozpływał 2) Ciemny biszkopt --> dobrze nasączamy, wykładamy dżem z czarnej porzeczki (dałam niecały słoiczek), na to wykładamy grubszą

charlotte gotuje
Ciasteczka z galaretką i orzechami 158

osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić z 1,5 albo 2 porcji ! :) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko(...)ciasteczko z otworem. Wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy posiekanymi orzechami.  Pieczemy  ciastka ok 15 min w 180 st C. Studzimy, po czym w oczka wlewamy tężejący już mus brzoskwiniowy, a brzegi ciasteczek posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki Smacznego

charlotte gotuje
Babeczki z poziomkami 224

ogródku mojej babci. Korzystając z okazji, że z kilku krzaczków miałam całkiem pokaźną miseczkę postanowiłam zrobić baardzo poziomkowe babeczki - z poziomkami w środku, kremem poziomkowym, poziomkową dekoracją, i musem poziomkowym do podania. Wyszły świetnie, więc dla tych z Was którzy mają pod ręką kilka poziomkowych krzaczków - gorąco polecam :) Składniki na proste babeczki waniliowe + garść poziomek Składniki na krem(...)trakcie pieczenia babeczek można przygotować ozdoby z masy cukrowej - ja zdecydowałam się na małe kwiatki poziomek. Gotowe babeczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do przestudzenia. Poziomki miksujemy na mus i mieszamy dokładnie z serkiem i cukrem. Można też zostawić je w całości i wymiksować wszystkie składniki mikserem, wtedy w kremie zostaną małe kawałki owoców - wygląda ładnie, ale nie zawsze

Ciastkozercy
Mini serniczki z jeżynami 421

jeżyn miksujemy na gładką masę (można przecisnąć je przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek). Na przygotowane wcześniej spody z herbatników nakładamy masę serową. Do każdej foremki dodajemy trochę musu z jeżyn. Wykałaczką mieszamy mus z serem, żeby powstały wzorki. Gotowe serniczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 min. W trakcie pieczenia serniczki mogą trochę popękać

Ciastkozercy
Sernik z musem mandarynkowym 188

SERNIK Z KULKAMI I MUSEM MANDARYNKOWYM PRZEPIS DOSTAŁAM OD TERENI Z PP Składniki 1/ ciasto: -15 dkg. margaryny -15 dkg.cukru -2 jajka -40 dkg. mąki -2 łyżeczki proszku do piecz. -3 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki kakao 2/ masa serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek(...)skórkę.Miąższ zmiksować, albo przetrzeć przez sito.Połączyć z płynem i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na zimny sernik i schłodzić. Rada , jeśli ktoś nie lubi mandarynek może taki mus zrobić z brzoskwiń

Sama słodycz i szczypta chili
TORT "Czekoladowa Pinacolada" (kokos, ananas, mus czekoladowy, krem amaretto). 332

lekko budyniowy) i kokosowy. Kokosowy wyjdzie grubszy - przekrajamy go na dwa blaty. Powstają nam 3 blaty - na górę i na dół kokosowy, w środek budyniowy. 2. Masy:   - mus czekoladowy i budyniowa masa amaretto - Składniki: - kostka masła, - 3/4 szklanki cukru pudru, - 2 budynie waniliowe, - odrobina likieru Amaretto, - odrobina likieru wiśniowego, - 5-6 łyżek mleka w proszku pełnego, - śmietana(...)Dodajemy odrobinę amaretto i mleko w proszku - dzięki temu nabiera aksamitności i charakterystycznego smaku. Obie masy schładzamy w lodówce. Wykończenie: Blat kokosowy dolny nasączyłyśmy likierem wiśniowym. Położyłyśmy na nim mus czekoladowy. Blat środkowy - budyniowy, nasączyłyśmy sokiem z ananasów. Położyłyśmy na nim masę amaretto. I znów blat kokosowy, masa i pokrojone ananasy na wierzch. Torcik posypany wiórkami. Najlepszy po 12 godzinach

Wypisz Wymaluj
Piętrowy, trójwarstwowy mus owocowy ^^ 134

Uwielbiam musy owocowe, a ten trójwarstwowy był na prawdę pyszniasty ^^ ~ Piętrowy, trójwarstwowy mus z jabłka, śliwki i banana ~ Skłądniki: mocno dojrzały banan dwie śliwki (u mnie śliwka gigantka) jabłko Jabłko kroimy, miksujemy i przekładamy do szklanki. Tak samo postępujemy ze śliwkami i bananem

Kuchenny Skrawek Nieba
RYŻ Z JABŁKAMI I SOSEM BUDYNIOWYM 325

wspominałam bardzo dawno, smakował tym bardziej przepysznie mimo swojej prostoty... Składniki:  ryż basmati (d ługoziarnisty) 1 budyń bananowy z cukrem (waniliowy, śmietankowy wg uznania) 0.5l mleka mus jabłkowy - ja uzyłam gotowy ze słoika cynamon odrobina soli do gotowania ryżu Wykonanie:   W zależności od tego jakim ryżem dysponujemy: luzem, w woreczkach czy już gotowym do odgrzania w mikrofali(...)przygotowujemy go wg przepisu na opakowaniu. Budyń gotujemy również wg przepisu na opakowaniu. W salaterki nakładamy warstwami: ugotowany ryż, mus jabłkowy, sos budyniowy.Wierzch posypujemy cynamonem. Smacznego

Walijskie Pichcenie
CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 198

Lekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni-  mus czekoladowy.  Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie.  Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów.  Polecam gorąco(...)żelatynę do naszej masy czekoladowo - jogurtowej ciągle mieszając. Na koniec do masy delikatnie dodajemy ubitą śmietanę oraz cześć startej czekolady i odsączone wiśnie. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy mus na kilka godzin  do lodówki w celu stężenia

Walijskie Pichcenie
Mus z białej czekolady ... 283

wodzie - pozostawić do delikatnego ochłodzenia. W misce ubić śmietanę na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i połączyć ze śmietaną, delikatnie mieszając łyżką, dodać żelatynę. Gotowym musem zalać migdały i wstawić szklanki do lodówki na 1h.  Banany obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z miodem i jagodami. Smażyć na małym ogniu. Owoce z syropem(...)ostudzić i ułożyć na musie. Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto malinowy pocałunek. 195

wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy  powinny być w temperaturze pokojowej(...)niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy:   400g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/3 szklani cukru sok  z połowy cytryny lub więcej zależy od upodobań   3 łyżki żelatyny 300 ml śmietany

Malinowe Pocałunki
Ciasto z kaszy manny z musem truskawkowym i truskawkami. 287

opakowania galaretki truskawkowej  500 g truskawek myjemy pozbawiamy szypułek i zagotowujemy. Słodzimy do smaku. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Za pomocą blendera robimy z tego mus. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody ( 3 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia.   Blaszkę o wymiarach  26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno formy wykładamy herbatnikami(...)trzymamy na ogniu, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy. W jeszcze ciepłą kaszę trzeba powciskać truskawki które nam zostały, i zalewamy to przestudzonym musem truskawkowym. Kiedy wystygnie zalać tężejącą galaretką.  Smacznego :-). * ja robiłam to ciasto na gorąco, nie czekałam i truskawki co do jednej wypłynęły mi na wierzch galaretki

Malinowe Pocałunki