Kolej na świeży szczaw który swoim kwaskowym posmakiem rewelacyjnie sprawdzi się w sałatce. Wraz z wędzonym łososiem, świeżą miętą, sałatą czy też pomidorkami malinowymi z pewnością
Kuchnia PROzdrowotnaszarlotkę. Serdecznie dziękuje za zaproszenie! Świetna akcja :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 125 g masła, 4 łyżki cukru Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek, cukier do smaku - u mnie 3 łyżki 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 ml mleka, 2 łyżki bułki tartej Składniki na ciasto połączyć i zagnieść(...)pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Większą część ciasta wyłożyć spód i boki tortownicy - do wysokości ok. 4 - 4,5 cm.Włożyć do lodówki na czas powstawania musu jabłkowego. Pozostałą część ciasta należy połączyć z mlekiem i dobrze rozdrobnić widelcem. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - nie może mieć grudek. Odstawić. Jabłka umyć, obrać i pokroić
Plate of JoyNiestety padło i na mnie. Moja córka wymyśliła sobie, że na swoje urodziny mama zrobi jej tort z lalką Monster High. Co zrobić, jak mus to mus. Byle Werka była zadowolona. Powiem Wam, że mimo, że strasznie ich nie lubię tort wyszedł mi całkiem, całkiem. Przede wszystkim dzięki prażynce i masie cukrowej marki Callebaut , z którymi miałam przyjemność pracować. Biszkopt
Wielki apetytNiby zwyczajny sernik, jednak jest robiony metodą "ripple" popularną w zagranicznych (zwłaszcza angielskich) przepisach. Ripple cheesecake (czyli falowany lub marszczony sernik) polega na tworzeniu wzorów za pomocą patyczka i musu owocowego/frużeliny/czekolady. Bardzo prosta metoda, efektowna, a i smakuje wybornie :) Oprócz tego sernik pieczemy w kąpieli wodnej co powoduje, że sernik nie rośnie, nie pęka i potem nie opada(...)warstwa na dnie i nie spalił nam się rabarbar oraz garnek) gotujemy do rozgotowania się rabarbaru i uzyskania jednolitej papki. Jeśli rabarbar jest bardzo wodnisty to odparowywujemy wodę, aby mus stał się gęsty. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy aby nam się nic nie przypaliło. Mąkę rozrabiamy z wodą i dolewamy do gotującego się rabarbaru (cały czas mieszamy podczas dolewania
JedzeniomaniaKruche ciasto, najsmaczniejsze owoce: truskawki i maliny, gęsty budyń oraz lekka białkowa pianka - To musi Wam zasmakować!. Jak zawsze prezentuje przepisy proste a zarazem smaczne dlatego
Kuchnia PROzdrowotnaPowiem Wam szczerze że oszalałem na punkcie świeżych produktów! Po pierwsze urzeka mnie ich smak a po drugie moje samopoczucie po ich zjedzeniu staje się o
Kuchnia PROzdrowotnaOkres majowy od kilkunastu lat nieodłącznie kojarzy się z grillem czy ogniskiem. Sałatka serowo - pomidorowa z odświeżającą bazylią jest idealnym dodatkiem zarówno by zabrać ją do
Kuchnia PROzdrowotnaWspółczesny zasięg alergii jako dolegliwości stał się niemal tak ogromny jak nadwaga. W mniejszym lub większym stopniu ogromna rzesza osób zmaga się alergią przynajmniej raz w
Kuchnia PROzdrowotnaSkończyła się na szczęście zima i wreszcie można korzystać z cudownych smaków takich jak np. młoda kapusta. Dzisiejsza surówka to świetna podpowiedź jak ubogacić smakowo ale
Kuchnia PROzdrowotnaMamy wiosnę to i odnośnie jedzenia nasuwa nam się tylko jedno określenie: ŚWIEŻOŚĆ. Dania z makaronem cieszą się dużą popularnością ze względu na szybkość ich przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaSłoneczny deser na słoneczne popołudnie :) Powstał dosłownie w kilka minut, gdy tylko zauważyłam, że ananas jest wystarczająco dojrzały. Mus jest delikatny, puszysty i doskonale komponuje się ze smakiem jogurtu naturalnego :) Składniki: 3/4 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę pół opakowania jogurtu naturalnego orzechy włoskie Ananasa zmiksować na gładkie puree. W wysokiej szklance układać naprzemiennie jogurt i mus ananasowy. Udekorować orzechami włoskimi
Chocolate Muffin BlogSkoro majówka to i botwinka z rabarbarem w sklepie :). Nigdy nie myślałem łączyć tych dwóch składników ale dziś pomyślałem że zaryzykuję. Absolutnie spontanicznie również nawinęła się
Kuchnia PROzdrowotnaHej!, po raz kolejny przedstawiam Wam ciasto które nie dość że zrobicie szybko to i będzie zdrowe. Ciasto przygotowane zostanie w połowie na mące jaglanej, użyjemy
Kuchnia PROzdrowotnaKuchnia włoska jest najczęściej w Polsce wybieraną kuchnią prócz naszej rodzimej. Ma ogromne grono swoich zwolenników, do tego ogrom produktów związanych typowo z włoską kuchnią znajdziemy
Kuchnia PROzdrowotnaniedzielnej kawki proponuję słodkie, kaloryczne ciasto:) Ale za to jakie pyszne... A co tam! Raz się żyje! Ciasto na białkach z dodatkiem migdałów i orzechów, pokryte musem śmietanowo - czekoladowym i cienką warstwą polewy. Pycha! Ciasto: 6 białek, 50g cukru pudru, 90g tartych migdałów, 90g tartych orzechów laskowych, czubata łyżka kakao, 100g gorzkiej czekolady(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i pozostawić w formie. Mus czekoladowy: 6 żółtek, 100g masła, 700ml śmietanki 36%, 200g białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Masło, 200 ml śmietanki i żółtka podgrzać, lecz nie doprowadzić
Z miłości do słodkości