koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę miodu i dokładnie mieszamy. Gdy już zdejmiemy z ognia wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko ze sobą łączymy. W misce miksujemy truskawki na gładki mus [można użyć dowolnych owoców]. Jeśli używamy zamrożonych owoców przed miksowaniem należy je rozmrozić. Układamy w naczyniu na przemian warstwę musu oraz ryżu. Schładzamy w lodówce przez około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Wracamy do korzeni i przywracamy tradycyjne smaki!. Czerwona kapusta to ogrom zdrowia w całej jej głowie. Nie sposób wymieniać ilości witamin i minerałów w niej zawartych
Kuchnia PROzdrowotnaCzasem trzeba rzucić sobie wyzwanie zrobienia od A do Z sztandarowej potrawy danego kraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z
Kuchnia PROzdrowotnaNiskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaWołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast
Kuchnia PROzdrowotnaJeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie
Kuchnia PROzdrowotnaświetnym źródłem witamin i dodają dużo energii. Ostatnio, całkiem przypadkiem odkryłam połączenie, które bardzo mi posmakowało i chciałabym się nim z Wami podzielić. W zasadzie jest to zielony mus, który staje się koktajem po dodaniu do niego wody/zielonej herbaty. W obu wersjach smakuje wyśmienicie. I nie dajcie się zwieść temu zielonemu kolorowi-smak zieleniny jest niewyczuwalny! Polecam wszystkim fanom owocowych(...)pietruszki 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie) Owoce myjemy, z jabłka i gruszki usuwamy gniazda nasienne, pomarańczę i awokado obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i blendujemy na gładki mus. Przekładamy do pucharków, Mozemy również dodać wody mineralnej lub zielonej herbaty, a otrzymamy pyszny i zdrowy koktajl
Zawsze głodna!piękne wtorkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto z musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy wart jest naszej pracy. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka(...)masy serowej i delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Masa brzoskwiniowa : Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. 5. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam budynie
Tradycyjna kuchnia KasiŁosoś to coraz to popularniejsza w Polsce ryba jeśli chodzi o ryby świeże. Znajdziemy ją już niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Dziś będzie trochę o napojach energetycznych i o tym czy warto z nich czasem skorzystać. Jeszcze nie dawno rynek był zdominowany przez markę Red
Kuchnia PROzdrowotnawlałam na spód ciasteczkowy do obręczy i do miseczki. Wstawiłam do lodówki. Po około 2 godzinach masa stężała. MASA ŚMIETANOWO - PORZECZKOWY: 125 g serka mascarpone cukier puder 1 łyżka musu z czarnej porzeczki (zmiksowany domowy dżem z czarnej porzeczki) 100 ml śmietanki kremówki 30% Serek, kremówkę cukier puder zmiksowałam. Miksowałam do czasu uzyskania konsystencji kremu, dodałam mus porzeczkowy
Blondynka GotujeMasa jabłkowa- Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładam go garnuszka, dodaję masło oraz cukier i podgrzewam na niewielkim ogniu do czasu, aż jabłka nabiorą konsystencji musu. Wsypuję galaretkę i chwilę gotuję by żelatyna się rozpuściła. Gotowe odstawiam w chłodne miejsce. Chłodny mus wykładam na spód biszkoptowy i czekam aż zupełnie zastygnie. Biszkopty moczę w ponczu
Ciasteczkowy Potwórwypestkować i wrzucić do blendera, dodać sok z limonki i cukier trzcinowy. Składniki razem zmiksować. Grejpfruta obrać ze skóry i albedo. Układać w nie dużych pucharkach warstwami: kawałki grejpfruta, mus z awokado, kawałki grejpfruta, mus z awokado. Na wierzch można położyć trochę grejpfruta. Deser podawać schłodzony. Jeśli chodzi o awokado, to ja przekroiłam je na pół w zielonej łupinie, wyjęłam
In my kitchenMus ten wypatrzyłam na ulubionym tureckim blogu, którego niestety już nie ma:( Ubolewam nad tym bardzo, bo blog był i kolorowy i smaczny:) Mus jest bardzo delikatny i leciutko piankowy i prawdziwie pomarańczowy:) Ślicznie wygląda i robi wrażenie na gościach w chwili "wjazdu" na stół. Polecam. Składniki: 1 litr świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego; 2 żółtka; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
In my kitchenbiszkopta wyłożyć do tortownicy tak, by stanowiły brzeg deseru, nadmiar ciasta obciąć, by powstał szczelny okrąg. Następnie włożyć do środka okrągły biszkopt, który ma być podstawą deseru. Mus jogurtowo-limonkowy: 1,5 łyżki stołowej żelatyny w proszku; 75 ml wody; 300 g greckiego jogurtu; 50 g świeżo wyciśniętego soku z limonki; skórka starta z 4 limonek(...)odstawić na kilka minut, by napęczniała. Jogurt, sok i startą skórkę z limonki, cukier i barwnik spożywczy wymieszać. Żelatynę podgrzać, by się rozpuściła, nie gotować!. Gorącą dodać do musu, cały czas miksując. Następnie szybko dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać, wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki, by stężało. Miętowo-bazyliowa glazura: 1 opakowanie Tortove zeledr Oetker
In my kitchen