blaty. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstym musem przekładam upieczone ciasto. Schładzam godzinę w lodówce. Ciasto kroję na porcje i ozdabiam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasiwięc proponuję roladę, wilgotną i pachnącą malinkami. Ciasto biszkoptowe 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy czerwony barwnik Mus malinowy 1 szklanka przecieru z malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka jogurtu 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Przygotowujemy ciasto biszkoptowe: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i ubijamy(...)rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i tężejąca dodać do malin. Ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim masę malinową, zawinąć w rulon i folię aluminiową, folia spowoduję, że wilgoć z musu nie ucieknie tylko wchłonięta zostanie przez biszkopt
Jadło i czytadłostało, że dynia w mojej kuchni była tak mało ceniona. Znałam jej smak tylko w zupie i kompocie, dlatego postanowiłam to zmienić. Zainspirowana przepisami na musy i puddingi zdecydowałam takowy zrobić. I tu niespodzianka - dynia tak bardzo mnie zaskoczyła, że palce lizać ;-) Na ok 4 porcje: 300 g miąższu z dyni 3 jajka(...)papkę i zmiksować blenderem. Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy a na końcu żółtka. Na samym końcu dodać stopniowo mąkę, śmietanę i mus dyniowy. Masę delikatnie wymieszać i wylać do niedużej formy keksowej. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Można podawać gdy lekko przestygnie, koniecznie polać jakąś polewą. Ja miałam syrop klonowy
Jadło i czytadłopołączenie ryby z pomidorowym smakiem to całkiem fajny i zgrany smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z ryby, a pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i żelatyny. Rybna rolada: 300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam 750 g i po odmrorzeniu pozostało(...)gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora Mus pomidorowy: 3 szklanki rosoły lub bulionu z kostki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz, odrobina cukru Filety zmielić maszynką lub blenderem, dodać jako, kaszkę, posiekaną
Jadło i czytadłoHej! Zbliża się weekend więc czas na drinka w zdrowej i smacznej oprawie :). Zjedzoną połówkę melona można świetnie wykorzystać do zaserwowania drinka. Jego smak szybko przenika
Kuchnia PROzdrowotnazalać nadzienie jabłkowe. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Uwagi: Mus jabłkowy przygotowuje wcześniej tzn.w sezonie jabłkowym,wtedy szarlotka jest naprawdę błyskawicznym ciastem, wystarczy przygtowac ciasto otworzyc słoiczek i upiec :) Oto przepis na mus jabłkowy w słoikach : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/domowy-mus-jabkowy-w-soikach-na-zime.html Polecam
Kuchnia z widokiem na ogródszklanka mleka 3 łyżki cukru Truskawki delikatnie rozmrażamy i blendujemy. Powstaje nam masa taka jak do sorbetu. Banana i pomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i osobno blendujemy. Do musu z truskawek dodajemy mleko i cukier. Dokładnie mieszamy. Do wysokich szklanek nalewamy kolejno: mus z banana, następnie z truskawek i na samym końcu pomarańczowy. Dzięki mrożonym truskawkom koktajl jest chłodny
VioletoweKucharzeniecytryna - 500g twarogu półtłustego - 150g cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - 500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem(...)gładką masę. Do zmiksowanego twarogu dodajemy przygotowany wcześniej mus bananowy. Podgrzewamy naszą napęczniałą w garnku żelatynę do osiągnięcia płynnej konsystencji. Powoli wlewamy płynną żelatynę do naszej masy sernikowej ciągle miksując. W kwadratowej formie 22x22cm przygotowujemy spód naszego sernika dokładnie wykładając go okrągłymi biszkoptami. Następnie wylewamy naszą masę sernikową. W wylaną masę wkładamy trzy całe banany, wyrównujemy górę sernika i umieszczamy
Mentor SmakuAzjatyckie smaki to jedne z najchętniej próbowanych w Polsce, jest wiele bardzo esencjonalnych potraw ze wschodu ale brakuje czasem czegoś co u nas jest niezastąpione - SURÓWKI
Kuchnia PROzdrowotnaDania z makaronem to świetna propozycja dla zabieganych, będąc operatywnym można sobie w krótkim czasie przyrządzić np. pyszny makaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko
Kuchnia PROzdrowotnaGdy w lodówce skromnie i tylko jajka oraz majonez w zasięgu wzroku, za to zapasik ziemniaków i cebuli całkiem pokaźny to zamiast iść do sklepu zróbcie
Kuchnia PROzdrowotnaEgzotyka na progu wiosny? czemu nie! 3 najbardziej ciekawe smakowe owoce sprawią że od razu zrobi ci się cieplej. Świeża soczysta truskawka skąpana w bitej śmietanie
Kuchnia PROzdrowotnaKrólewski obiad w 20 minut :) Łosoś to jedna z najbardziej odżywczych ryb, doskonale się nadaje do pieczenia w piekarniku i lubi wiele wspaniałych dodatków :) np. awokado
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Dziś będzie o wspomaganiu odchudzania czyli jak w naturalny sposób zgubić kilka kilogramów. Oczywistym jest że same rośliny nie odchudzają więc ruch i niskokaloryczna
Kuchnia PROzdrowotnaJak słodycze to i dzieciaki pierwsze w kolejce :). Czasem dzięki drobnym zmianom można dziecku "sprzedać" witaminy razem ze słodkim deserem. W tym deserze użyjemy tahini czyli
Kuchnia PROzdrowotna