jabłuszkiem Drożdżowa rolada jagodowa Składniki: kg mąki 80 g drożdży 2 kubki mleka 2 żółtka 3 jajka 5 łyżek cukru odrobina kurkumy cukier waniliowy 100 g margaryny (stopionej) słoiczek musu jabłkowego 1/2 małego słoiczka dżemu jagodowego Wykonanie: Drożdże rozdrabniamy do pojemniczka i dodajemy kubek letniego mleka oraz 2 łyżki cukru. Mieszamy odkładnie i odstawiamy na 15-20 minut, aby podwoiły(...)wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części, przy czym ta na bułeczki może być większa. Tą większą cześć bierzemy w obroty :), odrywamy po kawałku i delikatnie rozpłaszczamy, nadziewamy łyżeczką musu jabłkowego i dokładnie zlepiamy. Tworząc kulki. Układamy na blachę wysmarowaną lekko olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia, ja odstawiam na ok.30 minut. Część ciasta mniejszą rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem. Następnie
Moje pyszne gotowanieWołowina to baza naszej ukochanej Polskiej kuchni, obecnie zamerykanizowana popularnymi stekami i sprowadzona do hamburgerowego użytku. Sfrustrowany tym obecnym trendem postanowiłem wrzucić przepis na mięso kojarzone
Kuchnia PROzdrowotnaAromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6
Kuchnia PROzdrowotnaKlasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Dziś owoc mojej wielogodzinnej pracy czyli wielki RANKING sklepów internetowych oferujących zdrową żywność. Postanowiłem wykonać takie zestawienie głównie ze względu na to że owe sklepy
Kuchnia PROzdrowotnapojemnika blendera wkładamy ugotowane i pozbawione kości mięso kaczki oraz usmażoną wątróbkę z cebulką i gruszką. Dodajemy dwa żółtka, sól oraz pieprz i blenderujemy całość na gładki mus. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli, stopniowo dodajemy do musu. Taką puszystą masę przekładamy do keksówki ( o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw 2/3 przygotowanej
Mango PapajaNastępnie zmniejszamy temp. Do 50 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy sernik na godzinę w piekarniku. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki na całą noc. Ja dodatkowo ozdobiłam go musem z poziomek. Mrożone poziomki zmiksowałam (ok. 30 dag) dodałam 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody, wymieszałam i gdy mus zaczął tężeć przełożyłam na powierzchnię sernika, wyrównałam i ponownie wstawiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProstota i ład w wersji dla jednej osoby :) Soczyste zielone jabłuszko, jagody goji, banan wraz z sosem z mandarynek, marchwi i kardamonu posypany migdałami. Jeśli chcesz
Kuchnia PROzdrowotnaHej! mam dla Was pomysł na pyszną pizzę :). Nie lubisz nadmiaru ciasta w pizzy? nie chcesz jeść grubych bezsmakowych rantów? Jest wyjście :) lekka pizza margherita na
Kuchnia PROzdrowotnaKolejny ciekawy smak przed Wami!. Wędzona pierś z kurczaka, ser rolada ustrzycka, chrupiąca kapusta pekińska, czerwona cebula oraz groszek to pierwszy skład :). Drugi to jogurt grecki
Kuchnia PROzdrowotnaRosół to wymarzona zupa zimowa każdego zmarzlucha :). Rosół to też zupa na którą każdy ma swoją unikalną recepturę, mimo kilku elementarnych zasad przy przygotowywaniu rosołu reszta
Kuchnia PROzdrowotnaforemkach do lodu. Będą równie smaczne, choć bardziej pracochłonne i wymagające od Was więcej cierpliwości. Ale warto :) SKŁADNIKI: 150 g gorzkiej czekolady 1 galaretka (u mnie pomarańczowa) 1/2 szkl musu owocowego (u mnie zblendowane maliny, borówki i nektarynka) A jak to zrobić: Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstawić aby lekko stężała. Czekoladę roztopić(...)dokładnie wysmarować wewnątrz czekoladą, odstawić na 5 minut do lodówki. Jeśli patrząc pod światło zauważymy "prześwity", nałożyć jeszcze jedną warstwę czekolady i znów chwilę schłodzić. Nałożyć na dno warstwę musu owocowego i przykryć go tężejącą galaretką, pozostawiając około 2 milimetry do końca formy. Odstawić do lodówki. Gdy galaretka dobrze stężeje, zalać całość czekoladą i dokładnie wyrównać z brzegiem formy. Odstawić
Kuchnia w opałachChrupka i niskokaloryczna, odświeżająca a zarazem rozgrzewa. O to sałatka którą musisz spróbować! Pekińska, marchew, świeżo poszatkowany imbir, soczysty grejpfrut oraz kostki kokosa z melisą. To
Kuchnia PROzdrowotnaProzdrowotna, intensywna w smaku i chrupiąca! Taka jest dzisiejsza sałatka! Jak zawsze szybka do zrobienia i z ciekawymi połączeniami. Roszponka lekko uspokaja układ nerwowy, zawiera ogromne
Kuchnia PROzdrowotnaProste przekąski są jak as w rękawie, nigdy nie wiesz kiedy się przydadzą :). Taka właśnie jest ta przekąska! : szybka, pyszna i na słodko. Potrzebne wam będzie
Kuchnia PROzdrowotna